Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Mikrokontroller.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Mikrokontroller.

Tervist,

Olen Martin ja täiesti uus tehnikamaailmas.
    Olen mingi aeg programmeerinud C# ja C++ keeli.
    Ja huvi tekkis seal robotika vastu.
    Oleks vaja siis mikrokontrollerit, mis läheb arvutile järgi USB kaudu ja mida saab ise enda tehtud C++ programmiga ära programmeerida. Peale programmeerimist tahaks sinna külge panna veel mikromootoreid, et saaks kokku teha roboti.

Olen uus ja ei oska otsida neid ega midagi.
    Aga äkki te oskate aidata miks ja millist mikrokontrollerit valida.

Tänan,
    Martin.
    Tervist, olen uus tehnikahuviline.

Vs: Mikrokontroller.

Elfa pakub näiteks sellist komplekti
    http://www.elfaelektroonika.ee/artnr...oboti-komplekt

Sellest peaks päris hea alustada olema.

Kui just tinutaja mees ei ole, siis võibolla hoopis Lego
    http://mindstorms.lego.com/eng/Overview/The_NXT.aspx

Aga kui on kange tahtmine joota, ja nö nullist ja ühest alustada, siis PIC
    http://www.elfaelektroonika.ee/artnr...stardikomplekt

Ja paaalju aega ja raudset närvi

Comment

Hobielektroonikud eelistavad mõne tosina kontrolleri nimetuse seast Microchip PIC ja Atmel AVR nimelisi mikrokontrollereid. Selle üle kumb neist parem on võib jäädagi vaidlema (ja vaieldaksegi).

Üldiselt oleks kaks varianti. 1. Osta/teha mõni valmis komplekt. 2. Osta tühi kivi ja hakata otsast peale.

1.Komplekti puhul näiteks on viimasel ajal populaarseks saanud Arduino nimeline plaat. Südameks Atmeli AVR. Plaate on mitmes eri versioonis ja eri nime all, tavaliselt lõpp on *duino. Võib osta, võib ka ise teha: skeemid kõik avalikud. Programmeeritakse keeles wiring (põhineb sellel), sisuliselt C/C++ mõnede muudatustega. Plussiks veel lai kasutajaskond, hulga näitekoodi, teegid igasugustele komponentidele.

2. Hakata päris otsast peale. Ostad tühja mikrokontrolleri kivi. Paned skeemi kokku. Hakkad vaikselt mõne õpetuse järgi pusima. Algul LEDi vilgutama, siis LCD-d juhtima jne. Soovitavalt assembler keeles. Sel viisil kulub õppimiseks rohkem aega aga see eest saab teada kuidas asjad tegelikult töötavad (ja kui ei tööta, siis miks ei tööta).

Comment

Tahan lihtsat mikrokontrollerit, mida saab USB-ga arvutile järgi panna ja rohkem ei midagi.

See PIC tundub täitsa asjalik olevat.
        Saan täiesti nullist kõik valmis teha.
        Aga sellest PIC'ist nii palju, et ma ei näe pildi peal võimalust kuidas seda arvutile järgi panna.

// Edit: gratman, oskad mõnda tühja kivi soovitada?

Comment

Üldiselt mida vaja oleks:
          1. Võimalikult odavat hinda
          2. Võimalikult lihtsat võimalust õppimiseks
          3. Võimalikult lihtsat kättesaadavust.
          Ja praegu on mõte teha lihtne arvutist juhitav auto. Puldiauto on mul niigi korpus maha võetus jne. sest sellega enam ei mängi.
          Aga ma mõtlesin, et ostan kiibi ja panen selle puldiauto oma asemele.
          Siis saan autot arvutist juhtida.
          Kiibi programmeerin C++ keelega.
          Ja programm mis näiteks nuppu vajutusega saadab käskluse kiibile teen C# keelega.
          Et oleks midagi väga lihtsat vaja.

Tänan.

Comment

Nullist alustamisel soovitan sellist kivi, millele on leida õpetusi. Paljud õpetused keskenduvad aegunud PIC16F84(A) -le. Ühe kivi võib ju õppimise mõttes ka osta. Hiljem kui oskusi rohkem saab paremate peale üle minna.

