Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kindel backup ca 100 G failide jaoks

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kindel backup ca 100 G failide jaoks

Elasin just korraliku shoki üle, kui arvasin, et üks mu kõvaketastest otsa andnud. Õnneks oli suurem osa vajalikke faile küll teise ketta peal backupina olemas ja tagantjärgi sain ka "lennus" olnud ketta käima, kuid siiski - Kuidas varundada võimalikult kindlalt ca 100 G mahuga andmeid? Soovitavalt olemasoleva kasti väline.
    Mõtted liikusid SSD poole, või siis ka SDXC kaart. Mõlemal juhul tuleks ette võtta min 120-150 € investeering.
    Olemuselt näib turvalisem SDXC kaart, eesti kaubanduses alates 64 € 64Gb.
    Odavaim ilmselt DVD/Bluray kirjutada, kuid millegipärast ei näi need kuigi kauakestvad variandid. Ca 7-8 a tagasi kirjutatud cd-dest paljud probleemsed. Iga kriim tähendab ka kohest kvaliteedikadu.

Vs: Kindel backup ca 100 G failide jaoks

Kõige mugavam ja ilmselt ka üks turvalisemaid on pilve varundada. Hinnad on suurema nimega asjadel paarkümend raha (Amazon S3, DropBox) kuni alla 10 (jungledisk, mozy). Teine variant paar välist ketast, mida aegajalt käima paned ja n aasta tagant ka välja vahetad. Aga kui selle füüsilise asukohaga midagi juhtub kus need kettad on, siis on muidugi jama. Igasugu plastmeediad ja SSD/kaardi ma jätaks kõrvale sellest otstarbest.
    Toidan trolle!

Comment

Soovitan sellist lahendust. Väline võrguketas. Mul on majandada mitu väikest võrku ja igas võrgus on üks selline backup NAS. Mitme masina tagavarakoopiad ühes kastis.
      Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Mina teen aegajalt koopiaid välisele HDD-le Allway Sync programmiga, lisatud ka eesti keele tugi. Ostsin kunagi ja ei kahetse. Teeb algul peegelkoopia ja edaspidi tegeleb ainult muudetud failidega. Kui midagi kustutada, siis kaob see ka väliselt HDD-lt.

Comment

Tänane optiline meedia on nii alla käinud, et need enam ei kõlba backupiks. Igatahes 10 aasta vanune CD meedia oli suures osas hävinenud, lihtsalt niisama (need kõrvetatavad toorikutel on kalduvus mingi aja pärast data iseensest kaotada) Flash mälud on suhteliselt ohtlikud, neil on kuidagi need kontrollerid jube kehva vastupidavusega.
          Kõige töökindlam oleksid suurte andmemahtude juures tavalised kõvakettad, loomulikult tuleks nii tähtsaks ülesandeks eelistada parema firma omi ja osta kaks ühesugust, vajadusel saaksid veel kontrolleri vahetusega rikkis kettal andmed odavalt (või lihtsalt) tagasi. Kui sa vajad neid andmeid pidevalt siis teedki ühe serveri kettaga arvuti, kus tavaline laialtlevinud op.süsteem soovitavalt eriti lollikindla formaadiga (FAT, Linux extended). Sel juhul saad riistavra rikke korral lihtsa ümbertõstmisega backup data kätte. Samuti ajab asja ära sellesama ketta paigutamine välisesse kõvaketta sahtlisse (usb kettad, võrgu kettad). Ma ei poolda spetstarkvara sünkroniseerimiseks, kui see pambust paned, oled kogu arhiivist imelihtsalt ilma, tavaline copy käsk ja oma andmekataloogidel silma peal hoidmine on tõhus.

