Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

2 lülitiga on/off skeem

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

2 lülitiga on/off skeem

Kuidas teha skeem kus üks lüliti lülitab seadme sisse ja teine lülitab välja?
    Releedega teaks kuidas seda lahendada...
    Aga tahaks ilma nendeta hakkama saada.
    Googlest leidsin ka mingi skeemi

aga see ei hakanud millegi pärast tööle CircuitMaker 2000´is
    viimati muutis kasutaja Tuhkur; 27 m 2010, 09:59.

Vs: 2 lülitiga on/off skeem

Cm-is on simuleerimisel analoogi ja digitaali simuleerimised. Sa kasutasid arvatavasti digi oma? Kas on vaja kahte lülitit või piisab ka ühest(trigeri baasil)? Või siis tavaline veksellülitus kahe mehhaanilise ümberlülitatavate kontaktidega lülititega. Lisaks...milliseid lüliteid vaja oleks, kas korra alla vajutatavaid või fikseeruvaid?

Comment

Katsun õhtupoole oma skeemi ka üles panna.
      Aga signaalid mis sisse/välja lülituvad on hetkelised.
      otseseid lüliteid ei olegi...
      simulatsioonis kasutan analoogi.
      Ja samamoodi nagu impulss signaal lülitist tuleb siis samasugune impulss signaal on ka väljundis.
      Kuigi peaks ju ta sisselülitama ja jäämagi sisse...

ON - OFF VIA MOMENTARY PUSH-BUTTONS
      See on see skeem mida kasutasin.

NPN transistori b klemmil on impulss signaal ja selle1k takisti ees mis on enne NPN transistori on ka impulss signaal aga vastupidine...
      Kokku võiks ju nagu tulla pidev pinge ja transistor võiks jäädagi sisse? aga ei jää...
      Või on viga ikkagi simulaatoris?

Comment

Proovi algul staatiliselt.
        Kas ON sees avab mõlemad transistorid?
        Kas OFF sees suleb mõlemad transistorid?

Ja selle ON lüliti võiks viia takisti teise otsa.
        Ja siis keerata kogu seemi nii, et juhtimine toimuks maa suhtes.

Ja võiks võtta lihtsat ühe mikroskeemi- trigeri.
        Kust need pulsid saadakse, kas nad ei muuda selle trigeri tööpunkte?

Comment

Proovi selle järgi teha.
          Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Proovisin siis viimast skeemi...
            Aga ma ei saa seda tööle isegi siis kui ma enda eelnevat süsteemi üldse rakendaks.

See on siis CircuitMaker´i fail.

Aga küsiks veel selle CircuitMaker´i kohta ,et kas seda oss´i graafikut pikemaks ise ei anna sättida? Kui muudan graafikut pikemaks siis joonistab välja ikka ainult 50ms.

Lülitus peaks siis selline välja nägema

Aga küsiks kuidas oleks võimalik see nö piik vms ära kaotada 25ms juures...

Kuidas lihtsalt asendada seda välja lülituse loogika lülitust? Jällegi releega ma oskaks seda teha
            Ja samamoodi võib ka sisse lülituse loogika lülituse välja vahetada millegi muu vastu kui see vajalik peaks olema.
            Küsiks muidu mis kive nendeks loogika lülitusteks kasutada? Tevalost leidsin mingeid aga nendel oli rohkem kui kolm jalga...?

Muidu kogu skeemi mõte oleks ,et see vasakpoolne signaali tekitaja oleks siis nö lülitiks. Kui vajutada lülitit kaks korda 20 sek jooksul lülitub seade sisse. ja kui lülitada lülitit üks kord lülitub seade välja.
            Kuna tagasisidet pole siis ongi vaja ,et kui ainult üks kord vajutada lülitub seade kindlasti välja.
            Parempoolne signaali tekitaja pole üldse vajalik ja on seal hetkel lihtsalt prooviks kas see transistorite värk töötab...

