Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

paluksin ekspertidelt väheke abi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    paluksin ekspertidelt väheke abi

    Otsisin neti.ee-st et kas kuskil on lihtsalt ära seletatud mikrokontrollerite põhimõisted kuidas teha esimesi samme. Asi selles, et meil koolis oli mikrokontrollerite kursus aga see jäi väga lühikeseks. Ostsin endale suurest innust endale Atmel AVR STK500 programmaatori. Nüüd ei oska sellega suurt midagi peale hakata. Kuid soov on suur programmeerimist õppida. Ei tea kust alustada, äkki oskate ütelda kus on sellistest teemadest juttu. Tänades ette.

    #2
    Kui tõsiselt tahad tegelda ASM'iga, siis võta kindlasti kõrvale selle kontrolleri datasheet, millega sa tegeled. Seal on kirjas kõik käsud, mis kontroller teha oskab. Seejärel loe seda niipalju kordi läbi, et enam-vähem aru saad, mis iga käsk teeb ja mis käsud on olemas jne.. Siis juba võid edasi midagi kombineerima hakata, kui enne asmiga tutvunud oled.

    Comment


      #3
      Kindlasti pidi sul mingi kaval mõte ka olema miks sa selle üldse ostsid. Võtad selle mõtte ette. Näiteks tahad elektroonilist kella omale teha taskuarvutit või elektroonilist kella ja hakkad tegema.
      Alguses vaatad läbi instruction seti ja tutvud põhjalikult täieliku datasheediga, et saaksid umbkaudu aru mis võimalused sul on.
      Edasi teed väikese osa asja valmis näiteks lcd või led display peal näitad numbri, siis loed sekundeid seal peal jne.
      Nii teedki mida tahad. Peaasi, et eesmärk on olems mide teha ülejäänud on ainult viitsimise asi. Ja veel, liiga rasket ülesannet ei maksa algul võtta. Sobib kasvõi ilusasti tulede vilgutamine
      Kui kuidagimoodi enam ei saa siis vaata manuali.

      Comment


        #4
        Arvate siis et ehitamise meetodil saab asja kõige paremini selgeks. ok.
        tänan. Muidu mõtlesin, et ehk pean mikrokontrollerite arhidektuuri, plokkskeemid mis selles mikrokontrolleris on selgeks õppima. Mida üks või teine plokk teeb. Aga seda saab vist ka nendelt andmelehtedelt teada.

        Comment


          #5
          Keegi sind foorumi vahendusel õpetama ei hakka. Pead ise netist materjalid välja otsima ja neid lugeda. Kui võõrkeelt ei oska, siis jääb su elektroonikukarjäär lühikeseks.
          Alustama peaks lihtsate katsetuste, kuidas üks või teine funktsioon/käsk töötab.
          Google andis märksõnade "avr programming tutorial" peale http://www.avr-asm-tutorial.net/avr_en/ Proovi järgmine kord ise selle peale tulla

          Comment


            #6
            tänan lingi eest. Nüüd on pikaks ajaks huvitavat tegevust. Tänan veelkord.

            Comment


              #7
              Arhitektuur käib muidugi asja juurde ja see peab olema arusaadav. Peaksid teadma täpselt, mis lipud ja mis registrid on kontrolleril, kui palju on mälu, porte jne. Seejärel uuri välja datasheedist, mis adresseerimise viise su kontroller toetab, nende tundmine on väga oluline. Siis edasi võtad juba ette vastava seeria käsustiku (mäletamist mööda oli terve avr'i seeria käsustik ühes paarisaja-lehelises pdf'is), vastavustabelist näed, millised käsud sinu kontrolleris on, ja siis hakkad tasapisi käske selgeks õppima. Kindlasti pane tähele, mis adresseerimis(t)ega konkreetsed käsud töötavad ja mis lippe nad modifitseerivad.
              Kui arvad, et juba midagi saad aru, siis hakka tasapisi midagi progema.... Algul pole vaja midagi keerulist. Kirjuta niisama programm, mis vilgutab led'i(sid) pordis, siis mingi, mis jälgib nuppe ja vastavalt nendele reageerib led'ide vilgutamisega, siis harjuta järjestikside(uart) progemist jne... Ega keegi pole sündinud programeerijaks (eriti just ASM'i programmeerijaks ), ainult pidev töö asjaga viib sihile.
              Muidugi kui end kindlamana c-keeles tunned, siis võid ju ka avr'i c-keele selgeks õppida ja pärast vabavara gnu avr-gcc kompilaatoriga linuxi all kõike c-keeles kirjutada

              Comment


                #8
                kui oled üht -teist basicus kirjutanud,siis oleks lihtsam just sellega alustada, AVR-BASCOM on lihtne ja sisaldab rikkalikku riistvaratuge. Ka on palju näidisprogramme. Demo versioon lubab kompileerida kuni 2kB suurust programmi.

                vaata:
                http://www.mcselec.com/

                Assemblerit ja C-d jõuad ka hiljem õppida.

                Comment


                  #9
                  Mina soovitan alustada ASMiga, siis saab selgeks arhitektuuri ja mis tegelikult toimub.

                  Comment


                    #10
                    Originally posted by ronald@Jul 5 2004, 16:53
                    Mina soovitan alustada ASMiga, siis saab selgeks arhitektuuri ja mis tegelikult toimub.
                    Just nimelt! Ja kogu prose võimsus on sinu käes. RAsket pole midagi, ega's pea kohe katkestusi kasutama hakkama. ASMis soft on üldiselt tunduvalt kiirem ja kompaktsem kui ükskõik millises kõrgkeeles kirjutatu.
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                    Comment

                    Working...
                    X