Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Low Power Radio Transmitter

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Low Power Radio Transmitter

Tahan ehitada väikesevõimsuselise raadiosaatja, mitte lutika (nn. BUG-i), vaid pisut tõsisema asja (nn. Low Power Radio). Tõsi, internetis on saadaval kõikvõimalikke KIT-e ehk siis konstruktoreid kui ka täiesti valmiskujulisi saatjaid, erinevas kvaliteedis ja hinnaklassis, kuid mina tahaksin asja justnimelt ise kokku panna. Nimetagem seda siis tehniliseks hasardiks.
    Olen läbi uurinud terve rea skeeme ja lahendusi, nii lihtsamaid kui ka keerulisemaid. Kuid päris "pimesi" ei tahaks neist ühtegi jäljendada. Esitaksin omapoolse põhimõttelise nägemuse asjast ja olen väga huvitatud kõikvõimalikest asjatundjate kommentaaridest.
    Niisiis, kindlasti tahaksin kasutada stabiliseeritud sagedust, mitte tavalise LC-ostsillaatori baasil ehitatud asja. Kuigi jah, teatud vahendeid rakendades võib ka tavalistest LC-dest suht hea stabiilsuse välja pigistada, aga see poleks ikkagi see. Mõtlesin kasutada sagedussüntesaatorina vana, kuid korras autoraadio (digital mõistagi) ostsillaatortrakti. Lisaks stabiilsele sagedusele oleks ka kohe olemas LCD-display. Raadiotrakti ostsillaator genereerib sagedust (nimetan seda f/r), mis on vahesageduse (10,7 MHz) võrra kõrgemal vastuvõetavast sagedusest ehk siis sellest sagedusest, mida näitab display. Et aga saada sama sagedust, mida näitab display, kasutaksin kvartsstabiliseeritud 10,7 Mhz-st teist ostsillaatorit, mille väljundsignaali (nimetan seda f/o) segustan raadiotrakti omaga. Signaali f/r + f/o filtreerin välja, signaali f/r - f/o aga suunan lõppastmetesse. Sagedusmodulatsioon (mono) toimuks selles nn. 10,7 Mhz-i plokis. Kahjuks ei ole kätte puutunud ühtegi autoraadio skeemi, mistõttu taolise "sagedusväljavõtte" leidmine saab olema suht pimesikumäng.
    Tänan kõiki, kes oskaksid nõuga abiks olla ning ühtlasi palun säästa mind meeldetuletustest asja legaalsusest. Küsimus ikkagi puht tehniline.

idee on ilus, aga "konks" on sees.autoraadio tähendab keelatud sagedust.selliste asjade ehitamist tuleb alustada 27MHz pealt ja vastavalt kogemuste kasvule kõrgemale ronida.

Comment

Miks mitte kasutada mõnda sagedussündi kivi? Saad just sellise sageduse nagu tahad.
      Võin eksida kuid vanemates autoraadiotes peaks PLL-i kivil olema vaid muutuva häälestuspinge väljund - kas see sobib sinu kontseptsiooniga? Äkki oleks tõesti kergem teha oma skeem kus prose, sagedussünt jms?
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

To: felch

Jah tõsi, felch, algselt ma plaanisingi asja teha täiesti iseseisva plokina. Eeskujudena olid ka olemas mitmed skeemid, üks näiteks see:______ . Miinus asja juures oli aga, et 1) ümberhäälestus toimus üldjuhul connectorite ümbertõstmisega kontaktpaneelil, 2) kivid tuli eelnevalt programmeerida, 3) puudus sageduscounter koos displayga. Põhimõtteliselt mitte ületamatud probleemid, aga kui vanast tuunerist saaks nö. täismängu tehasekvaliteedis (häälestamine oleks mugav ja mis peaasi - on display&#33, siis eelistaksin pigem seda. Aga et seda nö. "minu varianti" teostada, peaks olema selle tuuneri skeem. Või vähemasti mingi ekvivalent. Seda hetkel pole.
        Paremad skeemid olid niipalju keerukad ja töömahukad kokku panna, et suhtusin neisse mõõduka respektiga. Võib-olla asjata....
        Kui on linke konkreetsete skeemide juurde, siis vaataks huviga.

Comment

To: Kreeklane (Jul 26 2004, 22:38)

/idee on ilus, aga "konks" on sees.autoraadio tähendab keelatud sagedust.selliste asjade ehitamist tuleb alustada 27MHz pealt ja vastavalt kogemuste kasvule kõrgemale ronida. /

Lugesin mitu korda, aga vat ei saa aru! Kas see tähendab seda, et autoraadioga vastuvõetavad sagedused on keelatud ehk teisisõnu - kogu omavoliline broadcasting on keelatud. Kui nii, siis OK. Igati mõistetav. Aga kuidas saada aru lause teisest poolest - kui ma alustan 27MHz-st ja sammhaaval koos "kogemuste kasvuga" liigun vaikselt ülespoole, ütleme kohe suisa 108MHz-ni välja, siis see asi pole enam nii väga keelatud või ???

Comment

Osta mult skänner ära ja kuula mis raadiosagedustel toimub. Loe ELFA kataloog ka otsast lõpuni läbi.

Comment

Olen ise saatjaid ehitanud, soovitan soojalt ikka syndist alustada, esialgu arvutiga progeda näiteks. Asi selles, et 10,7 MHz segustada ja sealt puhas, eetrikõlbulik signaal kätte saada on palju keerulisem kui kohe genereerida õige sagedusega signaal.

Veel niipalju, et mul endal üks vastuvõtja nii ehitatud, et sagedussündil 1,5 voldine element koguaeg peal, ja ta hoiab mälus viimast sagedust. Seega pole arvutit ega protsessorit vaja, et ta töötaks. Ja on niimoodi juba aastaid toiminud. Ainult sageduse vahetamiseks panen läpaka LPT porti ja vastava softiga saan sagedust vahetada. Muidu soovitaks ka toda syndi kivi, kuid kahjuks juba tootmisest maas. Uuematega vaja muidugi uuesti katsetada, kas nii on võimalik.

Sideameti kohta niipalju, et kuni väga võimsaks ei ehita, või kedagi teist ei sega, ei tule tavaliselt keegi ukse taha. Teiste sageduste segamine on kahjuks isetehtud tehnika puhul üpris tavaline, nii et ettevaatust. Ja oss peab kindlasti olemas olema, ilma selleta ei soovita alustada.

Julge pealehakkamine on pool võitu, nii nad ütlesid vist.

Comment

Kui sul on olemas viidatud lingi skeemi juurde kuuluv kood, saaks sealt süntesaatori juhtimise üle võtta. LCD juurdepookimine ei ole suur kunst, vastavaid juppe on võrgus päris palju.
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Working...
                X