Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Tere, sain soetatud endale taolise vana raadio et nostalgilisel eesmärgil saada komplekt kokku.
    Üldiselt peaks olema töökorras. Pilt on ees ja sahiseb jne, kahtlustasin et viga UKV plokis et FM jaamu ei võta, aga peale mitmeid katsetusi ja ploki uurimist veendusin et sees on ikkagi see väidetud "E" tähisega UKV-1-03S plokk, millel peaks olema "lääne" FM sagedused tehase poolt. lähemal vaatlusel, igas internetinurgas kirjeldatud plokis olevate traadikeerdude mahavõtmine oli originaalis seal lisajala või sillakesega tehtud ja siis sain aru et vaja viga mujalt otsida, et hääl sisse saada.
    Esimene asi, mõõtsin toite pingeid ja nägin et pisut madal on skeemi omadest, vahetasin toiteploki lüüdid (peale ühe, sest poes jäi kogemata üks ostmata, absoluutselt kõigist lüütidest, mis lähevad sellesse raadiosse ja ka M-201 makki (mida ma ka putitan paralleelselt)
    Ei tahtnud "igaks juhuks" lüüdikuuri kõikjale teha enne kui vähemalt mingi hääle sisse saan, seega alustasin sealt. Pinged kasvasid ilusti normaalseks (26V->31V jne..)
    Hakkasin kõiki toiteploki väljundpinne mõõtma.
    Kohas kus võibolla peaks olema +9V, seal on mul +15V, numbrid 2 ja 6.
    Siis leidsin et kõrbemisjälgedega on takisti R2, mille VD2-ga ühenduses olev jalg näitab pinget 42V, takisti R2 ja dioodi VD2 teised jalad on 0V pingega. Täpsustan et kondekas C1 jäi uue vastu vahetamata. Teinekord vahetan, usun et see ei ole otsene põhjus.

Ütlen ausalt, et elektroonikas olen nii nagu olen, vahest nupp nokib, kuid enamasti sooviks targemate nõu kuulda, enne kui kogemata valede võtetega midagi hullemaks teen. Esimest korda on see raadio minu silmeall ka, kuid siinsed foorumlased on paljud kindlasti seda läbi ja lõhki näppinud. Ja skeemilt oskate arvatavasti paremini leida ahelad, mis vajavad minupoolset kontrolli, või mis on vigased.
    Kui on sümptomid tuttavad ja oskate pakkuda lahendusi, siis kõik on teretulnud
    Ma võin ju vahetada kõrbenud takisti, mis ei pruugi läbi olla, kuid parem oleks teada mis selle põhjustas, enne kui järgmise ära pruunistan.

Lisan toiteosa skeemi:

Vajadusel võin lisaga kogu skeemi.
    Aitäh!
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Vs: Radiotehnika T-101 ei tööta (toite skeem)

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
    ....

Ütlen ausalt, et elektroonikas olen nii nagu olen...
    On nigu on...
    Kui takisti on kärssama läinud, on seda läbinud lubatust tugevam vool.
    Mina kontrolliks eelkõige C8 lühist ja joodaks ploki väljundi lahti ning uue takisti asemele.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

... takisti R2, mille VD2-ga ühenduses olev jalg näitab pinget 42V, takisti R2 ja dioodi VD2 teised jalad on 0V pingega...
      Miski siin ei klapi.

Click image for larger version

Name:	T101.jpg
Views:	1
Size:	177,3 KB
ID:	867127

Comment

Kontrollisin üle ja siiski on need pinged samad nagu kirjeldasin ja skeemil punasega viidatud, lisaks kaitsmetel F3, F4 ja F5 on ka pinged nullis. Mõõtsin ikka korpuse suhtes.
        Kusjuures see mitteklappimine on kahtlane, ei leia kusagilt kokkuläinud radasi ja kiirel mõõtmisel ei leia kusagilt mujalt ka seda 42V
        Hetkel on kiire tööle minemisega, pärast pean hoolega veel üle vaatama, kahtlane..
        Takisti R2 on läbi, ei oma takistust. töölt vist saan võtta paar 2K takistit ajutiseks asenduseks, ei viitsi iga üksiku komponendi pärast poodi minna ja peale tööd on niikuinii kinni.. kahjuks pole ka tavaliste takistite varu üldse.. aga seda viga peab parandama
        Ja vanades ning ka uutes lüütides ei olnud lühiseid.

