Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

RC-oscillaatori ehitamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

RC-oscillaatori ehitamine

Nu probleem selline, et on olemas skeem....katsun selle kuidagi arvutisse kah tõmmata, siis on nagu rohkem võimalik aidata. Aga ma ei saa nagu paljudest asjadest aru. Seal mingi viinisild sees, transistor ja diood. Diood ise tundub üldse valepidi olevat. Kas keegi oskab seletada RC-generaatori tööpõhimõtet? Nu genereerimis sageduse sain kätte. Skeemi andmete järgi tuli välja mingi kHz. Mulle tundus küll väike olevat...et MHz olex norm, aga madalsageduslik ta on, nii et ehk toimib. Tegelt suuremad probleemid on tingitud just nende dioodi, transistori (kusjuures veel väljatransistor), ja operatsioonvõimendiga. Vaevalt, et keegi juba aidata oskab, aga kui oskab olex hea. ma proovin siis pildi kah lisada juurde, aga sellega läheb aega

Lisan siis skeemi kah. Probleem on tegelt dioodiga. See paistab olevat tagurpidi, või mida teie arvate? Ja skeem on mulle antud teatud ülesandega ehitada 20 W võimsusega võimendi, aga skeemist ei saa aru. Häbi kohe. Hea, et keegi ei tunne mind siin:P

http://www.hot.ee/ranirahn007/skeem.JPG

Nu probleem selline, et on olemas skeem....katsun selle kuidagi arvutisse kah tõmmata, siis on nagu rohkem võimalik aidata. Aga ma ei saa nagu paljudest asjadest aru. Seal mingi viinisild sees, transistor ja diood. Diood ise tundub üldse valepidi olevat. Kas keegi oskab seletada RC-generaatori tööpõhimõtet? Nu genereerimis sageduse sain kätte. Skeemi andmete järgi tuli välja mingi kHz. Mulle tundus küll väike olevat...et MHz olex norm, aga madalsageduslik ta on, nii et ehk toimib. Tegelt suuremad probleemid on tingitud just nende dioodi, transistori (kusjuures veel väljatransistor), ja operatsioonvõimendiga. Vaevalt, et keegi juba aidata oskab, aga kui oskab olex hea. ma proovin siis pildi kah lisada juurde, aga sellega läheb aega
    Arvatavasti on tegu Abo raamatus lk. 131 antud skeemiga,
    siis tööpõhimõte pikalt kirjas ja lõpeb sõnadega, et
    kasutatakse 200kHz ni.
    LC generaatoritest, mida kas. kõrgematel sagedustel, mõni
    leht eespool juttu.
    VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

Comment

Hea lihtne ostsillaator : http://w1.859.telia.com/~u85920178/blocks/osc7m00.htm

Comment

Arvatavasti on tegu Abo raamatus lk. 131 antud skeemiga,
        siis tööpõhimõte pikalt kirjas ja lõpeb sõnadega, et
        kasutatakse 200kHz ni.
        LC generaatoritest, mida kas. kõrgematel sagedustel, mõni
        leht eespool juttu.
        Kus ma selle Abo raamatu saan? Millist versiooni mõtled üldsegi? "Elektroonikakomponendid" või "Raadiolülitused" või veel midagi muud? On kusagil neti versioon olemas?

Comment

See skeem ei sbi, sest mulle anti skeem, mille järgi pean ehitama. Kui abo raamatu kätte saan, siis ütlen, kas on sama skeem, või mitte. Ja kui pole, siis proovin ikkagi sisse scannida.

Comment

Wieni sild on generi sageust määrav ahel. See on tüüpskeem ja seal midagi muuta ei ole peale nominaalide. Sild moodustab opakale ühe tagasiside ahela (positiivne). Teise ts-ahela ülesanne on hoida väljundpinge amplituud paigas. Ilma selleta hakab amp.kasvama kuni opakas läheb reziimist välja ja võnkumine katkeb. Tihti on ahelas mingi aeglane mttelineaarne element nagu hõõglamp. Sul on vist väljakas ja alaldi mille väljundpinge on proportsionaalne generi signaali amplituudiga. Selle pingega tüüritaxe siis väljakat mis omakorda vähendab perutava opaka võimendust et võnkumiste amplituud jälle paika saaks.
            Umbes nii peaks asi käima.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

See skeem ei sbi, sest mulle anti skeem, mille järgi pean ehitama. Kui abo raamatu kätte saan, siis ütlen, kas on sama skeem, või mitte. Ja kui pole, siis proovin ikkagi sisse scannida.
              Loogika noormees, üksikosadest moodustatakse skeem,
              lülitus. See standardskeem, paljudest raamatutest läbi
              käinud.

