Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

100p asemel on mul 470p, ei tea miks skeemis muutmata jätsin, kasutasin komponente mis käepärast olid ja vastasid vähemalt mõnele skeemile mis netis leidusid, kuna raadiotehnikat ma ei tunne ja ei tea mis kuidas mõjuda võib, siis seepärast siin küsima hakkasingi kui skeeminäiteid tõin, et ma kogemata palju vaeva ei näeks valede skeemide trükiplaadile kandmisega. Mul oli arvutis vahepeal ka skeeme, millel polnud mitte midagi väljundites.. See et sealt komponente vähendasin (takid konded), oli juhuslik katse.. Nendega koos oli heli palju tuhmim ja ruumilisus väiksem, kuulmise järgi.. Või vähemalt tundus ilma nendeta parem. Ja ma ei tea mis nende põhifunktsioon ka olla võis, ehk mingi müra filtreerimine vms..
    Nüüd on aga raadiole kõvasti aega kulutatud ja ta on maale toodud oma eesmärki täitma. Töötab kasvõi siis kehvemini, aga peaasi et töötab. Nüüd saan ainult teoreetilist infot siin koguda ja kunagi tulevikus ehk ümber teha, kui aega on. Tahaks küll asja korralikult valmis lõpuks saada, aga väikeses korteris on naisel närvide piir ka väiksem
    Eks ma siis nüüd tean mis valesti ja tuleb kunagi jälle uus trükiplaat teha..
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
      ..... Ja ma ei tea mis nende põhifunktsioon ka olla võis, ehk mingi müra filtreerimine vms...
      FM-ringhäälingus (inglise k. FM broadcasting) kasutatakse signaal/müra parema suhte
      saamiseks saate poolel kõrgemate helisageduse osatähtsuse tõstmist ja vastuvõtul siis
      vastavalt õige helipildi taastamisel nende uuesti langetamist. Siis langetamisega ühtlasi
      vähenevad ka kuulamist häirivad mürad (need "visinad-susinad-kahinad"), mis just seal
      kõrgemate helisageduste alas avalduvad. Vastavad RC-ahelad on vastuvõtjas detektori
      järel kui on mono vastuvõtt ja stereodekoodri järel kui on stereosaate kuulamine. Kahes
      kohas korraga (stereovastuvõtul) ei või need olla, sest stereodekoodrile tuleb anda kogu
      laiaribaline signaal FM-detektorist tema normaalseks töötamiseks. Ingliskeelset lugemist
      sellisest sageduskorrektsioonist (saatel pre-emphasis ja vastuvõtul de-emphasis) pakub
      näiteks Wiki artikkel http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting ja samad otsingusõnad
      sobivad ka mujal netiavaruses tuuseldades.
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

http://html.alldatasheet.com/html-pd.../TA7343AP.html Seal on lk 6 täpselt kirjas mida miski nublakas teeb. Kuna välised ahelad on samad siis olen kindel, et seesama jutt käib ka TA7342 kohta. Vast saad aru, miks mõni asi stasti töötab. Ja mina olen T-101 puhul kivi väljundist lüüdid ära jätnud. Ainult korrektisoon ja siis kohe võimendisse.

Comment

Esmalt postitatud dumb_user poolt Vaata postitust
          mina olen T-101 puhul kivi väljundist lüüdid ära jätnud.
          Neid ei ole tõesti vaja, sest "emaplaadil" on eralduskondensaatorid C9 ja C10 olemas.
          Lisaks on signaali teel väljundi poole veel madalpääsfilter U4-4, mis võiks piloottooni lõigata (iseasi, kui efektiivselt).

TDA7040 on veel väiksem, keegi sellega pole proovinud?

Comment

Need skeemi näidetel väljundis olevad 3,3 K ja 0,015 uF ongi täpselt Euroopas vajaliku 50 uS korrektsiooni saamiseks, piloot tooni võibolla eraldi maha polegi vaja lõigata kui otseselt ei sega.
            Korrektsioon hakkab mõjuma kuskil alates 3200 Hz, ilma selleta peaks heli ikka väga vale olema.

