Tervist,on siis mõte läbi jooksnud et teeks läpakale autolaadija.Mõeldud tehtud,võtsin mc34063 kivi,step up converteri datasheedist (keskel enam vähem"Step-up With External NPN Switch")ja selle järgi tegin kiire rippmontaazi asjale.Detaile vähe,ühendused said lühikesed jms.Originaalis oleva transistori asemele panin UPS-ist saadud väikese takistusega fet-i. Jama siis tegelikult selles,et ilma transistorita versioonil on kirjas 89% kasutegur,aga mina enda omaga ei saanud tundub,et sinna lähedalegi mitte kasutegurit.Et mis seda põhiliselt mõjutada võiks? FET-i kasutamine vaevalt,sest transistoriga kuumenes veel hullemini,või sõltub sellest induktiivsusest seal suuresti? Ise kahtlustan just viimast,kindlasti peavad konded ka kobedad olema,need panin 12V ahelasse 1000uF ja väljundisse ehk siis 19V poolele samuti 1000uF.Voolutugevusega 2A 19V koormasin väljundit mingi minuti ja juba oli feti radikas mõõtudega 65x65x5 mm piisavalt kuum,et kätt ei tahtnud peal hoida.Pool radikat 2cm pikkuste ribidega ka kaetud.Väljundpinge ise muidu kenasti stabiilne sõltumata koormusest(sisendpinge koormuse all 10,5V kanti).Drossel on siis pc toitekast pärit,tsirka 1mm diam. mähis ja 155 uH kanti jäi induktiivsus(originaalis nõuab 170).Drossel ka läks üsna soojaks,et tahtis lõpus juba sõrme kõrvetada.Tegelikult ma ei teagi täpselt,kas see drosseli südamik sobib sinna.Kui mingi 2mm diam. mähist kasutada,kas see muudaks midagi? Samas tegin asjale korpuse radikatest mõõtudega 80x80x35 mm,aga ikkagi ei taha ilma kütta meeletult ning akut tühja raisata.Läppar siis tarbibki tavaliselt 2-3A 19V,sõltuvalt mida teen. Niisiis tegelikult tahaks teada,kas kellegil siin on kogemusi sellesama skeemilahenduse puhul ja oskaks midagi soovitada,kuidas kasutegurit suurendada.Ei taha ennem trükkplaati ka tegema hakata,kui ei tea täpselt,mida muutma peaks seal.Niisiis kommentaarid on oodatud.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
laptopile autolaadija(mc34063),kuumeneb liialt.
Collapse
X
-
Vs: laptopile autolaadija(mc34063),kuumeneb liialt.
Tegin siis väheke katsetusi selle asjanduse kallal.12V sisendisse panin 4700uF & 0,1 uF konded.Hakkasin drosselil keerd keeru haaval mähist maha kerima,st võtsin ühe tiiru mähist maha ja jootsin uuesti skeemi.Siis mõõtsin iga kord voolutugevust,väljundis oli 19V ja 2A koormus.Parima kasuteguri sain sedasi välja võluda 70%.Ilma lisatransita lubab siis 89% andmeleht.Sama kivi alusel step-down muundurid andsid ka mulle andmelehest tublisti madalama kasuteguri.Ühesõnaga selle kivi andmelehel on vist see kasutegur muinasjutt ja ei saa sealt midagi asjalikku.Kui keegi analoogse skeemini tl494 baasil oskab juhatada,mille kasutegur asjalikum,siis oleksid suureks abiks.otsija
-
Mis tüüpi FET-i kasutad? Selle Rdson väärtusest oleneb üsna palju, kuidas kuumeneb ja loomulikult mida "külmem", seda parem on kasutegur. Sama kehtib ka drosseli kohta.
Oma kogemuste põhjal lisatransiga MC34063 step-down versioonis annab kasuteguriks ~73% ja step-up ~80%. Palju oleneb ka sellest, kui suur on sisend- ja väljundpinge vahe.
Võibolla panid rippmontaazhiga natuke puusse, konverteri elementide paigutus on üsna oluline.
edit: ise kasutasin FET-na arvuti emaplaadilt pärit PHB96NQ03LT isendit, millel üsna madal Rdson = 5mΩ.
Radikaks u. 5x5cm metallplaat, 2A koormuse juures (8V->14V) kuumenes nii, et katsuda veel sai :-)viimati muutis kasutaja sebastian; 15 m 2009, 19:44.
Comment
-
Esmalt postitatud sebastian pooltMis tüüpi FET-i kasutad? Selle Rdson väärtusest oleneb üsna palju, kuidas kuumeneb ja loomulikult mida "külmem", seda parem on kasutegur. Sama kehtib ka drosseli kohta.
