Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Dual ja Triple mälude sobivus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Dual ja Triple mälude sobivus

Tekkis vajadus videotöötluse tegemise järgi(GoPro). Eelnevalt oli arvutis mälu 2x2GB(Dual) ja seda tundus töötlemiseks vähe. 3 x 4GB lisamine oli mõistliku hinnaga ja ostsin need tükid juurde.Windows näitab ilusti 16GB nüüd. Peale lisamist tundub, et arvuti on aeglasem võrreldes eelnevaga( kui oli 4GB). Näiteks käima pannes laadis desktopi ikoone pea pool minutit, mis pole selle masina puhul normaalne. Kahjuks ei ole RAM'i koha pealt väga kodus ja sooviks targemate õpetusi/soovitusi.

Mis programmi soovitate, et kontrollida mälude toimimist/kokku sobimist.
    On kõrva jäänud, et mälud töötavad nii kiiresti, kui on kõige aeglasem lüli. Kuna esimesed mälud olid kiiremad, kas siis nüüd töötavad mälud aeglasemalt ja mälu maht ei anna eriti midagi juurde tavatoimetustes?
    Kuna timingud on erinevad, kuidas saaksin neid optimeerida?
    Millistesse slot'sse peaksin nad panema? Kas all kirjeldatud paigutus on optimaalne?
    Kas uued mälud üldse sobivad eelmistega kokku?
    PC Wizardi info tundub natuke imelik. Ei saa täpselt aru, mis kiirustel nad praegu töötavad. Vajadusel võin selle info siia kopeerida.

Arvuti info:

Emaplaat: ASUS P6T http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1366/P6T/
    Prose:i7 920 2.67GHz
    Ketas: 7200rpm HDD ja SSD(SSD on täna lisatud ja sellega võrdlusmoment puudub)

Mälu(Algsed): DDR3 2X2GB (dual) Kingston HyperX T1 KHX2000C8D3T1K2

Mälu( Uued): DDR3 3X4GB (Triple) Kingston HyperX KHX1600C9D3K3

Asetus:
    A1 --- A2 --- B1 --- B2 --- C1 --- C2
    2GB - 3GB - 2GB - 3GB - 0GB - 3GB

Manualis ei ole sellist 2 + 3 varianti toodud.

K
    viimati muutis kasutaja kaspar99; 17 m 2012, 04:49.

Vs: Dual ja Triple mälude sobivus

Mälude kokkusobivuse kohta ei oska öelda, aga miskipärast ma ei usu, et sellest märgatavalt aeglasemaks läks.
    Ikoonid...miks neid kogud desktopile? Selge, et laadimine läheb just nendest aeglaseks. Parem kasuta Win7-ga vana head "quick launch" varianti
    ja topi kõik vähemvajalikud ikoonid peitu. Kuidas seda Win7-s teha:

Videotöötluseks 16GB on overkill, 8GB enamustel juhtudel täiesti piisav.
    edit: proovi see C2 (3GB) ära jätta, vaata kas muutub midagi.

Comment

See ikoonide laadimine oli pigem näitena toodud. Enne sellist asja ei ole täheldanud. Suurema resolutsiooniga ei ole need häirivad ja arvuti peaks olema piisava võimsusega, et neid ilusti laadida. Vbl on aeglane natuke vale sõna. Pigem esineb ebastabiilsust - jääb imelikel kohtadel liiga pikalt mõtlema.

Et testida erinevaid variante, oleks vaja mingit programmi selle jaoks. Visuaalne hindamine ei ole ilmselt mõistlik. Oskab keegi soovitada?

Comment

Mälude koha pealt manuali lugedes oleks hea C2 ära jätta. Kui soov on kasutada C kanalis mälusid, siis peab arvutis mälud ümber tõstma:

A1 -- A2 -- B1 -- B2 -- C1 -- C2
        3GB - 2GB - 3GB - 2GB - 3GB - 0GB

Või sebid juurde ühe 2GB pulga ja paned C1-te.
        Hetkel võib süsteem arvata nii, et ta ei moodustagi Dual või Triple Channel konfiguratsiooni.