Comment

Ega kindlat salvestusmeediat ei olegi. Kõige lihtsam on võtta välised kõvakettad ja ladustada nad eri aadressidele. Ja kindlasti mitte ühesugused et mingi lastehaigus kõigil korraga välja ei lööks. Soovitavalt kolm, see maandab päris hästi riske, olgu siis tehnilised või inimfaktorist või force majeure.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

WDC variant tundus päris huvitav. Ka mitmel muul põhjusel.
              Pilv jääb kalliks ja ka mõneti ebausaldusväärseks - firmad ja nende serverid kaovad võlgade tõttu sageli üleöö.
              Kahe sama ketta idee on ka hea.

Seega, ilmselt läheb WDC riiulisse ja raali sisu müüki -asemele korralikud ja identsed kettad.

Comment

Esmalt postitatud kalvis poolt Vaata postitust
                ... Ma ei poolda spetstarkvara sünkroniseerimiseks, kui see pambust paned, oled kogu arhiivist imelihtsalt ilma, tavaline copy käsk ja oma andmekataloogidel silma peal hoidmine on tõhus.
                Allway Sync proge ongi copy/paste põhine, lisaks veel faili viimase salvestuse aja kontroll ja kaustade ühtlustamine.
                Võimaldab soovi korral lisaks krüpteerimist ja kompressiooni, aga mina neid ei kasuta.

Comment

Microsoftil on tasuta viisakas sünkimislahendus ka olemas, nii 32 kui 64 bit os-idele. Synctoy. Ise valid peegeldamismeetodi jms. Ainult et käsitsi tuleb käivitada.
                  Toidan trolle!

Comment

võib kasutada ka freefilesync-i
                    Download FreeFileSync 14.3. FreeFileSync is a free open source data backup software that helps you synchronize files and folders on Windows, Linux and macOS.

Arvi

Comment

RAID 2x 1T võrguketas+1G ethernet. PC peab omama nii ainult rogrammide jaoks ketast. Ise kasutan win mapitud kettaid ammu juba 1G ethernetile yleminek tegi kiiruse erinevuse enamiku asjade jaoks olematuks aga siiski hoian mitmes masinas + FTP servus kindla teenusepakkuja juutes. synckback nimeline soft peegeldab FTP korra nädalas ja kohalikke masinaid korra päevas. Elanud ka yle andmekao kunagi, aastaid tehtud töö haihtus osaliselt.
                      Kõik sync toolid muidugi confitud ainult juurde kopeerima. ST kui yhes masinas ka kõik kaob jäljetult siis sync tool ei kustuta mujalt. Kiiks on see et kord 2 aastas peab seisma panema sunci ja käistsi puhastama liigse risu, või siis kui midagi deleetida vaja. Aga yldiselt 1 partitsioon kust ei delete midagi pea kunagi. Seal hoitakse kõik vajaminev. Saasta hoitakse mujal. Veidi paranoialine kogu systeem aga kogu andmete kadu on tänaseks mõeldamatu.
                      Aga odavaim lahendus kui sul on veidi uuem ja korralik PC siis tõenäoliselt on tal RAID kontroller, veendu et sul on raudvaraline RAID, osta samasuur ketas juurde, confi ära ja ketta surmast tingitud andmekadu ei pea kartma. Ketas kypseb, ostad uue ja paned sisse, masin teeb automaatselt(vb kysib korra) koopia asjast uuele kettale ja läheb kogu elu edasi. Viiruse jms vastu kasuta mõnda suuremat serveriruumi teenusepakkujat, need nii kergelt ära ei kao.Ja kui kaobgi on sul kohapeal koopia olemas ja saad uue teenusepakkuja hankida.
                      Arvi pakutud soft tundus lehelt huvitav, peaks kohe kaema. Syncback tasuta versioon on oma kiiksudega.
                      Tundub et FTP-d ei toeta.
                      viimati muutis kasutaja murphy; 19 January 2012, 22:37.
                      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