Oma kogemuste põhjal lisatransiga MC34063 step-down versioonis annab kasuteguriks ~73% ja step-up ~80%. Palju oleneb ka sellest, kui suur on sisend- ja väljundpinge vahe.
Võibolla panid rippmontaazhiga natuke puusse, konverteri elementide paigutus on üsna oluline.
rm
edit: ise kasutasin FET-na arvuti emaplaadilt pärit PHB96NQ03LT isendit, millel üsna madal Rdson = 5mΩ.
Radikaks u. 5x5cm metallplaat, 2A koouse juures (8V->14V) kuumenes nii, et katsuda veel sai :-)otsija
Comment
-
Esmalt postitatud otsija pooltMul on see fet UPS-i seest pärit.Neli samasugust feti lülitavad upsi trafot mul ja seal jookseb oma 30A läbi neist ja soojenevad vähem,kui see step-up mul.Pinge on siis 12V to 19V.Ja mida selle rippmontaazhi juures siis jägima peaks? mass jookseb mul enam vähem ühte punkti,sisendi mass ja väljundi mass on vastava toitelüüdi koibadelt võetud.Seal polegi nagu midagi rohkem eriti.
Võibolla mingid viletsad BUZ11 -tüüpi isendid. Sellised peavadki tuba kütma
Seda 30A ei saa võrrelda UPS-i trafo juhtimise ja step-up konverteri puhul ma arvan.
Ise ei ole kunagi ühtegi pingekonverterit rippmontaazhis kokku ladunud, aga mitmed andmelehed seavad ette üsna täpse detailide asetuse plaadil. Võibolla MC34063 puhul pole see nii oluline, kuna töötab suht madalal sagedusel niikuinii. Ei tea..
Veel võid kasutada suuremat drosselit, kui ruumi on. Kasuta toroidi ja miks mitte ka jämedamat traati.
Ja kasutegurit silmas pidades - võimalikult väikese Rdson-ga FET, soovitavalt tantaalkondekad sisendis ja väljundis (ei pea olema hullult suur mahtuvus, aga tavalised konded suure ESR-ga kuumenevad = madal kasutegur), hea schottky ja lühikesed juhtmed sisendis-väljundis.
Step-up, millega ise katsetusi tegin:
Algselt oli mingi mobiili step-down konverter autosse 12V->5V, seda sai siis mitmeid kordi ümber tehtud vastavalt vajadustele.
Pildil muidugi pooled jupid puudu, rännanud teistesse projektidesse :-)viimati muutis kasutaja sebastian; 16 m 2009, 00:56.
Comment
-
See fet on mul mingi tundmatu,peal oli miski jura,mille kohta netist mitte mingit infot ei leidnud.Mul on ka irf3205 ja sellega küttis samamoodi mäletamist mööda.Hetkel ei saa vaadata ka,aga ma võin nv igaks juhuks proovida,et kas muudab midagi.Kuigi upsis lülitatakse samuti 12V pealt kobedaid voolusid ja seega ei saa seal mingi oomised need fetid olla.otsija
Comment
-
Kas sa arvutasid muundi trafo või võtsid esimese ettejuhtuva? Viimasel juhul ma ei imestaks. Muundi peab töötama ikka sellel sagedusel, millele trafo arvestatud. Ja trafo ei saa olla igasugune. Suvalisest UPSist või muundist võetu reeglina ei sobi. Olgugi et originaalskeemis oli ta hea küll.
Samuti on oluline vabakäigu diood. Oma kogemused: suvaline (teadsin et see ei tööta aga ikkagi üllatusin) diood andis kasuteguriks kuskil 20 % ringis. Paremaga sain juba >80% kanti.
Impulssmuunditel on tegelikult palju igasugu nõksusid mida vaja teada. Suvaliste juppidega skeem töötabki nagu sa kirjeldasid. Toa kütte elemendina...
Foorumi tunnustatud jõuelektroonika spets on KaruTEC. Küsi temalt nõu!
NB! Küsi asjalikult, muidu vist vastust ei saa...- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Comment
-
Esmalt postitatud felch pooltKas sa arvutasid muundi trafo või võtsid esimese ettejuhtuva? Viimasel juhul ma ei imestaks. Muundi peab töötama ikka sellel sagedusel, millele trafo arvestatud. Ja trafo ei saa olla igasugune. Suvalisest UPSist või muundist võetu reeglina ei sobi. Olgugi et originaalskeemis oli ta hea küll.
Samuti on oluline vabakäigu diood. Oma kogemused: suvaline (teadsin et see ei tööta aga ikkagi üllatusin) diood andis kasuteguriks kuskil 20 % ringis. Paremaga sain juba >80% kanti.