Comment

Kas keegi oskab soovitada ka mõnda programmi, millega mälude tööd mõõta?

Comment

Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
            Videotöötluseks 16GB on overkill, 8GB enamustel juhtudel täiesti piisav.
            Mälu ei ole kunagi liiga palju. Ütleme, et sul on vähe programme arvutis ja ei tiri eriti asju. Võta omale 10GB HDD. Natukese aja pärast saad teada kui ebamugav on kui sul on sein silme ees ja ei mahu enam. Mäluga on samamoodi, mida rohkem seda parem. Need kes ajalehte loevad, nendele on jah see 16GB natuke palju.

Samas, oleneb millise materjaliga tööd tehakse. Ma lindistan arvutis vahest mängu videosi, lossless AVI formaadis siis. Ühe faili bitrate on kuskil 250mbps ja faili suurused lähevad 100gb lähedale. Praegune 4GB jääb mulle ilmselgelt väheks.

Edit: Mälude benchmarkimiseks on Aida64 väga tore programm.
            Estonian SPL & Sound
            @gargru

Comment

Esmalt postitatud Garol poolt Vaata postitust
              Mälu ei ole kunagi liiga palju. Ütleme, et sul on vähe programme arvutis ja ei tiri eriti asju. Võta omale 10GB HDD. Natukese aja pärast saad teada kui ebamugav on kui sul on sein silme ees ja ei mahu enam. Mäluga on samamoodi, mida rohkem seda parem. Need kes ajalehte loevad, nendele on jah see 16GB natuke palju.

Samas, oleneb millise materjaliga tööd tehakse. Ma lindistan arvutis vahest mängu videosi, lossless AVI formaadis siis. Ühe faili bitrate on kuskil 250mbps ja faili suurused lähevad 100gb lähedale. Praegune 4GB jääb mulle ilmselgelt väheks.

Edit: Mälude benchmarkimiseks on Aida64 väga tore programm.
              Ja arvuti protsessor pole kunagi liiga kiire...
              4GB ja 8GB vahe on tegelikult väga suur. Oli kah mul enne 4GB, full HD monteerimine veel õnnestus, aga keerulise 3D scene jaoks jäi väheks, tihti ei hakanud isegi renderdama. Nüüd 8GB ja pea alati on vähemalt 2GB vaba, Win tahab oma tööks ka üht-teist ja 4GB-st see ära võtta annab palju rohkem tunda, kui 8GB puhul. Pilditöötluseks avada korraga 100 üsna suurt TIFF faili pole mingi probleem. Nii et pane 8GB ja saad aru millest räägin. Aga see selleks...sorry, offtopic.
              Kui emaplaat toetab ja raha jätkub, siis muidugi - rohkem on ikka parem.

Comment

Ja arvuti protsessor pole kunagi liiga kiire...
                Üsna loogiline
                4GB ja 8GB vahe on tegelikult väga suur. Oli kah mul enne 4GB, full HD monteerimine veel õnnestus, aga keerulise 3D scene jaoks jäi väheks, tihti ei hakanud isegi renderdama. Nüüd 8GB ja pea alati on vähemalt 2GB vaba, Win tahab oma tööks ka üht-teist ja 4GB-st see ära võtta annab palju rohkem tunda, kui 8GB puhul. Pilditöötluseks avada korraga 100 üsna suurt TIFF faili pole mingi probleem. Nii et pane 8GB ja saad aru millest räägin. Aga see selleks...sorry, offtopic.
                Kui emaplaat toetab ja raha jätkub, siis muidugi - rohkem on ikka parem.
                Ma ei saa täpselt aru, miks sa selle postituse tegid. Oma eelmises postis kirjutasin selgelt, et mu 4GB mälu jääb ilmselgelt väheks. Miks üle korrutada?
                Estonian SPL & Sound
                @gargru

Comment

Esmalt postitatud Garol poolt Vaata postitust
                  Üsna loogiline

Ma ei saa täpselt aru, miks sa selle postituse tegid. Oma eelmises postis kirjutasin selgelt, et mu 4GB mälu jääb ilmselgelt väheks. Miks üle korrutada?
                  Offtopic jätkub kuniks moded kustutavad
                  Kirjeldasin oma kogemusest, mis vahe on 4GB ja 8GB, kuna ütlesid, et "Praegune 4GB jääb mulle ilmselgelt väheks". See oligi postituse mõte. Korrutamist ma justkui ei näe..

