Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Lüliti.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Lüliti.

Tere!

Ei leia endale sobivat lülitit. Oleks vaja mikrokontrolleri(PIC116F) signaali abil lülitada lülitit sisse ja välja. See tähendab, et kui ma saadan kontrolleri porti signaali, siis avatakse lüliti ja ühendus, mis sealt enne läbi läks on nüüd katkestatud. Samamoodi peaks saama ka lülitit uuesti sulgeda. Millist marki lülitit mul selleks vaja läheb?

transistorit või releed ei taha kasutada? teeb just seda mida sa tahad...

Comment

aga kumba oleks siis mõistlik kasutada - mul on vaja lahti ja kinni ühendada aku miinusjuhet.

Comment

oleneb sinu aplikatsioonist. mitu A'd sealt läbi jookseb. transiga saad seda ka regullida mingi skeemiga (kuidagi vist). releele tuleb aga transs ikakgi ette panna aga relee on selle suhtes halvem, et tekitab sulgudes ja lahti minnes kõrgepüinge surakaid (EMF vmt) ja need tuleb dioodiga ära summutada. nii et lõplikult valid ikkagi sina.

Comment

bloody-orc'i jutu täpsustuseks:
          EMF on lihtsalt lühend elektromagnetväljast. Relee puhul mängib rolli tema induktiivsus. Teatavasti ei lase induktiivsus kiiresti voolul muutuda ja kui sa siis oma releelt pinge maha võtad, üritab vool edasi käia ja mähis indutseerib selleks piisavalt suure teistpidise polaarsusega pinge. Kui diood on tagurpidi peal, siis saab see vool kenasti seal tiirelda ja pinge ei lähe nii kõrgeks, et midagi ära küpsetada.

teemaalgatajale:
          sul vaja siis lülitada ahelat. Selleks on üksjagu võimalusi. Kõige lihtsam vast on näiteks ULN2003 või ULN2803 kiviga koormuseid lülitada. Muidugi on seal voolud suhteliselt piiratud. Kui vaja kontrollerit toita kuskilt mujalt ahelast ja seda jõuahelast isoleerituna hoida, siis tuleks optron kuskile vahele panna. Jõuahelat saad ka lülitada bipolaartransiga või väljatransiga. Vast kõige lihtsam on n-MOSFET'i kasutamine, muidugi võib ka klassikaliselt NPN transistoriga ühisemitterlülituses. Väga suuri voolusid saad lülitada releega, relee enda mähise lülitamiseks PIC'ist on jällegi vaja midagi eelpoolnimetatutest, lisaks tuleb panna üks diood mähisega paralleelselt.

Et täpsemalt soovitada, mis varianti tasuks kasutada, peaksid juba seletama, mida sa täpselt lülitada tahad. Mis pinged, kui suured voolud jne?

Comment

Tahan katkestada mootorratta aku vooluringi.
            Skeem koos pingete ja voolutugevustega on lehel:
            http://www.zone.ee/jawaruulib/skeem/

Selle jaoks võiks muidugi kasutada tavalist lülitit, kuid antud juhul tahaks selle lahendada PIC-i abil.
            Kui on mõistlik kasutada transistore, siis äkki saaks ka mõned juhised ühendamiseks, et midagi valesti ei teeks.

Comment

selles kohas kasutaksin mina releed. sellist vähe võimsamat. selle ühendad läbi transi piciga.

EDIT: http://www.mikroelektronika.co.yu/english/...7_05chapter.htm vot niimoodi

Comment

Oskad äkki mingit konkreetset transistori ja relee marki Tevalo tootevalikust minu aplikatsiooni jaoks soovitada?

Comment

võta selline relee, mis omale sobib, transiks võta nt BC547 või BC618 (npn mõlemad) ja relee vali selle järgi, milline on mahisepinge (kas 5/6V või 12V) ja kui suurt koormust ja pinget selle klemmid peavad kannatama. Mida suurem seda kallim muidugi. aga võta alati varuga nii pinget kui voolu!

Comment

Working...
                  X