Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Win XP ei tunne kõvaketast ära.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Win XP ei tunne kõvaketast ära.

Selline imelik probleem. Proovisin installida uuele Acer sülearvutile Win XP. Aga setup jääb pooleli ja teatab mulle , et tarkvara ei leia kõvaketast. Algselt oli masinal tehasest peale pandud mingi Linux, aga see kah ei töötanud millegipärast. Siis panin proovi pärast sisse Win 98SE plaadi. Sellega ei olnud mingit probleemi. Läks peale. Aga muidugi ükski driver ei töötanud Nii palju sain sotti, et tehases oli kõvaketas pooleks tehtud 40 G ja 40 G. Siis seal jamasin Win 98SE fdiskiga. Neid partitsioone seal muutsin ja formattisin seda ketast. Tegin kõik puhtaks oma arust. Ikka XP ga sama jutt- kõvaketast ei suuda leida. Siis panin uuesti Win98SE peale. Nüüd oli ketas üks tervik 80G. Ja siis mõtlesin, et teen upgradena asja ära. Kõik ilus hea...Hakkas installima seda XP-d . Juba vaatasin, et asi korras, aga kui uuesti nüüd pärast restarti masina käima lükkasin , siis setup jälle jõudis selleni, et kõvaketast ei ole, või mingi driver ei sobi, või midagi sellist. Kõvaketas on Toshiba. Pikk jutt, aga äkki keegi oskab nõu anda.

Vs: Win XP ei tunne kõvaketast ära.

Kas see XP plaat mingi nuditud variant, millel puudub formaatimise osa? Kõigepealt tuleks kõvakettale teha partitsoonid ja siis ära formaatida. Sobib ka fdisk. Soovitav oleks ntfs-i formaatida. Kui algselt oli peal mingi linuks, siis linuksil ju teistsugused formaadid. Kui õige xp sp2 plaat siis peks ka sellega saama formaatida.

Comment

Esmalt postitatud sms poolt
      Kas see XP plaat mingi nuditud variant, millel puudub formaatimise osa? Kõigepealt tuleks kõvakettale teha partitsoonid ja siis ära formaatida. Sobib ka fdisk. Soovitav oleks ntfs-i formaatida. Kui algselt oli peal mingi linuks, siis linuksil ju teistsugused formaadid. Kui õige xp sp2 plaat siis peks ka sellega saama formaatida.
      Niipalju kui mina XP-si peale lasnud olen on just selle plaat hea selles suhtes, et ta ei vaja eelnevalt paretitsioone. Tal ju installi algul see võimalus olemas, kui just jah mingi eriti nuditud plaat pole. Samas kui sul ennem juba w98 peal oli, siis oleks pidanud ka XP peale minema.

Comment

äkki istub ketas SATA otsas. XP on piisavalt loll, et miite seda ketast ilma ajuriteta ära tunda. imelikul kombel arvab 98, et tegemist on SCSI kettaga probleeme pole. 98 all on küll originaalajurid head, aga süsteem jookseb ka ilma nendeta. vb kiiruses ja mõnedes rakendustes on vahe, aga asi vähemalt töötab. XP installimisel SATA ketta korral kindlasti enne installida flopilt/CD-lt SATA driverid, siis peaks asi korda saama.
        kui hakkad 98-t XP-ks upgradema, siis XP on piisavalt "ülbe", et midagi 98-lt üle võtta, seega peale restarti pole tal ajureid, et ketast ära tunda, jooksutamisest rääkimatta
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Mis ma oskan veel ütelda. Täiesti õige ja ametliku XP Home lasin omanikul osta. Omale kah ostsin samast kohast samasuguse XP Home plaadi kunagi varem. Mitte mingeid probleeme polnud. Huvi pärast proovisin küll ühte vana piraat XP plaati kah. Tulemus täpselt sama.
          Aga see SATA jutt võib küll õige olla. Pean hakkama siis uurima, kust neid SATA ajureid saab. Katsun täna natuke selles valguses asja uurida.
          Aga jah, Win 98 SE ga masin töötab. Lihtsalt hunnik riistvara seisab, kuna ajurid ikka ei toimi õieti. Isegi netti ei saa, kuna ajur ei hakka tööle.
          Ja lisaks võin veel ütelda, et mul on üks Ubuntu plaat, mis Digi ajakirjaga kunagi kaasas oli, selline, mis plaadi pealt lasub otse masina käima, sellega kah asi toimib. Isegi netti sain niimoodi.
          Uurin siis asja edasi. Tänud kõigile.

