Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Miks see mono-stereo äraarvamis-mänguna peab käima. Valgusdiood peaks ju stereost märku andma.

Comment

Esmalt postitatud aqv poolt Vaata postitust
      Miks see mono-stereo äraarvamis-mänguna peab käima. Valgusdiood peaks ju stereost märku andma.
      Jah, aga alati ei pruugi see valgusdioodi osa ka toimida, kui mikroskeem vigane või lihtsalt diood valepidi külge joodetud, või muu viga sees.
      Äraarvamine see pole, kuna stereo ja mono heli suhtes on lihtne vahet teha ka kuulamisega.. Kuigi siiamaani leian tuttavate seast inimesi kelle arust on stereo siis kui on lihtsalt kaks kõlarit.. Kui just dekooder mittetoimides ei tekita parema ja vasaku kanali vahele monohelile faasinihet, mis tekitaks selle niiöelda stereoefekti ja kerge kajavibratsiooni (mida isegi olen muusikategemisel kasutanud) ja lollitaks minu kõrvu, pannes mind uskuma et olen stereolevis. Ma ei tunne stereodekoodrite tööpõhimõtet nii et teaks täpselt mis mida mõjutab ja kuidas parandada.
      Las ma panen kokku uue skeemi ja katsetan, kui probleem laheneb, siis oli montaaziviga, kui ei, siis vaja skeemi täiendada/parandada.
      Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Tõeline insener. Proovime, senikaua kuni...äkki õnnestub !

Valgusdioodi saad ju kontrollida, ühendades kivi juhtotsa maha. Led peaks süttima.

Need kividekoodrid on suht lollikindlad. Praegu kahjuks ei saa enam teha peotäitest juppidest polaardekoodrit. Vat see oli kaif kui ehitasid stereoraadio nullist valmis......
        Küll osaliselt kivide peal aga siiski..

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
        . Kui just dekooder mittetoimides ei tekita parema ja vasaku kanali vahele monohelile faasinihet, mis tekitaks selle niiöelda stereoefekti ja kerge kajavibratsiooni .
        Faasinihke saab teha tavalise RC ahelaga ja "kajavibratsiooni" võib tekitada ka mingi suvaline võnkumine.
        viimati muutis kasutaja martinj; 22 November 2012, 18:11.
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Kino auulis.

Comment

Esmalt postitatud paulike poolt Vaata postitust
            Kino auulis.
            Pole siin midagi imestada, algajal võib kõike ette tulla.
            Kunagi hiljem meenutades ajab ennastki muigama...
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

