Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kaitsmete vahetamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kaitsmete vahetamine

Tervist!

Selline küsimus, et kas korterelamus tohib omavoliliselt vanaaegsed keeratavate pesadega kaitmsed asendada nende uute, lülitatavate kaitsemoodulitega. Peakaitset ei näpi, ainult korteri neli kaitset.

Kui puudub eraldi maandus, kas siis keeratakse null ja maandus kilbis kokku? Miks? Miks mitte? Kuidas oleks parem? Korterelamu majataha ei hakka ju maanduskontuuri matma. Kilbis eraldi maandus kui selline puudub, võimalik et on maandatud(ilmslet ongi maaga ühenduses) aga null on ühendatud korpuse külge ja kõik.
    Condemn the hive.

Vs: Kaitsmete vahetamine

Ehk leiab Eestienergia kodulehelt infot.
    http://www.energia.ee/index.php?id=103
    http://hparchive.com/
    https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Njah, oleks võinud ise kah sealt otsida, ei karanudki kohe pähe et seal võib olla. Nii et ma saan aru et ei tohi.
      Condemn the hive.

Comment

Esmalt postitatud ainpaasalu poolt
        Njah, oleks võinud ise kah sealt otsida, ei karanudki kohe pähe et seal võib olla. Nii et ma saan aru et ei tohi.
        Kuskil ühes raamatus eesti kirjandusklassik õpetas et tuleb õigesti valetada.

Kutsu kohale spetsialist, lase ära vahetada ja ära talt nime ja paberit küsi.
        Kõige lihtsam on elektrikut leida kui seista esikus peegli ees.

Meil vaidlesd 3 elektrikut ja nende ülemus mitu tundi et kas maa ja null panna kokku või mitte.

Neil on nüüd seal EE-s oma remondimeeskond ja monopoli peab ju hoidma.

Comment

Teemajätkuks, EE osa lõpeb ja minu osa algab korteri peakaitsmest. Olles vahetanud korkkaitsmed ja vedanud sobiva kaabli korterisse, ehitanud kilbi koos vajalike grupeeringute ja rikkevoolukaitsmetega, võin selle info kohaselt varsti silmitsi seista EE-ga, kes ei taha lubada minu paigaldist oma võrku. Põhjuseks tuuakse ebastandardne ja sertifitseerimata töö ja pakutakse välja lahendus: kohale tuleb EE elektrik, kes konstateerib, et kõik on ok ja annab välja paberi, et paigaldis vastab normidele. Hullemal juhul leiab et mõni kaabel võiks olla 5 cm kõrgemal või madalamal ja tunnihind hakaku tiksuma... Ei viitsi hetkel seadusandluses kolada, aga loodan, et see jutt EE lehel on siiski monopoli toitmiseks, mitte seadusandlusest tulenev rahaauk.

Comment

Esmalt postitatud reameez poolt
            ... EE osa lõpeb ja minu osa algab korteri peakaitsmest. ....
            Päris nii ei ole.
            Üldpõhimõte on siiski üsna lihtne.
            Märksõna on liitumispunkt. Sinnani (nt. pinge olemasolu jmt. eest) vastutab EE. Liitumispunktist edasi tarbija poole on tarbija elektripaigaldis (selle eest vastutab tarbija!), milles võivad asuda EE-le kuuluvad arvestusseadmed (tüüpiliselt elektriarvesti, tariifilülituskell). Arvestusseadmed ja nendele eelnevad ahelad peavad olema plommitud.

Nüüd tüüpvariandid ja mõningad nüansid.
            Korterelamu liitumispunktiks on üldjuhul korterelamu peakaitsme väljundklemmid (kui pole kokku lepitud teisiti).
            Eramu liitumispunktiks on tüüpiliselt ühenduspunkt õhuliiniga (õhuliin on EE oma, konksud-isoleerkannud, torupüstik ja sisestuskaabel aga tarbija omad).
            Liitumiskilbi puhul (selline standartne nüüdisaegne kilp, kus asuvad peakaitse ja mõõteseadmed) on liitumispunktiks liitumiskilbi väljundklemmid, nendelt lähtuv kaabel on juba tarbija oma.

Lisaks veel niipalju, et kui korteri jaotuskaitsmeid (korkkaitsmed) välja vahetada (nt. kaitselülitite vastu), siis EE sellesse ei sekku (ei huvitagi eriti, pole ju plommitud) kui just kedagi neist sealt ise kohale ei kutsu...
            viimati muutis kasutaja fre; 27 August 2009, 00:45.
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Mulle meeldib siinne suhtumine
              Condemn the hive.