Comment

Arvatatavast on ka see KT315 läbi. Kardan, et skeemis on viga. Praegu tundub, et opakas stabiliseerib iseenda toidet.
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Nii ei saa olla, sest nii lihtsalt ei saa olla.
            Sellel punktil, kust on mõõdetud 42V on sisuliselt kolm suunda: üle takisti, üle dioodi ja üle kondensaatori. Kõigis kolmes on null-potentsiaal. Kust siis 42V tuleb? Mitte millestki ei saa midagi, niiviisi oleks ju inimkonna energiamure kohe lahendatud.
            Dioodi "tagumikus" peaks ikka olema kõvasti vahelduvpinget.

Kui R2 ei oma takistust, on tema takistus null. Ja siis peaks tema väljaviikudel olema ühesugune pinge maa suhtes. Ilmselt ta siiski omab takistust - lõpmata suurt. Ehk siis katkestust. Lihtsalt takisti vahetus ei anna olulist teavet - ka asendus võib tossu lihtsalt välja lasta.
            Kui F4 on terve, tähendab see, et ülemäärane vool pole nii suur, et läbi põletada kaitset, kuid piisav, et kärsatada takistit.
            Nagu Martin ütles, on ülimalt tõenäoline, et ka VT1 on küpse. Ja C8 poleks paha kontrollida.

Soovitan enne R2 vahetust panna tema otstele tester alalisVOOLU režiimis, mõõtepiirkonnaga vähemalt sama suur kui kaitse F4 (ma pole oma mälule väga kindel, aga vist peaks 150mA olema). Eeldusel, et R2 ikka katkenud on. Tester peaks näitama siis +30 ahela voolutarvet. Ja sealt saab edasi minna.

Comment

Ma tean jah et nii ei saa olla, aga mul oli kiire ja mõõtsin ja otsisin ja lippasin tööle. Hetkel olen ka tööl. Nüüd taipasin et mu multimeeter ei ole nii automaatne, arvasin et vahelduv ja alalispingele see valib automaatselt, sest polnud eraldi välja toodud pöördlülitil, kuid nüüd tuli välja et vahelduva ja alalispinge mõõtmiseks on vaja vajutada ekraani all ühte nuppu ja seepärast mul näitas arvatavasti vahelduvpinge kohapeal 0V
              Takisti on jah katkestuses, kaua aega elektroonikast eemal olnud ja mõisted sassis..
              Enne kui koju jõuan, saate mõelda sellele, et kohad kus mõõtsin 0V, seal võib olla mingi vahelduvpinge

Comment

Kui R2 on kõrbenud, siis mõistlik oleks kontrollida, ega C8 lühises pole (skeemist välja jootmata).

Comment

R2 oli kõrbenud juba enne, ma olin unustanud selle kui lüüdikuuri toiteplokile tegema hakasin, ei pidanud seda eriliseks probleemiks, sest näiliselt kõik töötas, ainult jaamu ei leidnud, aga paistab et raadio oskab sahiseda ka katkise toitega.
                  C8 oli juba välja joodetud, sealt mõõtsin vana lüüti, et polnud lühises, aga eks vaatan koju jõudes veel üle ikka põhjalikumalt kogu skeemi ja trükkplaadi. kui juba nii labaseid vigu olen osanud teha, siis pean ikka "seitsme" asemel "kakskümmend" korda mõõtma enne kui joodan

Comment

võta hoog maha.
                    kui indikaator põleb ja raadio sahiseb,siis on toiteplokk igati korras.ainus mis tasunuks kontrollida,oli 30V olemasolu.
                    see oli sul,kui ma õieti aru sain,olemas.
                    arvatavasti on sul sisse vajutatud üks nupudest У1-У4
                    sel juhul keeruta häälestusnuppu palju tahad,midagi ei muutu.

