Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

linuxi ruuteri voolutarve

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

linuxi ruuteri voolutarve

Nimelt ootab mind ees vist väikse linuxi baasil ruuteri valmistamine. Kuid sellega seoses on üles kerkinud paar küsimust. Nimelt on plaan paigaldada teine paneelmaja keldrisse, seega põhimõtteliselt n.ö ühiselektri taha. Selletõttu oleks vaja teada saada kuidagi kuu jooksul selle poolt tarbitava voolu hulk, et saaks korteriühistu omadega see kooskõlastatud ja maksustamisviis leida. Kas ja kuidas koduste vahenditega saada see ruuter + adsl modem + switchi energiatarve? Eeldan, et tegemist on siiski ajaühikus on konstantse suurusega või suur võrguaktiivsus, mis näiteks kõvaketta aktiivsema kasutamise tõttu muudab tarvet ja oleks mõtekas kuskilt mingi vanem voolumõõtja kuidagi vahele orgunnida?

Ja teine pool on tehnilist laadi: masinaks oleks P166. Sooviks võimalikult paljudest ventidest vabaneda. Prose puhul ei tohiks vist probleemi olla, kui sinna mõne vene elektroonikakomponendi massiivne alumiiniumradikas passiivseks jahutuseks monteerida. Mäletan vanast ajast, et kui see masin veel tööloom oli, et siis see praegune suht olematu radiaator ei läinud ventilaatorita märkimisväärselt kuumaks.
    Aga... toiteplokk... Kas tema ventika funktsioon on rohkem selline arvuti sees oleva õhu liigutamine või on seal ikka tõesti midagi, mis ise jahtumisega hakkama ei saa?

Veel ideid/soovitusi?

Toite vent jahutab seal sees olevat muundit. Selle koormus sõltub ikka masina enda koormusest ja seetõttu ei oleks igaks juhuks hea mõte seda täitsa seisma panna. Aga näiteks tema pinge 7V-ni langetamine oleks küll kasulik.
    Kõvakettad on üldjuhul jamad kui ruuterit teha. Need on kõige potentsiaalsemad veakohad kui raid'is ei kasuta kahte paralleelselt. Seetõttu tasuks hankida Compact Flash -> IDE adapter ja panna kogu kraam ühe CF kaardi peale. Muidugi peaks see selline olema, et kaarti ainult loetakse(read-only'na) ja sinna näiteks swappi vms ei kirjutata, sest flash-kaartidel on kirjutustsüklite arv piiratud. Kuna Compact Flash on ühilduv ide-standardiga, siis on see üleminek ainult vaheplaadike. (näiteks http://www.mtb.ee/cf/ või http://www.arvutikaubad.ee/product._show_1619_.html )
    Ruutri distroks sobiks väga hästi m0n0wall. Meediaks siis kas CF kaart, kõvaketas (siis kindlasti tuleks panna biossist timeoutid paika, et ketas niisama ei töötaks kui vaja pole), või cd+floppy (cd-l asi ise ja flopile kirjutatakse konf).

Igasuguste keldriruuterduste kohta on üksjagu juttu ja pilte kuidas mitte teha olnud nag.ru lehel. Kui vene keelt ei oska, siis lase läbi translate.ru.

Comment

No see see CF jama ongi, et kirjutustsüklid on piiratud. Ei taha nii primitiivset ka panna, et kirjutamist ei toimu. Huvitav, et see flashmemory tehnoloogia pole veel nii kaugele arenenud, et see kirjutustsüklite probleemist oleks üle saadud. Iseenesest on ju just flashmtehnoloogial kettaid välja lastud viimasel ajal prototüüpidena.. Seega ehk lähitulevikus laheneb. Samas on hetkel veel vedelemas selliseid vanu väikseid töötavaid kettaid ka, et sinnamaani ehk vastu pidada

Põhimõtteliselt on Smoothwall.org -i plaanis kasutada.

Comment

Kas seebikarp ei ajaks asja ära?

Ma ka kunagi arvasin, et hea mõte on raha kokku hoida ja pontust ruuter teha... kui kolmas oli kapi otsas ära surnud, mõtlesin ringi. Pärast seda olen seebikarpe kasutanud ja sellega elektrit ning närve kokku hoidnud.
        If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

lihtsam oleks vast kasutada OS Coyote linux mis iseenesest mahub flopile ära..seega siis jääks kõvaketas yldse ära.
          väike tekst taig.ee foorumist:

Coyote linux jagab ise võrku laiali ip'd ja muu kraami. sul on vaja lihtsalt ta kõigepealt ära confida vastavalt oma ühendusele ja siis ainult jagada kaablid laiali.

Comment

Olen täitsa kursis Coyote ja muude selliste alternatiividega. Põhjus miks seda ei taha, et soov saada siiski enamat, kui see võimaldab.
            Ükski seebikarp ei oma ju mõistlikku liikluse piiramist ja võrdset jagamist klientide vahel. Plaan lisada sinna veel bandwidthd nimeline moodul, et oleks ülevaadet jne.
            Selle pluss on veel see, et asjal on sees ka apache (seoses oma haldusega weebibaasil haldusliidesega) millele oleks lihtne tekitada /info kaust, kuhu saaks lihtsa HTMLina teinekord tähtsaid teateid üles riputada kohalikus võrgus, nagu teadetetahvel või midagi sellist. Seda ka siis, kui välisühendus on maas.

Samas on mul ka wifi seebikarp täitsa olemas, aga ma millegipärast arvan, et kui kaasliikmeteks väga mingid p2p-tajad satuvad, siis võib seebikarbil probleeme tekkida.