Comment

Olin ise aastaid tagasi kortermajas silmitsi sama probleemiga. Helistasin tuttavatele kes tegelevad mõõtmistega, sain mõtetele kinnitust.
                Maja väike (8 korterit ), tarbimine väike, olin ülemise korruse 70-datel ehitatud kilbi taga. Meeste soovitus oli: kui majal on korralik maandus ja ülemisse kilpi tuleb vähemalt 16mm2 (mul oli 25mm2) maandus/null kaablisoon, siis võta seda kui PEN soont, kuid mõõda igaksjuhuks üle, nii ma tegingi. Korjasin korgid maha (3tk), panin 25A kaitsme koos kaitsme ümbriskarbiga, nulli ühendasin tollele ,,PEN" lattile ja kaitsemaanduse otsa ka, aga eraldi poltide alla ja 3x4mm2 kaabliga tuppa ja sinna juba korralik kaitsmekilp nagu vaja.
                EE mehed on mitu korda koridori kilpe ja voolumõõtjaid käinud üle vaatamas, kobisemist pole olnud.
                Enda heaolu mõttes mõõtsin asja üle. Võtsin elektroonilise tundlikuma testri, panin korteris koormuse järgi ( ca 4,5kW), viskasin juhtme õue, ots koos kummiheebliga maasse korralikult ja mõõtma maanduste pingete vahet. Kõikus seal 0,2 ja 0,7V vahel, lugesin tegevuse kordaläinuks.
                Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Nalja hakkab saama siis, kui rikke käigus peaks katkema maja sisendis PEN juht. Siis on kõikide seadmete korpused sul kenasti pinge all. Ehk, kui eraldi maanduskontuuri pole, siis ära hakka lolli mängima ning oma korteris PEN-i PE-ks ning N-iks lahutama. Teed sellega rohkem kahju, kui kasu. Või kui tingimata tahad ratsi teha, siis kindlasti lisa RVK ahelasse.

Kui majal on maanduskontuur olemas, siis too PE sealt vähemalt 10mm² vasega enda juurde.

Üldiselt soovitan sul sama küsimus esitada www.elektrik.pri.ee foorumis. Või õigemini lugeda juba varasemalt püstitatud teemasid sama küsimuse kohta.

Comment

Samahästi võivad vasevargad üks hea päev mu maanduskaabli ära viia koridorist või tolle PEN alumiinium lati sealt kilbist, peamaandus otsad anda ja tuhat teist varianti.
                    See on selge, et uues kilbis mis ehitad on kõik vajalikud kaitselülitused olemas.
                    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Esmalt postitatud erku poolt
                      See on selge, et uues kilbis mis ehitad on kõik vajalikud kaitselülitused olemas.
                      Mis seadmed on vaja selleks, et kaitsta null soone katkemise vastu majast kaugemal kui nulli ja kaitsemaa ühenduskoht?
                      RVK siin ei päästa.
                      Kaitsed ei päästa.

Kõikide seadmete korpused on pingestatud veetorude ja radiaatorite suhtes.
                      Kas need tuleb/võib kokku ühendada?

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt
                        Mis seadmed on vaja selleks, et kaitsta null soone katkemise vastu majast kaugemal kui nulli ja kaitsemaa ühenduskoht??
                        Ega mingeid seadmeid polegi. Korralik maandus ainult.
                        Ja kui asja sisust lähtuda, ei ole see mitte nulli ja maanduse ühenduskoht vaid hoopis LAHUTUSKOHT. Sest elektriliinis on nad koos (PEN). Seal lahutatakse PE ja N.
                        Esmalt postitatud A.R. poolt
                        Kõikide seadmete korpused on pingestatud veetorude ja radiaatorite suhtes. Kas need tuleb/võib kokku ühendada?
                        Kui (1. klassi) seadmete toide on kaitsekontaktiga pistikühendustega, siis on tegemata veetorude ja küttetorude potentsiaaliühtlustus.
                        S.t. tuleb kokku ühendada, aga mitte juhuslikult ja kaootiliselt.

Comment

Esmalt postitatud vanemleitnant poolt
                          Kui (1. klassi) seadmete toide on kaitsekontaktiga pistikühendustega,
                          siis on tegemata veetorude ja küttetorude potentsiaaliühtlustus.
                          S.t. tuleb kokku ühendada, aga mitte juhuslikult ja kaootiliselt.
                          On olnud pahandamist et siis santehnikud saavad elektrilööke.
                          Ma lihtsalt arvasin, et ka see on asi, millele võiks mõelda.

Kui just ekstra odavalt naisest lahti ei taha saada.

Mul oli kunagi selline pinge vannitoas vanni ja pesumasina vahel.
                          Mitte küll nulli katkemise tõttu.

Comment

Jah, mul siiamaani vannitoas pesumasina korpuse ja kraani vahel 60V. Teha tuleks siis mida?
                            Condemn the hive.

Comment

Esmalt postitatud ainpaasalu poolt
                              Jah, mul siiamaani vannitoas pesumasina korpuse ja kraani vahel 60V. Teha tuleks siis mida?
                              Pane kokku. Traadiga. Seal vanni all on kohe selline oht olemas.

Siis on seal nagu linnukesel kõrgepinge liinil.

Vaata kõik muud asjad ka üle. Ja ikka traat vahele.
                              Aga nii, et see traat kuskile ette ei jää.
                              Et juhuslikult katki ei kisuks.
                              Jääd vähemalt ise ellu.

Kunagi tuleb vihane santehnik ja kirub et
                              Te kuradid tapate inimesi.

Siis ütle et Karla tegi, sina ei tea midagi.

Comment

Working...
                              X