Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Stereo automaatse väljalülitamise signaal tuleb potekalt R42.Maksimaalselt 2,2V, kui on korralikult mööda häälestatud, nõrga jaama korral umbes 1V.Esipaneelil olev lüliti lülitab sinna läbi takisti R3(68k) toitepinge 7,9V peale.Pinge seal oluliselt ei kasva sest R42 jagab selle maha.Võibolla sa lühistasid takisti R3 ja katkestasid sideme R42-ga ,ei tea.Tekkis lihtsalt küsimus, milline on kivi toitepinge.Andmeleht pakub(1,8-5)V, absoluutne maksimum 6V.Kui töötab, siis töötab, aga mina poleks riskinud sinna jalale otse 7,9V peale anda. Lihtsalt sellepärast, et on üle kivi toitepinge.
    Sellel häälestuspotekal, mis on skaalaga seotud, on järjestikku veel seadepotekad R1 ja R8, samuti liug-kontaktiga paralleelne potekas R3(470k).Kui sa neid varem kruttinud ei ole, saad ehk katteulatust juurde.Mina keerasin R3 lihtsalt esialgu maksimumi, ja R1 ning R8 miinimumi, et saada maksimaalset häälestuspinget.Teistel, skaalaga mitte-seotud häälestuspotekatel on üks ühine 10k takisti(R5) alumises otsas, vaevalt selle muutmine midagi annab.
    viimati muutis kasutaja M.P.; 17 December 2012, 16:46.

Comment

tegingi täpselt nii nagu sa arvasid, lühistasin R3 ja katkestasin R42, ei teadnud et sellel selline funktsioon oli, et automaatselt monosse lülitab. arvasin et see on dekooderkivi enda sisene funktsioon, mis ei toiminud.. Kui ma R42-te reguleerisin siis sai pinget muuta küll, aga sel ajal kui seitsmes jalg ei olnud ühendatud, siis selle regulleerimine teatud pingest lõi heli lukku.. stereo lamp kustus ka ära, aga puhtasse monosse ei jäänud midagi.. Peaaegu vaikus oli.. Aga huvitav. Uurin ja katsetan, mida teha saan.
      Kivi toide on mul küll üllatus. Ma olin nii palju analoogseid kive uurinud, näiteks TA7343 kivid jne, mis on ju põhimõtteliselt sama kivi vend, aga ei märganud et minu ostetul on toitepinge madalam.. Praegu töötab nagu küll ja pole probleeme olnud, vb pean mingi jaguri vahele tegema.. Eriti nõme on see nüüd kui peaaegu kõik valmis ja viimane lihv ees.. Kuidas ma varem ei märganud nii olulist detaili
      Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Ee .... Ma siiski mökerdasin TA7343P kiviga või AN7420 või (neid on ikka päris palju), kuhu saab kuni 12V selga lasta.

Comment

Automaatse stereo/mono lülitust ju ei saa originaalselt toimima? kui see pinge jääb maksimaalselt 2,2V juurde, siis see ei suuda selle kivi puhul midagi ära lülitada. Ja kui reguleerisin R42, siis pinge kasvades ikka see ainult vaigistas heli. Küsin et kas on lihtne teha midagi ümber et stereo/mono lülitus toimuks automaatselt ja ka nuppu vajutades, või jätan nagu on, et stereo on koguaeg, kuni nupust välja lülitan. Ei taha liiga keeruliseks ajada.
          Sagedusala pean laiemaks siiski vist ukv plokist reguleerima, sest skaalat regulleerides ei saanud muud teha kui nihutada, servadest jääb ikka ligi 4MHz ala kaduma.. Kuna olen ukv plokis reguleeritava induktiivsuse ära lõhkunud, siis palju eriti teha ei saa ja saan valida ala milles lemmikjaamad asuvad ja võibolla kunagi teinekord parandada või teise ukv plokiga asendada. Esmaspäeval sõidan rakverre ja viin raadio kasutusse sellisena nagu saan ta selleks ajaks teha valmis. Ka praegu on ta nagu valmis, lihtsalt viimane lihv ja reguleerimine.

Comment

Ei tasu vist kiirustada, muidu lõpetab igasuguse töö.

Eks see R42-lt tulev pinge oleks sobiv transistori tüürima nagu
            originaaldekoodris, aga tuleks lisada veel üks transistor, et
            toimuks +toite lülitumine kivi 7. jalale.

Esimene transistor oleks analoogne originaaldekoodri T4-ga koos
            baasiahela takistitega R17 ja R20 ning kollektortakisti R8(22k).
            T4 kollektor ühendada mingi pnp-transistori(näit.KT361) baasiga.
            Pnp-transistori emitter kivi toitesse ja kollektor 7.(seitsmendale)
            jalale.Need KT315 ja KT361 on muidugi selliste lühikeste jalgadega,
            millega ebamugav rippmontaazi teha.

Mul muidu neid UKV-1-1c pärit poolialuseid on vanast ajast veel
            järgi (ilma südamiketa), aga päris kirjaga neid nagu ka saata ei saa.
            Muidugi ma ei tea kas nad täpselt sobivadki.

Comment

tegin kahe transiga lülituse ja see toimis
              Oma ajudega üritasin midagi ühe pnp transiga teha aga ei tulnud välja ja sellepärast loobusingi.. Nüüd proovin ära kuidas selle süsteemi saan ilusti veel samale trükiplaadile paigaldada ilma väga rikkumata ja saan siiski raadio maale viia. Tulevikus ehk kui olen trükiplaatidega osavam, siis teen korraliku variandi. Praegu lihtsalt pean naisele puhkust andma ja ükskord selle raadio ära lõpetama
              UKV plokki natuke timmin ja vaatan mis saan, see polegi eriline probleem. Seal vaid nokitsemise aega vaja, kuid otseselt oluline pole.
              Aitäh!