Comment

Seda probleemi pole, neid nuppe olen klõpsinud sisse ja välja, kui ühe neist salvestatud jaamade nuppudest vajutan alla, siis sahinatoon natuke muutub, aga siiski ei midagi, ka sealt olen jaamu otsinud, ikka sama. Hommikul kontrollin toiteploki üle, kuna mingi viga seal on ikka on kui takisti on katkestusse põlenud. Aga vigu võib mujalgi olla, kuid kuna ostsin usaldusväärselt kasutajalt raadio, kellel see töötas kunagi, siis eeldan et viga mis tekkis võis tekkida pigem seismisest ja vanusest. Esialgu püüan seda tuvastada mõeldes sellele. Kõige viimasena eeldan seda et pilli on retsitud ja loobitud ja valesi pingeid siia sinna topitud

Comment

..... siis sahinatoon natuke muutub, aga siiski ei midagi, ka sealt olen jaamu otsinud, ikka sama. ....., kuid kuna ostsin usaldusväärselt kasutajalt raadio, kellel see töötas kunagi, .....
                        Kunagi töötasid FM-raadiojaamad sagedusalas 66...73MHz, mida siis ka selle pilliga kuulati.
                        Nüüd pole seal enam ühtegi jaama töötamas, kõik on ju kolinud vahemikku 84...108MHz.
                        Või olen ma millestki valesti aru saanud?
                        Elektroonika töötab suitsu baasil.
                        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Ma eespool ütlesin et sellel on tehase FM plokk sees, alguses kahtlustasin sama ja hakkasin plokki ümber tegema, kui märkasin et see on juba originaalis natuke teistsugune. Kuid plokk võib mitte toimida ka.
                          Hetkel kuivatan oma läpakat, ajasin veeklaasi peale, kui siia vastama hakkasin vahepeal. Homme kontrollin toiteosa üle ja saab edasi mõelda kus on see pisike kala, mis raadiot kuulata ei lase.

Comment

..... Pilt on ees ja sahiseb jne, kahtlustasin et viga UKV plokis et FM jaamu ei võta, aga peale mitmeid katsetusi ja ploki uurimist veendusin et sees on ikkagi see väidetud "E" tähisega UKV-1-03S plokk, millel peaks olema "lääne" FM sagedused tehase poolt.
                            ......
                            Aga kumb siis on, kas УКВ-1-03С või УКВ-1-03Е?
                            Kus on "E" tähis? Olen netis kohanud sellise ploki
                            pilti, kus tähe "С" peale on kleebitud pisike paber
                            Е tähega. Aga kuidas on lugu selle eksemplariga?

Kui "lääne" laineala on tehase poolt, peab skaala
                            samuti "lääne" laineala numbritega olema ja ilmselt
                            siis on ka "lääne" (piloottooniga süsteemi) stereo
                            dekooder tehase poolt sees. Kui aga keegi on vana
                            ("vene") häälestusega ploki ise ümber häälestanud,
                            on skaalal muidugi veel vana laineala ja tõenäoliselt
                            ka vana (polaarmodulatsiooni süsteemi) dekooder,
                            millega praegused jaamad on vaid monos kuulda.

Muidu need originaalis vana lainealaga raadiod
                            teevadki nüüd erinevas skaala otsas ka erineva
                            tugevusega kahinat ja ühtegi jaama ka ei kuule.
                            viimati muutis kasutaja fre; 10 November 2012, 00:18. Põhjus: kirjaviga
                            Elektroonika töötab suitsu baasil.
                            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Mul oli ka ükskord T-101 tuunereid 2tk. Ühel tuli suitsu igast nurgast, ka oli toiteplokiga mingi suur jama. sellest aparaadist asja ei saanud, läks lammutamisele.
                              Teine aparaat oli moditud ümber FM-ile, stereo ja puha. Aga tundlikkus oli väga kehv ja sahises üpris palju. Läks lammutamisele, kahjuks.

Comment

Working...
                              X