Kas keegi teab seda, et kas saab takistitega panna arvuti ventilaator näiteks 10v peale jooksma? Ja kui, siis milline takisti (mitu oomi) :-/
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
fani voldid
Collapse
X
-
ei noh kui 12v ongi harilikult ventikatele mõeldud.
5v saab ka panna ilma takistiteta ja 7v ka... aga ma tahaks teada kas nii saab, et ventikas on 12v ja siis paned takisti vahele selles suuruses, et laseb 10v läbi. :-/
1. võtad milliampermeetri ja mõõdad ära palju see fänn tarbib voolu
2. arvutad Rf=U/I järgi fänni takistuse.
3. arvutad välja eeltakisti, et fäni pealje jääks 10 V
3a . fänni fool 10 voldi puhul on If=10/fänni takistus
3b saadud voolu If ja pingejäägi 2V järgi arvutad välja ballasttakisti.
R=2/If
Selle hajuvõimsus peab suurem olema kui P=2*IfElu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...
Comment
-
Leidsin aastaid tagasi tehtud märkmetest: ventika algandmed U=12V, A=130mA
39 oomine takisti (oli just selline sahtlist võtta) järjestikku andis 9V ja 90mA.
Lisatakisti 9 oomi (sahtlist leitud 2x18 paralleelselt) 39 oomisega järjestikku andis 8V.
Kui lisatakisti otstele panna lüliti (lühistamiseks), saab vajadusel jahutust muuta 8V või 9V.
Loomulikult on mitmeid teisigi võimalusi, aga takistite puhul tuleb jälgida, et need oleksid piisava võimsusega ja et ventikas lülitamisel ikka tööle hakkaks.
Mõõtke kindlasti toiteploki temperatuuri täiskoormusel enne kui krempli kokku panete, et masinat mitte sügavas vaikuses päris loojakarja saata ... jahutus peab olema piisav ka täiel koormusel pikka aega töötades!
Comment
-
takisti on tegelikult paha lahendus. (ventika mootor on ebaühtlane koormus)
mõistlikum on ventikaga järjestikku panna sobiva pingega stabilitron, mille pinge võrra ventikale vähem jääb.
kui on viitsimist nikerdada, siis võib ehitada ka lihtsa regulaatori. võtad näiteks LM317AT vms regulaatori, paned tüüpskeemi järgi kokku (http://www.elfa.se/images/highres/h7197.jpg). alumisse õlga miski 5-10k potekas, ülemisse õlga võib panna ca (paari)kilose termotakisti (täpse väljundpinge arvutamise valem on elfa kataloogis). saad potekaga keerata paika n.ö. "külmad pöörded" ja termotakk hoolitseb selle eest, et kui temp hakkab mingil põhjusel tõusma, siis tõstab ka ventikas tuure.
dioodi D1 võib välja jätta, kondekad samuti (toitebloki väljundis on konde juba olemas). kui koormuseks on 1-2 arvutiventikat, siis regulaator lisajahutust ei vaja.
kogu skeem mahub pisikese makettplaadiriba peale ära, isolatsiooniks olen jupi jämedamat termokahanevat toru peale tõmmanud.GSM: 5039624
Comment
-
Osta valmistükk http://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvuti.../Jahutid/17915/Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!
Comment
Comment