Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

laptopile autolaadija(mc34063),kuumeneb liialt.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: laptopile autolaadija(mc34063),kuumeneb liialt.

Esmalt postitatud andreie poolt
    Lüütide soojenemine võib olla tingitud ka soojusülekandest läbi jämedate ühendustraatide. Schottky läheb soojaks ja ühenduseks kasutatav vask on parim soojusjuht (radiaatorimaterjal!).
    Hey. Minu skeemis sellist asja ei tohiks olla,fet ja diood on kenasti radikal ning soojenevad vähe,põhikütja drossel asub hoopis 12V ahela lüütide kõrval,aga ikkagi on väljundi lüüdid soojemad.Muidu mul radikast korpus soojaks ka ei läheks arvatavasti,kui see soe/kuum drossel seal sees ei kiirgaks nii meeletult.
    otsija

Comment

Esmalt postitatud otsija poolt
      .... Muidu mul radikast korpus soojaks ka ei läheks arvatavasti, kui see soe/kuum drossel seal sees ei kiirgaks nii meeletult.
      Drosseli südamik võib (alalisvooluga) magnetilises küllastuses olla, kui ta töötades kuumeneb. Siis ta ei täida ka temale pandud ülesannet - tõkestada voolu pulseerimist, sellevõrra rohkem jääb pinge pulseerimine kondensaatorite šuntida ja need soojenevad.
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Esmalt postitatud fre poolt
        Drosseli südamik võib (alalisvooluga) magnetilises küllastuses olla, kui ta töötades kuumeneb. Siis ta ei täida ka temale pandud ülesannet - tõkestada voolu pulseerimist, sellevõrra rohkem jääb pinge pulseerimine kondensaatorite šuntida ja need soojenevad.
        Mis peaks siis ferriidist drosselit proovima we? Igatahes 5 min jooksul ta põletavalt kuumaks ei läinud 3,9A-ga ja seega ei hakka laiali kiskuma enam seda,nagunii ferriidist drosselit pole ka.
        otsija

Comment

Ja kas sinu asjandusel ka see drossel sahiseb nagu vana kurat koormuse all?
          Sahina kohta ütleks mina, et "vidiseb" vaikselt, kui kõrv juurde panna.
          Väljundi pulsatsiooni mõõta kahjuks ei saa, pole ossi käepärast.
          Väljundkondekad...ütleks, et umbes 30 kraadi ja umbes sama soojad on ka rajad nende all. Eks nad natukene soojeneda siiski võivad, ikka üksjagu pulsatsiooni (ripple), mida nad siluma peavad
          Kusagil soovitati kondekaid jadamisi ühendada (mahtuvus küll kahaneb, aga lubatud max. pinge tõuseb), siis samuti kahaneb ESR.

Proovisin erinevate keerdude arvuga, traat u. 1,2mm, seekord toroidi diam. 25mm.
          Koormus 19V/1,9A

50 keerdu - vilistab madalalt, aga kõvasti, väga tuline - K=80%
          40 keerdu - vilistab kõrgelt, vaiksemalt, väga tuline - K=82%
          35 keerdu - vilistab kõrgelt, vaikselt, tuline - K=85%
          31 keerdu - "siriseb" vaikselt, väga soe - K=88%

Sellised siis esmased muljed
          viimati muutis kasutaja sebastian; 28 March 2009, 00:02.

Comment

Aga mis selle drosseli küllastuse kohta arvata? Muidu ma proovisin naljapärast sedasi,et kui mul see 1,2mm diam. mähisega pool seal 3,9A-ga väljundis küttis,siis pistsin sisendi toitele samasuguse drosseli,aga alla 1mm diam. mähisega jadamisi vahele,st sama vool läbis seda siis,mis 12V ahelast tarbiti(7,5A),aga sel juhul läks see peenem drossel õrnalt leigeks ainult.Seega ei kuumene see drossel seal mitte liiga suure takistuse tõttu,vaid millegi muu pärast(kas tõesti küllastuses?).Kui sul on olemas mõni ferriidist drossel,siis äkki viitsid sellega proovida.
            Põhimõtteliselt,kui mina enda skeemis selle drosseli kuumenemisese lahti saaksin,siis oleks kasutegur mingi 95% kindlasti.nagu mainitud,siis hetkeseisuga fet ei kuumene vist üldse ja diood küttis ehk mingi 1W jagu 3,9A koormusega.
            otsija

