Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Linuksiga tutvumine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Linuksiga tutvumine

tahaks siis teha natukene tutvust linuxiga...endal hetkel peal winxp pro..arvuti ise 3 GHz, 512 rami.kas oleks v6imalik nii et startupil saab valida kumb op systeem k2ima l2heb?milline linux oleks sobilik ja kust saada?

http://fedora.redhat.com/download/

Muuda BIOS-is CD-ROM esmaseks boot deviceks, lükka plaat sisse ja ongi kõik. OS-i valikut startupil võiks keegi tõepoolest valgustada, oleks samuti huvitatud.

Esmaseks tutvuseks FC3 täitsa sobib (lihtne installida), kuid mina pettusin temas veidi. Esiteks ei saanud ekraani resolutsiooni kuidagi suuremaks kui 800x600, lisaprogrammide installeerimine ei õnnestunud (kuigi arenduspaketid olid installeeritud), CD-sahtli väljastamisega oli mingi kamm, .mp3-faile ükski kaasasolev meediapleier ei mänginud (ja nagu mainitud, lisapluginaid ei õnnestunud installida) ja OpenOffice on valemite kirjutamiseks MS Equationi kõrval täielik mosse.

Usun täiesti, et lõviosa probleemidest paikneb klaviatuuri ja kuvari vahel, samas oli Linuxiga tutvumise ajal vaja kähku mõned kirjatööd lõpetada ning kuna need olid mul .rar arhiivina, siis FC3 hakkas taas plokkima ja eksperiment lõppes WinXP tagasipanekuga.

P.S. - FC3 on neljal plaadil h34r: .

Kuidagi kahju on, et Linuxi kohta on väga vähe "inimkeelseid" õpetusi. Suurima rõõmuga tutvuksin lähemalt, aga terminali ees rumala näoga vahtida on ka mõttetu (enamus aeg kulub kuugeldamiseks ja itimeeste foorumites surfamiseks.)

EDIT: FC3 ei sisalda ka Pascali kompilaatorit.

Comment

Mingi startupi valiku programm on enamus linuxitel plaadi peal olemas(Linuxi installi ajal tavaliselt küsib, kas soovid seda installida). LILO näiteks vist oli kõige enamlevinud nendest. Eks jah üldiselt esialgu ikka tasuks valida, kas redhat, fedora, mandrake või teisi sõbralikumaid distrosid . Slackware't näiteks ei soovita kindlasti esimesena proovida, läheb isu terveks eluks ära , aga eespool mainitutes asi üsna mõnusaks tehtud, esimese pilguga on küll paras segadus, aga nädala pärast saab juba enamvähem pihta kuidas asjad käivad.

Aga anommaliat olen ka mina linuxi puhul tunda saanud küllalt.