Teemaalgataja teeb videotöötlust ja tean, et 16GB pole selleks tarvis. Isegi siis mitte, kui ta monteeriks lossless videofaile. Pigem hakkab HDD kiirus määrama.
                  Kui C2 ärajätmine töö kiiremaks muudab, ja mingi ümberpaigutus ikkagi ei aita, siis on ka 13GB täiesti piisav.

Comment

Eelmisele postitusele vastuseks, et sai lisatud SSD ketas, mis tõstis oluliselt süsteemi kiirust.

Tegin nüüd katseid Aida64ga.
                    See tegevus viis ka Biosi seadete juurde ja avastasin, et ma ei ole eelmiste mälude võimalusi ära kasutanud. Nimelt olid nende mälude seaded auto peal olnud kogu aeg. Kui kasutasin XMP profiili, tõusis jõudlus väga palju.

Testimisest. Aida64 mulle võõras, aga tundub, et Cache and Memory benchmark on õige asi.
                    Proovisin läbi sellised variandid: 2x2GB(auto), 2x2GB(XMP2000MHz), 3x4GB(auto), 3x4GB(XMP1600MHz), 3x4GB + 2x2GB(Auto) ja 3x4GB+2x2GB(XMP1600MHz).
                    Tundub, et kui on auto peal, siis ta paneb mälude kiiruseks 1333MHz.

Neist kõige paremate näitajatega oli 2x2GB(XMP2000MHz).
                    See seadistus, mida uute mälude ostmisel kasutasin, oli üks aeglasemaid(sama tulemus, mis enne uute lisamist)

Toon siia võrdluseks umbkaudsed tulemused:
                    2x2GB(XMP2000MHz) 3x4GB+2x2GB(XMP1600MHz). 3x4GB(XMP1600MHz) 3x4GB(auto) 3x4GB + 2x2GB(Auto) 2x2GB(auto)
                    Read MB/s 18200 16200 16100 12000 11300 11200
                    Write MB/s 15200 13300 13300 9600 9600 9600
                    Copy MB/s 19500 17400 17600 13500 12600 12700
                    Latency ns 37.9 48.8 53.2 69.1 63.6 59
                    * Mõlemaid mälusid koos kasutades jätsin C2 tühjaks.

Seega, kas saan õigesti aru, et peaksin uued mälud maha müüma ja otsima eelmistele pulkadele lisa?
                    Mitu tk osta(1ga saaks triple kokku, mis peaks i7 jaoks olema soovituslik)?
                    Kas nn OverClockides peaksin ostma mäludele jahutuse. 2x2GB omadel tundub olevat päris hea radikas küljes juba.
                    Asja miinuseks on see, et nii on masinal ventikad automaatselt kõige tugevama peal. Siiani ta ise seadistas neid ja oli üldjuhul vaikne.
                    Kas need toodud näitajad on ka need, mis mõjutavad videotöötlust või on rohkemal mälul veel eeliseid?
                    Vajadusel võin panna testide tulemustest screenshotid.