WD on minu kogemustelt pirtsakas ja kohati kahtlase liidesega. Kettad ise ja üle USB on ok, aga miskit mõtlemist mina selle margi toodangule ei usaldaks. nt 2*500GB NAS seisab hetkel riiulis, kuna ühe ketta surma järel ei leia seadet võrgust üles...
                        kopia, mis igapäevaselt kasutuses, võiks olla NAS RAID 5 baasil, lisaks võib olla 1 ketas hot-spare. Kiire ja suvalise ketta rike jätab andmed alles. Arvutisse sisse tavalise peegelduse peale raualise RAIDi otsa on kah hea valik. Olulisem nänn aga alati vähemalt kahele erinevale kandjale ja ükteisest vähemalt mõne meetri kaugusele, rohkem on alati parem.
                        Üldjuhul on ketta iga pikem, kui ta on seadmes, mis on elus 24/7
                        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Mul on lahendatud piltide teema nii, et läpakas kettal on kogu kraam, siis allwaysync-iga kopeerib (ainult juurde) 1TB NAS võrgukettale ning vahetevahel lasen kõik sama kraami veel eraldiseisvale välisele kettale. Kolmekordne kopeerimine sai ka alguse sellest, kui pea paar giga teatud ürituse pilte oleks kaduma läinud.

Comment

RAID on ikka serverisüsteemis jooksvate süsteemide samaaegne töösolemine koos backupiga. Kuna küsija soovis tavalist backup-i siis RAID talle just ei sobi, tal pole vaja töötavat süsteemi 24/7 üleval pidada. Ka RAID, seejuures riistvaraline võib halbade kokkulangemiste tõttu kogu datast ilma jääda.
                            Küll aga ei soovita seda backup ketast hoida tööarvutis pidevalt sees, sest seal süsteemi kokkukukkumine kipub sel hetkel ka backup ketta kaasa võtma. Pigem istugu see kas NAS serveris või siis laedki aeg ajalt backupi välisele USB või mis iganes liidesega (USB liides on töökindluse kehvuselt saadanast, pigem otse e-sata või muul viisil data sinna).
                            WDC ma ei ostaks, kõik kokkupuuted selle firma ketastega on kuidagi nutused, koolevad kergesti. Läbi kogetud on kõik firmade crashi HDD-dega, kuid WDC on/oli suurimaga kahjususega. Väideti, et serveritele toodetud kettad on parema vastupidavusega ja/või pead hoolsasti jälgima WDC tootjamaad.

Comment

Esmalt postitatud reameez poolt Vaata postitust
                              Ca 7-8 a tagasi kirjutatud cd-dest paljud probleemsed. Iga kriim tähendab ka kohest kvaliteedikadu.
                              Mul 9a vanused tavalised CD'd, ma ei tea, töötavad siiani. Ma arvan, et see sõltub toorikutest ja sellest kuidas plaate käes hoiad ja kas on kriime. Mul pole samamoodi 99,9% plaatidest ühtegi kriimu, hoian plaate alati servadest või siis keskelt august. Olen näinud, kuidas mõned endised tuttavad oma plaate hoiavad, nendes tornides üksteise peal. Kohutav, milliseid plaate olen ma näinud. Minu kirjutatud plaat oli tundmatuseni ära kriibitud nädala ajaga ja siis hakkas hala, et miks arvuti plaati ei loe. Nu mis ma ütlen...

Ise olen kasutanud 99,9% Platinum toorikuid (nii DVD / CD). Ei mingit tornides hoidmist. Igaüks oma karbis. Tolmuvabas kapis.

Olen vastu pükse saanud Verbatimi saastaga, oli korra mingi asi, miks pidin selle ostma, kirjutasin plaadi ära, kustutasin failid arvutist. Hiljem vaatan, luger ei loe plaati väljagi, ütleb, et plaat tühi.

Platinum toorikutega pole kunagi seda jama olnud. Peale kirjutamist olen teinud "verify" alati kõikidele failidele.
                              Aga Verbatimi plaat andis ikkagi otsad, teadmata põhjustel.

Comment

Working...
                              X