Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Sammuka juhtimise süsteem.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Sammuka juhtimise süsteem.

Tere.
    Et mitte mõnda kohe ära hirmutada, siis ma ei küsi abi CNC pingi samm-mootorite juhtimise kohta vaid lihtsalt samm-mootorite kohta. Seega asja kallale.
    Loogikasüsteem on olemas, nagu ka kokkutulekul kohal käinud inimesed nägid. Nüüd on vaja jõuosa võimsamaks ja paremaks teha. Teen asja väljatransistorite IRF630 baasil. Lisaks tavalisele juhtimisele lisan ka veel nn enable driver otsa, millest saab mootorit sisse/välja lüiltada. Muidu on asi lihtne, aga ma ei taha mootorit täielikult välja lülitada, vaid miski madalama pinge peale, et võlli fikseeritud asendis hoida. Algul mõtlesin, et panen sammuka toite otsale madala takistusega ja suure võimsusega taki, mis piiraks mootorite mähistele jõudvat voolu, aga...see peab olema ikka väga suurte gabariitidega takk, mis mulle ei sobi eriti. Sellega oleks olnud paralleelis üks väljakas, mis signaali peale sisuliselt takisti lühistaks ja täispinge mootorile peale laseks. Kuna see teema päris hästi ei sobinud, tekkis teine idee: Kasutada miskit releed, mis lülitab kahe erineva pinge vahel. Kuna mul plaanis kasutada arvuti toitekat, siis näiteks 12V ja 5V. Tavalises asendis on relee 5V asendis ja mootorid on paigal, sisse lülitatuna (driver enabled) aga 12V ehk mootorite toide. Ehk on kellelgi mõnda paremat ideed. Erinevad toitepinged on positiivne, sest ei teki ülearust kuumust.
    PS! Kas mul see sisse lülitamise väljakas (Q5) üldse hakkaks sellises kohas nii tööle, nagu ma plaanin?
    PS2! Skeem on siis hetkel veel selle takistisüsteemi järgi, mida ma kasutama ei hakka.
    skeem

EDIT: Tegin teise skeemi idee kah. Muidugi releed ei pea lülitama väljakas ja kaitsediood on puudu hetkel.
    teine skeem
    viimati muutis kasutaja Eggy; 21 m 2007, 15:47.

Vs: Sammuka juhtimise süsteem.

Eks ma siis jätkan...otsustasin loobuda sellest enable otsast-liiga palju jama juures. Seega nüüd on jõuosa tehtud puhtalt 4xIRF630 väljakaga. Muidu asi töötab ilusti, aga mootori seisu aeg hakkavad need kuumenema...milles asi? Mootor tarbib 24V juures ~800mA, ma jooksutan 12V pealt. Transid peaks taluma 9A.
    Skeem

Comment

No kui seisu ajal transid sisse on lülitatud, siis läbib neid täpselt nii suur vool, kui mähise takistus lubab. Väiksema voolutarbe jaoks peaks vist ikka PWM-i kasutama aga võid ju ka lihtsalt radikad ja väikse venti panna transidele.

Comment

Energia peab ju kuhugi minema, 12V juures siis 400mA seega pea 6W ja see kõik soojuseks. Stepereid juhitakse vooluga siiski, steperite normaalse töö jaoks nii et nad ei kuumeneks ja kasutegur oleks suurem kui 20% on vaja kõvasti vaeva näha. Voolu reguleerimine ja siinusega juhtimine, tohutu loogika, olen katsetanud ja see pole lihtne, mul mingi skeem ka kuskil alles.
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Eks loogiline ole jah, aga palju peaks soojuseks minema, aga mind just paneb imestama see, et ennem kasutasin FT5754 "Darlington transistor array'd" ja too ei kuumenenud 10minutiga ka sama palju, kui mul FET-id minutiga...keegi radika peal ei ole olnud.

Comment

Kas tüürid transid täielikult läbi? Viiest voldist ei tarvitse piisata, veel vähem 3.3V, mida annavad läpakate LPT pordid.
            If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Esmalt postitatud andreie poolt
              Kas tüürid transid täielikult läbi? Viiest voldist ei tarvitse piisata, veel vähem 3.3V, mida annavad läpakate LPT pordid.
              Selles tundubki probleem olevat..saavad gate'idele 3,48V. Panen miskid transid ette neid tüürima, eks näis siis.

Comment

Saime asja tunduvalt paremini tööle Bloody abiga...lõppkokkuvõtes päästis hädast välja 15k pull-up takk gate'ile. Nüüd lähevad transid ainult leigeks pärast pikemat seismist.

Comment

Working...
                X