K

Comment

Võibolla õnnestub 4GB pulkadele üks samasugune juurde osta, need panna siis A1A2B1B2 pesadesse ja müüa hoopis 2GB isendid?
                      Ma ei tea kuidas käitub asi i7 puhul, aga ise olen mälusid alati paarikaupa muretsenud. Kas 2x4GB või 4x4GB. Miskipärast tundub, et ühes kanalis soovivad siiski täpselt ühesugused pulgad istuda.
                      Samas, videotöötluse puhul pole ka kunagi kiirust mõõtnud...ei taha mitte uskuda, et 2D puhul (mida video ju on) oleks mingi tuntav vahe 15GB/s või 10GB/s mälude kiiruses. Mängud on muidugi teine teema...
                      Overclock mäludele nõuab radikaid, mingil määral on mälud juba stock settingus klokitud.
                      Keegi targem muidugi parandab, aga minu meelest mäludega on sarnane värk nagu protsessoritega. Valitakse
                      välja stabiilsemad isendid, pressitakse peale kõrgem sagedus, lisatakse radikad ja müüakse kallimalt. Samas mälukiibid ise on identsed.
                      Ma arvan, et tähtsam mälude kiirusest on protsessori võimekus. Kas i7 klokkida annab?
                      Näiteks - mul jookseb 2,4GHz Q6600 quadcore täiesti stabiilselt 3,4GHz peal. Õhkjahutusega loomulikult. Vahe videotöötluses, eriti efektide renderdamises on suur.
                      Muidu ei saaks nagu arugi, aga veidi õnnetu emaplaat koos veel õnnetuma bios-ga vahest resetib 2,4GHz peale ja siis saab kohe pihta, et "ei liigu see värk kohe mitte"..
                      Mälud aga suht keskmised 4x2GB 800MHz. Radikateta ja neid pole üles klokkinud, pigem väike underclock, et asi stabiilsem oleks.
                      Stabiilsuse kontrolliks on hea Prime95, kui see tund-paar tõrgeteta jookseb, on kõik korras, sest videorenderdus -konvertimine jm ei koorma kunagi proset/mälusid nii, nagu Prime95.
                      viimati muutis kasutaja sebastian; 21 m 2012, 18:54.

Comment

Ma ei loe nagu kusagilt välja, et antud kooslus suudab nende 4GB mäludega per-kanal opereerida normaalselt.
                        Ja ma ei saa nagu aru, et milleks üldse näeb Intel ja ka Asus vaeva neid manuale teha, kui kõik kasutajad on naguinii targemad kui need "eeslitest insenerid" seal?

Teised 2GB mälud on loomulikult kiiremad ja seda igast aspektist, see on juba arhidektuuris kinni. Ka on nood kohandatud Intelile, olenemata teisest struktuurist.
                        Tegelikult peaks nood jooksma stabiilsemalt 1600 peal (nagu 2x 800, ehk siis 4x 400). Võib juhtuda et 1600 kiirusel kannatab ka Cl keerata 7+7+7+20, kas on ka stabiilne ei oska öelda.

Kui mälu tundub tõepoolest vähe, siis võiks ju täpselt samasuguse ühe (KHX2000C8D3T1K2) juurde osta ja asetada kolmandale kanalile. Kui juba 3 tükki on peal, siis tundub maksimum lubatud kiiruse seade olevat 1601 ja ehk kannatab Cl valida ka 7 seejuures. Üks konks on ka, mis lugedes seda teemat, võib osutuda siiski suht raskeks ülesandeks: mälud tuleb asetada paika nii nagu manual käsib.
                        Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Ma ei loe nagu kusagilt välja, et antud kooslus suudab nende 4GB mäludega per-kanal opereerida normaalselt
                          Mida on mõeldud normaalse opereerimise all? Stabiilsust? Optimaalset kiirust? Kuidas võiksin seda opereerimist testida?
                          Ja ma ei saa nagu aru, et milleks üldse näeb Intel ja ka Asus vaeva neid manuale teha, kui kõik kasutajad on naguinii targemad kui need "eeslitest insenerid" seal?
                          Enda arust asetasin need manualile vastavalt. 2 pulka - A1,B1. 3 pulka A1,B1,C1. 5 pulgaga varianti ei ole manualis näidatud, on vaid 4 ja 6. See on üks põhjustest, miks teema sai tehtud.
                          Palun viidata veale, kui on midagi valesti.
                          Tegelikult peaks nood jooksma stabiilsemalt 1600 peal
                          Hetkel koorman süsteemi Aida64 süsteemi vastupidavuse testis ja mälud on 2000(2x2GB) peal. Ca pool h on käinud ja siiani on kõik ok. Samal ajal avaneb näiteks Adobe Premier mõne sekundiga, ehk kiiruse kadu ei ole ka paista. Tempid 70 kandis. Vbl ei ole kõige õigem programm stabiilsuse testiks. Prime95 ei ole veel proovinud.
                          Kui mälu tundub tõepoolest vähe, siis võiks ju täpselt samasuguse ühe (KHX2000C8D3T1K2) juurde osta
                          Siin on probleem selles, et neid mälusid ei ole eriti saada, müüakse 2 kaupa ja on kallid(ca 150eur kit). Mu eesmärk oli suht odavalt(40eur) tõsta mälumahtu. Enne ostu ei olnud mul mingeid teadmisi mälude sobitamises ja lootsin, et uute lisamine aitab. Nüüd selgus, et sisuliselt mitte. Tahaks välja selgitada, kas uute mäludega on mingil viisil võimalik tulemust parandada või mitte.
                          Ostes arvasin, et saan nad käima kõik koos 1600 kiirusel ja lootsin, et 16GB 1600 näitab paremaid tulemusi, kui 4GB 2000 peal.

