Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Probleemid ATmega8 töös

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Probleemid ATmega8 töös

Kusjuures Atmega88 ja teised selle uuema seeria omad saab ka PonyProg'iga ära progeda, kuna progemise seisukohast on Atmega88 peaaegu täpselt ühilduv Atmega8'ga. Ainult fusebitid on kohati teistes kohtades, seega kastide kõrval olevad nimed on valed; mõlema datasheeti kõrvuti hoides saab need ka paika panna; edasi kirjutamisel küll öeldakse et leitud kivi on vale aga selle vea ignoreerimisel läheb kõik kenasti läbi.
    Kas mitte avr studiol ei olnud kaks versiooni avr'i assemblerist, mis ei olnud omavahel süntaksi suhtes kompatiiblid? Kuskilt sai nagu valida, kumba kasutatakse.

Comment

Kahjuks ei ole saanud varem viimastele postitustele vastata, kuna kohalik interneti-teenusepakkuja ei ole lepingusse sisse kirjutanud, millal ühendus ära kaob.

Ma ise olen proovinud (edukalt) AVRi kirjutada sellise asjaga nagu YAAP
      Leidsin sellise asja, kuid nagu ma aru saan, teeb see seda sama, mis PonyProg. Vajadust selle järele seega ei tunne, kuna PonyProg tundub töötavat hästi (otsustades ühe eelpoolkirjeldatud .hex-faili alusel).

Kas mitte avr studiol ei olnud kaks versiooni avr'i assemblerist, mis ei olnud omavahel süntaksi suhtes kompatiiblid?
      Ei oska öelda, ei leidnud küll kahte versiooni. Konsulteerisin selles asjas ka ühe tuttavaga, kes tegeleb AVR-dega pidevalt ning ta ei osanud midagi selle asja kohta kosta.
      Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
      Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

Comment

Paistab väga AVRASM-i koodi moodi (Atmeli enda looming). Natuke harjumatu, aga see mu personaalne kiiks, kui ikka 3Fh pead kirjutama $3F, siis on ... ähh :-)

Ok, asjast. AVR Studio sööb eduliselt ka WinAVR komplekti, soovitaks soojalt (vabavara, GCC, libc ja muu selline).
        AVR Studio 4, vähemalt uuemad versioonid omavad sellega toimimiseks isegi plugin-at. WinAVR-i leidmisega ei tohiks suuri probleeme tulla (Google).

ATmega8-t mul pole, selle eest oli üks "süütu" (nii nagu tehasest tulnud) ATmega16. Sellel on küll sisemine RC ostsillaator kohe ketramas, seega kvartsi polnud vaja. Arvatavasti on ATmega8 korral sama.

---- test.S -----
        #define __SFR_OFFSET 0
        #include <avr/io.h>
        #define TEMP r16

.global Main

Main:
        ldi TEMP,0xFF
        out DDRB,TEMP
        Loop:
        out PORTB, TEMP
        dec TEMP
        rjmp Loop
        --------------
        Kompileerimie ja muud õied:

avr-gcc -Os -mmcu=atmega16 -Wa,-gstabs -I/usr/avr/include/ -o test.elf -c test.S
        avr-objcopy -O ihex test.elf test.hex

Paraku elan linuxi all, sellepärast on -I taga /usr/avr/include. WinAVR-il kas võib selle üldse ära jätta või siis peab seal näitama .h failide kataloogi asukoha. Kindlasti tundub imelik, et mis pagana headerfailid nüüd assembleri korral...
        Tegelikult kasutatakse sealt vaid konkreetse kontrolleri kohta käivat rauakirjeldust. See, millise protsessori jaoks kood genereeritakse, määratakse kompilaatori -mmcu võtmega. Hea lihtne vajadusel kood teisele kontrollerile tõsta.

Igatahes peab tulemuseks tekkima fail test.hex

Kivisse küpsetatud:
        avrdude -q -u -p atmega16 -c stk500v2 -U flash:w:test.hex:a
        viimati muutis kasutaja Werewolf; 12 August 2006, 03:54. Põhjus: Njapukate parandamine
        WW

Comment

Paraku ei saa Werewolfi poolt soovitatut proovida, kuna nii laua kui ka klemmplaadi pind on vabastatud muudele (analoog)projektidele. Uuesti on kavas asi käsile võtta mõne nädala pärast, kui on oodata ühe asja jagava tuttavaga silmast-silma kohtumist. Tagasiside teemasse juhul, kui asja tööle saan.

