Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Radeon X1300 vent sulas küljest ära

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Radeon X1300 vent sulas küljest ära

Tere, probleem on selles, et mu ATI Radeon X1300 256MB videokaardi ventikas lihtsalt sulas küljest. Ilmselt jäi vent seisma ja videokaardi prose kuumenes üle. Õnneks olin kodus ja mingi aja pärast tundsin kärsahaisu, tõmbasin kohe juhtme seinast. Õnneks videokaart pääses. Ostsin mingist arvutipoest tavalise 70.- kroonise ventika (mis loomulikult oma mõõtmetelt mulle ei sobinud) ja liimisin selle super liimiga sinna metall aluse külge (võib olla mingi radikas mis seisab videokaardi prose ja ventika vahel) ja ühendasin juhtmed otse sinna kus vanad olid. Mõnda aega asi toimis. Kuid nüüd arvuti käivitamisel ei hakka ventikas pöörlema. Iga kord tuleb näpuga hoog sisse anda.
    Äkki keegi oskab soovitada ventikat minu videokaardile mis täpselt sobiks mulle. Võib olla kellelgi põles kaart läbi aga vent jäi? Igasugused soovitused on teretulnud.

Ausõna, kopp on nii ees sellest arvutist, et enam ei viitsi seda käima pannagi, kui iga kord peab korpuse eest võtma ja ventikat moosima hakkama.

Vs: Radeon X1300 vent sulas küljest ära

Paistab et oled ostnud valede parameetritega vendi. Vent on arvatavasti valedele voltidele mõeldud ja sellest tulenevalt ka loomulikult vale võimsusega ja voolutarbega.
    Tarvis mõõta töötaval arvutil nende vendiotste pealt algatuseks millise pingega too töötab ja seejuures mitte lastes otsi kokku ega mõõta testri vale piirkonnaga. Vent võib olla 12V, 9V, 7V, 7,5, 6,8V, 5V, 3,5V, 3,3V jne. Näiteks kui masina käima paned ja ta alles külm, hakkab 12V vent käima 6,8 - 7,5V eeldusel et on inteligentne jahutus (temp suurenedes tõusevad vendile antav pinge ja sellega pöörded).
    Väga tähtis on ka selliste vidinate juures voolutarve (integreeritud asjad). Ehk õnnestub vanalt see välja lugeda. Kui ei, siis valid igaks juhuks saadaolevatest võimalikult väikese voolutarbega (mA).
    Väikesed vendid on elektroonikapoodides mingites variantides letikaubana olemas, arvutikaubandusest tellides tuleb oodata ja paraku on erimõõduliste/eriotstarbeliste hind üsna krõbe.
    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

osta uus videokaart...
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Vanal vendil on tavaliselt kleepsu peal andmed olemas.
        Kui see ka sulas, siis on natuke jama.

Aga kui kaart ikka viga sai kuuma tõttu (isegi kui välistpidi näha pole), siis
        varsti on igasugu anomaaliaid oodata.

Endal läks ka oma 256MB kaart tuksi millegipärast. Ise arvan, et ka vendi pärast. Kaart sai tööd kõvasti, aga vent ei suutnud vanaduse tõttu enam nii kiiresti ringi käia. Ja siis oligi, kui suuremat koormust saab, teeb arvutile julmalt restardi, viskab rohelisi triipe ekraanile, kursori ümber joonistab täpikesi jne.

Sai autoga väike sõit ette võetud ja teine kaart asemele toodud.

Niiet selliste asjade jahutusega ei tasu jamada. Jahutus peab olema õige.

Kui ta Sul veel töötab on hästi, aga arvan, et varsti juhtub sama mis mul.

Comment

Ega sellel kaardil ventilaatori kiirust draiverite abiga reguleerida ei saa? Kui see võimalus on olemas siis aitab ehk miinimumkiiruse tõstmine, mis tõstab ka ventilaatori toitepinget. Teine ja lihtsam moodus on ventika toide võtta otse mõnest vabast toitepistikust. Kas 5 või 12 volti, seda vaata kaardi temperatuuri ja ventilaatori müra järgi. Ka vahepealseid variante saab proovida kui midagi vahele ehitad (takistid).

Comment

Tänud põhjalike vastuste eest. Võtan veel sellest kaardist mis võtta annab ja kui lõplikult üles ütleb, ostan mingisuguse odava asemele. Arvan, et 4 aastat vanale arvutile pole mõtet tutikat videokaarti peale panna, kuna süsteem hakkab seda lihtsalt pidurdama.

Comment

Ei ole tõesti, endal ca 5a vana, noh sisu olen uuendanud, aga see kõik vananenud juba.

Nagu rääkisin video läks läbi ja ei hakanud uut ostma. Kui osta uus, siis tuleb juba otsida PCI-E ja uus emaplaat jne jne.

Panin kasutatud ja odava kaardi sisse. Tööd saab teha, polegi muud vaja.

Comment

Ma ei tea, kas tasub jamada aga mõnda ventikat annab parandada küll. Seda siis kui vana vent on erilise kuju ja/või mõõduga.
                Läbi läheb 1 transistor, mille saab vahetada. 2 venti olen nii remontinud, lihtsalt huvi pärast...
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Tundub, et uus vent on kõrgema pinge oma ja peale natukest käimist ei jõua enam end käima tõmmata.
                  Pane see uus vent otse toite pealt, näiteks kui on 12V vent siis vaba kõvaketta toite pesa musta ja kollase otsa vahelt. Las käib pidevalt, siis vähemalt pole probleemi et seisma jääks.
                  Paljudel odavatel puksidega ventikatel kipub ka juhtuma, et puksid kuivavad ära ja enam ei käi või hakkab nakkuma ja lärmama. Ventika seisva poole küljes (st siis ventika enda, mitte radika; ventikas tuleb radika pealt maha kruvida) on tavaliselt kleepekas, mõnel ka kleepeka all kummikork. Selle alt paljastub võlli ots. Kui sinna kruvikeeraja vms otsaga tilk õli panna, siis käib jälle aasta aega kenasti.

Comment

Working...
                  X