Impulssmuunditel on tegelikult palju igasugu nõksusid mida vaja teada. Suvaliste juppidega skeem töötabki nagu sa kirjeldasid. Toa kütte elemendina...
Foorumi tunnustatud jõuelektroonika spets on KaruTEC. Küsi temalt nõu!
NB! Küsi asjalikult, muidu vist vastust ei saa...
Ja sain sinult piisavalt asjalikku infot praegult,et karult pärima hakata.Pealegi ma ei oskaks nii asjalikult kysida,et temale mõistetav oleks ma usun.Aga mis point selle dioodiga seal on siis,et nii suurt rolli mängib? Saan aru,et kui sagedus välja ei mängiks või mahtuvus,aga kas saab veel midagi olla? Seal skeemis tundub 40V zener olevat isegi see diood.otsija
Comment
-
Esmalt postitatud otsija pooltPealegi ma ei oskaks nii asjalikult kysida,et temale mõistetav oleks ma usun.
OT vist, aga Karuga saab asju ajada ülemõistuse hästi. On igasuguseid olukordi olnud, aga kõigist on intelligentselt ja väärikalt välja tuldud. Kes hakkama ei saa, põeb mingit väga eksootilist tõbe vist...Erilahendused.
PS või mail.
Comment
-
Esmalt postitatud otsija pooltSeal skeemis tundub 40V zener olevat isegi see diood.
Üldiselt on nii, et FET, schottky ja drossel võivadki kuumaks minna. Näiteks LED-taskulambi step-down konverteris on need elemendid kuni 80 kraadi ja kõigele vaatamata on kasutegur ikkagi ~80% kanti. Step-up variandil samamoodi.
Ilmselt ikka mingi kala mõne detailiga või kehv paigutus, et kasutegur nii maas on. Ja loodetavasti mõõdad ikka õigesti - Pout/Pin x 100
Comment
-
Diood peab olema piisavalt kiire, väikese pingelanguga ja piisava pärivooluga. Tavalised 1N40xx võiks kohe heaga unustada. Drossel muidugi võimalikult väikese alalistakistusega. Arvuti drosselist ei tea, bloki väljundis olev pingeid siluv tükk arvatavasti ei sobi. Üldiselt soovitavad tootjad oma ds-ides õigeid komponente, antakse isegi tootjad ja puha. Mõnel juhul on arvutusreeglid ka.- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Comment
-
Kuidagi vaatasin jah,et seal zener,uuesti uuides shottky.Kasutegurit arvutasin õigesti.Aga ma pistan sinna siis dioodiks pc toiteploki 12V pingt alaldava dioodi.Ja see drossel pc toiteplokist on ümber keritud sobivaks induktiivsuseks,niiet peaks ju sobima,samamoodi raudpulbersüdamik peaks olema nagu seal vaja läheb.Tore olekski,kui saaks pc toiteplokist vajaliku kraami kätte(et eelarve võimalikult väike(piirduks selle kiviga).otsija
Comment
-
Konverteritest natuke: http://www1.jaycar.com.au/images_uploaded/dcdcconv.pdf
Hea lugemine, asjad lahti seletatud nii, et aru saamiseks ei pea mingi DC-DC guru olema
PC toiteka drossel sobib küll, kui induktiivsus enam-vähem sama.
Aga veelkord...kui ruumi jätkub, võid vabalt kasutada suuremat toroidi ja jämedamat traati. Kuumeneb vähem.
Toitekas peaks ka täiesti sobiv schottky leiduma. Kui TO220 korpuses ja kaks dioodi järjestikku (nagu enamasti ka on), siis kasutad seal ainult ühte "poolt".
Comment
-
Liimin kaks drosselit kokku ja kerin sinna peale. Neid dioode vedeleb,nv teen proovi.Aga põhimõtteliselt kannatab sinna drosselile ka jämedama mähise või siis 2 x 1mm diam. rööbiti kerida.Mul oli vahepeal muidu poest ostetud laadija mingi 70W ja 350 eegune aparaat,see soojenes küll vähe,vaadates et tollel plastik korpus ja sees mingi pisike radikas sai olla ainult.Kui ma enda radikatest kokku kruvitud korpuse korral sama kasuteguri saaksin,siis saaks üle 100W kindlasti sealt tarbida vajadusel.otsija
Comment
-
2x1mm on hea mõte, sest 2mm traati raskem kerida toroidile.
Või siis veel ekstreemsem variant (nii hulluks pole vaja muidugi minna ):
http://speleo.ru/phpBB3/download/fil...=417&mode=view
Comment
Comment