Comment

miks nii keeruliselt?releed küll ei meeldinud,aga ometi on see parim lahendus:üks nupp surub kokku relee klemmid.sealt läheb toitepinge läbi ja fikseerib relee.katkestamiseks on toiteahelas katkestav lüliti.relee mähiselt kaob hoidev pinge ja relee kontaktid avanevad.
              (idee on võetud plaadimängija Arija 102 seest)
              (kumbki lüliti ei tohi olla fikseeritav)

Comment

Relee...tarbib rohkesti voolu ja kulub

Miks nii keeruline? Aga kuna ma ise ei oska midagi lihtsamat välja mõelda.

Comment

Proovisin nüüd siis teha skeemi türistoriga...

Aga Circuitmakeris ei hakka ikka tööle... ütleb ,et on mingi viga. See ei tundu enam loogiline...

Comment

simulaatorid on crap, mänguasjad reaalsuses ei tööta neist ükski, võta kolb kätte ja pea tööle.
                    Mida sul on vaja on RS trigger. Siin kuskil oli selle digikella teema, seal lingitud lehel oli ka speks, speksi lõpus olid lahti seletatud skeemi osad mille sees oli ka transidel trigger.
                    Oli raamat digitaal lülitused, autorit ei mäleta aga seal oli see sees.
                    CMOS loogikas vastab 74hc(AC,ACT,HCT...)74, seal 2tk sees, tõsi see D trigger aga clk ja D võib toitesse kakkuda, jäävad Set ja Reset ots. sinna pullup takid ja vastu maad lylitid. Vajutades yht või teist lylitit läheb Q väljund vastavalt 0 või 1.
                    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Oleks mul vajalikud komponendid kohe olemas võiks ju katsetada.
                      Aga kuna ma pean neid tellima siis seetõttu ma seal simulaatoris pusingi...
                      Elektroonikast ma ka väga palju ei tea...
                      See RS triger on ka uus võimalus...aga sellega läheb jälle kindlasti mitu päeva ennem kui ma aru saan kuidas ma seda täpselt kasutada saan.

Kas on ka mingi lihtne variant selleks ,et suunatulesi lülitada kaks korda kui soojendi sisse lülitub ja üks kord kui välja lülitada?
                      selle 555 kiviga võiks vist asja tehtud saada?

Comment

Kus asud? Võin Sulle anda igasugu triggereid proovimiseks. KMOP -idega on selliseid asju kõige parem teha. Triggeritest saab lugeda mitmetest kohtadest, ka L.Abo "Raadiolülitused".

Comment

Asun kahjuks Haapsalus
                          Aga kas vajaliku skeemi tegemine on keeruline ainult minu jaoks või ka asjaga vähe kursis oleva inimese jaoks?
                          Kui see väga raske pole siis oleks abi ka sellest kui keebi sobiva skeemi valmis nikerdaks...

Comment

Skeem on elementaarne, Isegi samas raamatus on näited (RS trigger) Anna PS-s oma aadress, saadan Sulle paari päeva sees skeemid ja jupid, saad proovida mitut varianti. Kuisuurt koormust (vool,pinge) peab lülitama? Ilmselt on vaja lisada transistorvõtmed.

Comment

Mitu päeva enne kui kasutada saab, Mul läks omal ajal 15 minutit et välja selgitada mis see kivi teeb(ok jootmine vb 30 minta otsa). Ledid ja takk iga pinni peale , siis näha kohe. Nii katsetasin pea kõik K155 seeria kivid läbi.

on paljus abiks loogika juures. Kui mingi hetk juhe loogilisest mõtlemisest koos saab sealt abi.
                              PAnin skeemi kh kaasa, mõne väärtus vb natuke kysitav aga eks kommenteerivad, toite ahelas olev RC ahela AC takistus vajaks tegelikult välja arvutamist
                              Lisatud failid
                              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Working...
                              X