Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

ulukipeletaja

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ulukipeletaja

Leidsin foorumitest hulgaliselt arutelusid muttide, hiirte, sääskede jne. peletamisest. Mind aga huvitaks metsloomade peletamine.
    Kauplustes on müügil autodele paigaldatavad, õhu läbivoolust rakenduvad peletajad, kiirust peab autol olema min. 30 km/t ja ultraheli mõjub 400 m kaugusele (tehniliste andmete järgi). Pidavat peletama.
    Kuidas rakendada ultraheli metsas, kus kitsed-põdrad hävitavad suures ulatuses istikute võrseid-latvu, metsas need "viled" ei tööta.
    Seade peaks olema seejuures elektrooniline ja heli peaks katma võimalikult suure maaala väikese voolutarbimise juures (ütleme 100x100m lähtudes minu enda vajadusest). Ei ole teada, milline sagedus ulukeid peletab ja ei oska seda ka kuskilt otsida. Ehk 20-30 kHz, või rohkem?
    Äkki on keegi sellise teemaga kokku puutunud ja oskab nõu anda.

Vs: ulukipeletaja

Kas vile saab toidet õhuvoolust? Siis tuleks lihtsalt leida sobiv statsionaarne toiteallikas (aku + pinge sobitamiseks midagi) ja probleem on lahendatud.
    Üldiselt kuuleavad loomad hästi > 20 kHz sagedusi. Inimene jälle mitte. Peletamise effektiivsuse tüstmiseks võiks teha vile tooni juhuslikult muutuvaks.
    On sul see pasun olemas? Siis võid teda veidi uurida ja ehk annab rakendada mu PICiga tehtud juhusliku sageduse generaatorit.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Vile hakkab jah tööle õhu läbivoolu toimel. Looduses vajab see tuulekiirust oma 10 m/sek. ja peab olema suunatud tuule poole. Kuidas mõtled selle vile generaatorist tööle panna?

Comment

Vile hakkab jah tööle õhu läbivoolu toimel. Looduses peaks sel juhul tuule kiirus olema vähemalt 10 m/sek. Kuidas paned vile tööle heligeneraatoriga?

Comment

Nagu ma aru saan tahad sa mingi ala metsast loomadest "välja suretada". Tõenäoliselt lähevad ka linnud, kes su kultuure röövikute eest mingil määral kaitsevad. Ma muidugi ei tea kuidas röövikud ultrahelisse suhtuvad.
          Sa selleks mõeldud pealemääritavaid või pritsitavaid preparaate ei taha kasutada (verelõhnaga).

Comment

felch mõtles oma postituses seda, et antud vile asemel kasutaks ta mikrokontrolleri baasil ehitatud signaaligeneraatorit koos selle külge ühendatud ultraheli-piesoelemendiga.

Comment

Oled õigesti aru saanud, Arvo. Ehk tead ka seda, millise sagedusega heli peletab ulukeid, milline linde ?

Comment

Esmalt postitatud R.I.P poolt
                felch mõtles oma postituses seda, et antud vile asemel kasutaks ta mikrokontrolleri baasil ehitatud signaaligeneraatorit koos selle külge ühendatud ultraheli-piesoelemendiga.
                Arusaadav.

Comment

Esmalt postitatud ellak poolt
                  Oled õigesti aru saanud, Arvo. Ehk tead ka seda, millise sagedusega heli peletab ulukeid, milline linde ?
                  Esialgu võiks katsetada sellist 150 sek jooksul 3 kHz kuni 150 kHz muutuvat karjet.
                  Ja teha optiliste vahenditega kindlaks iga iseendi taluvuse piir.

Sobiv võimsus võiks olla kuskil 110 ja 140 dB vahel.

Seade ja sisse-väljalülitamise nupp on sobilik panna ala keskele.
                  Siis on seade kaitstud ka inimvaraste eest.

Comment

see hakkab meenutama elektri abil vihmausside korjamist.
                    ja nagu igaüks teab,lõpes see kaevuritega.
                    A.R pakutava variandi peale tulevad jahimehed püsside ja metsamehed saagidega.(aga peksa annavad niisama hästi kui kaevurid)

Comment

Saad peletada küll kui leiad kuskilt ultraheli kiirgaja mis on võimeline pidevalt andma piisavat helirõhku sagedusel 23 khz ja seejuures maha ei kärva olen ise sama probleemiga kokku puutunud ja sellisele järeldusele jõudnud.

Comment

Ma olen metsas ulatuslikku ulukikahjustust näinud, kuid vaatamata sellele ei pea ma õigeks sellist sorti tegevust. Ma usun, et sa ise ka ei rõõmusta kui naabrimehe valvesireen pidevalt lõugab. Meie jahipiirkonnas õnnestus üks paarihektariline katselapp verelõhna preparaadiga üles kasvatada ilma ladvakahjustusteta. Uuesti kerkib probleem esile siis kui loomad saavad hakata tüvesid kahjustama. Kui su maa asub keset metsasid, siis võib-olla sa ei häirigi oluliselt kedagi, kuid kui mets on naabrimehe aia taga siis ei pruugi naaber aru saada miks koer enam kodus ei taha olla. Ulukikahjustust aitab oluliselt vähendada ka soolakute rajamine.

Comment

Õige märkus: ultraheli peletab kõiki loomi, kasulikke või koduloomi samamoodi.
                          Tuli meelde, et ka inimesele mõjub veidi. Noorematele eriti, Viru betoonkoloss pidavat niiviisi noori hängijaid ära ajama.
                          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kaitstav objekt asub elamutest eemal, kassid-koerad ja nende peremehed saavad rahus elada, suurus 100x100m.
                            A.R. - kas sinu pakutud võimsus 110-140 dB on sellisele maa-alale optimaalne?
                            Felchil on kindlasti mõni skeem varrukast võtta.

Comment

AR teeb sinu kulul lihtsalt nalja. 140dB nõuab absurdset võimsust.
                              Unusta ära kogu see ultraheli ja uuri traditsionaalsemaid viise.

Comment

Working...
                              X