Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vene kondekad

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vene kondekad

Tere.
    Mul küsimused vene päritolu kondekate kohta.

Kui on märgitud X nl ja X nK siis mis vahet neil on. Kust üldse saab selle kohta lugeda miskit. Venekeelt ei oska eriti.

Vs: Vene kondekad

Siin üks kunagine postitus

Seal mainitud Lembit Abo raamatu "Elektroonikakomponendid" (lk. 174) järgi võib K tähendada täpsusklassi +/- 10%, aga täht I on justkui "vahele jäetud" selles rivis ja täht l ka ei leia kasutust, midagi aga võib leida teemas

Tööpingete tähistamisest oli aga juttu teemas
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Sama teema on mul potensiomeetritega, kuna tänapäeval on Elfas metall potekad kulla hinnaga (60 eeq tk) siis otsustasin televiisoritest natukene neid maha kakkuda. Leidsin isegi sellised mis sobivad, ainult et ühed potekad tekitasid küsimuse.

Nagu ma aru saan siis "22KB"- tähendab et see potekas on 22k ohmine.
      Siit esimene küsimus, kust ma tean kas see on log või lin?
      Järgmine: Kui on tähistatud "M33F"(venekeele F) siis mis väärtus sellel on?
      Loomulikult on lihtsam vast testriga asi üle vaadata nagu ma ka enamikel tegin, kuid võiks ju lõpuks selle lugemise asja ka selgeks saada... tulevikus kulub ära.
      viimati muutis kasutaja served; 27 m 2008, 23:25.

Comment

Esmalt postitatud served poolt
        Sama teema on mul potensiomeetritega ....
        Nagu ma aru saan siis "22KB"- tähendab et see potekas on 22k ohmine.
        Siit esimene küsimus, kust ma tean kas see on log või lin?
        Järgmine: Kui on tähistatud "M33F"(venekeele F) siis mis väärtus sellel on? ...
        Lembit Abo raamatu "Raadioseadmete üksikosad" (lk. 220 ja 226) järgi tähistatakse reguleertunnusjoont vene tähtedega niimoodi:
        A - lineaarne,
        A' - lineaarne, korrigeeritud tämbri sujuvamaks reguleerimiseks (näit. CП3-12),
        Б - logaritmiline,
        B - eksponentsiaalne, B-tunnusjoonega takisteid kasutatakse peamiselt helitugevuse reguleerimiseks.

22КВ on seega eksponentsiaalse tunnusjoonega 22kΩ potentsiomeeter
        ja М33Ф tähendab 330kΩ (0,33MΩ, täht М näitab komakohta ja kordset).
        Tähe Ф kohta tuleks eraldi mujalt uurida...
        Elektroonika töötab suitsu baasil.
        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Suured tänud (Y)
          Tükk maad targem kohe.

Comment

М33Ф tähendab 330kΩ (0,33MΩ, täht М näitab komakohta ja kordset).
            Tähe Ф kohta tuleks eraldi mujalt uurida...[/quote]
            М33Ф-see peaks olema kondekas, vist 0,33 mikroF, kui puusse ei pane!
            Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

Comment

M33F on siiski potensiomeeter. ehk siis kondekas ei saa see mitte kuidagi olla.

Comment

Vene takistitel ja kondensaatoritel tolerantsi tähistatakse tähtedega I (5%),10%- S, 20%- V, 30%- F. (Loomulikult kirillitsas). Takistuse karakteristikkõver asub hoopiski potekatel markeeringu teises (alumises) reas.
                Poteka puhul kõikumine +-30% takistusest ei ole oluline parameeter. Aga tasuks olla tähelepanelik ostes ALPS ja Panasonic potekaid/liugureid. Nimelt nemad tõlgendavad kõveraid erinevalt. Ühel tähendab A Audio taper ehk log.
                Teisel aga lin. Kuigi meie mõistes audio taper ehk log peaks olema hoopis exp.
                Peab tunnistama, et läänes kasutakse rohkem reguleerimiskõveraid, kui lihtsalt lin, log ja exp. (Venes A,B,V kirillitsas). (Vt. nt. tootjate kodulehti). Stereobalansireguleerimise potekad on teine teema.

