Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

saun

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

saun

Teema selline ,et oleks vaja sauna kaitsmed ära vahetada. Praegu seal vana vene keeratav automaatkork.
    Saunas on kolm valgustit ja üks elektripistik.
    Plaan väike kilp panna kus oleks üks peakaitse ja rikkevoolukaitse.Sauna mineval voolujuhtmel on peakilbis 10A kaitse.
    Ise vedasin uued juhtmed vanade asemel ära nüüd oleks vaja kilp seina panna.
    Kas kuskil võib leida skeemi kuidas ühendada kaitse ja rikkevoolukaitse?
    Kui ei siis tuleb leida elektrik kes tuleb ühendama.

Vs: saun

Elektrik on hea lahendus.

Pistikupesale paned rikkevoolukaitsme, pm võid panna sellise, millesse on sisse ehitatud ka koormuskaitse. Ilma koormuskaitseta rakendub rikkevoolule saunas olev kaitse ja tuled jäävad põlema, ülekoormuse korral aga rakendub peakaitse ja saun jääb pimedaks.
    Valgustusele vist ei pea rikkevoolu panema, aga ega see seal halba kah ei tee.
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

kõik ikka rikkevoolu taha, sest mis siis saab, kui dushist pritsib vett lambile ja kuppel koos pirniga katki läheb?

Comment

Soovitaks kutsuda pädev elektrik ja hoiduda eluohtlikest eksperimentidest.

Dušše ja vanne sisaldavate ruumide elektripaigaldiste kohta olemas standard. Nõuded on tänapäeval karmid, paljudes tsoonides pole üle 50V pinged üldse lubatud.

Madalpingelised elektripaigaldised. Osa 7-701: Nõuded eripaigaldistele ja -paikadele. Vanne ja dušše sisaldavad ruumid
        Estonian standardisation organisation – buy standards (EVS, EN, ISO, IEC), take part in trainings or participate in standardisation committees.

Osa 7-703: Nõuded eripaigaldistele ja -paikadele
        Saunakeriseid sisaldavad ruumid ja kabiinid
        Estonian standardisation organisation – buy standards (EVS, EN, ISO, IEC), take part in trainings or participate in standardisation committees.

Hästivarustatud raamatukogudes on nimetatud standardeid võimalik kohapeal lugeda.

Comment

Kus sa asud oma murega, järsku saan aidata?

Comment

Esmalt postitatud tazavi poolt Vaata postitust
            kõik ikka rikkevoolu taha, sest mis siis saab, kui dushist pritsib vett lambile ja kuppel koos pirniga katki läheb?
            Kui valid sellise kupli sauna, mis nii kergelt katki läheb, siis oled juba eos ise vead sisse programmeerinud. Lambid lähevad küll laval läbi, aga ühtki purunenud kuplit ei ole mina veel saunades kohanud. Ja korraliku kupli valimisega tulevad isegi siinsed inimesed toime, teil siis peaks see lausa loomilikkusest tulema. Sellistesse kohtadesse valgustite valikul on kah omad nõuded.
            Kui sa kõikide muude nõuetega omad asjad vastavusse viid, siis rikkevoolukaitsme vajadus valgusahelasse on rohkem, kui küsitav.
            Ma ei püüa väita, et ei võiks panna. Kui mul seadmeid vabalt käes, paneks isegi. Lihtsalt ei ole palju mõjuvaid argumente, miks seal see kindlasti olema peaks.

Isegi kui kuppel katki läheb, siis pirn ju seepärast ei saa veega pihta, Kui siiski ka pirn peaks mingi ime läbi veega kokku puutuma, siis ei teki ikkagi veel sinu ja traatide vahele mingit ühendust, kui seda meelega ei hakka just veejoaga sihtima.
            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Paar nädalat tagasi hakkasin maja tagant kaevust vett välja pumpama.
              Toru oli jääs kinni, panin uue. Midagi oli viga ja
              enne kui aru sain et uuel torul oli otsas punn ees
              suutis ta mu 4 korda üleni märjaks pritsida.
              Kui selle vee see oleks olnud ka piisavalt võnkuvaid elektrone
              siis ma siin enam ei lobiseks.

Mäletan kuidas haigla elektrikuna vahetasin kikivarbil niiskel põrandal WC-s pirni ja ta mul käes purunes.
              Katseta, pärast räägi mis arvad sest RVK-a panekust.

Comment

Kole värk see 230V kohe. Sauna omanik on siiani kõik need aastad seal 'surmalõksus' end pesemas käinud ning liitreid higi valanud mõeldes sellele, et iga hetk seal võib olla ta viimane

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
                  Paar nädalat tagasi hakkasin maja tagant kaevust vett välja pumpama.
                  Toru oli jääs kinni, panin uue. Midagi oli viga ja
                  enne kui aru sain et uuel torul oli otsas punn ees
                  suutis ta mu 4 korda üleni märjaks pritsida.
                  Kui selle vee see oleks olnud ka piisavalt võnkuvaid elektrone
                  siis ma siin enam ei lobiseks.

