Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Idee vene välklampidega

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Idee vene välklampidega

    Tekkis siin ühel sõbral idee, mille võtaksin siinkohal lühidalt kokku nii -- vaja oleks panna paar täiesti tavalisi vene välklampe 12V alalisvoolutoitega mingi teatava sagedusega välkuma.
    Kuna ise pole elu sees uurinud, kuidas välk toimima peaks, siis ehk suudaks keegi adekvaatselt, eesti keeles ja üldjoontes asja kohta mingi lahenduse välja pakkuda
    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

    #2
    Mingit skeemi ei oska anda, aga...vene välklambi "pirni" toidetakse pisikese kõrgepinge trafo kaudu. Laetud kondensaatorist antakse trafole alalisvoolu impulss (u. 300V). Idee oleks siis kondensaatori mahtuvust tunduvalt vähendada, et see laaduks kiiremini, ega annaks "täit pauku" lambile. Trafot juhiks mingite impulssidega, näit. 555 seeria mikroskeemiga, mis omakorda lülitaks mingeid kõrgepinge transistoreid. See minu nägemus...ehk keegi targem parandab/lisab.
    Kunagi ehitasin ühele fotograafile 8-st elemendist koosneva välgu, mis andis siis kaheksakordse sähmaka pildistamisel...loomulikult 8 suurt kondensaatorit ja vastavalt lampe-trafosid...vene juppe oli siis vabalt saadaval.

    Comment


      #3
      Lamp tahab tõesti ca 300Voltsi. Kisub pingemuundi ehitamise poole. Vanasti selliseid tehti tööstuslikult. Paned patareid sisse ja saad FIL-41M-ga õues välgutada. Skeem koosnes 2 transist P217, paar takistit ja trafo.
      Mahtuvuse vähendamisel 50uF-ni saaks lampi kiiresti vilkuma panna ja laadimisaeg oleks ka lühem. Heledus paraku madalam.
      Huvitav mis moodsates fotikates sees - kas ehk madalama pingega lambid?
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment


        #4
        Uutes fotokates jah, veidi madalama pingega lambid, kuid kondekat laetakse ikka 300 voldiga, mis saadakse 1,5...6 voldist, kasutades transistoreid ja trafot. Ja välgu impulss endiselt kõrgepingetrafost, mis saab oma laengu kondekast. Kondekas ise muidugi pisema mahtuvusega, kui vanal FIL'l. Kui kellelgi huvi stroboskoopi ehitada, siis just selline, väljamaa fotoka variant olekski kõige reaalsem. Liigub ju mingeid "seebikarpe", mis peale filmi täisklõpsutamist võib minema visata...pingemuundur kohe olemas...muidu va kallivõitu niisama stroboskoobiks...

        Comment


          #5
          Oligi alles juttu veidi stroboskoobi teemal viimati:
          http://www.tevalo.ee/foorum/index.php?showtopic=7648
          Sealt ehk abiks välklambi kohta link:
          http://www.geocities.com/lemagicien_2000/e...h/maxflash.html
          Väiksema mahtuvusega kondensaator jah välklambile vaja siis vahetada, laadub kiiremini (välgatuste vahel) täis ja lamp ise peab siis ka vastu (jõuab välgatuste vahel jahtuda) kui täisvõimsusel ei tööta. Pingemuundi võimsusest siis sõltub kui suure mahtuvusega kondensaatorit kui kiiresti suudab laadida. Peale igat välgatust jääb sellele ainult mõnekümnevoldine pinge, mis uuesti vaja järgmiseks välgatuseks tõsta.
          Tasuks otsida ka varasemate postituste hulgast...
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

          Comment


            #6
            Kui aga see iseehitamine mingil põhjusel katki peaks jääma, vaadake signa firmadest strobosid või välklampe ( või kuidas nad nimetavad...). Nendes sees sama asi: töötab alates 5V kuni 16V (24V), valmis asi ikka lihtsam alustuseks.
            Head susserdamist !

            Comment

            Working...
            X