Comment

Kas keegi selle RT T-101 sagedusdemodulaatorit ka häälestanud on (ДЧМ 1-6)? Niipea kui see automaagiline häälestus sisse vajutada kruvitakse ossi sagedus umbes 25 kHz allapoole. On see normaalne ? Netist ei suutnud ma mitte midagi tarka leida sel teemal. Häälestuseks ei oska ma hetkel muud teha kui nivooindikaatori maksimum nende poolidega välja kruvida.

Comment

Sagedusdetektori võnkering paigast ära ?
                Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Loll küsimus.Kuidas üldse kahe võnkeringiga sagedusdetektorit häälestatakse?
                  Ühe võnkeringi korral määrab s-kõvera harjade vahekauguse võnkeringi hüvetegur,
                  ehk siis võnkeringiga paralleelne takisti. Muidugi hiljem läheb paigast ära kesksagedus,
                  aga algselt. Kas kahe võnkeringi korral on nad natuke lahku häälestatud. Oleks sweep
                  (karakteriograaf), siis krutiks ja vaataks. Aga paljugi mis oleks.

Endal siis ka tuuneril sarnane viga. Ühesõnaga, kui häälestan väljalülitatud ASR-ga
                  nõrgale jaamale, siis peale ASR-i sisselülitamist ta seal enam ei ole.
                  Esialgu kasutan tuunerit nii, et ASR on häälestamise ajal sees. Selleks, et ASR-i automaatne
                  väljalülitamine (lülitab (1-2)s häälestamise ajal välja) ei segaks, jootsin välja kondensaatori C12.
                  Vähendasin ka ASR pinge ulatust: oli algselt ligikaudu 2,4+-1,2V, tegin nagu datasheet pakub
                  2,4+-0,6V. Tuli teha päris mitu ümberühendamist.

Comment

Peale küsimust istusin ja mõtlesin mitu aega ja jõudsin järeldusele, et on olemas selline asi nagu kokkujooks. Ja õigesti küsimiseks peab seda ASR teemat uurima kogu skaalal, mitte vaid ühes kohas. Edasi on olemas ka tehasejuhend, kuidas seda plokki häälde aetakse. Ja seal on kirjas, et tuleb anda FM signaal sisendisse, seejärel poolid õigeks ja siis potekatega nivood ka õigeks. Õnneks/kahjuks pole mul aga FM modulaatorit. Mingi kõrgsagedusgene on isegi olemas. Küsimus oligi selles, et kas on mingi võimalus seda õigeks seada ka juhtumil kui kõrgsagedusgenet pole. X1-7A on kah olemas aga masin on vist vanem kui mina ja ega sealt pildilt midagi tarka küll teada ei saa. Eriti mõnus on see, et tal pole üleüldse orientiiri mis sagedusega kurv sul hetkel pildil on. Märkide järgi vast isegi saab aru midagi aga see on ainult indikaatoriks, mingit häälestamist on üsna nüri teha. Samas on igasugu plaanisväliseid asju on aegajalt leiutatud, vast on keegi ka sellega kokku puutunud. Seda tehasejuhendit võin jagada kui kedagi huvitab. 3 MB djvu formaadis asi. Aga nüüd on vist istun ja loen natuke mida see kivi tehase andmetel üldes teha oskab.

Comment

Kunagi 20 aastat tagasi, kui veel elektroonikaga seotud töökoht oli
                      olen ka 2 ULL raadiot ehitanud (vanema kolleegi ja sweebi abiga).
                      Neis raadiotes sai ASR-i pinge ühe op-võimendi peal häälestussignaalile
                      juurde lisatud. Idee järgi peaks sellise vastuvõtja kokkujooks tõe-
                      poolest parem olema aga ega see eraldi varikap ka kokkujooksu väga
                      palju halvemaks ei tee. Täpselt laine peal on ju sama.

