Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
nüüdseks olen juba taipanud pic- tööst ja kuidas neid kasutada.Juba praegu alles 1-1,5 aastat tegelemist elektroonikaga on see ära määranud selle, mida ma õppima hakkan. Miks ei võiks siis ka vanemad seda õppida!
ise kah tahaks hetkel midagi piciga valmis teha aga ei tea mida kasulikku võiks teha, picidega umbes pool aastat 'sina peal'
näpud sügelevad :P
Kui kelle´lgi on tahtmine mõõteid mõlgutada siis mix mitte proovida täiustada X10 protokolli (mitte B2B-stiilis nagu naaberfoorumis mainiti aga kiiremaks ja turvalisemaks. 1920-ndate värk vajaks küll uuendamist!?
- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Vot X10-ne täiustamise vastu olen ka ise huvi tundnud. Seni pole tüll praktiliste katsetusteni jõudnud, mõõtsin segavaid signaale võrgus ja tulemus oli lootustandev.
Tere, ega keegi teist ei oska soovitada, millised PIC kivid on Flash-based ja millised mitte? Oleksin tänulik ka selle eest, kui saaksin teada need lühendid, mida Tevalos või ELFA kataloogis nende puhul kasutatakse. Ning, kus kohas oleks see info www.elfa.se pdf failides... :blink:
Kas F peale PIC16 tähendab flashi ning C peale PIC16 tähendab ühekordset kirjutatavust(välja arvatud JW)?
/SO package(SOIC) tähendab peenikeste koibadega ning SMD?
Ning mida võiks /P package tähendada?
Ja mida võiks /L package tähendada?
Mida tähendavad F ja C peale PIC16 või PIC12?
Näteks PIC16F87x on Flash
Aga, kas PIC16C620 on ühekordselt kirjutatav?
Kust võiks leida mõnd lihtsamat mikroprotsessorit vanakraami hulgast? Näiteks arvuti kaartide/emaplaatide küljest vms? Peamine otstarve oleks mikroprotsessori hingeeluga tutvumine ja eelistatavalt mingit lihtsamat tüüpi roboti ehitamise läbi.
Olgu veel öeldud, et mikroprotsessorite alal algaja, arvuti poole pealt mitte ning elektroonika poolega üldiselt olen ka natuke ikka oma lõbuks tegelenud(oskan joota ning kasutada takisteid, kondekaid, transse jms )
Ahjaa, vanakraami kallale läheks sellepärast, et hetkel pole praktiliselt ühtegi ülearust senti mida kulutada. Nii et isegi need "head ja odavad" PICAXE'd ei mahu eelarvesse.
mikroprotsessorid arenevad nii kiiresti, et eelmisel aastal välja tulnud mudelgi juba vana. See sinu vana koli peab olema mitte rohkem kui 2 aastat vana, et midagi leida. Ja siiski kahtlane. ikka kogu vaikselt raha ja osta üks odav PIC või miskit muud ära.
Põhitõed on samad aga nt. PIC on RISC, 8051 derivaadid aga Harwardi arhitektuuriga. Motorola ja '51 on üsna erinevad...
Vana prose leiad nt. esimestelt vene 5MB kõvaketastelt (vist 8051), siis ehk mõnest modemist jne. Tuleks valida selline, mille koodi mälu on välises ROMis või prose ise mitu korda kirjutatav (need on uuemad isendid). OTP (1* kirjutatavaga pole ju midagi teha).
PIC12F629 maksab 35 raha, väga vinge tükk oma 6 I/O pinni ja RISC olemuse kohta. Tegin sellega X-10 vastuvõtja ning saatja, R-dimmeri, magnetkaardiga luku, mitmesegaseid serial klaveri lugejaid jne.
12F675 sisaldab A/D muundit - veelgi vingem. Kõik data EEPROMid ja särgid/värgid juba sees...
Lehitse natuke andmelehti, mõtle mida teha tahaksid ja asu kodeerima. Saab asja küll.
- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Mina olen ka päris algaja PIC koha pealt.
Mõtlesin esialgu niisama katsetada. Soetasin endale PIC16F877. Ühe valvekeskuse tabloolt sain LCD ekraani vist 8bitine, Samuti on mul mõned LED-id, Segment Displeyd ja lülitid.
Programaatori sain valmis. Ühendub LPT-sse. Progemiseks kasutan ICprog-i TAIT serial programmeri riistvaraga. Koodi jaoks ei ole veel assemblerit õppinud ja esialgselt saab kiirelt koodi kirjutada basicus. Kirjutamiseks kasutan MicroBasic v1.15 tarkvara www.mikroelektronika.co.yu
Tegin seal umbes sellise programmi.
program test
'main procedure
main:
TRISB = 0 ' configure pins of portb as output
PORTB = %11111111 ' turn ON diodes on portb
TRISA = 0 ' configure pins of porta as output
PORTA = %11111111 ' turn ON diodes on porta
TRISC = 0 ' configure pins of portc as output
PORTC = %11111111 ' turn ON diodes on portc
goto main ' endless loop
end.
Compileerisin ära ning tekkisid asm ja hex fail.
Selle hex faili kirjutasin kivisse. pärast proovisin lugeda, oli küll sama.
Aga probleem on selles et kui ma toite taha panen siis ei lähe mitte ühegis pordis väärtused kõrgeks.
Toide on +5V, ja on ühendatud mõlemasse kohta. (pin 11,12 ja 31,32)
MCLR on ühendatud läbi 1k takisti ning dioodi toitesse.
Kuid probleem on selles, et midagi ei juhtu. Proovisin teha nn. resetti (lühistades MCRL maaga).
Lõpuks ma arvan, et viga võib olla selles et mul ei ole kvartsi. Aga nagu ma aru sain siis peaks sellel kivil see sees olema. Kui ainult soovitakse suuremat täpsust siis lisatakse kvarts.
Ning mis siis ette võtta, kui ma ei kasuta kvartsi?
kvartsi asemele olex v6inud v2hemalt taki koos kondega yhendada ning miks just PIC16F877 ? sattus lihtsalt k2tte?
minu arust F84 odavam kui eelnimetatu just algajale aga noh maitce asi ning s6ltub kuidas selle omandasid
Comment