Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

CD lugejast musika keskuse sarnane aretis

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

CD lugejast musika keskuse sarnane aretis

Tekkis siis sellene mõte, et teha vanast seisvast cd lugejast väike muusikakeskus.
    Mõte oli cd-lugeja ühendada arvuti kõlaritega. Kas vool, mis läheb lugejasse peab olema tingimatta +5 v ja +12 v või võib ainult 12 volti kasutada, sest nagu ma aru olen saanud on 5 volti stand-by jaoks olemas. Siis saan panna sinna vahele lüliti, et lülitaja lugejat sisse ja välja. Vool on plaanis võtta 12 v akult , mis on 1,5 amprine. Helikaarti ei ole vist vaja kasutada kuna outputi jaoks on lugeja esipaneelil väljund olemas. CD-lugeja ise on creative oma(CD5220) ja kõlarid on samuti creative omad(inspire p380). Kas säärane mõte oleks teostatav?

1.CDrom tahab saada kindlasti +5 ja +12 (12st võib ka 7805 vms abil 5V teha).
    2. CDrommil peab olema esipaneelil play nupp. Saaks ka ilma, aga siis onvaja mingi mikrokontrolleriga ide liidest immiteerida, siis tuleks lisaboonusega ka lcd ja muu võimalus.
    3. Helikaarti pole vaja tõesti.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

cd lugejal on järgmised nupud: volume, turbo (mida igans see ka ei tähendaks),pause eelmine laul, play ja järgmine laul, eject

Comment

Siis oled päris hea lugeja otsa sattunud, sellised haruldused.
        Siis täida veel punkt 1 ja cd pleier olemas.
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Suured tänud.

Minu poolest võib teema lukku panna.

Comment

Siiski on mul veel üks küsimus h34r: .

Kas cd lugeja vajab TÄPSELT 1,5 amprit, või võib see ka 2,0 amprit olla?

Comment

esiteks. mis akul see vool niimoodi öeldud on? tavaliselt öeldakse akude korral ampertunnid (Ah), mis näitab siis mahutavust (et 1Ah peab 1A koormusega 1 tund, 2A koormusega pool tundi jne).

Nüüd natuke elektrivoolu põhitõdedest. Pinge ja takistus määravad ära voolu. See tähendab siis seda, et pinge on põhjus ja vool on tagajärg. Kui ette on nähtud näiteks 2V pinge, siis sõltuvalt koormusest tuleb vool. Siin tuleb siis mängu oomi seadus - U=I*R (pinge = vool*takistus). Näiteks 12V korral tekitab 1-oomine takistus 12A voolu; 2-oomine takistus 6A voolu jne.
              Siia juurde veel üks tähelepanek nende põhjuse-tagajärje seoste kohta. Pinge ilma vooluta saab olla. Vool ilma pingeta ei saa olla.

Ehk siis antud olukorra juurde. cd-seade tarbib niipalju voolu, kui palju tal vaja on. Sõltuvalt enda sees igasugusta asjade sisse-välja lülitamisest muutub takistus ja seega hakatakse rohkem või vähem voolu võtma. See toodud 1,5A on maksimum, tõenäoliselt tarbitakse umbes nii sel hetkel, kui plaati just käima veetakse.

Sinu küsimusest siis. Loll küsimus on. CD-lugeja teab ise kui palju ta igal hetkel voolu võtab ja sa pead talle võimaldama seda maksimaalselt 1,5A. Kui su toiteallikas rohkem võimaldab, siis on väga tore (näiteks auto akud võimaldavad starterile üle saja ampri voolu). Aga sõltumata sellest ei hakka ta rohkem tarbima.

Pinge peab aga olema õige. Kui on liiga madal pinge, siis võib asi mitte jõuda ennast liigutada, sest sama koormuse juures jääb vool väikeseks. Kui on pinge liiga kõrge, siis kipuvad asjad maha põlema, sest voolud lähevad liiga suureks.

Comment

võib ka 2 tulla aga ta kasutab sellest vaid 1.5A ära.

OT:
                Mulle tegelikult ei meeldi sellised, kes arvavad et ampreid liiga palju sisse söödetakse. ampreid imetakse mitte ei pumbata. (sama viga on ka suuremal osal K-saluuni müüjatel, kes arvavad, kui ma 500W toiteka emaplaadi taha yhendan, siis näen eredat leeki...

EDIT:
                ette jõuti jälle :angry:

Comment

Vabandust.

Küsimuse sõnastus oli tõesti vale :unsure: . Mõtlesin seda, et kasutan hoopis 4 Ah ja 12 V akut aga cd lugejal on vaja kahte pinget 5V ja 12V. Siis vaatsin oomipoe koduleheküljel ringi ja nägin, et seal on 2 (UA7812 ja UA78S05)amprised. Sellest tuli ka see loll küsimus.Kuid tänud vastuste eest.

Comment

Ei saa seda tööle . Arvuti toiteplokiga töötab väga hästi aga aku pealt tööle ei lähe. Kuid mis otstarve on toiteplokist tuleval keskimestel musta värvi juhtmel?
                    Lugeja peal on kirjas et DC power tuleb: +5 G G +12 . Need G -d ongi keskmised ja musta värvi.

Comment

Originally posted by kpz@Oct 9 2005, 13:38
                      Ei saa seda tööle . Arvuti toiteplokiga töötab väga hästi aga aku pealt tööle ei lähe. Kuid mis otstarve on toiteplokist tuleval keskimestel musta värvi juhtmel?
                      Lugeja peal on kirjas et DC power tuleb: +5 G G +12 . Need G -d ongi keskmised ja musta värvi.
                      Keskmised 2 juhet on MAA-d, ilmtingimata vajandavad ühendamist!

Comment

Kuhu ma MAA juhtmed ühendan?

Comment

maad ühendad aku -(miinus) klemmi.

Comment

Aitäh ! aga mitu volti MAA-d tahavad?

Comment

ma oletan, et sul on 12V aku (akupakk). sellel on + ja - klemm. + klemmi pistad 12V kohta(kollane juhe läheb sinna) ja aku - klemmi pistad MAA'sse. kust iganes sa selle 5V saad, sellega teed sama moodi.

Comment

Working...
                              X