Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Praeahju temperatuuri regulaator

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Praeahju temperatuuri regulaator

Tere!
    Praeahjul on läbi temperatuuri regulaator. Ahi ise on nö lauapealne väike ahjukene. 1600W, 4 küttekeha. Regulaator ise on ilmselt mitte reguleeritav termostaat, nagu suurtel ahjudel on, sest seal puudub igasugune temperatuuriandur ning see asi ei paikne otse küttekollete läheduses, vaid ikka teisel pool seina. Minu mõistus ütleb, et see regulaator töötab puhtalt takistuse reguleerimisega. Vanal regulaatoril on läinud pooleks üks metallplaadikene, mis juhib elektrit ja enam ei anna ühendust. Keerad temperatuuri peale ja ahi ei tee midagi. Kui aga otsad kokkulükata, hakkab asi toimima. 2 kuud tagasi ma lükkasingi otsad lihtsalt kokku ja asi jäi toimima, kuid kahjuks need otsad selles ühenduskohas lähvad kuumaks ja seetõttu metall "mängib" ning lõpp-tulemusena on üks ots jälle teisest eemal ning ühendus puudub. Ma ise mõtlen korra tinutamise peale, kuid samas kardan, et tina sulab sealt vahelt välja. Samas ma mõtisklen ka selle üle, et ehk asi selles, miks ta üldse kuumaks läheb sealt, et selle metallilehekese katkiläinud kohas on kokkupuutepind maru väike (ainult nurgad puutuvad kokku) ja sellest tingituna tekib sinna suur takistus ja selle pärast lähebki sealt see punaseks.
    Hea oleks väljavahetada see regulaator. Siis ei pea iga paari kuu tagant ahju lahti kakkuma. Aga mida ma peaksin täpsemalt küsima ja kust poest üldse? Siiani ei ole keegi suurt osanud öelda mulle poest. Märgistusest nii palju ka, et sellel on peal väga halvasti loetav kiri, ma veerisin sellest kokku 16 G või 26G. Kuid G-d on ju juhtivuse mõõtmiseks ja need on tavaliselt 0,xxx väärtuses, sest juhtivus on takistuse pöördväärtus. Ilmselt pole selle teavega miskit peale hakata ja ehk on tegemist lihtsalt ahju tootjatehase enda mingisuguse markeeringuga? Ahju tootja on Hyundai, nii naljakas, kui see ka ei oleks.

Vs: Praeahju temperatuuri regulaator

Huvitav, regulaator reguleeritav ei ole ja sina "keerad temperatuuri peale". Mis toimub?
    http://www.sevi.ee/vi-inavto+imo+i2117269?

Comment

Mul on hea meel selle üle, et saan toita tähenärijate fantaasiaid ja täitsa võimalik, et ma ei väljendanud ennast piisavalt arusaadavalt, kuid ilmselt minu mõte jõuab siiski kohale.
      "mitte reguleeritava termostaadi" all pidasin silmas siiski seda, et see pole termostaat, mis teatud temperatuurini jõudes ühenduse katkestab ja siis uuesti sulgeb vooluringi, vaid reostaadiga, mis kütab pidevalt ahju ning see, kui palju parasjagu küttekehasid köetakse, sõltub puhtalt peale- või mahakeeratud takistusest.
      Aitäh lingi eest, loodan, et leian mõne analoogse jubina sealt lehelt, millega oleks võimalik asendada see jublakas.

Comment

Kui see oleks tõesti vaid reostaat, siis see peaks ikka ilmatuma suur olema, et ahju küttekehade vool seda maha ei põletaks. Või siis peaks kusagil olema lisaks veel jupike elektroonikat.
        Asjast pilti tõesti teha ei anna? Vastasel korral me jääme ilmselt veel kauaks ajaks seda äraarvamismängu mängima.

E: Mis asi ja millal seda "reostaati" keerab? Ise eespool olevast nupust keeradki seda, pika varda abil?

E: Kui see nüüd tõesti potentsiomeeter on, siis tuleks takistus ära mõõta ja siis pildi järgi valida, näiteks
        viimati muutis kasutaja A.S.; 05 March 2013, 15:20.

Comment

Click image for larger version

Name:	Untitled-2.jpg
Views:	1
Size:	61,0 KB
ID:	867300Click image for larger version

Name:	Untitled-1.jpg
Size:	53,0 KB
ID:	867299Click image for larger version

Name:	Foto0037.jpg
Size:	264,4 KB
ID:	867298

Eks ikka ise keerad jah seda tempi eestpoolt nupust peale.
          Eile õhtul sai kiiruga mingisugused pildid tehtud. Miskit eriti head ei tulnud, sest väga kehv valgus oli. Ehk on abi nendest.
          See roosaka-lillaka värvusega jubin siis ongi see müstiline vidin, mis läbi on.

Comment

See tundub küll kahtlaselt bimetall-regulaatori moodi olevat?