Comment

Jah. Härra Reuteril on õigus. SATA ketas on. Leidsin Aceri lehelt vajaliku koha ja faili ja õpetuse.
            XP installation SOP:

1. Put the WinXP SP2 CD disc to DVD-ROM.
            2. Plug in USB Floppy with AHCI driver disk to system USB port. (*a)
            3. Power on system and press “F2” key to enter BIOS.
            5. System starts installation.
            4. Set boot priority 1:CD/DVD 2:IDE0 3:USB FDD then restart.
            6. Please press “F6 key” for several times while you see the “Press F6 if you…….” is displayed below the screen.
            7. After about 3~4 minute, the system appear “Windows Setup”screen.
            8. Press “S key” , then select “Intel 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller(Mobile ICH8M-E/M)”.
            9. The system will load AHCI driver through the USB floppy disc, then press “Enter key”.
            10. The system can identify the SATA HDD and start installation successfully, check the system without appear bluescreen.

*a AHCI creation SOP
            1. Copy the f6flpy32.exe file to your PC.
            2. Plug in USB Floppy with empty disc to your PC USB port.
            3. Execute the f6flpy32.exe file to generate the AHCI driver disc.

Olen siin jamanud jupp aega, aga ei õnnestu kuidagi. Floppy ketast mul ju ei ole. Seepärast panin need failid nii USB peale, kui ühe CD tegin. Aga jääb mulje, et pärast S klahvi vajutust, ainult floppy pealt tahab tema lugeda- täpsemalt A ketta pealt. Lõpuks jõuab järeldusele, et fail txtsetup.exe on puudu. Siis jäi mul kusagilt netist uurides mulje, et peaks vist tegema uue Win XP setup plaadi ja need failid sinna plaadile kirjutama.
            Või küsimus on- kuidas ma saan installida talle selle SATA driveri enne XP setupi käimalaskmist?

Comment

nlite oli vist see softijupp, kuhu saad windoozale jubinaid juurde pookida ja maha võtta. paraku hakatakse seda ajurit ikkagi ilmselt alles hilisema installi käigus paigaldama. süsteemi sisse integreerimine ehk aitab teda hiljem 98-le otsa lasta. peaks saama ka plaadilt neid peale lasta. minu meelest sai nii, et lasid installi käima ja siis, kui selle sinise pildi viskas, kus seda F6 pidi vajutama, võtad pärast F6 vajutamist plaadi välja ja pistad ajutiketta sisse. kindel ei ole, a´ga proovida võid.

Comment

Esmalt postitatud Kaiku poolt
                4. Set boot priority 1:CD/DVD 2:IDE0 3:USB FDD then restart.
                Aga sa proovi panna 3ndaks mitte usb floppy vaid proovi usb stick või miskit seesugust äkki aitab
                haanjamiis vidi lubjakivve...

Comment

kui fdd olemas läpakal, siis lase sealt installi käigus sata driverid peale, aga kui fdd puudub, siis integreeri need driverid nlitega.

Comment

Kas ma olen millesti valesti aru saanud, või w98 sai hakkama ilma SATA draiveriteta ja XP mitte? :|

Comment

ei ma ei leidnud ühtegi Acer firma sülearvutit kus on sees sata ketas. Ikka ide oma peaks olema. Või olen ajast maha jäänud
                      haanjamiis vidi lubjakivve...

Comment

Esimene googleotsing: "acer laptop sata"

Comment

Esmalt postitatud Eggy poolt
                          Kas ma olen millesti valesti aru saanud, või w98 sai hakkama ilma SATA draiveriteta ja XP mitte? :|
                          Jah. Sa said õieti aru. Väga imelik, aga nii see on. Mina seda seletada ei oska, aga nii see on.

Comment

Esmalt postitatud haanjamiis poolt
                            ei ma ei leidnud ühtegi Acer firma sülearvutit kus on sees sata ketas. Ikka ide oma peaks olema. Või olen ajast maha jäänud
                            Extensa 5210 on see konkreetne isend.

Comment

Esmalt postitatud Eggy poolt
                              saab tõesti, kuna 98 ei tee vahet SATA-l ja SCSI-l. ilmselt see pärand on 98 sünniaegadest, sest siis ju ei osatud SATA-st undki näha, samas SCSI oli juba sel ajal olemas ja kõva tegija. 98-l on mingid basic ajurid SCSI jaoks olemas ja ilmselt siis SATA arhidektuur sarnaneb mingil moel SCSI omale. sama effekt on ka IDE kettaga töötavale masinale SATA ketta lisamisel. 98 läheb käima ja ketas on olemas, isegi restarti ei taha, aga XP ei oska selle kettaga omapäi midagi peale hakata
                              XP-l minuteada puudub ka SCSI tugi default kettana(ma võin ka eksida, kuna pole ammu seda enam kasutanud), kuna see pole siiski kodukasutaja jaoks mõedud seade ja XP algusaegadel oli ka hind koju liiga krõbeda võitu. lisaks normaalsed emaplaadid seda liidest ei omanud. 98 aegadel pidi see ka asendama osaliselt juba muldvana ja igasuguste uute asjde toeta(USB, suured kettad, palju mälu jne) NT-d, vb seepärast tal ka on tal selliste spetsiifilisemate asjanduste tugi küljes

Comment

Working...
                              X