Comment

Wieni sild on generi sageust määrav ahel. See on tüüpskeem ja seal midagi muuta ei ole peale nominaalide. Sild moodustab opakale ühe tagasiside ahela (positiivne). Teise ts-ahela ülesanne on hoida väljundpinge amplituud paigas. Ilma selleta hakab amp.kasvama kuni opakas läheb reziimist välja ja võnkumine katkeb. Tihti on ahelas mingi aeglane mttelineaarne element nagu hõõglamp. Sul on vist väljakas ja alaldi mille väljundpinge on proportsionaalne generi signaali amplituudiga. Selle pingega tüüritaxe siis väljakat mis omakorda vähendab perutava opaka võimendust et võnkumiste amplituud jälle paika saaks.
                Umbes nii peaks asi käima.
                Ja sa ei eksi....nii ta käibki negatiivse tagasiside ahela võiksid mulle lahti seletada:P Nüüd peax skeem olemas olema. Ehk nüüd ei pea huupi pakkuma:P

Comment

Otsi netist: tagasiside koma negatiivne
                  See on pikk kursus aga ...:
                  Võtame opaka. tal on 2 sisendit: + ja -. suurendades pinget + sisendil kasvab väljundpinge ja vastupidi: - sisendil pinget juurde väänates kahaneb väljundpinge. Seega kui ühendame nt. takisti väljundist - sisendisse, ei ole opaka võimendus enam tuhandetes kordades (sõltub opaka tüübist, nn. avatud ahela võimendus) vaid sõltub takisti väärtusest ja on tunduvalt väiksem. Annad ju osa väljundsignaali vastandfaasis sisendisse. kui takisti, mille kaudu sisendisse pinget annad on R1 ja väljundi ning sisendi vaheline takk on R2 siis võimendus K=R2/R1. Kui jätab taki R1 ära ja annad signaali hoopis + sisendile, saad pingejärguri mille väljund kasvab kui sisend kasvab ja võimendus =1 (ei sõltu taki väärtusest).
                  Mix on - tagasiside hea? Sest ta hoiab opaka väljundit alalispinge suhtes "paigas" (null 2-polaarse toite puhul) ja vähendab (mittelineaar-)moonutusi.
                  + tagasisides olex siis tak väljundist + sisendile. Teeb skeemi ebastabiilseks kuid leiab rakendust nt. hüstereesi sisse viimisel (komparaatori) skeemi( võimendus on suur, helisignaalide jaox ei sobi!): sisendi kasvades väljund hüppab järsku teise toitessse ära aga kahanedes läheb tagasi veidi teisel väärtusel. Nende pingeväärtuste vahet tavatsetaxe kutcuda hüstereesiks. Hea häirepingete väljafiltreerimiseks signaalist (tlf. liinil numbri lugemine või vana ZX-Spectrumi puhul kassetmaki helipea signaali kandiliseks muutmisel). Ja generites muidugi ka - ainult + tagasisidega skeemid genereerivad! Umbes nii vist...
                  - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                  - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Mulle anti sellised küsimused:

1. Skeemi tööpõhimõte:
                    a) Wien'i sild + OV
                    B) amplituudi stabiliseerimis ahel

2. Kontrollida, kas diood J1 on lülitatud skeemis õigesti?

3. Selgitada, mispärast ahela R5C2 ajakonstant on tehtud nii suureks?

Küsimusi oli palju, aga nendele ma ei oska ise vastata. Ma ei sa lihtsalt aru nendest. Kas keegi viitsib mulle seletada? Olex ülimalt tänulik.

Comment

Otsing neti.ee'st märksõnadega tagasiside ja negatiivne:

Loomade ökofüsioloogia loengute detailne plaan
                      ... . Homeostaas. Positiivne tagasiside. Negatiivne tagasiside. Sensor. Loomkatsed. ... : molekulaarne mudel, tagasiside mudel, ... efektid, positiivne ja negatiivne tagasiside, termostaadi analoog; ...
                      www.zbi.ee/alo/loengud/detailne.html, 01 Veebruar 2000, 31 kb - [ puhvrist ]

:P

Comment

Otsing neti.ee'st märksõnadega tagasiside ja negatiivne:

Loomade ökofüsioloogia loengute detailne plaan
                        ... . Homeostaas. Positiivne tagasiside. Negatiivne tagasiside. Sensor. Loomkatsed. ... : molekulaarne mudel, tagasiside mudel, ... efektid, positiivne ja negatiivne tagasiside, termostaadi analoog; ...
                        www.zbi.ee/alo/loengud/detailne.html, 01 Veebruar 2000, 31 kb - [ puhvrist ]

:P
                        Kuidas see siia puutub?:S

Comment

Mulle anti sellised küsimused:

1. Skeemi tööpõhimõte:
                          a) Wien'i sild + OV
                          B) amplituudi stabiliseerimis ahel

2. Kontrollida, kas diood J1 on lülitatud skeemis õigesti?

3. Selgitada, mispärast ahela R5C2 ajakonstant on tehtud nii suureks?

Küsimusi oli palju, aga nendele ma ei oska ise vastata. Ma ei sa lihtsalt aru nendest. Kas keegi viitsib mulle seletada? Olex ülimalt tänulik.
                          Oleks Abo raamatut lugenud, oleks dioodi probleem selge.

Comment

Oleks Abo raamatut lugenud, oleks dioodi probleem selge.
                            Millist neist?

Comment

Kas keegi oskab mulle öelda, kuidas see skeem töötab? Näitex mille jaoks see diood vajalik on.....mida see transistor seal teeb.....ja operatsioonvõimendi ülesanne mis on....siin peaks veel wien'i sild sees olema...millistest elementidest see veel koosneb ja mille jaoks seda vaja läheb? Nagu ma aru saan on see skeem lihtne pingegeneraator...või kui ma ka siin eksin, siis palun tehke mulle miskit selgeks. Ahsoo..sellest kah ei saa aru, miks seal skeemis on kaks mega oomist takistit? Igasugune abi või seletus on teretulnud.

Comment

Working...
                              X