Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

sind vaevab ikka kõrbenud R2?
    kui 30V on olemas,siis on kõik korras.
    aga fre jutt on õige.kui on tehase poolt lääne FM plokk,siis on häälestusskaalal ka numbrid vastavad.vaata kõigepealt seda ja alles siis asu vea otsimisele

Comment

Natuke vaevab ikka, sest originaalis peaks see terve olema, isegi siis kui see ei mõjuta otseselt raadio toimimist.
      Plokk olevat tehase poolt, ehk siis minuteada nagu originaalasendused, mida toodeti vist niiöelda vana välja vahetamiseks, mitte koos raadioga.. Ma vähemalt arvan. Skaala on ikka tavaline UKV.
      Raadio sain kasutajalt Graupner, kes olevat varemgi neid "E" plokke siin pakkunud.
      Alguses kõhklesin ploki fm omadustes, sest ei leidnud kusagilt "E" tähist, ja hakkasingi seda vastavalt juhendile ümber tegema.. Kui olin välja jootnud ebavajalikud kondekad ja keerdusi tahtsin hakata maha võtma, siis nägin et keerud olid kuidagi sillatud nii et vastavalt ümbertegemise juhendile olid kahjutuks tehtud ülemised keerud, või nii tundus.. Kuidagi teistsugune Uurisin ja siis nägin et mingi märk karbil, mis metalli pressitud, meenutab väikest "e" tähte ja arvan et see võib olla see sama. Kuna ma pole seda raadiot, rääkimata sellest plokist, varem ise näppinud, siis võin eksida, seega midagi kindlat ei väida. Neid originaalis ümbertehtud plokke ju müüdi poeski, kui see ukv kadumise aeg oli, ega neid põlveotsas ei tehtud, mis poes müüdi. Lisan paar pilti ka.

Kuna ma ei saa milleski kindel olla, siis on igasugused teooriad minu raadio mittetöötamisel teretulnud.

Raadio tundlikkuse kohta olen kuuld nii üht kui teist, enamasti ikka halba, võibolla on kõik paika timmimise asi, eks näis. Enne tuleb see kehvasti tööle saada, siis paremaks teha

Mõõtsin ka üle vahelduvpinged et tõestada, et mingit magic pingeid ise ei saa tekkida ja näidata kui rumal võin olla multimeetriga kiirustades.
      Dioodi VD2 "tagumikus" on 30V vahelduvpinget ja transistor VT2 on hetkel igast jalast pingevaba, läbiläinud R2 pärast.
      Kaitsmetel F3 ja F5 omavad 11V vahelduvpinget ja F4 30V vahelduvpinget.
      viimati muutis kasutaja onks; 10 November 2012, 11:23.
      Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Aga voolutarvet R2 otstel ei mõõtnud?

Comment

Hetkel seis selline. Vahetasin selle kõrbenud R2 ära ajutise rööbiti koos oleva kahe 2k takistiga ja raadio hakkas tööle. Esialgu püüab enamusi eesti jaamu kogu skaala ulatuses, järelikult plokk on see õige ja kaup see, mida müüja väitis. Kahtlane on see, et raadio ei püüdnud üldse hästi jaamu kui traat oli antennipesas. Kõige parem vastuvõtt on kui antennitraat ühendada ukv plokist välja ulatuva traadiga, mida ma ka varem antennina proovisin kasutada, kui midagi ei töödanud. Tuleb vist antenni pistiku juhe sinna joota.

Probleem on hetkel selles et jaamad kõiguvad. tugeva signaaliga jaamal kõikumine ei paista välja. Nõrgem lainetab ja ujub ära. Monos on vastuvõtu tundlikkus päris hea, ressiiveril ma toas traadijupiga seda ei saanud, kuid võibolla ressiiveri stereo "sahin" võis selle illusiooni teha.

Kuna sellel vist stereodekooder on originaal ja see tänapäeva süsteemiga ei toimi, siis see seletab miks mul mono/stereo nupp peab sees olema (vist mono asend siis), sest kui oli väljas siis tuli vastikuid praginaid sisse, mida parem signaal seda hullem

Nüüd siis kui sain asja mängima, näen mõtekust hakata tegema ka ülejäänud osale lüüdikuuri ja edasi putitada, et jaamad ei kõiguks ja stereo ka tööle saaks.

See voolutarve ununes mõõta, vist pole oluline enam
          viimati muutis kasutaja Scott; 11 November 2012, 05:46. Põhjus: kokku

Comment

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
            Kõige parem vastuvõtt on kui antennitraat ühendada ukv plokist välja ulatuva traadiga ...
            Ma sain aru, et sa jootsid enne sealt mingeid kondekaid välja. Kas need said kõik täpselt samadele kohtadele tagasi (omavahel segamini ei läinud?)?
            See juhtmejupist kontrollpunkt peaks olema peale esimest astet ja kui sealt võtab vastu paremini, siis on esimene aste kas rikkis või häälestusest väljas (ma pigem kahtlustakse seda viimast, sest see plokk on tehasest välja tulnud vene FM häälestusega).