Ja kokkuvõtteks on ju tegemist vaid olemasoleva kasutult seisva vana kraami rakedamisega... kui ei toimigi, siis kulusid ma sellest ei kanna. Kui ei toimi, lähen seebikarbi teed... kuid siis juba kulutustega.

Comment

Kasutasin umbes pool aastat seebikarpi ZyXEL P660HW-61 ja sel oli bandwith management täitsa olemas. Kuna aga endal seda vaja polnud, siis ei uurinud võimalusi lähemalt.

Comment

Pole küll ise kokku puutunud eriti ruuteritega, aga kuulnud olen õudujutte, kui seebikarbid P2P kasutajate tõttu (tohutu hulk connectioneid) kas kokku jooksevad või isegi läbi kärssavad :unsure: Selles osas pidid "rondid" olema tunduvalt töökindlamad.
                Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!

Comment

Päris voolumõõtja on kindlasti mõistlikum. Esiteks maksad arvet selle järgi ja teiseks saad ampermeetri ja voltmeetri näidu korrutamisel parimal juhul vale tulemuse. Just proovisin testriga mõõta arvuti poolt tarbitavat voolu ja numbrid tulid võrdlemisi imelised. Näiteks flash-kettalt täie hooga lugemisel tõusis voolutarve 0.34A pealt 0.45A peale (22W tõus&#33, flashi kõvakettaga asendades tõusis töövahemik 0.45A ... 0.55A peale.

Muide, elektrihinda arvestades, isegi kui arvuti võtab ainult 50W, teenib seebikarp ennast umbes aastaga tagasi. Vanasti olid neil tõesti probleemid suure arvu ühendustega, mis NAT-i tabeli täis lõid ja ruuterisoftil pea segamini lõid, aasta tagasi oli asi kas paranenud või oli mul lihtsalt vedanud - vaid umbes kord kolme kuu jooksul on kodune karp (+ kaks naaberkorterit) jõuga restartimist vajanud.

Ma olen oma kogemuse põhjal tendentslik (võib-olla oli lihtsalt halb õnn), soovin siiski Sinu ruuteriprojektile sujuvat minekut!
                  If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Vot ZyXeli ruuteri kohta olen ka foorumitest märganud, et neil olevat see funktsioon isegi niivõrd/kuivõrd olemas. Kuid hinda olevat ka ruuteril võrreldes teiste karpidega rohkem.

Võibolla vajan ma hetkel seda ruuterit ehk sellepärast, et viimased kaks nädalat põhimõtteliselt ühenduseta olnud, kus leheküljed ei suuda avaneda... Nimelt praeguse võrgu haldaja, üks iseteadlik keskeale lähenev mees, leiab, et interneti ainuke funktsioon on pangaülekande tegemine ja postimehe lugemine ning on kodu 3-le taha pannud just mingi sellise seebikarbi (mingi Planet, on teine lihtsalt paar korda ära surnud ja veidrusi teinud: ükskord muutus selliseks kummituseks, et dhcp ütles üles... neil, kel aktiivne lease oli, neil võrk jooksis, kuid neil ,kes enam ei saanud dhcp-ga või panid staatiliselt, käis asi läbi nõelasilma.. kuid ükski neist juhtumistest polnud ilmselt märkimiväärne, kui ei vahetatud marki, tema arvates...) ja ca 15 ! klienti on ta ajajooksul kogunud sinna(kusjuures ei tea, kas ja kui palju need käepäraste vahenditega veel tegelasi sinna taha haakinud on...), ja seda algse seltskonnaga läbirääkimata. Jõulude eel lihtsalt tavatses postkastidesse pista üleskutse, et need noorte- ja lastega pered ei kasutaks võrku mingiks p2p ja muudeks rakendusteks, muidu ei tule enam postimees ja hanzanet lahti. Kuidagi naiivne suhtumine isiku poolt... eeldades, et noored ei taha kasvõi läbi messengeri webcami kasutaja jne.

Ehk sellistest halbadest kliendiksolemise kogemustest ongi tulnud tahtmine uut ja paremat pakkuda Ja omamoodi egoküsimus on see paremus, kuna see vana haldaja nagu mitte ruuterile juurdepääsu ei võimaldanud, vihjates, et äkki seal midagi metsa keeran...
                    Tipp oli kunagi, kui isik tuli mingi väljaprinditud logiga, kus mingil sissekandel, mille host oli kuidagi *vpn*china*... kus läks paanika lahti: minu arvutit kasutavad hackerid jne. Samas, ei töötav personaalne tulemüür ega antiviirus midagi sellist kinni polnud püüdnud ega tuvastanud ja täiendav kontroll näitas, et masin puhas.
                    No ma olen üks teadlikumaid kasutajaid selles võrgus, olles ammu eemal IE-st jne... teades ka sisevõrgu situatsiooni, kus juhe taga pole võimalik windowsi masinale võimalik reinstalli teha, kuna sõber welchi oli kohe kohal ja shutdownis arvuti 60 sekundi jooksul ära, ilma, et windowsupdate või antiviirus oleks uuendusi kätte saanud. Ehk härra jookseb ringi mingite logidega, millest ta ise aru ei saa, aga see, et kohalikust võrgust on welchi pesa saanud, see kuidagi silmeette ei jää teisel..

Ja uue võrgu visioon on lihtsalt selline läbipaistvus ja võimalusel selle välistamine, et üks kasutaja saaks teistele probleeme tekitada. Ehk nendest 15-st õnnetust 3-4 teadlikuma leidmise ja läheneda asjale pisut teistmoodi seekord.

Comment

Working...
                    X