Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

mitme sisendiga lülitus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

mitme sisendiga lülitus

Probleem on järgmine: mul on 5 sisendit (230V). Kui vähemalt üks neist on aktiivne, siis peab lüliti SEES olema (230V 10A), kui kõik on väljas, peab ka lüliti olema VÄLJAS.

Otse ei saa sisendeid ühendada, sest siis oleks ühe seesolekul ka teised automaatselt sees.

Milline oleks kõige mõistlikum lihtne lahendus? Ise oskasin välja mõelda märksõna "transistor", kuid edasi jäin juba jänni. Otsisin ka skeeme, kuid kuna neid on nii tohutult siis ei leidnud mitmetunnise otsimise peale mitte midagi enda väikesele kogemusele vastavat.

Oleksin ka väga tänulik, kui keegi 3 (5 sisendiga) + 1 (2 sisendiga) sellist jubinat valmis meisterdaks, kuid ka skeemist piisaks

Vs: mitme sisendiga lülitus

Võtad portsu releesid, mähised sisenditeks ja kõik lülitatavad klemmid ühendad paralleeli väljundiks.
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Pean täiesti nõustuma - lihtsaim lahendus on see küll, ise selle peale ei tulnudki.

Kui aga vaatasin releede hinda, siis ehmatasin täitsa ära - alla 4€ 230V releed ei leidnud, samas kui 5/12V releed on võimalik ca 1€ eest kätte saada. Kui juba kasutada 5V releed, siis sama töö teeks ära transistor ja vaja läheks vaid ühte releed lüliti jaoks. Tundub kuidagi nüri neid releesid niimoodi hulgi klõpsima panna.

Minu väga lihtsustatud teooria:
      - kasutada aladusdioode AC->DC pinge alaldamiseks (al. 0,1 €/tk)
      - takisti, kondensaator, 5,1V zener diood 230V->5V saamiseks (al. 0,1 € kokku?)
      - transistorid vooluringide eraldamiseks (al. 0,1 €/tk)
      - üks relee lülitiks

Ehk siis teoreetiliselt võiks piirduda ca 0,5€ + töö iga 4€ relee asemel.

Kas see teooria peab paika? Kui enam-vähem jah, siis milline võiks reaalne skeem välja näha?

Comment

Siis jäta 5V osa vahele ja pane kõigile 220v otstele dioodsillad ja tulemus sellesama ühe relee peale.
        Või siis üks diood iga sisendi peale ja 110V relee, aga selle töökindlust ei tea kinnitada.
        Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Hakkab juba looma

Mina saan aru nii: piisab iga sisendi kohta nö "ühest kivist", mille nimetus on inglise keeles "bridge rectifier".

Siis on vaja veel ühte releed, mis oleks 230VDC? Loogika ütleb, et 230VAC relee ei tohiks sobida. 220VDC olen vist ühe relee kirjelduses näinud, kuid hetkel ei leia seda üles. Ehk siis kui vaja 230VDC releed, siis oleks vist mõistlik pigem pinge 5V/12V peale viia.

Comment

Huvitav on teada, mis selle asja funktsioon saab olema, et mida need 5 sisendit lõpuks lülitavad?

Comment

Esmalt postitatud gabriel poolt Vaata postitust
              alla 4€ 230V releed ei leidnud
              Vaasts siis siia ka :http://www.elektrikaup.ee/müük/muud-...3-venemaa.html

Ega need venemaa kaubad pole kehvemad, kui lääne odava otsa kaup.
              Head susserdamist !

Comment

Working...
              X