Comment

Mina soovitan kas Fedora't(eestist saab kiiremini: ftp.linux.ee) või Mandrake't(ftp.aso.ee). Mandrake'l piisab installiks ka ühest kettast, sest ta küsib, mis kettad on olemas. Fedora2-l vähemalt ei küsinud ja lihtsalt nõudis ketast kui vaja. Kusjuures default paketivalikuga ei nõudnud, jusiis need esimesel kettal.
        Kui täitsa esimene kord, siis võid ju proovida ka niisama cd-lt buutivaid linukseid, näiteks knoppix või mandrakemove.
        Ekraani reso konfimine on natu keeruline. Enamasti seisab asi monitori detektimise taga kinni - linuks saab kuskilt monitori jaoks maksimaalse vertikaalse ja horisontaalse laotussageduse. Kui neid ei saada monitori DDE kaudu, siis võib tõesti mingit imelikku jama tulla. Sama probleem oli mul mingite ordi bränditud noname monitoridega(need on veel hullem sodi kui kõik eelnev sodi kokku&#33.Nendest piiridest ta üle ei lähe ja võtab sobivaima, mis sinna piiridesse jääb (arvestades samuti videomäluga jne)... Enamasti aitab kas installi ajal selle graafika torkimine (mandrake detektib minu kogemuste järgi halvemini aga seda on palju parem pärast paika ajada) või siis pärast graafilises saab ka mingi jublaka kaudu (ofkoors terminalis nii käsitsi kui vastavate utiliitide kaudu saab kohe otse x kallal ka toimetada aga sellega on oht asi veel hullemaks ajada kui ei tea, mida teed)
        Lisaprogrammide installimine niisama rpm haaval on natu tülikas, kuna igasugused sõltuvused ajavad asja keeruliseks. Kindlasti tuleb installida sama distro ja sama versiooni pakke, muidu lähevad dünaamiliselt lingitult kompileeritud pakettidega (mis kasutavad teisi pakette) eriti jamaks.
        Üks hea lahendus on mandrakel urpmi (konffamiseks kasuta veebipõhist easyurpmi't) ja fedora yum. Ühel juhul kirjutad gaimi installimiseks urpmi gaim, teisel juhul yum install gaim ja automaatselt laetakse alla ja installtakse sulle gaim ja kõik mida gaimil veel vaja on.
        CD sahtel ei tule siis lahti, kui cd on sees ja mountitud. fedora vist mountis ise cd ära sisse pistmisel ja siis pidi käsitsi unmountima (desktopi ikoonil paremklõps ja unmount/ühenda lahti), mandrake 10.1 vist kasutas supermounti, mis nupule vajutades unmountis ketta ära.
        MP3 peaks mängima nüüd küll mõlemad, mandrakel on ka divx tugi defauldina peal(fedoral tuleb juurde tõmmata).
        OpenOffice.org'i valemite kirjutamine on natuke harjumatu aga vähemalt pole minul ta kokku jooksnud(isegi office2003 equationi olen kokku lasnud ja seda mõni kord ikka mitu korda päevas). Üks pluss on veel see, et sellega on võimalik kirjutada kogu valem klaviatuurilt ilma hiirega klikkimata; windowsis on see ctrl+t-täht valik ikka väga kesine.
        kas fedoraga ei ole kaasas gpc - gnu pascal compilator? võiks ju nagu olla, kuigi pole kontrollinud.

Egaa jah linuxi oskusteavet on väga vähe ja seetõttu on mul endalgi päris palju probleeme praegu linuxite peal tööjaamadega võrgu välja ehitamisega. Kõigepealt tuleb välja töötada sobiv konf, siis välja töötada selle migreerimine igasse masinasse. Siis veel kontrollida kõigi asjade ühilduvust jne.

Btw üks väga jama buug: hanza.net'i panaglingi javaskript on väga paha. Seal pannakse püsti taimer 500ms-le lehe refreshimiseks ja siis tehakse tüüpiline windowopen ja seejärel submititakse mingi form sinna uute aknasse... Kahjuks aga alla 500MHz masinatel Mozillaga(@IceWM) on see asi nagu loterii - mõnikord jõuab, mõnikord ei jõua... Ja omaltpoolt pole ka midagi teha... On kellelgi soovitusi?

Comment

Kaevan vana teema taas üles. Jooksutan praegu masinal WinXP-d ja Suse Linux 9.2-te, bootloader on GRUB. Sujub kenasti.

Probleem on aga ikkagi Pascali kompilaatoris. Hoolimata sellest, et Suse 9.2 on kõikvõimalike kellade ja viledega, ei tunne ka tema gpc-käsku. Samas Kate tunneb Pascali süntaksi ära. Linuxi all on kole mõnus progeda, saab ekraanil paralleelselt mitut akent lahti hoida (koodi aken, algoritm, tutorialid ), aga ilma kompilaatorita on see ju kasutu. Oskab keegi rumalale selgeks teha, kuidas süsteemile Pascali kompilaator orgunnida? Google ei andnud tulemusi ja GNU Pascali koduka jutt ajas vaid rohkem segadusse. Käsurealt pole ma Linuxile veel ühtegi juppi suutnud installeerida. :angry:

P.S. - enesekindlust Kõikvõimsa Pingviini ees sisendab fakt, et TTÜ AK masinates Suse-i (9.1?) peal sujub kõik nagu õlitatult.