Vahepeal raadiote osas targemaks pole saanud aga arvan, et antud
                      juhul on S-kõvera kesksagedus natuke kõrvale nihutatud keraamilise
                      sisendfiltri kesksagedusest.
                      viimati muutis kasutaja M.P.; 10 January 2013, 16:43. Põhjus: sõna

Comment

Istusin ja lugesin igasugu juttu ja sain teada, et mngi möödahäälestus peabki olema. Kõige parem tulemus häälestamiseks oli lihtsalt nivooindikaaotri jalalt pinget mõõta ja poolid maksimumi kruvida.

Comment

Vahepeal töö unarusse jäänud, võtsin nüüd kätte ja parandasin skeemivead ära, eeldatavasti õigesti. Mingil ajal saan ka trükiplaadi kujundusega valmis, kui nokitsemise aega ja huvi tekib, siis hakkab mehaaniline töö alles. Jätan siia lihtsalt viimase skeemi, mida võib kritiseerida seni kuni ma trükiplaadi kallale pole asunud
                          Samas ega ei pea ka midagi ütlema. Lihtsalt oma osa siin teemas katsun ära lõpetada ükskord. Niikuinii kui maale katsetama ükskord lähen, siis esineb probleeme, mida praegu ette ei oska näha.

Comment

Tere jälle!
                            Praeguseks tegin skeemiparandusi ja lõpuks korrektne stereodekooder sees ja toimib nagu peab. Automaatselt lülitab stereo/mono ja ka lülitiga saab monosse lülitada ja heli on korrektne ja puhas.

Sain vahepeal teise T-101 raadio ka millel UKV-1-05C plokk oli sees, pidavat lihtsam ümber teha olema. Seda oli juba moditud, aga samamoodi oli puudu umbes 4MHz sagedusalast. Juhendite järgi kuulmise järgi ei saanud kuidagi sagedusala laiemaks, kui üks ots paigas, siis teine paigast ära ja vastupidi. Reguleeritava südamiku kruvikeeraja kriips kulus ka kohe ära ja ei jäänd muud üle kui keerud lahti lasta ja nende venitamisega reguleerida. Ju siis põlveotsas pole neid nii lihtne teha, või juhendites jäetud mainimata võtteid mida oskajad pidasid elementaarseks aga algajad ei tuleks selle pealegi
                            Igaljuhul jätsin eelmise UKV-1-03C ploki, sest see tundus olevat parem.
                            Mure tekkis sellega et kui valmis stereodekoodri teise raadiosse sisse pistsin, siis oli raadio tumm. Eesmärk teha ümbertõstetav dekoodriplaadike ebaõnnestus ja ma ei tea mis modifikatsioone ma võisin esimese raadio emaplaadile teha et see ainukesena uut stereodekoodrit tarbida oskab. Ma taastasin läbilõigatud rajad ja eemaldasin silla millega alguses katsetasin. Kõik on nagu sama nagu teises raadios. Ainult trimmer R42 on veidi muudetud asendis, aga teises raadios selle kruttimine ei muutnud midagi, oli endiselt tumm.
                            Vana stereodekooder mille alguses siin ehitasin, sellelt on võetud BC547 välja (sest teisel jäi puudu ja unustasin osta), stereolülituse jaoks vajalik, aga see dekooder töötab teises tüüneris kui tal see transs puudub. Ma ei oska ise leida põhjust mis on raadiote emaplaatidel erinevat. Pinged on nagu samad, aga uue dekoodri plaadiga "stereo" signaali lambi klemmil on 6V Teisel raadiol, ehk signaalita/mono asendis. Aga vanal, millega mängib, näitab 0V, nagu steeo signaal oleks sees. Esimesel raadiol on mõlema dekoodriplaadiga 0V ja mõlemiga mängib. Olen hetkel maal ja mõõdan siin ja uurin, kuid aega on vähe jäänud ja muid asju vaja ka toimetada.