Comment

Jootsin tagasi samas järjekorras nagu väljagi jootsin. Kas juhtmejupi külge antenni tegemine pole see õige ja stabiilne? või lihtsalt peaks mujal parem vastuvõtt olema?

Comment

See juhtmejupp seal on ostsillaatori väljund (häälestamiseks). See, et sealt paremini tuleb, viitab sellele, et kõrgsagedusvõimendi on kas häälestusest väljas (juhtub ploki "ümberhäälestamisel"), transs on katki või on ühenduskaabel katki.
                Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Panen siia lingi УКВ-1-03С skeemile

kuid on võimalikud ka teistsuguse detailide numeratsiooniga modifikatsioonid!
                  KT1 on see väljatoodud kontrollpunkt, segustusastme sisend. Sellest eespool
                  olev skeemiosa (kaskoodvõimendusaste transistoridel VT1 ja VT2 koos nende
                  juurde kuuluvate detailidega) siis ilmselt ei töötagi õigesti. Ümberhäälestamisel
                  "lääne" FM-ile eemaldatakse näiteks seal osas esmalt C3 ja C14. Kas seda on
                  tehtud? Eelnevalt pildilt ei paistnud see välja. Võib-olla on töö pooleli jäänud...
                  Elektroonika töötab suitsu baasil.
                  Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                  Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Esmalt postitatud fre poolt Vaata postitust
                    Ümberhäälestamisel
                    "lääne" FM-ile eemaldatakse näiteks seal osas esmalt C3 ja C14. Kas seda on
                    tehtud? Eelnevalt pildilt ei paistnud see välja. Võib-olla on töö pooleli jäänud...
                    See on siiski originaal FM plokk, usun et seal väljavõtmise asemel on pandud teiste väärtustega kondekad. "E" variandi skeemi vist ei leidu?
                    Muidu kui ma arvasin et see ei ole "E" variant, siis võtsin kondesi välja, aga panin tagasi nagu oli. vene saitidelt kui lugesin maha keeramisest keerdudelt, siis alguses sain valesti aru ja keerasin nii mitu tiiru "maha" südamikult , kruttisin enda arust tagasi sama arv pöördeid, aga samas võibolla mitte nii täpselt. Kas see võib mõjutada?
                    Nõme on see et raadio töötamise ajal ei saa ma plokist midagi reguleerida, et kuulata kuidas mõjub.. Võibolla kui tagapaneelist antennipistikud välja kiskuda siis sealt saab kruvikeerajaga ligi, aga muidu mitte..

Ma kontrollin kõik juhtmed ja asjad uuesti üle, võibolla on antennipistikus muu probleem

Comment

Nõme on see et raadio töötamise ajal ei saa ma plokist midagi reguleerida, et kuulata kuidas mõjub..
                      Kas see plokk põhja poolt ei lähe tihvtidele peale?
                      1998.a on keegi hea inimene raadiolisti kirjutanud, et C1, C3, C14 ja C18 välja, L2 3,25k, L3 4,25k ja L4 4,25k. Ka vabriku originaalplokil jäi sel juhul 3MHz riba puudu.
                      UKV-1-05S läks minu kogemustel oluliselt paremini häälde.
                      Kui kasutada signaali sisestamiseks kontrollpunkti, siis on vastuvõtja tundlikus ja selektiivsus oluliselt kehvemad.

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                        ..... on keegi hea inimene raadiolisti kirjutanud, et C1, C3, C14 ja C18 välja, L2 3,25k, L3 4,25k ja L4 4,25k. Ka vabriku originaalplokil jäi sel juhul 3MHz riba puudu.
                        Olen kunagi siinsesse foorumisse kirjutanud niisuguse teksti
                        УКВ-1-03С ümberhäälestamise kohta, kopeerin selle uuesti siia:

"Nonii, leidsin omaaegsed märkmed üles. Just selliseid olen
                        isegi mitu ümber häälestanud, kirjas niisugused toimingud:
                        Eemaldatud - C1, C3, C14 ja C18.
                        L4 ülevalt 2 keerdu vähemaks.
                        C9 uus 3,9pF.
                        C15 uus 360pF!
                        C25 uus 3,3pF.
                        Seejärel häälestamine tavapärane, trimmeritega ja südamikega.
                        Saavutatud vastuvõtuala 86,4...108,9MHz."