Comment

Aga kuidas see asi siis õigupoolest toimib, kui ta ei paikne küttekaheda vahetusläheduses (mitte praahjus sees), vaid on eraldatud kogu muu elektroonikaga vaheseinaga? Seal ei tõuse ju temperatuur sama kõrgele, kui ahjus sees? Samuti ei ole ka ühtegi andurit temal ju viidud sinna. Kohvimasinal on näiteks ju kohe küttekeha küljes bimetall-regu ja sealt ta siis saab oma kuumuse kätte, aga siin nii ei ole ju...

Comment

Aga kui sa nupust keerad, tagapool mingi asi ennast samuti keerab? Või liigub varras lihtsalt veidi ette-taha?
                Kui andurit pole, siis võib see varras, mis tagant ette tuleb, kuumusega lihtsalt enda pikkust veidi muuta.

E: Aga see must ring, mille küljes see tundmatu asjandus (kruvidega?) kinni on, kas see pole mitte praeahju sein? Või see on lihtsalt mingi eraldi karp?
                Või praeahi on see paremal pool olev läikivast metallist asi? Siis see bimetall-lüliti ehk lihtsalt kontrollib selle elektroonikakarbi sees olevat temperatuuri?
                viimati muutis kasutaja A.S.; 05 March 2013, 15:44.

Comment

See must sein on ahju esipaneel. Sinna külge kinnitub siis see temperatuuri regulaator, siis lüliti, mis lülitab ümber kas alumiste, ülemiste või kõigi nelja küttekeha peale, ning taimer. Kõrval on näha piltide pealt ka selle musta esipaneeliga olevat metallikvärvi vaheseina. See eraldabki praeahju sellest kupatusest. Ehk siis ahju kõrval on tühi ruum, kus siis paiknevad kõik need lülitid. Selle vaheseina külge kinnitub ka ventikas, mis ajab õhku ahju sees ringi, ning küttekeha otsad. Teisel pool praeahju on samasugune vahesein, kuhu külge kinnituvad teised küttekehade otsad. Ahjul on siis nö topeltkest.
                  Kui mälu ei peta (ilmselt ikka ei peta, sain eile õhtul päris korralikult näpitud seda regulaatorit), siis seda varrast keerates ei liigu ühtegi teist asja kaasa. Ainult lööb selle küljes olevad klemmid kohe kokku, mis suleb vooluringi. Aga kui edasi keerata temperatuuri kõrgemaks, siis välimiselt ei liigu rohkem midagi. Aga huvitav on see, et kui see temperatuur peaks tõesti olema nii kõrge, et nö kõrvalruumis saaks bimetall "õige" temperatuuri kätte, siis ei oleks võimalik ju ahju korpust puutudagi ja ta oleks ammu kõik plastmassist käepidemed ja muud asjad ära sulatanud. No vähemalt minu mõistus ütleb seda. Sest kui ma näiteks tööle panen selle ahju, siis läbi seinte küll ei tule sellist temperatuuri sinna kõrvalboksi, kus need regulaatorid on. Kui ahjuuks lahti teha, siis sealt tuleb alles õiget kuumust...

Comment

Ja see nupp, millest sa temperatuuri keerad, on selle lilla junni küljes? Umbes nagu triikraual?

Üldiselt see bimetall ei peagi praeahju temperatuuri mõõtma, piisaks ju ka sellest, mis karbis on. Reguleeribki seal mingi 30...60°C vahemikus näiteks.
                    Aga kui see reguleerimisnupp selle lilla asjanduse küljes ei asu, siis on see bimetall lihtsalt ülekuumenemise kaitseks ja temperatuuri reguleerib mingi muu vidin.

Aga selliste uduste piltide pealt on paraku raske midagi aru saada.

Comment

Okei... see vidin paistab küll olema see bimetall-termostaat... Aga nüüd küsimus järgmine... kust ma selle "õige" saaksin?

Comment

Selle "õige" leiad guugli pildiotsingust.

Või suvalisest otsingust. Või vana triikraua seest. Või...
                        Lühidalt öeldes - mina ei tea.
                        Aga üldiselt pead vaatama, et kinnitus sobiks, temperatuuri saab neil kõigil tavaliselt suvalistes piirides muuta.

Comment

Vana hea google annab jah õiged pildid ette ja ka kinnitused on nii mõnelgi õiged. Eelkõige tahaks leida nüüd mõnest poest või poekataloogist selles vidina, mis mul vaja on.
                          Aga suured tänud abi eest!

Comment

Kui sa nüüd selle vidina küljest ära keerad, siis annab äkki mingi markeering välja lugeda, oleks ehk kergem otsida?
                            Suvaline näide -> http://img.alibaba.com/photo/2906696...r_KST254_R.jpg

Comment

Ma siiski arvan, et ta tahab saada sellist termostaati, mis käib "päris ahjudel" küljes.
                              No ja asi näeb välja selline:

Või miskit sarnast.
                              Müüakse igal pool; näiteks : http://www.ronex.ee/index.php?produc...&group_id=2485
                              Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Working...
                              X