Raadio ma viin maale siiski ära, kui seda ka paremaks teha annab, siis kogun infot ja putitan seda seal. Sest seda saab kasutada ka praegu hästi ja seal on hetkel ka raadiovajadus
              Hiljem lisan täpsema kokkuvõtte ja skeemi ja pildid. Ütlen et kogu sagedusvahemikku käes küll ei ole, aga vajalik osa on. Töötab originaalne stereo/mono lülitus ja ka automaatselt nagu päriselt ikka. Stereo heliga ei ole ausaltöeldes rahul. On küll stereo, aga see pole nii ruumiline ja sisaldab natuke ka kõrgesageduslikke häireid, mida saab trimmerit reguleerides maha keerata, aga mida rohkem maha kruttida, seda monomaks heli läheb. Leidsin keskmise vahemiku, et oleks normaalne, kuid vana ressiiveriga võrreldes jääb ikka alla küll. Jaamade tundlikkus on tavaline, ei saa midagi kurta. Toitepinge on endiselt natuke kõrge, proovisin pingejaguriga alla tõmmata, kuid selle asemel et pinge pooleks läheks läks pinge 2V peale ja alla sellegi.. kasutasin 1k takisteid. Usun et kui seni pole midagi juhtunud, siis peab see vastu ka edaspidi, aga võimalusel teen selle paremini ümber ikka teinekord.
              viimati muutis kasutaja Scott; 03 January 2013, 04:38. Põhjus: kokku

Comment

Pinge mahavõtmiseks oleks sobilik pigem eeltakisti või eeltakisti ja stabilitron(zenerdiood).
                Antud juhul ilma valgusdioodita on selle kivi voolutarve küllaltki konstantne ja piisab
                eeltakistist.Andmeleht pakub voolutarbeks ilma valgusdioodita umbes 4,5mA.
                Eeltakisti (7,9-5)/4,5=640 oomi. Isegi, kui sa need kaks 1k takistit paralleelselt paned,
                mis on 500 oomi, ei tohiks kivi toide üle 6V minna.

Aga jah, praeguseks pigem jõulurahu, küllap jõuad mässata.
                viimati muutis kasutaja M.P.; 24 December 2012, 18:18.

Comment

Aitäh
                  Maal siin jaamad nii nõrgad et pidin ploki ikka lahti võtma ja vastavalt lemmikjaamadele kogu tundlikkuse kruttima, et parem oleks kuulata, aga see on teine teema.
                  Jätan siia pildi skeemist, mis lõpuks kasutusse läks, kuid eelnev tekst juba tähendab et vaja täiendada.

Comment

Tundlikkuse saad ka siis lakke kui sisend panna ilma sidestuspoolita. Aga esimene äike indutseerib ilmselt niipalju, et kogu asi põleb maha.

Comment

Sul skeemilt puudu piloot-tooni maha lõikamine ja ASK õigeks korreigeerimine, või ei mahtunud need lihtsalt skeemile aga on kuskil olemas.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                        Sul skeemilt puudu piloot-tooni maha lõikamine ja ASK õigeks korreigeerimine, või ei mahtunud need lihtsalt skeemile aga on kuskil olemas.
                        Kui aus olla, siis ei tea täpselt millest jutt, sest kasutasin kivil skeeme mis netist leidusid ja lihtsalt täiendasin seda et see sobituks radiotehnika dekoodri plaadi pesaga.. Skeemil on kõik mis ma trükiplaadile panin

Comment

Vaata seda http://www.bg-electronics.de/datenbl...ise/KA2263.pdf
                          peaks olema sinu kivi analoog.

Comment

Ei saa aru. Sobrasin mingi 4 erinevat skeemi aga kõikidel on väljundis veel natuke tükke. Ja sul neid pildi peal ei ole. Takk ja konde kummalgi kanalil. Samuti on neil skeemidel mis ma leidsin C6 10 korda suurema mahtuvusega.

Comment

Esmalt postitatud dumb_user poolt Vaata postitust
                              ..... Samuti on neil skeemidel mis ma leidsin C6 10 korda suurema mahtuvusega.
                              C6 peaks jah 1000pF olema, 100pF-ga ta ei tööta. Loodetavasti ongi tegelikult 1000pF.
                              Sinna valitakse tavaliselt hea termostabiilne kilekondensaator.
                              Kui R2 15kΩ ka juhtumisi liiga palju on, siis 10kΩ-ga võiks juba kindlalt sünkroniseeruda.
                              Toitepingest.
                              Otse TA7342P kohta ütleb datasheet isegi et
                              Wide operating supply voltage : Vcc=1.8V-5V.
                              Võib-olla analoogid nõustuvad lihtsamini ka palju suurema toitepingega töötama, aga ühe vene
                              autori skeemil (kahesüsteemne dekooder) on sellele toide stabiliseeritud 5,6V peale niiviisi:

Lihtne ahel stabilitroniga.
                              Sealt näeb ka sobivaid väljundite RC-ahelaid.
                              Elektroonika töötab suitsu baasil.
                              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Tegelikult ajasingi möga.Fre poolt viidatud saidilt võib lugeda, et
                                sellel kivil on sisemine mono/stereo äratundmissüsteem ja otseselt
                                välist lülitamist ta ei vaja.Nii-et piisaks ka vabast kontaktipaarist
                                nagu dumb_user mainis.

Comment

Working...
                                X