Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Probleemid Nixiega (oli:Hädas skeemi lugemisega, üks element mulle võõras)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Probleemid Nixiega (oli:Hädas skeemi lugemisega, üks element mulle võõras)

Esmalt postitatud Floppy poolt Vaata postitust
    .....
    Selle peale jah ei tulnud, et ülekannet oleks mõistlik võtta väljundist mitte nullistusloogikalt. Oleksin paar dioodi skeemi pealt vähemaks saanud ning ilmselt veel mõne probleemi ära hoidnud.
    .....
    Teoreetiliselt ta ju töötab ja töötab ka praktikas välja arvatud see anomaalia, et ...
    .....
    Kerimise puhul ma tegin igaks juhuks minutite jaoks 2 varianti. Lihtsalt lülitit lõgistades +5V'ga ning peal hoides 2Hz'ga. Sestap ka 4 viiku.
    Vaatasin skeemi üle.

Loogikaliselt on kõik õigesti kuid kasutades ülekanneteks neid teadmata pikkusega nullistusimpulsse,
    võib tekkida olukord et need jäävad (eriti veel see mis peale D2 läbimist) korrektseks töötamiseks
    liiga lühikeseks. Kui siis veel ka takisti IC2A 2. viigult "maha" liiga kõrgeoomiline on, võib see sisend
    ka montaažimahtuvuste kaudu midagi oma lähedusest "tundma" hakata. Proovida võiks 20k takistit.

Sekundite nullistamisega on asi lihtne ja kindel, ainsa nüansiga et ühtlasi võiks nullistada ka 1Hz
    impulsse andva generaatori (loenduri) et peale nullistusnupu vabastamist alati just täpselt 1 sekundi
    pärast "01" ette tuleks...

Kerimisega on üksjagu keerulisemad lood, nimelt kõik seetõttu ei lülitilt tuleb nn. kontaktiväreluse
    tõttu ühelt nupuvajutuselt terve seeria (teadmata arv) impulsse. Praegu pikemalt sellel ei peatu,
    annan vaid asjaga tutvumiseks mõned lingid. Kuigi ma loogikaskeemides põhimõtteliselt RC-ahelaid
    ei kipu pooldama, annavad nendega lahendused kellade skeemides kõige lihtsamal viisil tulemuse.
    Viimasel lingil on üks tüüpiline lahendus RC-ahelatega.

Electronix Express & RSR Electronics Inc - Electronic Parts & Components Distributor. Specializing in custom kitting, packaging tool kits and cable assembly. Distributor of test equipment, educational kits, breadboarding & prototyping, rocketry, wires & wire kits, soldering, desoldering products and more.

Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Hei,

Eks ma uurin neid linke ja söövitan kella loogikale uue plaadi kus ülekanded tulevad väljundist mitte nullistusloogikast. Unustasin täitsa skeemi peale joonistada kondensaatorid. Neist oli eelnevalt siin juttu ja tuli välja, et tegelikult vist polegi väga vaja aga igaks juhuks siiski panin 0,01uF kondekad iga loogikakivi + ja - vahele. Selle peale ma ei mõelnud, et kui neist võibolla kasu polegi siis kas neist hoopiski kahju ei või tekkida.

EDIT: Vaatasin linke ja sain jälle targemaks aga kas mul on mõtet kella puhul hakata nendega pusima. Häiriv ju on kui üle hüppab kerides aga palju seda kella õigeks ikka sättida. Pealegi oli plaanis 2Hz kerimine tööle saada. Seal ei tohiks 'contact bounce' nii suurt rolli mängida. Arusaamatuks jääb siiski see kust mul hetkel läbi kumab see sagedus nii, et kell ennast ise kerima asub.
      viimati muutis kasutaja Floppy; 23 June 2011, 10:20.

Comment

Katsetasin veel ning avastasin, et kui kerimisviikude külge ühendatud juhtmetest kinni hoida siis kell ennast ise edasi ei keri. Sestap tulin mõttele, et 2Hz oleks vaja ehk kuidagi ära maandada. Kas selline lahendus toimiks kui takistitele õiged väärtused leida või on see täiesti vale?
        Lisatud failid

Comment

Esmalt postitatud Floppy poolt Vaata postitust
          ..... söövitan kella loogikale uue plaadi kus ülekanded tulevad väljundist mitte nullistusloogikast. ... siiski panin 0,01uF kondekad iga loogikakivi + ja - vahele. Selle peale ma ei mõelnud, et kui neist võibolla kasu polegi siis kas neist hoopiski kahju ei või tekkida. ..... Seal ei tohiks 'contact bounce' nii suurt rolli mängida. .....
          Kui nagunii uue plaadi tegemine ees, saab praegust plaati maketina kasutada, sellel kõik eeldatavad
          muudatused (kasvõi juhtmete abil ja mittevajalike radade läbilõikamisega) läbi katsetada!

Neid 0,01µF kondensaatoreid pole muidugi palju vaja, L ja H erinevuseks on päris mitu volti ja sinna
          vahele on häiretel päris raske sisse "pugeda", aga midagi paha nad ka ei tee kui neid rohkem on.

Kui nüüd see 2Hz läbi (lülitinupu) kontakti anda, mängib kontaktivärelus vägagi, sest sel momendil
          võib näiteks parasjagu H-nivoo läbi kontakti tulla...

Lisatud viimasest skeemist ei oska ma midagi muud mõistlikku arvata kui et - nii ei tehta.
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

COMS puhul pole RC ahelatel häda midagi, seal suudab 1 väljund tyyrida töökindlalt PALJU rohkem kui 3 sisendit. Erinevalt vene K155 seeriast kus max oli 4-5.
            Konded on vajalikud. Nagu teame omab ka jupp PCB rada induktiivsust. Kui nyyd palju väljundeid korraga asendit muudab võib kivi toide väga lyhikeseks ajaks kukkuda piisavalt madalale et väljundid muutuvad ebastabiilseks. tulemus on et asi ei tööta hästi. Seepärast pole kasu ka kindedest teises PCB otsas. Ja osalt seepärast tulid ka suurte kiirustega SMD jupid sest DIL korpuse jalad omasid piisavat induktiivsust et probleeme põhjustada.
            Lylitiga pane paraleeli samuti 100-1nF konde. Vähendab kontaktimüra.
            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Working...
            X