Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Komparaator

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Komparaator

Tervist,

on vaja juhtida releed valgussignaaliga. Selleks otsustasin kasutada komparaatorit LM339 baasil. Skeem asub aadressil http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparato...torSolenoid.GIF

Nüüd on mul küsimus selle müstilise R1 väärtuse kohta. Loogiliselt võttes sõltub see R2 omast, kuid siin tahaks ma teha väikese muudatuse ja panna fototakisti asemele fototransistori, kuna kuulduste kohaselt on fototakistid pärast valguse "kadumist" aeglased oma esialgset takistust omandama (mul on tarvis suht kiiret skeemi reaktsioonivõimet valgustatuse olemasolule/puudumisele).

Kõige lihtsam oleks vist R1 asemele panna trimmer ja asi katse-eksituse meetodil paika keerata?

Jan

EDIT: foorumi otsingut kasutades leidsin viiteid, kus soovitati kasutada relee asemel CD4066 kiva. Tõmbasin viimase datasheedi, kuid ei jaga päriselt pauku välja asja töötaktikast. Mul oleks vaja lülitada ühes "audio"-seadmes signaali ja võrreldes releede ning CD4066 hindasid, jääb viimane kuidagi ahvatlevalt meeli teritama.

R1 sõltub fotoandurist, tema koormusvoolust. 100k võiks olla sobiv suurusjärk.
    CD4066 on seoke tore ana/digi signaali lüliti. TTL-iga juhitav (tegelikult mitte ainult TTL vaid kuni kivi toiteni ulatuva signaaliga). Analoogsignaali lülitamiseks on vaja et lüliti laseks läbi ka negatiivse pinge (helisignaal kõigub ju 0-nivoo ümber kui 2-polaarne toide). Selleks sobib analoogne kuid veica parem kivi 4052 (vist oli see nr.). Tal on eraldi miinuspinge sisend (vist koib 7). Kui miinust ei taha, lükkad koiva lihtsalt mättasse. Eelis see et juhtpinge võib nüüd olla tavaline maa suhtes antav, 4066 puhul oleks pidanud andma miinuse suhtes.
    Muidugi võid ka (heli-)signaalile lihtsalt konde vahele panna.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Uurisin vähe, 4066 juurde panna äkki 4049 CMOS signaali inverteerima?

Comment

R1 asemel pane kindlasti trimmer, siis on hea erinevate fotoanduritega katsetada. kas relee või mitte- sõltub sellest,millist voolutarbijat lülitama hakkad

Comment

Uurisin vähe, 4066 juurde panna äkki 4049 CMOS signaali inverteerima?
          Sa võid alati komparaatori + ja - sisendid vahetada: effekt on sama. Trans jääb ka ära kui mingit CMOS -lülitit kasutad.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Nõnda,

1 megaoomiste potentsiomeetritega on optimaalsed takistused paika pandud ja need võib nüüd asendada püsitakistitega. Kuid - komparaator annab väljundis -9V, mul aga oleks 4066 juhtimiseks (skeem olemas) tarvis +9V. Lahendused?

Jan

Comment

Lahendus käes: transistori võtsin ma lgp Felchi soovituse kohaselt ära, kuid sealt see -9V tuligi. Kui transistor omale kohale jätta, annab ta kollektorist ilusad +9V välja. Ega ta ju CMOS-lüliti puhul seal segama ei hakka?

Comment

Ei, kui toidad lülitust samast +9V juhtmest.

Comment

Kõik töötab ühe ja sama toiteallika peal neh.

Comment

Vs: Komparaator

Tere,
                    mille järgi valitakse LM339 takistid ette. Ja nagu ma aru saan on vajalik tal tagasiside läbi takisti? Mille järgi see valitakse. Äkki keegi hea mees seletaks ära.

Tahaks teha niiksusele reageeriva lüliti. Andur on takistuse põhine.

Ette tänades.

Comment

Vs: Komparaator

Palun guugelda. Näiteid (jah, töötavaid) on lademes.
                      Takisitite väärtus sõltub sellest, miskest pingejagurit soovid teha.
                      Point on selles, et kompa ühele otsale annad pingejaguriga maast ja pluss-toitest referentspinge, mille ületamises/millest allalangemisel komparaatori väljund reageerib.
                      google, wiki, foorum.
                      Erilahendused.
                      PS või mail.

Comment

Working...
                      X