OT; eriti siis kui midagi polnud poest saada

Comment

Sain korralikuma montaaziga dekoodriskeemi valmis kivi põhjal mida kõige alguses katsetasin ja millel olevat vasak kanal vaevu kuuldav ja pote reguleerimine ei mõjutanud midagi. Ja pettumus kui suur, et Koguaeg olen siiski õigesti ühendanud ja teinud seda skeemi, sest tulemus on täpselt sama.. Selle dekoodrikiviga on ikka seekord vasak kanal vaevu kuuldav (stereohelis olen siiski veendunud, kuigi muusikas "fakte" otsides läbi suure taustamürina, sain peavalu).
                Mõtlesin et võin kellegi rõõmuks ka skeemis oleva "mono" lüliti ära teha, muidu võibolla ei tööta dekooder nii hästi ilma selleta, ja kui seda lülitit katsetasin, siis see pani stereoLEDi kohe särama ja lõi heli ainult puhtalt paremasse kanalisse.. Ja see särav LEDike ei põlenud stereosignaali tõttu, see põles ainult siis kui nupp alla vajutada, olenemata kas raadio oli üldse jaamale häälestatud või mitte.. Ma lihtsalt ei saa enam aru, kuidas nii lihtne asi saab nii palju jama teha.. Kahtlen et kaks mikroskeemi korraga katkised olid, kuid eelmisega oli siiski heli rohkem balansis ja pote reguleerimine mõjutas ka midagi, praegusega mitte.. Ma juba pikka aega kahetsen et ma kõige alguses ei ostnud korralikku testplaati ja mikroskeemi pesa, et saaks lihtsalt ja kergelt vahetada.. See nädal pole aega elektroonikapoodigi minna.
                Kas keegi siit foorumist on teinud samale raadiole sama mikroskeemi põhjal stereodekoodri? Kui on, siis ära vaiki ja irvita minu üle vaid palun jaga täpset skeemi mille põhjal tegid
                Ma tean et põhiskeem on erinevatel variantidel sama, kuid kas signaali eelnev võimendus on see oluline osa, või tahab see raadio midagi muud..
                Kas olete täiesti kindlad et skeem mis tahab toitepinget 8-14V töötab ka hästi pingega mis on 7,...V? Võibolla mul on raadios mujal mingi viga mis rikub selle pinge, võibolla originaalis peaks rohkem natuke olema, skeemis selle pinge kohta info puudub, aga toiteplokis kus peaks olema 9V, seal on 14,5V ja ka varem oli toites imepisike viga mis mõjutas raadiol jaamu püüdmast.. Oleks ma tookord selle pisikese takisti jätnud vahetamata, siis oleks mul praeguseks 5 lehekülge arutelu teemal "vahetasin nüüd selle UKV ploki komponendi ära ja ikka ei tööta, mis edasi?"
                Miski ju tekitab selle tugeva muutumatu põrina stereodekoodri helisse.. Raske oleks uskuda, et nõrgavõitu sisend signaal või LED "skeemijupi" mitteühendamine selle põhjuseks saab olla.

Comment

Ehhh... kui mina oleks samas seisus
                  1. Otsime välja T101 skeemi

2. Vaatan seal leheküljel 9 olevat dcm 1-6 ploki skeemi , eriti "võhod nc" (klemm 10). Selgub, et seal eelvõimendi juba olemas. Vaatame, mida selle signaaliga tehakse. Pinge ploki väljundis on 75mV (uuri skeeme), mida on MC1310P jaoks vähe. See tahab saada umbes 500mV sisse ja samapalju annab ka välja.
                  3. Vaatame, mis toimub stereodekoodri plaadil. Indikaatori ots ühendatakse täpselt samamoodi "maha" nagu ka MC kivi puhul. Sellega siis ok.

4. Võtame kivi tüüpskeemi ( näiteks Abo raadiolülitused lk 263) ja ehitame sinna ühe transistoriga astme ette, võimendusteguriga umbes 6X. (võimendi arvutus vt samast raamatust)
                  5. Stereodekoori plaadil on mitu "korpus"t. Ehk arvatavasti on sisend- väljund eraldi maa otstega . Sisend 1-2(maa). Toide 4-5(maa) ja väljundid 8 , 9(maa) , 10.
                  6. Kivi toide silu RC ahelaga ära.

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
                  Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Palun.Click image for larger version

Name:	stereodekooder.png
Views:	1
Size:	11,2 KB
ID:	867136
                    Lisatud failid
                    viimati muutis kasutaja martinj; 23 November 2012, 09:22.

Comment

Pean häbiga tunnistama, et Sa panid mu nüüd täitsa paika.
                      Rumal on see kes vabandusi ei leia, ma ei hakka oma skeemilt mitteotsimise laiskusele vabandusi leidma.
                      Nüüd tagantjärgi lugesin/uurisin ja kiireks katseks ladusin ajutise signaali võimenduse skeemi kokku ja mis ma oskan öelda, teil oli algusest peale õigus. Heli oli vajem (mida ma ka eeldasin koguaeg), aga ka taustamüra oli põhimõtteliselt kadunud (mida ma ei osanud oma "loogikaga" ette aimata), väga vaikselt kuulda vaid, mida saab timmides ehk kaotada, aga samas ei sega seegi..
                      Stereo indikaator siiski veel ei toiminud, aga samas pote reguleerimiseks pole selle ajutise skeemikäki vahel ruumi ka, ilma et mõne komponendi jalg kogemata mõne muu pingega varustatud jalakese vastu ei läheks..
                      Loodetavasti mul rohkem küsimusi ei teki ja järgmine kord kui postitan siis teen loodetavasti vaid kokkuvõtte korralikult tööle hakanud raadiost.
                      Tänan et mind olete suutnud ära kannatada!