Comment

Aga mis selle drosseli küllastuse kohta arvata?
              Drossel kui induktiivsus avaldab vahelduvvoolule takistust.
              Kui südamik on mittelineaarsest materjalist,
              siis teatud vooltugevuse juures toimub küllastus,
              takistus väheneb ning vool kasvab.
              Aga see ei peaks põhjustama kuumenemist.

Kui drosselis on lühiskeerud, siis tekib seal suur vool ja kuumenemine.
              Samuti kui südamik on juhtiv.

Pane drosselist üks keerd traati läbi, nagu trafo sekundaarmähis,
              ja vaata ossiga kas lõikab tippu.
              Kui drossel läheb küllastusse, siis tuleb tekitada magnetahelasse pilu.

Mulle tundub nii.
              viimati muutis kasutaja A.R.; 28 March 2009, 13:29.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt
                Drossel kui induktiivsus avaldab vahelduvvoolule takistust.
                Kui südamik on mittelineaarsest materjalist,
                siis teatud vooltugevuse juures toimub küllastus,
                takistus väheneb ning vool kasvab.
                Aga see ei peaks põhjustama kuumenemist.

Kui drosselis on lühiskeerud, siis tekib seal suur vool ja kuumenemine.
                Samuti kui südamik on juhtiv.

Pane drosselist üks keerd traati läbi, nagu trafo sekundaarmähis,
                ja vaata ossiga kas lõikab tippu.
                Kui drossel läheb küllastusse, siis tuleb tekitada magnetahelasse pilu.

Mulle tundub nii.
                Aga see kuumenemine ei toimu mul seal teatud voolutugevuse juures,vaid soojenemine muutub sujuvalt voolutugevuse kasvuga suuremaks drosselil.Ja lühiskeerdu seal nüüd küll ei saa olla,lakk korralik ja ma proovisin isegi pisikese traadijupiga,pistsin rõngast läbi ja lühistasin,peenike traat viskas kerge suitsu ülesse ja voolutugevus kasvas kõvasti,niiet lühiskeeru aeg peaks siis üks nn ring poolist enam vähem punane olema ja kasutegur 90+% võiks kohe ära unustada.Ja kas siis see soojenemine/kuumenemine ei tohiks esineda suuremal määral,kui tavalise alalisvoolu läbijooksul ning seega peaks mul see drossel tegelikult täiesti külm olema.Või peab siiski soojenemine suurem(ja normaalne nähtus) olema pulseeriva alalisvooluga,kui lihtsalt alalisvoolu läbi lastes?
                otsija

Comment

voolutugevus kasvas kõvasti,niiet lühiskeeru aeg peaks siis üks nn ring poolist enam vähem punane olema ja kasutegur 90+% võiks kohe ära unustada.?
                  Seega võib loota, et seal täielikku lühiskeerdu ei ole.

Ja kas siis see soojenemine/kuumenemine ei tohiks esineda suuremal määral,kui tavalise alalisvoolu läbijooksul ning seega peaks mul see drossel tegelikult täiesti külm olema.

Või peab siiski soojenemine suurem
                  (ja normaalne nähtus) olema pulseeriva alalisvooluga,kui lihtsalt alalisvoolu läbi lastes?
                  Kui me laseme läbi drosseli alalisvoolu, siis ta soojeneb vastavalt
                  P=dU*I, I=dU/R, P=dU*dU/R
                  dU on alalisvoolu pingelang drosselil.
                  Seega normaalselt soojeneb drossel ka alalisvoolu puhul. Aktiivtakistuse kaod.