Mikrokontrollerit otse USB-ga ühendada enamasti ei saa. Vahele on vaja programmaatorit. PICi puhul näiteks PICkit2. Seda muide pakuti soodsalt: http://www.micel.ee/news.php?id=53 . Kas veel on saadaval, ei tea. Kokku igatahes 315.- Selle komplektiga tuleb kaasa ka väike demo plaat ning õpetused. Kah variant alustamiseks.

Kui on vaja lihtsat ja kiiresti progetavat, siis soovitaks ikkagi Arduinot. Selline: http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDuemilanove . Sellega võid tõesti USB järgi panna ja toita ning progeda üle USB. Eestis vist saada ei ole. Siit näeb kust tellida http://www.arduino.cc/en/Main/Buy

Edit: Kaasaegne kivi on PIC16F887 ja e-raamat: http://www.mikroe.com/en/books/picmcubook/. Eespool on päris detailne juhend, lõpus koodi näited, seletused. Hakatuseks tunduvalt "jõulisem" kui 16f84. PIC18 seeria oleks muidugi veel parem aga häid õpetusi pole kohanud.
            viimati muutis kasutaja qratman; 30 m 2009, 14:28.

Comment

gratman, see komplekt tundub täiesti õige olevat.
              Seal on:
              1. Demo CD-d
              2. USB kaabel
              3. Siis vaheosa, et kiip arvutile järgi panna
              4. Ja kiip ise
              5. Hind $18
              Super pakkumine lihtsalt ju.
              Aga selline küsimus, et kui ma kiibi ära programmeerin, siis ma saan sinna igal hetkel midagi hiljem juurte programmeerida ju? Ma mõtlen, et nagu korduskasutatav.

Tänan.

Comment

Kümme tuhat korda võid ümber programmeerida.

Comment

Aga ma ei leia mingit vormi ega midagi et tellida.
                  Tahaks selle ära tellida.

Comment

Selle järgi olevat jah suur nõudlus.

Vt. ka (lk 2 lõpp, 3): http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...t=32296&page=2

Comment

See vorm ei avane jah millegi pärast.
                      Saatsin ühele müügimehele e-maili.
                      Loodan parimat.

Comment

Minu arust on mõistlik kasutada mikrokontrolleril ja PC-l jooksvate programmide kirjutamiseks kasutada sama programmeerimiskeelt. C# koos WPF-iga on täitsa mõnus vahend PC peal programmide kirjutamiseks.

Vaata, kas Sulle sobib USBizi Development System. Sellega saad ka mikrokontrolleril jooksvat koodi kirjutada C#-is. Kuna sa C#-i juba oskad, saad kõige kiiremini järjele. Mingit lisaprogrammaatorit pole vaja. Arendusplaat maksab $100.
                        If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Sain kirja vastu juba:

Tere.

Palun saatke oma kontakt andmed (Nimi,aadress, postiindeks, firma nimi (kui pöördude firmast) e-mailile sales@micel.ee .

Saadame teile arvet. Kui elate Tallinnas, siis saate ise meie kontorisse komplekdi järele tulla. Muujal Eestis saadame kulleriga.

Best Regards
                          Lev Gapotska
                          Sales manager
                          Micro Electronics Trade Ltd
                          Tel: +372 39 29 082
                          www.micel.ee
                          Aga kuidas see nüüd toimib?
                          Saadan neile oma info ja siis paari päeva pärast on kuller ukse taga, kes esitab arve. Anna raha ja allkirja ning korras?

Tänan.

Comment

jh ja tasuks meenutada et kui proged neid pisi asju unusta enamus Hi level asju ära mis PC peal töötasid. 1 task korraga, ei exsisteeri fonte ja kst mis lisasid GUI, isegi mälukaarti pead alustama low level suhtlemisest(tõenäoliselt saad miski lib-i netist ka otsida aga arendav ise teha). COM pordi fifo pead ka ise softis tegema. Kui halligi nendest väikestest arvutitest ei tea siis saab lõbus olema sul, esimese asjana windoosa progeja jääb hätta sest mälu jääb puudu.
                            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

andreie, vabandust, aga sinu pakutud kontroller maksab 100 dollarit ja see mida mina tahan 18 dollarit. Nii, et jääb ära.

C#-d olen programmeerinud päris kaua ja see on mul päris tugev külg. Aga kahjuks C# ei toeta kiipide programmeerimist ja sellepärast olen ka C++ õppinud.
                              Aga, et C# mul tugevam on, teen juht programmi sellega.

Tänan.

Comment

Working...
                              X