Comment

TA7343, AN7420 jne on lihtsamad skeemid. Pole mingit võimendit ka vaja.

Comment

Sain natuke nokitseda vahepeal, komponendid ilusti skeemijärgi trükkplaadil, mille kujundasin nagu originaali, et saab ilusti pesasse panna. Stereodekooder töötab, aga heli on natuke moonutuses, nagu siis kui oleks heli liiga valju, kuid samas võrreldes originaalse heliga jääb see ikkagi pigem vaikseks. Võimalik et vaja signaalivõimendust muuta kas natuke võimsamaks, või lahjemaks, oleneb kummas probleem võib olla, aga samas ei taha et raadio liiga vaikseks ka jääks. Nagu ka varem sain testida robustse montaažiga, siis ikka ei tööta "stereo" lambike, ja kui selle kivi skeemi järgi ikka seda monolülitit teha (ühendades vastav skeemi jalake massi), siis see ei tee heli monoks vaid lööb valju praksu helisse ja ei taha üldse peal seda hoida, sest on kuulda et seda ei tohiks seal hoida üldse.
                          Hakkan igaks juhuks vaatama, mida teised stereodekoodri mikroskeemid pakuvad ja pean selgeks tegema kuidas originaalis see stereo kirjake süttib, et seda saaks ühildada dekoodri skeemiga. Ka mono nupp esipaneelil ei teinud midagi, seega mõtlemisainet mul veel on, kuidas saaks ilma raadiot ennast modimatta, teha stereodekoodri plokk stereodekoodri pesasse, nii et kõik funktsioonid toimiksid nagu originaalis ja vajadusel saaks kohe teise raadiosse ringi tõsta, ilma et midagi ümber joota oleks vaja.

Comment

Tere üle pika ajal!
                            Tasapisi tegelenud asjaga, ja jube tüütu on käia ühe kahe komponendi pärast uuesti poes, kui vaja midagi skeemist muuta või katsetada
                            Olen saanud stereodekoodri tööle, kuid siiski võtsin kasutusele soovitatud lihtsama mikroskeemi, mälujärgi vist TA7342p. Eelmisega sisendsignaali võimendust muutes tugevamaks ja nõrgemaks mõjus vaid helivaljususelt, moonutus jäi sisse ikka, aga ära ei viska, kui aega, siis katsetan seda kunagi edasi, võimalik et mikroskeemid vigased või vajab see raadio muud skeemi selle mikroskeemi kasutamiseks, ei tea täpselt, las olla. Uue mikroskeemiga polnud mingit muret, hakkas tööle nagu kellavärk. Katsetanud olen ka erinevaid variante, et parema heli lahendus saada jne. Hetkel stereolambike ei taha väga kustuda kui jaama pole, pigem läheb natuke tuhmimaks, aga selle osaga tegelen ja see pole otseselt mingi probleem (ei häiri, kui paika ei saa).
                            Hetkel on mul aega võtnud see probleem et saaks originaalse stereo/mono nupu tööle. Mikroskeem tahab ühele jalale saada skeemi enda toitepinget läbi takisti, et lülitada heli monoks. Tahaks väga teha stereodekoodri plaati sellisena et see toimiks kohe suvalises t-101 raadios, kui see ringi tõsta. Stereo/mono lüliti lülitab ka sarnast toitepinget asendis "mono" edasi, aga sinna jääb vahele teepeale veel osa skeemist, mis selle 8V pinge teeb umbes 2V pingeks, kui see jõuab stereodekoodri ploki 7ndale jalale (vist mälujärgi). Skeemi vaadates ei oska aru saada mida see originaalis tegema pidi. Lihtsalt nägin, et seitsmendal jalal oli pinge 0,9V ja kui lülitada monosse, siis kasvas pinge 2V kanti. Mingit releed juhtida sellega ei saanud. See suunata otse mikroskeemi jalale, tegi hääle tummaks, ja see ei olnud võimeline juhtima ka transistorlülitit. Arvatavasti see on midagi sellist mida sedasi kasutada ei saagi. Mälujärgi vist trimmer R42, seda seal plaadil reguleerides (kus kõik need plokid on ja mis skeemi järgi ühenduses stereo/mono lüliti signaaliga) muutus seitsmenda jala pinge suuremaks, kuni mingi hetk muusika katkes, sest kasvas pinge ühel teisel jalal selles plokiklemmide real (vist kuues klemm, kuhu indikaatorisignaal läheb).
                            Vabandan et mitmel korral "vist" sõnu kasutan, olen tööl ja siin on arvutites internet nii häiritud et isegi TABide avamine tekitab erroreid ja skeemi otsimine oleks üsna tülikas.
                            Kui kellelgi on ideed kuidas lihtsalt see lülitus paika saada dekoodriplokil, nii et raadio muu osa jääks originaalseks, siis oleksin tänulik. Muul juhul käivitan plaan B ja lihtsalt stereo/mono lüliti ja seitsmenda jala katkestan originaalskeemist ja viin vajaliku signaali juhtmetega kohale.
                            Aitäh!