Vahelduvvoolu puhul on soojenemine suurem. Lisanduvad magnetahela kaod.
                  nt kiirgus ja pöörisvoolud.
                  Kui südamik soojeneb, siis seal on kaod.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt
                    Seega võib loota, et seal täielikku lühiskeerdu ei ole.

Kui me laseme läbi drosseli alalisvoolu, siis ta soojeneb vastavalt
                    P=dU*I, I=dU/R, P=dU*dU/R
                    dU on alalisvoolu pingelang drosselil.
                    Seega normaalselt soojeneb drossel ka alalisvoolu puhul. Aktiivtakistuse kaod.

Vahelduvvoolu puhul on soojenemine suurem. Lisanduvad magnetahela kaod.
                    nt kiirgus ja pöörisvoolud.
                    Kui südamik soojeneb, siis seal on kaod.
                    miks sa nii kindel oled,et lühiskeerd? Ma proovisin mitme erineva drosseliga ja kõik soojenesid enam vähem ühtemoodi ja kolmel drosselil vaevalt lühiskeerd on.Seal on nii vähe mähist,et tõenäosus lühiskeeruks suht väike.

ja pooli puhul ma seda vahelduvvoolu kadu mõtlesingi.Ferriidist drosseli puhul(või mõne muu sobiva) siis põhimõtteliselt peaks see viimanegi soojuskadu likvideeritud saama jah? Või kandub siis soojuseraldus kuidagi pooljuhtidele,müstiline tundub,et selle kasuteguri saaks mingi 96-97% peale ajada.
                    otsija

Comment

miks sa nii kindel oled,et lühiskeerd? Ma proovisin mitme erineva drosseliga ja kõik soojenesid enam vähem ühtemoodi ja kolmel drosselil vaevalt lühiskeerd on.Seal on nii vähe mähist,et tõenäosus lühiskeeruks suht väike..
                      Ma pole sugugi kindel et seal on või pole lühiskeerdu. Tehniliselt on võimalus et magnetvälja muutus tekitab mähises voolu. Ja kui soojust eraldub vahelduvvoolu puhul rohkem siis nii see peab ju olema.
                      ja pooli puhul ma seda vahelduvvoolu kadu mõtlesingi.Ferriidist drosseli puhul(või mõne muu sobiva) siis põhimõtteliselt peaks see viimanegi soojuskadu likvideeritud saama jah?
                      Kaod drosselil kaovad ka siis kui jätad drosseli hoopis ära. Aga siis kasvab väljundis pulsatsioon.
                      Või kandub siis soojuseraldus kuidagi pooljuhtidele,müstiline tundub,et selle kasuteguri saaks mingi 96-97% peale ajada.
                      Kui kuskil ahelas on vool, siis igal ahelas oleval takistusel eraldub mingi võimsus. Ja kõik need võimsused on kaod. Kui nad ei toeta sinu eesmärki.

Võtame näiteks 3 kW võimendaja ja kasutame teda toa kütmiseks.
                      See heli, mis ruumis neeldub, on kasulik. See, mis aknast välja läheb, on kadu.
                      Kui Sind aga huvitab muusika, siis pole see neeldunud heli just eesmärk. Kui ta ei neeldu just sinus.

Iga poolenisti avanenud-suletud element, transistor, lamp eraldab vooluahelas võimsust. Võimsus ei eraldu ainult kahel juhul: Kui takistus on null või kui takistus on lõpmatult suur. Töötavas skeemis sa seda ei saavuta järelikult....

Kui võtad ette lambi või nt transistori tunnusjooned, siis võid seal valida paremat või halvemat kasutegurit, võid valida lineaarsusvahemikku, tööpunkte.
                      Aga Sa ei saa kuidagi valida kaovaba režiimi. Seda pole lihtsalt olemas.
                      On olemas parmaid ja halvemaid olukordi aga kõige eest tuleb kuidagi maksta. Kadudega, kvaliteediga.

See elektronide elu on peaaegu samasugune nagu meie oma.
                      Mulle tundub, et Ohmi ja Lentzi seadused kehtivad ka inimeste kohta.