Mul õnnestus saada soodsalt ka Radiotehnika T-7111 tüüner, mis oli isegi tehaseplommidega ja väga korralik. Sain plomme kahjustamata selle ka avatud ja tegin UKV ploki ümber. Sellel oli see ülilihtne! Poola foorumist sain infot http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1965321.html
                            Vaja eemaldada kondensaatorid C2, C8 ja C13. Pärast on juba jaamad kuuldaval nagu iga UKV plokiga kui liigsed kondekad eemaldada.
                            Siis trimmer C14 kruttida kuni saab skaala sagedusala paika, ligikaudu 88-108MHz. Mina sain kõik jaamad kätte, mis kätte saada sagedusvahemikus oleks saada olnud ja oli ruumi veel edasi "otsida" mõlemast servast. Isegi parem ulatus kui minu teisel FM raadiol. Mõõta ei saanud, kuna pole vahendeid aga kõik sai kätte mis vaja.
                            Järgmisena otsisin jaama skaala peaaegu lõpus, jättes natuke ruumi ja L1 südamikuga reguleerisin signaali kuulmise järgi maksimaalseks.
                            Sama tegin ka skaala alguse lähedal oleva jaamaga reguleerides L2 südamikuga signaal kuulmise järgi maksimaalseks ja signaali tugevus jaotus kogu skaalale päris ühtlaselt.
                            Väga hea tulemus tuli. T-101 raadio ja ukv plokk pärast põlveotsas modimist oli kõvasti kehvema tundlikkusega ja ei püüdnud jaamu kogu vahemikus ka veel.
                            Igaljuhul T-7111 on vist kõikide raadiote kõrval kõige lihtsam FM lainele saada

Kuna T-101 ja T-7111 kasutavad samu stereodekoodreid, siis proovisin oma uut dekoodrit ka seal. Ja sellega oli samamoodi tumm nagu minu teise T-101 tüüneriga. Sellel ei töötanud isegi vana isetehtud dekooder, mis töötas teise T-101 sees. Tehniliselt nagu tahaks sama skeemi järgi teha kõigile sisse korralikult toimiv dekooder, aga kuni ma probleemi põhjust ei tea, seni ei taha tühja tööd ette võtta. Midagi on minu esimeses T-101 tüüneris teistmoodi, et ainult seal see dekooder töötab . Usun et just stereolülituse juurdetegemine on selle taga, aga miks ta töötab ühes raadios ja teistes ei tööta, seda ma ei tea.. Erinevat tüpi UKV plokkides asi olla ei saaks ja muu on skeemijärgi sama.
                            Kuna ma antud raadiole vist enam ei viitsi põlveotsas hakata uur UKV plokki häälestama, siis kui kellelgi on pakkuda tehase E plokki T-101 raadiole, siis oleksin tänulik. Tahaksin ikka täpselt reguleeritud tundlikkusega ja kogu sagedusvahemikuga plokki sisse saada, et selle raadioga lõpuks ühele poole saada. Sobib pakkuda ka isetehtud varianti, kui see on ikka professionaalselt paika timmitud.

Comment

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
                              Sain vahepeal teise T-101 raadio ka millel UKV-1-05C plokk oli sees, pidavat lihtsam ümber teha olema. Seda oli juba moditud, aga samamoodi oli puudu umbes 4MHz sagedusalast. Juhendite järgi kuulmise järgi ei saanud kuidagi sagedusala laiemaks, kui üks ots paigas, siis teine paigast ära ja vastupidi. Reguleeritava südamiku kruvikeeraja kriips kulus ka kohe ära ja ei jäänd muud üle kui keerud lahti lasta ja nende venitamisega reguleerida. Ju siis põlveotsas pole neid nii lihtne teha, või juhendites jäetud mainimata võtteid mida oskajad pidasid elementaarseks aga algajad ei tuleks selle pealegi
                              Keera nüüd ka pingejaguri peale tähelepanu, millega ossilaatori varikapi mahtuvust muudetakse. Ehk potensiomeetri väljavahetamisega muu väärtuse vastu või siis lisatakistitega kombineerida, et pingemuutus oleks suurem.
                              Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Endise NSVL-aegsete asjadega tegelemisel on kasulik vene keele oskus,
                                suur maa ja palju "kulibineid", tavaliselt on ikka keegi juba tegelenud,
                                üks artikkel mitme ümbertegemise variandi kirjeldusega:
                                Elektroonika töötab suitsu baasil.
                                Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                                Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Working...
                                X