Võibolla õnnestub 4GB pulkadele üks samasugune juurde osta, need panna siis A1A2B1B2 pesadesse ja müüa hoopis 2GB isendid.Ma arvan, et tähtsam mälude kiirusest on protsessori võimekus. Kas i7 klokkida annab?
                          Minu teada peaks i7 puhul olema soovituslik just 3 kaupa(triple) asetus.
                          i7 on hästi ülekiirendatav. Emaplaadil tulid selleks isegi mõned programmid kaasa ja Biosis on eraldi moodul tehtud. Uurin seda teemat edasi.

Selle info kokkuvõtteks: Uusi 2GB pulkasid ei plaani osta(v.a juhul kui sellest peaks tulema väga suur jõudluse kasv - kahtlen), kuna on kordi kallimad, kui mälu upgrade, mida plaanisin.
                          2x2GB(XMP2000MHz) ja (3x4GB+2x2GB)(XMP1600MHz) tulemused on üsna sarnased. Kumba peaksin eelistama? 2x2GB näitajad on ca 10% paremad, kas peaksin loobuma 3x4GB kasutusest või suurem mälu maht annab mingi eelise?

*SSD ketta ja mälude kiiruse tõstmisega on asi paranenud kõvasti.Näiteks video expordile kuluv aeg on vähenenud ca 2-3 korda.

K

Comment

Esmalt postitatud kaspar99 poolt Vaata postitust
                            Näiteks video expordile kuluv aeg on vähenenud ca 2-3 korda.

K
                            Selles on "süüdi" pigem SSD. Kui mälude nn näitajad ainult 10...20% paremad, siis oleks natuke liigne loota, et videotöötluses miski lausa kordi paraneb.

edit: mingi sarnane küsimus http://www.tomshardware.co.uk/forum/...triple-channel
                            Saaks aru nii, et segada mälupulki ei soovitata. Kas 3x4GB, 6x4GB (triple channel) või 2x2GB, 4x2GB, 6x2GB (dual channel). Mõlemil juhul identsed pulgad.
                            Tomshardware testides räägivad, et i7 puhu dual või triple konfiguratsioon erilist vahet ei oma. Kui testides ka ongi mingi väike vahe, siis arvutikasutajale reaalselt pole see tuntav.
                            viimati muutis kasutaja sebastian; 22 m 2012, 15:45.

Comment

SSD aitas kindlasti palju kaasa, aga mälude näitajad on rohkem kui 10..20% paremad, sest alguses olid mälud nn auto peal ja kiirused olid ca 10GB/s. Nüüd 2000 peale tõstetuna 17-19GB/s kanti.

Comment

Working...
                              X