Comment

... Ma proovisin mitme erineva drosseliga ja kõik soojenesid enam vähem ühtemoodi ja kolmel drosselil vaevalt lühiskeerd on. ...
                        Kas need drosselid olid kõik toroidsüdamikega? Siis ei anna sinna mingit küllastuse vastalist õhupilu tekitada. Mina olen sellises kohas lihtsat silinderjat südamikku (pulka) või õhupiluga mantelsüdamikku kasutanud. Viimati sai vist pikemalt mõtlemata vanast arvuti toiteplokist +5V ahelast võetud (need on üsna suure voolu jaoks tehtud) valmisdrosselit kasutatud ühe impulsstoiteploki tegemisel.

Eraldi teema on see kui südamikuks lausa püsimagnetit kasutatakse. Selliseid võib juppide karbist siis leida kui näiteks monitore on lammutatud, lineaarsuse regulaatorid töötavadki südamiku küllastumise effektil ja drosseliks ilmselt ei sobi.
                        Elektroonika töötab suitsu baasil.
                        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Ma tean seda,et 100% ei ole võimalik,et kaod igal pool väikesed jms. Aga ma räägin sellest,et hetkel pooljuhtidel on see lihtsalt väike võrreldes drosseliga.Et kui ma drosselil selle soojuskao väiksemaks saaksin,siis oleks reaalne hetkeseisu arvestades sinna umbes 96% juurde jõuda.Iseküsimus muidugi,kas mõni teistsugune drosseli südamik seda võimaldaks. Ühesõnaga mul tuleb vist ise järgi proovida see ikka,järgmine nädal ostan ühe MC34063-e ja mul üks suht pirakas ferriidist drossel,see oli mul varem autovõimu toitesse sobiva pinge saamiseks aretatud ja selles rezhiimis seal jäi pirakas ferriidist drossel küll külmaks.
                          otsija

Comment

Lühiskeerdusid vähemal minu drosselitel kindlasti ei ole. Esiteks ~30 keeru puhul ei ole mähis kuigi tihe. Traati kahte kihti mähkida pole vaja. Peaks lausa vaeva nägema, et lühiskeerdusid tekitada
                            Pealegi olen proovinud 3 erinevat drosselit ja kõik lähevad tulikuumaks.
                            Siiski üks asi...nimelt üks drossel, pärit veidi kvalittetsemast toitekast, traat ~0,7mm ja toroid 15mm läheb sama kuumaks, kui teine isekeritud drossel 1,2mm traadi ja 25mm toroidiga. Järeldan sellest ainult üht - toroidid erinevast magn. materjalist. Millest nimelt, on vist võimatu aru saada.

Comment

Esmalt postitatud sebastian poolt
                              Lühiskeerdusid vähemal minu drosselitel kindlasti ei ole. Järeldan sellest ainult üht - toroidid erinevast magn. materjalist. Millest nimelt, on vist võimatu aru saada.
                              Keerisvool on vist see vool mis tekib südamikus endas.
                              Seda materjali saabki siis nii testida et mis soojeneb vähem, mis rohkem.

Kas siin ei ole ka võimalust mõõta voolu ja pinge faasinihet. See peaks kadudest sõltuma.
                              Induktiivsus on ju reaktiivkoormus, soojus eraldub aktiivkoormuselt.
                              Olgu see siis kus tahes.

Comment

Mismoodi sa drosselit arvutasid? Ja kuidas südamiku materjali valisid. Lihtsalt ferriitsüdamikke on lõpmata palju, kõik ei sobi.
                                Parandasin just üht autoarvutit. 5V standby toite drossel oli pahaks läinud, tööle sundides kuumenes nii et kõrvetasin näpu ära. Valesti valitud südamikuga drossel oli tüüpveaks Philipsi Brilliance sarja 15" monitoride realaotuse eelastmes. Trafo kuumenes sedapalju et jooted sulasid lahti.
                                Mõlemas tekkisid ilmselt kuumenemise tagajärjel lühiskeerud mis kuumenemist ainult edasi suurendas....
                                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Working...
                                X