Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Nivoo andurite skeem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Nivoo andurite skeem

    Kust saaks hea skeemi nivoo andurite kohta? Nimelt on ühes paagis 3 andurit- nüüd oleks vaja need töösse panna. Mötlesin, et võiks olla valgusdioodidega, mis näitavad eri tasapindasid.

    #2
    Mida need dioodid peavad näitama? Kas miinimum taset, maksimaalset taset ja kõik mis sinna vahele jääb on normtase?

    Comment


      #3
      Jah, midagi sellist. Süsteem on selline, et individuaal katlamajas on pööningule paigaldatud paisu- ja akumulatsiooni reservuaar umbes 300L , mille sees on roostevaba elektroodid. Oleks tarvis teada vee taset paagis.

      Comment


        #4
        See ei näita täpselt tegelikku vee taset. Kolme elektroodiga harilikult hoitakse mingit taset anumas. Anuma metallkest või kõige pikem elektrood on kogu aeg vees, keskmise pikkusega elektrood on miinimum tasemeks ja lühim maximaal tasemeks. Kui paagis langeb vee tase nii madalale,et keskmise pikkusega elektrood ei kontakteeru veega, siis lülitub sisse pump ja hakkab täitma paaki kuni vee tase jõuab max taseme elektroodini mis lülitab pumba välja. Tegeliku nivoo teadasaamiseks on kasutatud plastmass toru, mille alumine veesolev ots on suletud korgiga, toru sisse on paigaldatud sobivate vahemaadega herkonid, kus iga herkon lülitab oma dioodi. Dioodide värvuse võiksid valida nii, et näiteks rohelised näitavad norm nivood ja punased avarii nivood. Nüüd sellest, mis paneb herkonid lülitama dioode. Selleks on ujuki peale paigaldatud vana valjuhääldi magnet, mis on paigaldatud torule ja liigub seega üles-alla sõltuvalt tegelikust veetasemest. Milline herkon jääb parajasti ujuki magneti piirkonda, siis vastav diood ka helendub.

        Comment


          #5
          Kas herkon on see, mis olid tuletõrje sign. andurites? Ja see magnet peaks olema mingi ujuki külge kinnitatud? Kuidas need andurid ja dioodid ühendatakse ning mis pingega? Kas dioodide asemelsaab siis mingit displeid kasutada või kust saab mingeid skeeme?

          Comment


            #6
            Herkon on "HERmeetiline KONtakt". Välja näebväikese klaaskolvikesena, mille sees on kontaktid. Neid on erinevaid,isegi ümberlülituvaid, kuid lihtsaimad ja enimkasutatud normaalselt avatud kontaktidega ja kontaktide sulgemiseks tuleb neile lähendada püsimagnet. Valvesedmetes kasutatakse neid ukseandurites. Diood ühendatakse herkoniga järjestiku ja lisaks veel takisti, mille väärtus sõltub kasutatavast alalispinge suurusest. Väljaarvutamiseks kasuta Ohmi valemit I=U/R, kus I=20mA s.o 0,02A. Kuna valgusdioodi heleduse vähenemine silmale pinge mõningase vähenemise korral ei ole märgatav, siis piirväärtust pole just vaja tarvitada ja taki võid panna pisut suurema väärtusega.Näiteks, kui toiteallikaks on alalis 12v, siis 12/0,02=600 oomi ja 5v puhul R=250 oomi. Kasuta näiteks vastavalt siis 750 või 270 oomiseid 0,125 või 0,25 Watiseid takisteid.
            Ujuki võid valmistada nt penoplastist, mille keskel on ava millest mahub vabalt läbi kasutatav toru ja mille peal on vanast valjuhääldist ringmagnet. Ujuki suuruse valid sellise, et see jõuaks ikka magnetit kanda.

            Comment


              #7
              Kena oleks ka siis takisti pinget õieti arvestada. Ja tavalisel punasel led'il on nominaalne vool 15mA, pinge 1,5V. Kui maksimumi ei taha võtta, siis pane teised ka sama arvutusega (tegelt on sinisel ja rohelisel pinge ja vool suuremad, enamus punastel on pinge ka ikka 2v kanti.). Seda on muidugi kena poest küsida aga jah... kui sa just ei taha vastasseina nende led'idega valgustama hakata, siis las olla mingid odavad led'id ja neil on väiksem tarbmine ka.
              Seega 6V korral
              Led'i pinge 1,5V
              Takile peab jääma ülejäänud 4,5V
              LEd'i vool on 15mA=0.015A
              Takistis on sama vool 0.015A (kui kohe sellest aru ei saa, siis mõtle vee peale... kõik, mis sul ühest otsast sisse voolab, peab ka teisest otsast läbi voolama ja igalt poolt mujalt kaa, kui kadusid ei ole)
              Seega takisti 300 oomi, võtad siis 330 oomi... (lähim suurem väärtus)

              Comment

              Working...
              X