Ei ole saanud kahjuks Werewolfi põhjalikule postitusele internetiühenduse puudumise tõttu varem vastata.

Comment

Esmalt postitatud Pooljuht poolt
            Tagasiside teemasse juhul, kui asja tööle saan.
            Pole siin foorumis just tihti , seepärast küsin: kas sul oli skeem ühendatud, nagu album.ee-s oleval pildil ? Kas vabad protsessori jalad "rippusid õhus" ? Mina ühendaks vabad jalad läbi 10kOhm takisti toitesse... Kui jalad pole kuhugi ühendatud ja nad on sisenditeks määratud, kipuvad häired prose lolliks ajama...

Comment

avr'il on küll õnneks kaitsedioodid nii toitesse kui ka maha kõigil jalgadel, seega ei tohiks ka lahtiste jalgadega probleeme olla. Aga muidu küll ei tohiks cmos tehnoloogias kivide jalgu õhku jätta.

Comment

lihtsam on vastavad pordid väljundiks defineerida ja maha või üles tõmmata. Ei ole lisajuppe tarvis.

Comment

Kui see samuti sihile ei vii, otsin kellegi, kellel on v&#245;imalus kasutada STK500 ning kui algse koodi saab selle abil kivis veatult toimima, kaalun vist p&#228;ris t&#245;siselt antud seadme soetamist.
                  STK-500 on tehnika&#252;likoolis olemas. Kui vaja v&#245;ta &#252;hendust.

Comment

Esmalt postitatud digital poolt
                    avr'il on küll õnneks kaitsedioodid nii toitesse kui ka maha kõigil jalgadel, seega ei tohiks ka lahtiste jalgadega probleeme olla. Aga muidu küll ei tohiks cmos tehnoloogias kivide jalgu õhku jätta.
                    Tavaolukorras ilmselt polegi. Mu töölaua kõrval undavab aeg-ajalt mõni eksimeerlaser ning selle genereeritavad häired, minu kogemuse järgi, keeravad kontrolleri registrid vahetevahel pahupidi.

Comment

Tundub, et probleem lahenes.

WinAVR-i ning sõbralt saadud koodi abil sai tehtud .hex-tüüpi fail, mida kasutades programmeerisin PonyProgi abil protsessori uuesti. Ostsillograafiga kontrollides oli näha, et kivi töötab suurepäraselt*. Sellega võib esialgse probleemi vist lahendatuks lugeda (eelnevast oli jäänud mulje, et probleem peitubki .hex-failides, kuna tööle hakkas neist vaid see üks sõbralt saadud).

Nalja pärast sai proovitud ka neid "mittetöötavaid" .hex-e. Selgus, et ka need toimivad. "Katsetingimused" olid samad, mis augustis, vahe ainult selles, et toiteks sai kasutatud 7805-tüüpi pingestabilisaatorit (ei mäleta paraku, kas tol korral oli diskreetelementidest L. Abo raamatu põhjal koostatud stabilisaator või siis "lapik 4,5-voldine patarei").

STK-500 on tehnikaülikoolis olemas. Kui vaja võta ühendust.
                      Tänud, kuid usun, et pole selle järele vajadust, kuna probleem lahenes teiste meetoditega.

*
                      Kas vabad protsessori jalad "rippusid õhus" ?
                      Jah. Nüüd hiljem katseid tehes oli väljunditega kah kerge "jama". Ühendasin umbes pooled "õhus" olevatest koibadest läbi 10 k toitesse (siis lõppes kannatus) ning proovisin uuesti programmeerida. Siis läksidki kõik programmid tööle, ka need, mis eelnevalt ei töötanud. Eemaldasin hiljem kontrolli mõttes need takistid. Tulemuseks oli, et protsessor jätkas oma tööd ning ümber programmeerides kah probleeme ei esinenud.

Tänud kõigile, kes aidata püüdsid. Kahjuks, nagu eelnevast selgub, ei tea ma, mis oli konkreetselt probleemi lahenduseks (enne töötas vaid üks .hex-fail, mis oli tehtud WinAVR-ga, mida mul tol korral veel ei olnud, nüüd töötavad kõik).

Comment

Esmalt postitatud Dan poolt
                        Mu töölaua kõrval undavab aeg-ajalt mõni eksimeerlaser ning selle genereeritavad häired, minu kogemuse järgi, keeravad kontrolleri registrid vahetevahel pahupidi.
                        Las ma pakun.

Selle laseri toiteplokis on türatronid?

Siis pole midagi imestada
                        If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Working...
                        X