Comment

Mina pole küll vaeva näinud selle originaali säilitamisega. Mono lülitil on teine kontaktipaar vaba. Seega olen indikaatori juhttransi läbi lüliti kivi jalaga külge ühendanud. Kui dekoodrilt indikaatorijalalt toide ära võtta siis läheb ta kah monoreziimi.

Comment

Õige jah, sai kaua mässatud sellega, ja skeemi uuritud (üldse ei meeldi see vanaaegne skeem, raske aru saada, kui ühte joont pidi liigub a la kümme signaali ja siis otsida numbreid, mis kuhu läheb ning lõpuks on ikka lihtsam vaadata radasi trükkplaadil).
                                Dekooder on valmis ja töötab ilusti, ainult stereo tuluke ei kustu siis kui jaamalt ära "sõita", kuid see on tühine asi, ei viitsi jamada. kustub kui monosse heli vajutada ja see on küllalt.
                                Aga sain natuke raadio enda originaalsust moditud, ja ühe takisti sillata (või asendada sillaga) ja üks rada katki teha, ja seitsmendale jalale ilmubki see õige signaal, mis originaalis lülitab stereo/mono. Ühesõnaga soovitud pinge kasvas, pole veel uurinud mis kohast vajalik signaal katkes (sest praegu töötab kõik hästi), aga kui täitsa valmis saan raadio, siis postitan kokkuvõtte ja pildid.
                                Kindlasti on keegi teinud ka ukv skaalat ümber, kas on kellelgi soovitusi, kust saaks taolist skaalat printida, või kuidas seada õigeid vahemikke põhisagedustel?
                                Sai fotoshopiga tehtud midagi, aga see ei pidanud paika, sest sagedused ei ole päris raadiote skaaladel joonlauaga mõõtes sama võrdsetel kaugustel (mis minul oli)
                                Eks mõne skaala pildi leiaks ka netist (seni leid vaid kehva valiku), kuid eks midagi saab ümber teha.. Muidu plaanisin et alumise riba kõrguse 0.7mm kataks prinditud fm skaalaga, aga kuna mul natuke tegemist kogu sagedusala katmisega ukv plokis, siis vb jätan nii nagu on ja ongi originaalsem välimus :P

Comment

Working...
                                X