Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

"8" indikaatorite juhtimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    "8" indikaatorite juhtimine

    Raske oli seda sõnastada, aga küsimus selline. On üks led indikaator ALC318(vene). See siis sisaldab 9 "8"at. Ühe numbri ühendamine printeri porti on lihtne, aga ma ei taha neid kõiki paralleelselt juhtida, vaid eraldi. Mingi(te) kivi(de)ga tuleks siis jagada, et millisele numbrile andmed lasta. GND on nenedel "-". Loodan et, probleemist aru saadakse.

    #2
    Üks võimalus oleks seda teha takrvaraliselt. Et siis kõigil indikaatoritel kõik otsad üksteisega kokku peale selle ühise otsa. Need ühised otsad siis üle transi ka porti. Siis koguaeg aktiveerid ühe segmendi maa otsa, ülejäänute maad lahti, ja siis kuvad selle segmendi pildi... Niimoodi kiiresti üle segmentide joostes kaob vilkumine ära... aga muidugi peab arvuti kogu aeg sellega möllama ja resurssi läheb.
    Õigem variant oleks siis panna iga 7-segment lambi ette selle dekooder. Sinna siis saadad 4 bitti sisse ja asi näitab seda kahendkoodi mida vaja. Kui siis sul liiga palju kohtasid pole, võid niisama panna kõik need nelikud porti ja kütta... pordis on 12 väljundit, seega 3 lampi saab ära kütta.
    Kui siis sellest ka väheks jääb, siis tuleb panna juba mingi d-trigeri kivi sinna mäluks ette. On sellised, millel on 8 d-trigerit ühes, las siis salvestab 2 järku korraga. Teed siis kuni 4 tk (8 indikaatorit), igaühe laadimisotsa juhid eraldi pordist
    JA kui sellest ka väheks jääb, siis lisad laadimisotstele multipleksori. Sellega saad laadimise adresseerida. Siis saad peale multipleksorit panna 16 mälukivi, seega 32 elementi. Kokku siis 16 mälukivi, 32 dekoodrit ja 1 multipleksor on liiga palju ja keerulisemaks ei lähe
    Lihtsamaks saaks minna, kui teha asi kontrolleri peal. Samuti siis lahendada asi maatriksina (sellest kirjutasin alles millalgi, otsi).

    Comment


      #3
      Selliseid spetsiaalseid LED drivereid on küllaga. Maxim'ilt näiteks MAX7221 ning MAX7219. Ise olen kasutanud 7221'e ühe AVRi küljes. Otsi datasheet üles ning kui küsimusi tekib siis anna teada.

      Üks 7221/7219 kivi võib kütta 3'est traadist tuleva informatsiooni järgi kas 64 eraldi LEDi või kaheksat segmenti. Või eraldi LEDide ning segmentide kombinatsioone. Endal on tal mälu sees, seega pead porti saatma informatsiooni ainult siis kui tõesti midagi muuta vaja.

      Comment


        #4
        Jah netist leidsin ka  midagi selle maxim kividega, aga kui teemast natukene kõrvale mul on ,tariifiplokk takser-e oli vist ametlik nimetus, selle plaat, seal on 7X8 segmendiga displayd. juhitakse neid läbi kahe kivi HEF4511bt ja HEF4022bt abil. Ei oska veel nagu eriti kuhugi mingeid signaale sisse anda, sest plaadi otsal on 11 otsa. Uurin asja, aga kui kellelgi on täpsemalt kogemusi, siis võiks teada anda.

        ps! kust seda max 7221 kivi saada võiks(tevalost ei leidnud) ja ega kellelgi pole HEF4022BT datasheeti?

        Comment


          #5
          Niiziiz, uurisin seda plaati ja tegin kindlaks, et misotsad need siis on. 4 otsa on aadressi otsad, mis on otse ühenduses 4022 kiviga. Ja sellelt kivilt tulevad veel otsad reset ja clock. Tesel kivil on ka juhtimise otsad, LT,BI,EL, AGA need ei olegi kuhugile ühendatud????!!!! Aadressi ja teised otsad ühendasin lpt porti ja midagi sain displayle kätte ka. Näiteks hakkas 0 jooksma paremalt vasakule. Aga teiste numbrite kätte saamiseks ma mingit kindlat moodust ei leidnud. Kuidas see aadressi värk võiks käia?

          Comment


            #6
            LT on lapm test ehk paneb kõik segmendid põlema. Ju siis muud otsad ka antud skeemis tarbetud.
            Juhtimine käibki numbri "jo0oksutamisega" - esitad ühe numbri, ootad veidi, annad teise koodi siinile ja pinge peale 2. indikaatorile. Seda nimetatakse dünaamiliseks indikatsiooniks ja võimaldab jupe tugevasti kokku hoida.
            Numbrite jooksmise kiirus on muidugi suur ja silm näeb terviklikku helendavat kirja/teksti vms.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment


              #7
              Umbes niimoodi ma seda arvasingi olevat. Aga Segmente saan ma valida nii, et võtan ühe põleva segmengi ja annan nii palju impulsse +1 clock otsale, kui tahan edasi liikuda.

              Programise poolest ka veel üks asi. Pascal for DOs on võimalik määrata, delayd(viivitus mingite operatsioonide vahel) sellega saab panna näiteks numbri jooksma 0-9ni. Aga Turbo Pascal for WIndowsis ei ole delay käsku. Sellega programmi tehe ei jäägi midagi inimese silmale tajutavat ju displayle?

              Comment


                #8
                Tõesti ei ole? Äärmisel juhul saad ju ise mingi tsükli teha - lassed masinal lugeda sobiva arvuni või INT-ini (18ms)
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                Comment


                  #9
                  Ega äkki midagi selle aadressi otsade kohta öelda ei oskaks? (see 4022) ma präegu lasen suvaliselt mingeid signaale sisse, 0-9 numbritele leidsin isegi õiged bitib.

                  Comment


                    #10
                    See on dekodeeritud väljunditega loendi:
                    http://us.st9.yimg.com/store4.yimg.com/I/w...s_1744_19157184
                    Kustutad indikaatori et vilkumist vältida, toksid CLK-d kuni vajalik väljund aktiivne ning lubad indikatsiooni. Pos. 0 saad lihtsalt resetiga kätte.
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                    Comment


                      #11
                      Jah sedasi ma tegingi va indikaatori kustutamine. Muide selle kivi kohta on mul datasheet ja pinout juba olemas. Tänan sellegi poolest.

                      Comment


                        #12
                        4022 datasheet:

                        http://www.fairchildsemi.com/ds/CD/CD4022BC.pdf

                        Comment


                          #13
                          Paar pilti ja nende kivide pinoudid saab
                          http:// www.zone.ee/eggyweb/x.html

                          Comment

                          Working...
                          X