Mäletan kuidas haigla elektrikuna vahetasin kikivarbil niiskel põrandal WC-s pirni ja ta mul käes purunes.
                  Katseta, pärast räägi mis arvad sest RVK-a panekust.
                  Kui pirnivahetaja oleks ohutusreegleid järginud, siis oleks ju OK olnud? Lambi klaasi purunemisel, kildude vastu, RVKL ei aita.
                  Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Esmalt postitatud Tikk poolt Vaata postitust
                    Lambi klaasi purunemisel, kildude vastu, RVKL ei aita.
                    Kildude vastu ei aita aga kui klaas puruneb siis sõrmed liiguvad keskele kokku ja seal on
                    nii maa kui faas. Ja kui lüliti on sees, siis on RVK-st kasu.
                    Õnnelikult lõppenud kogemusest on ka muud kasu.
                    Lugu juhtus ca 50 aastat tagasi aga on siiani meeles.
                    Seda soovin ka teile.

Katsuge õppida teiste vigadest.

Comment

Järgi ohutust! Pinge all ei tehta tööd.
                      Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Esmalt postitatud Tikk poolt Vaata postitust
                        Järgi ohutust! Pinge all ei tehta tööd.
                        Füüsiku töö toimub tavaliselt pingestatud aparatuuriga ja
                        võimalusel ka ohutust jälgides. On üsna lootusetu otsida viga väljalülitatud
                        elektroonikaseadmest.

Üks mu õpetajatest sai surma 220 V võrgust olgugi et
                        olime korduvalt 80 kV kasutanud oma seadmetes.
                        Piisas ühest eksimusest - hooletusest.

Kui Füüsika Instituuti tuli pidama ohutustehnika loengut Elektrivõrkude kõrge ametnik siis
                        tema kõne põhitees oli et ohutustehnika on vajalik selleks et ülemused ei
                        vastutaks kui inimesed surma saavad.

Teksti lõpp oli sõnasõnalt
                        "KODUS VÕITE MÄHKIDA OMALE TRAADI ÜMBER KÄTE JA PISTA OTSAD ELEKTRIVÕRKU"

Peale seda ei suhtu ma ohutusest targutajatesse eriti hästi.

See ei tähenda kaugeltki seda et ma ohutust alahindan.
                        Üks RVK võib ohutusele kaasa aidata, eriti kui on lisatud ka maandusjuhtme pingekontroll.
                        Olen sellel teemal siin foorumis ka varem rääkinud.

Kui see loengu jutt tundub kahtlase ja võimatuna võib küsida kinnitust
                        näiteks akadeemikutelt Peeter Saarilt, Jaak Aaviksoolt ja
                        veel umbes 40-50 füüsikult kes seal loengul osalesid
                        ja seda lugu mäletavad.

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt
                          Kui valid sellise kupli sauna, mis nii kergelt katki läheb, siis oled juba eos ise vead sisse programmeerinud. Lambid lähevad küll laval läbi, aga ühtki purunenud kuplit ei ole mina veel saunades kohanud. Ja korraliku kupli valimisega tulevad isegi siinsed inimesed toime, teil siis peaks see lausa loomilikkusest tulema. Sellistesse kohtadesse valgustite valikul on kah omad nõuded.
                          Kui sa kõikide muude nõuetega omad asjad vastavusse viid, siis rikkevoolukaitsme vajadus valgusahelasse on rohkem, kui küsitav.
                          Ma ei püüa väita, et ei võiks panna. Kui mul seadmeid vabalt käes, paneks isegi. Lihtsalt ei ole palju mõjuvaid argumente, miks seal see kindlasti olema peaks.

Isegi kui kuppel katki läheb, siis pirn ju seepärast ei saa veega pihta, Kui siiski ka pirn peaks mingi ime läbi veega kokku puutuma, siis ei teki ikkagi veel sinu ja traatide vahele mingit ühendust, kui seda meelega ei hakka just veejoaga sihtima.
                          nojaa.. aga siiski on see purunemine võimalik. Endal on olnud juhus vähemalt 3 kuplit saunas ära purustada või purustatult näha (noh, poolavalik saun siiski). esimene kord oli kuppel lae all, nagu veneajal ikka pandi, ülejäänud korra lava all. aga ka siis olid purjus kaagid selle katki teinud - ära küsi kuidas, ilmselt külm vesi sirgelt vastu kuplit. Kui RVK maksab paarsada krooni (saab ka natuke üle 100 eest), siis ei ole see mingi summa lisaohutuse eest maksta. aga eks igaüks teab ise paremini muidugi. Mul on saunas kõik RVK taga. Kuplid on olnud spetsiaalselt sauna mõeldud.

Comment

Küsimus kas kaitselahuti on sama mis rikkevoolukaitse??
                            Vaatasin et maja pea kilpi on pandud kaitsme alla kiri "kaitselahuti",seal on veel peakaitse ja voolumõõtjad.Korteris on eraldi väike kilp.

Comment

See on lisalüliti, et oleks ikka kindel, et kui peakaitse on väljas, oleks ikka väljas. Tegelikult on asi veel natuke keerulisem, aga seda on lahatud http://elektrik.pri.ee/ foorumis.

Comment

Working...
                              X