Täpsustan: siiski on muudetud võrreldes tsiteeritud allikaga. +-5% J (just J, mitte I), nagu varemgi; 10% - K, 20%- M, 30% - N.
                Seega tähistust lugedes on vaja teada ka tootmise/markeerimise aega.
                viimati muutis kasutaja bnman; 10 m 2008, 20:34.

Comment

Ma kergitaks jälle seda teemat. Nüüd on aga küsimus ühes tänapäevases kondes. Ma saan aru tähistest kui seal peal numbrilised tähised, kuid praegu otsin ühte viga ja tekkis kahtlus. Mis väärtus on kondekal tähistusega:
                  B
                  102K
                  KCK
                  Nii moodi üksteise all need tähised seal paiknevad.
                  Loodan et keegi oskab mind aidata.

Sain sellele vastuse. kuid, rääkige mida tähendab 223? 0.022uF?
                  viimati muutis kasutaja served; 18 m 2008, 11:38.

Comment

22000 pF

Comment

0,022 mkF, 22nF, 22000pF

Comment

Selge pilt. Edaspidi olen targem..

Comment

Esmalt postitatud fre poolt
                          Lembit Abo raamatu "Raadioseadmete üksikosad" (lk. 220 ja 226) järgi tähistatakse reguleertunnusjoont vene tähtedega niimoodi:
                          A - lineaarne,
                          A' - lineaarne, korrigeeritud tämbri sujuvamaks reguleerimiseks (näit. CП3-12),
                          Б - logaritmiline,
                          B - eksponentsiaalne, B-tunnusjoonega takisteid kasutatakse peamiselt helitugevuse reguleerimiseks.

22КВ on seega eksponentsiaalse tunnusjoonega 22kΩ potentsiomeeter
                          ja М33Ф tähendab 330kΩ (0,33MΩ, täht М näitab komakohta ja kordset).
                          Tähe Ф kohta tuleks eraldi mujalt uurida...
                          Kusagil foorumi avaruses jai silma ka "potensimeeter"

Tulevastele elektroonikutele oleks Vanaks Testamendiks L.Abo "Raadioseadmete yksikosad" ning Uueks Testamendiks "Raadiolylitused"(autor sama)...Nende kahe abiga peaks enamuse asjadest selgeks saama.
                          The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
                          Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
                          Projektide pildid
                          Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
                          http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Takistitest veel niipalju, et tolerantsitabel vene omadel siis niisugune:
                            (
                            Е) E- +-0.001%
                            (Л) L- +-0.002%
                            (Я) R- +-0.005%
                            (
                            П) P- +-0.01%
                            (У) U- +-0.02%
                            (X) X- +-0.05%
                            (
                            В) B- +-0.1%
                            (
                            С) C- +-0.25%
                            (
                            Д) D- +-0.5%
                            (
                            Ф) F- +-1%
                            (
                            Ж) G- +-2%
                            (И) I- +-5%
                            (
                            К) K- +-10%
                            (
                            М) M- +-20%
                            (
                            Н) N- +-30%
                            See siis pärineb 80-te kirjandusest, samas on palju segadust olnud nende andmetega, just eelpool kirjeldatud +-5% tolerants jäi silma, ometi just on see I (ladina), mitte J, samas puudub info, et J oleks üldse kasutuses olnud-vanem mul olev tabel on -69 aastast, sellest kuni 80-te lõpuni J ei ole kasutuses.
                            Kui leian mõne C5-60 , C5-61 siis vast annab mõõtmine vastuse, kas see on I või J.
                            Veel niipalju, et sulgudes siis kirillitsa (nati kehva, netist saadud) ja teine täht ladina vastavus, seega on ka selles oma erinevus-1:1 ei ole. Ei ole hetkel kursis, et kas ka praegu on nii aga noh-USAs ju ka ei mõõdeta meetreid, Euroopas aga jalgu!
                            Kui kellelegi sellest tabelist kasu on, on tore ja kui on küsimusi potekate kohta siis ka neid võin otsida-raamatus on nihukesi mida tänapäeval ei näe eriti kusagil, samas ei ole ka enne näinud (neid on näha vaid "eritehnika"-nn."vene leivanumbri" sees, kuid töökindluses mina näit. ei kahtle niisuguste isendite puhul).

Comment

Working...
                            X