Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

20A shunt - kuidas ise teha

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

20A shunt - kuidas ise teha

Oskab keegi head nõu anda, kuidas ja millest teha? Käepärased materjal näiteks? Pronks, raud, roostevaba metall. Vaja suuri voolusid mõõta. Kuidas õigeteks ampriteks konvertida, seda ma tean, asja praktiline realisatsioon vajaks täpsustamist.

Tööstuslikud on tehtud jämedast vask või alumiinium latist, täppishäälestatakse viili või käiaga
    Head susserdamist !

Comment

Nagu urmo juba kirjutas, kasutatakse enamal juhul alumiinium või vask latti. Shundi takistus Rs määratakse teguri Ks ja mähise takistuse Rm järgi: Rs=Rm/ Ks-1. Näide: mähise täishälve Im=1mA. Uue mõõtepiirkonna Imax=5mA. Mähise Rm=50 oomi; Ks=5/1=5; Rs=50/(5-1)=12,5 oomi.

Comment

Aitäh. Latt on isegi olemas, nüüd vaja teha hea galvaanilise ühendusega kinnitused. Rs väärtuseks peaks tulema midagi vahemikus 0.001-0,0005 ohmi.

Comment

tööstuslikud shundid on spets sulamitest tehtud,millel takistuse temperatuurikoefitsient vöimalikult väike. vanasti oli neid mitmel pool, vist noores tehnikus vöi reti poes saada. hädapärast vöid ka vasest teha, sobivaim ehk 2,5 mm2 juhtmest, kahjuks ei ole käepärast yhtki raamatut,millest vajalik traadipikkus leida. ainult et vasel on märgatav takistuse temp.koef. : ca 40% 100C kohta .

Comment

tevalos on ka myygil aga hinnad päris kröbedad. odavam on vötta 5W 0,005 oomi takisti Kood: 60-001-29, vöi isegi neid paar tykki paralleelselt panna. kindlasti tuleb täpsem kui vasktraat.

Comment

Kui täpset asja vaja Vaata tevalo piiblist lk 757. Ma olen neid teinud 2mm nikroomtraadist, pannes 5 juppi paraleelselt. Teades (sillaga mõõtes) 1m jupi takistust saab lihtsalt välja arvutada. otsisin 8mm-se messingist vindiga pulga, lõikasin rauasaega pilu otsa, jootsin traadijupid tavalise jootetinaga(mitte kergestisulav)sinna sisse. Hõbedaga jootes saab parema tulemuse.

Comment

Olen kasutanud omaehitatud vooluinikaatorites elektri kaitseautomaatides leiduvaid termo näiteks 20A puhul 25A automaadi seest.

Comment

Temperatuurikoefitsent on väga oluline. Vasel suht suur, seepärast ongi tööstuslik shunt spets sulamist ja maksab palju. Shunt läheb kuumaks, peabki minema sest temas peab tekkima võimsuskadu.

Kontakti pärast ära muretse - shundil võetakse väljund eraldi klemmidelt mis asuvad suurte klemmide vahel. Seal klemmidel voolu pole seega viga tühine.

Comment

Aitäh, lammutan kõigepealt ühe kaitsme ära, eks sealt näeb, kuidas edasi teha.
                    Voolu pole kah vaja teadustöö tasemel mõõta piisab kui paarsada mA siia-sinna valetab, aga üldise suurusjägu ära näitab.

Comment

kui 30% on piisav täpsus siis tee vasest

Comment

Vs: 20A shunt - kuidas ise teha

Esmalt postitatud es1dc poolt
                        Oskab keegi head nõu anda, kuidas ja millest teha? Käepärased materjal näiteks? Pronks, raud, roostevaba metall. Vaja suuri voolusid mõõta. Kuidas õigeteks ampriteks konvertida, seda ma tean, asja praktiline realisatsioon vajaks täpsustamist.
                        Mina olen siiani teinud peenikesest takistustraadist, tehes 30-40 (või ka rohkem, kui vool on suur) kordse "nööri". Vastavuses vajaliku ristlõikega. Saadud "nööri" kogutakistus on väiksema kui vaja! Eelnevalt aga tuleks ikkagi teada shundi eeldatavat takistust. Selle "nööri" otstesse klemmliistud. Hiljem vähendades kiudude arvu suureneb vastavalt mõõteriista läbiv vool, sest Shundi takistus suureneb. Mida suurem on kudude arv "nööris" seda täpsemalt saab ampermeetrit paika häälestada! Pealegi peenikest takistustraati (läbimõõduga 0,01 j.n.e) on palju liikumas!

Comment

Kui vajad takistustraati, siis vaata:

Comment

Kas keegi teab kus kohast on võimalik osta vask latti 30x10mm ja umbes 500mm pikka juppi.
                            Oleks vaja materjaali juurde Shuntide ehitamiseks.

Comment

Esmalt postitatud es1dc poolt Vaata postitust
                              Mina olen võtnud 2 parajat juhtme otskui-kinga. Arvutanud enamvähem šundi takistuse ja voolud. Nendest lähtuvalt ja ka paigutuse võimalustelt valinud šundi pikkuse ja ristlõikepindala. Sealt edasi peenikesest takistustraadis teinud vajalikust väiksema takistusega takistustraadi pundi (otsad puhtaks) ja kummassegi otsa juhtme otsik-kaabliking. Need mehaaniliselt 6-kant tangidega kinni pigistada ja joodist täis lasta. Kui selles takistustraadi punds on rööbiti 200-300 takistusjuhet ja takistus on vajalikust väiksem, siis on mugav kontroll ampermeetriga võrreldes, saavutada õige mõõtmine, katkestades ühekaupa šundi kiude. Šunti vajava mõõteriista osuti näit hakkab kasvama ja tasapikku jõudma kontrollnäiduni. Piisav täpsus on tagatud šundis kasutatud kiudude arvuga! Jõudu tegemisel!

Comment

Working...
                              X