Comment

Originally posted by brand11@Jan 5 2005, 21:37
            tahaks siis teha natukene tutvust linuxiga...endal hetkel peal winxp pro..arvuti ise 3 GHz, 512 rami.kas oleks v6imalik nii et startupil saab valida kumb op systeem k2ima l2heb?milline linux oleks sobilik ja kust saada?
            mingi põgusa tutvustava jutu ja ekraanipiltide võrdluse leiad www.konsultant.ee lehelt.
            kui 3...5 cd-d või dvd-d ei viitsi maha tirida, siis pakume posti teel ka valmis plaate.
            vaata www.konsultant.ee/telli.php.

enamus distrosid oskavad automaatselt installida multiboot-i (mitme os-i valimist startupil)

mina soovitaks hetkel hoopis suse linuxit - võrreldes nt. mandrakega on tegu kõige rohkem "valmis asjaga".
            GSM: 5039624

Comment

Originally posted by jan@Feb 4 2005, 17:49
              ...
              GNU Pascali kompilaatorit käima ei saand, küll aga "joppas" FreePascali kompilaatoriga esimesel katsel (sest pole vaja ajada taga ühilduvust GCC-ga?).

Kui kellelgi analoogne probleem tekib, siis http://www.freepascal.org/ ja sealt oma OS-ile ja masinale vastav .rpm.

Comment

Üldiselt Gnu pascal peaks olema ilma ide'ta (st kasuta misiganes redaktorit), pärast käsurealt gpc failinimi.pas kompileerimiseks. Vbolla on mingeid võtmeid ka vaja, vaata man gpc või siit: http://gnu-pascal.de/. Aga FP on ka hea valik... tunde asi, kumba kasutad.

Comment

Nii palju kui on koolkondasid, nii palju on distroid.
                  Mul õppejõud üritas ka kõiki Fedora Core3 peale ajada, eks ta hea ole ka sest ta kõige sarnasem ülejäänd linuxitele AGA minu valikuks langes siiski SuSe 9.1 serveriks ja SuSe 9.2 läpakale.

Kõik töötab. lihtne configa läbi YaSt'i ja lihtne kasutada. Mäletan kuidas ma RH all enda pead murdsin, kust rauale ligi saab ja Slackist me parem ei räägigi

Igatahes on minu arust praegu parim tugi läpakatele just SuSe'l WiFi, sinihammas jne, kõik on kombes ja mul pole just kõige parema riistvaralise konfiga läpakas.
                  -

Comment

Lisaks niipalju et Amilo notele Fedora lihtsalt ei läinudki peale. Jooksis kokku ja kogu kugu. Suse käib kenasti.
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Tekkis yks probleem pingviiniga s6prust sobitades.
                      Viskasin SuSE 9.2LiveCD-Audio plaadile, tegin pingviinile yhe vaba partitsiooni n2ol kenakese pesa oma masinasse ja buutisin plaadilt yles. Plaadilt jookseb jah ilusti aga millegi p2rast ei paku ta masinasse installimist. Olen ma pime v6i loll... v6i on see kuskil sygavamal peidus?

Comment

Originally posted by Kolmjalg@Feb 10 2005, 21:53
                        Tekkis yks probleem pingviiniga s6prust sobitades.
                        Viskasin SuSE 9.2LiveCD-Audio plaadile, tegin pingviinile yhe vaba partitsiooni n2ol kenakese pesa oma masinasse ja buutisin plaadilt yles. Plaadilt jookseb jah ilusti aga millegi p2rast ei paku ta masinasse installimist. Olen ma pime v6i loll... v6i on see kuskil sygavamal peidus?
                        LIVE CD polegi mõeldud installiks, seda saad kasutada igas masinas nö alternatiivina, pole isegi kõvakat vaja et asi tööle jooksutada. Kui tahad installida, siis ftp.linux.ee'st sikutama
                        -

Comment

Working...
                        X