Lisaks juhin tähelepanu uue C15 mahtuvuse juures hüüumärgile,
                        seda mahtuvust ongi suurendatud vajaliku katteteguri saamiseks.
                        C25 aga on väiksem, et ASR (АПЧ) liiga "äge" ei oleks uuel lainealal.

Comment

Kui plokilt karbi maha jootsin siis sai põhja poole asetada ja on võimalik töötamise ajal reguleerida.
                          Kuidas ma peaksin alustama reguleerimist, et kõrgsagedusvõimendi häälde saada, tahaks võimalikult vähe mõjutada ploki originaalsust, eeldades, et enne kui ma alustasin ploki näppimist, et siis oli see täitsa paigas. Võibolla polnud.
                          Hetkel olen tähele pannud, et antenni lisamine või mittelisamine pistikusse ei mõjuta mitte midagi, või on peaaegu märkamatu. Ilma antennita leiab ülesse vaid ühe jaama skaala keskelt, mis räägib koguaeg jumalast, ja selle signaal ei muutunud ka kuidagi paremaks kui antenni lisasin. Mul on osad jaamad paika pandud ostsillaatori väljundi kaudu, sinna antenni ühendades. Võibolla on selle paikapandud sagedusega võimalik alustada timmimist kui antenn on õiges pesas jne?
                          Kas minu kogemata paigast ära keeratud südamikud on ka põhjuseks et jaamad ujuvad ära ja tulevad tagasi, või lihtsalt see ostsillaatori väljundi kasutamine ongi nii kehva?

Comment

....., tahaks võimalikult vähe mõjutada ploki originaalsust, eeldades, et enne kui ma alustasin ploki näppimist, et siis oli see täitsa paigas. Võibolla polnud. .....
                            Jah, tore oleks muidugi eeldada ja veel toredam kui oleks ka olnud,
                            kuid julgen kahelda. Tõenäolisemalt on siiski see ümberhäälestamise
                            töö üsna algastmel pooleli jäänud - kui seal näiteks need C3 ja C14
                            veel alles on, siis võibki seda kindlalt väita. Foto järgi (võrdlemiseks
                            pole sellist plokki mul praegu käepärast) tunduvad nad samuti alles
                            olevat. Trimmeritest C2 ja C16 seal nende võnkeringide juures uuel
                            lainealal ka täitsa piisab ja mingeid (uusi) väiksema mahtuvusega
                            kondensaatoreid pole sinna enam vaja. Siiski tuleks enne julgemalt
                            kallale minemist kindlasti kontrollida, kas reaalsus vastab eeltoodud
                            skeemiga (detailide numeratsioonil võib esineda erinevusi) olulistes
                            kohtades (just nende eelnimetatud detailide tähistuses trükkplaadil).

PS. Kas need punased kondensaatoriliistakad on kenasti terved kõik,
                            st. just nende nurgad, värv üleni peal? Need on maru õrnad ja isegi
                            "lihtsalt niisama" riknema kippuvad (olid ka maruodavad) detailid.
                            viimati muutis kasutaja fre; 11 November 2012, 16:58. Põhjus: PS. lisamine

Comment

Tänud heade vihjete eest! Tasapisi asi edeneb. Kuigi originaalne fm teoreetiliselt oleks pidanud töötana, aga eemaldades taaskord C3 ja C14, siis hakkas asi tööle õige antenniga nagu peaks. Jaamad veel ujuvad ära ja südamikke ja trimmereid kruttides vahepeal mõni jaam jääb paika, teised samal ajal nihkuvad või kaovad. Eks see võib aega võtta. Kuna mul spetsiaalset tehnikat häälestamiseks pole, siis täpse tulemuse saamine võib ka pooljuhusega tulla.

Vahepeal tegin raadiole lüüdikuuri, vanad sai eemaldatud ja uutega asendatud. oli ka üks 100uf C4 lüüt mis oli vastupidise polaarsusega, trükkplaadimärgistusega. Panin uue Õiget pidi, kuid võibolla seal polnud polaarsus oluline..
                              Kondensaatoriliistakad on terved.

Peale lüüdikuuri raadio stereoasendis ei pragisenudki, kuigi ega stereoheli ka ei tulnud, see on loomulik. Mul on paar MC1310P mikroskeemi, ja kusagilt siit lugesin et nendega on tehtud stereodekooder ümber. Vene foorumeid lugedes ei osanud suurt midagi aru saada, seega siin võib mulle head vihjet jagada ka sellel suunal, kuidas oleks lihtne teha ümber. Kindlasti on ka skeeme olemas ümbertegemiseks, mida ma leida pole osanud veel.

Comment

Võta kivi datasheet ja tee selle järgi.
                                Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Working...
                                X