Vs: Koostame CMOS skeeme
Faasdetektor.
S. A. Birjukov oma raamatus "Электронные часы на МОП интегральных микросхемах"
(Ilmunud aastal 1993 sarjas "Массовая радиобиблиотека", Выпуск 1178, internetist on
vabalt allalaetav) lk. 48 avaldab skeemi faasdetektorist, millega on hea elektronkella käiku
täpseks häälestada. Hea abivahend kui pole sagedusmõõtjat, aga vast ka siis kui see on.
Eeldab "etalonsageduse" 32768Hz võtmist juba täpse käiguga kellalt. See antakse sisendile,
mis minu (ümber)joonistatud skeemil on sisend "FE". "Etalonkellaks" oleks mul kasutada
näiteks programmkella Grässlin moodul, mis on varustatud lisatrimmeriga käigutäpsuse
reguleerimiseks (skeemil punktiiri sees).
Sisendile "FK" antakse samasugune sagedus häälestatava elektronkella kvartsgeneraatori
"kontrollväljundilt".
Kui sagedused on võrdseks reguleeritud, helendab LED ühesuguse heledusega.
Kui sagedused on aga erinevad, on LEDi heledus muutlik. Kui näiteks kontrollitav
sagedus (sisendile "FK") on "etalonsagedusest" veidi madalam, muutub LED-i
heledus sujuvalt nõrgemaks, misjärel järsku süttib ja jälle sujuvalt nõrgeneb jne.
Vastupidisel juhul on protsess ka vastupidi - sujuv heleduse kasv ja järsk kustumine.
Erinevuse korral üle 5Hz võib kasulik olla kõrgeoomise kuulari ühendamine LED-iga
rööbiti, kuid täpsem reguleerimine oleks ikkagi LED-i järgi. Tõsi, faasdetektoriks võib
kasutada palju lihtsamat skeemi, üheainsa XOR loogikalüliga, kuid see ei anna teavet,
kumb sagedus on kõrgem või madalam. К561ТМ2 võib asendada näiteks К564ТМ2
К176ТМ2, К176ТМ1 (sellel pole sisendeid "S") või "lääne" CD4013.
Teine faasdetektori skeem ka veel:
Sellise skeemiga väike moodul oli mul tehtud ühe sagedussüntesaatori jaoks.
Väljundilt (mis rööbiti kondensaatoriga C1) läks PLL juhtpinge VCO varikapile,
R4 ja toiteotsa vahel olev LED aga oli tähistatud "Unlock" ehk selle süttimine
andis teavet et faasihaaret pole (rikke puhul pidev helendamine või korraks
süttimine kui süntesaatori sagedust vahetada).
Mida tähendab lühend "LED", teab ilmselt valdav enamus foorumiliikmeid,
aga "PLL" ja "VCO" pärinevad juba sagedussüntesaatorite teooriast...
P.S. Hiljem on ajakirjas "Радио" nr. 4 / 2003 lk. 31 ilmunud veidi teistsugune
faasdetektori skeem:
Mille poolest selline transistoridega variant parem võiks olla, ma ei oska arvatagi...
Faasdetektor.
S. A. Birjukov oma raamatus "Электронные часы на МОП интегральных микросхемах"
(Ilmunud aastal 1993 sarjas "Массовая радиобиблиотека", Выпуск 1178, internetist on
vabalt allalaetav) lk. 48 avaldab skeemi faasdetektorist, millega on hea elektronkella käiku
täpseks häälestada. Hea abivahend kui pole sagedusmõõtjat, aga vast ka siis kui see on.
Eeldab "etalonsageduse" 32768Hz võtmist juba täpse käiguga kellalt. See antakse sisendile,
mis minu (ümber)joonistatud skeemil on sisend "FE". "Etalonkellaks" oleks mul kasutada
näiteks programmkella Grässlin moodul, mis on varustatud lisatrimmeriga käigutäpsuse
reguleerimiseks (skeemil punktiiri sees).
Sisendile "FK" antakse samasugune sagedus häälestatava elektronkella kvartsgeneraatori
"kontrollväljundilt".
Kui sagedused on võrdseks reguleeritud, helendab LED ühesuguse heledusega.
Kui sagedused on aga erinevad, on LEDi heledus muutlik. Kui näiteks kontrollitav
sagedus (sisendile "FK") on "etalonsagedusest" veidi madalam, muutub LED-i
heledus sujuvalt nõrgemaks, misjärel järsku süttib ja jälle sujuvalt nõrgeneb jne.
Vastupidisel juhul on protsess ka vastupidi - sujuv heleduse kasv ja järsk kustumine.
Erinevuse korral üle 5Hz võib kasulik olla kõrgeoomise kuulari ühendamine LED-iga
rööbiti, kuid täpsem reguleerimine oleks ikkagi LED-i järgi. Tõsi, faasdetektoriks võib
kasutada palju lihtsamat skeemi, üheainsa XOR loogikalüliga, kuid see ei anna teavet,
kumb sagedus on kõrgem või madalam. К561ТМ2 võib asendada näiteks К564ТМ2
К176ТМ2, К176ТМ1 (sellel pole sisendeid "S") või "lääne" CD4013.
Teine faasdetektori skeem ka veel:
Sellise skeemiga väike moodul oli mul tehtud ühe sagedussüntesaatori jaoks.
Väljundilt (mis rööbiti kondensaatoriga C1) läks PLL juhtpinge VCO varikapile,
R4 ja toiteotsa vahel olev LED aga oli tähistatud "Unlock" ehk selle süttimine
andis teavet et faasihaaret pole (rikke puhul pidev helendamine või korraks
süttimine kui süntesaatori sagedust vahetada).
Mida tähendab lühend "LED", teab ilmselt valdav enamus foorumiliikmeid,
aga "PLL" ja "VCO" pärinevad juba sagedussüntesaatorite teooriast...
P.S. Hiljem on ajakirjas "Радио" nr. 4 / 2003 lk. 31 ilmunud veidi teistsugune
faasdetektori skeem:
Mille poolest selline transistoridega variant parem võiks olla, ma ei oska arvatagi...
Comment