Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Autokaamera

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Autokaamera

... ehk siis armatuurikaamera või auto must kast.

Kahtlust, kas antud seade ennast autos õigustab või mitte, pole enam ammu.
    Küsimus on vaid, milline võtta.
    Oletame, et ei ole nutitelefoni vms, seega jah, peab olema iseseiseva kaamera.
    Võimalikult lai nurk, ja igati pädev pilt kõigis oludes.
    Loomulikult ei vaja 3D või 4K lahendust, aga äkase veebikaamera sigrimigrit ka mitte.
    Paari-gigane kaart sisse, LCD ekraan ja esmased lindistusfunktsioonid.
    Youtubes on nii- ja naasuguse kvaliteegiga videoid, ja mõned on tõeliselt head.
    Salongist heli... ei teeks taaskord paha. Kellaaeg ja kuupäev on vist enesestmõistetevad.
    Äkki on kaaskodanikud konkreetsete kogemustega ja äkki ülessegi laadinud klippe, et saada ülevaadet, mida üks või teine kaamera pakkuda suudab?
    Poed pahatihti lubavad uber-head pilti, aga kui tegudeni asi jõuab, siis on mök-mök.

Seega, mida kasutate ja mis poest leidub?
    Erilahendused.
    PS või mail.

Vs: Autokaamera

Oluline asi valikul on pildi kvaliteet pimedas. Asi on muidu suht kasutu kui pool materjali on kasutuskõlbmatu.
    Ja teine on soovitud materjali säilitamine. Ise kasutan tavalist seebikat ja ajab päris hästi asja ära. 32GB kaardile läheb 8 tundi materjali, käsitsi kustutamine ei ole väga suur vaev. Mis tahad alles hoida paned kohe read only ja tühjendamiseks delete all ja siis jääb vajalik materjal alles, nii võib mitu kuud kaart sees olla enne kui ruum otsa hakkab saama. Registraatorid vist lasevad automaatselt vana maha, kas või kui lihtne neil üksikuid klippe kaitsta on, ei tea.
    Kvalteetse pildi jaoks kasutatakse gopro, aga rutiinseks kasutuseks pole see kõige mugavam variant.
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Sensor olgu vähemalt 5 mpx, alla selle on pa5k. Sa näed, et midagi liigub aga misasi see on seda enam ei erista.

Comment

Mul on selline:http://blackvuehd.co.uk/Blackvue_DR500GW_Wifi.php. Ülilai nurk (120 kraadi), Full HD, GPS, Wifi. Kasutajavideoid on juutuub täis, ise pole üles riputanud. 5 megane sensor on pehmelt üteldes turundustrikk, juhtivad kaameratootjad kasutavad 2 megaseid sensoreid (1920*1080 annabki tegelikult 2 mega välja). Hetkel on esirinnas Korea tootjad, kuigi ka venelased oskavad päris hästi korealaste pealt maha viksitud toodangut valmistada:http://www.carcam.ru/, http://clanauto.ru/products/48/#. Hiinakaid ja alla 100 euroseid eksemplare tasuks vältida. 2 gigane mälukaart unusta ära, Full HD puhul on 16GB absoluutne miinimum. Endal seisab kaameras 64GB kaart.

EDIT: mul tuli kaameraga kaasa selline asi: http://blackvuehd.co.uk/smart_power.php. Kuna mul auto lülitab 10 minuti möödudes kõik voolud välja, siis osutus asi üleliigseks ja mingi raha eest võib vahetada omanikku.
        EDIT 2: ilmselt parima videokvaliteediga on hetkel turul Finevue, mis kasutab Sony Exmor sensorit: http://www.finevu.net/newcr500hd.htm.
        viimati muutis kasutaja linni; 10 m 2013, 21:33.

Comment

http://www.youtube.com/watch?v=lJqJ_IqIQoc Kas selline asi mingi 40€ eest on väga vilets ?

Comment

Esmalt postitatud dumb_user poolt Vaata postitust
            http://www.youtube.com/watch?v=lJqJ_IqIQoc Kas selline asi mingi 40€ eest on väga vilets ?
            Maitseasi. Niivõrd kitsa vaatenurga jaoks on kvaliteet olematu, mõne meetri kauguselt pole isegi teeviidal kirjutatust võimalik aru saada:
            This is a test of Car Camera F900LD at 1920x1080 resolution 30fps with a wide angle (built in) of 120degrees taken in the daytime

Full HD - st on asi kaugel.
            Võrdluseks selle hiina koopia eeskujuks olnud DOD kvaliteet:

Säästuprogrammina ehk kõlbaks, isiklikult ei ostaks.

Comment

DOD on jah üsna populaarne. Idanaabrite sellekohaseid foorumeid tasuks täitsa lugeda.
              Näiteks F900LHD.
              Mõnevõrra uuem mudel F900LS, mis filmib päris rõõmsalt ka hämaras. Video kah päris sujuv. Natuke parem optika ette ja hakkab looma.
              Veel uuem mudel F980LS, kuid sellest siiski veel vähe kogemusi.

Need on variandid, mida ise olen uurinud. Ostmiseni pole siiski veel jõudnud.

CMOS sensoritega (suhteliselt odavate) kaamerate viga selles, et video ei tule alati päris sujuv. Üsna tihti jääb pilt korra stoppama. Korduskaader, ja nii on see enamustel $50...200 kaameratel.
              Ei aita ka väga kiire SD. Võimaluse korral tuleks tõmmata originaal-MOV fail, sest youtube ei konverdi neid faile kõige paremini.

Jälgida tuleb, et ei saaks mingit klooni. Hiinlased teevad kõike järgi, nagu teada. Mõnikord hästi või siis jälle täielikku kräppi. Võib sattuda heast mudelist väga kehv variant.
              Korraliku Ambarella protsessori asemel kasutatakse odavat Novatek'i jne.

Et leida hea müüja kusagilt Aliexpressist (tihti saatekulusid polegi), ebay-st jt. tuleb kasutajate hinnanguid lugeda.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                ..Ja teine on soovitud materjali säilitamine. Ise kasutan tavalist seebikat ja ajab päris hästi asja ära. 32GB kaardile läheb 8 tundi materjali...
                On teemaalgatajal üldse mingit huvi kollektsioneerida tundide kaupa läbisõiduvideoid? Videoregistraatori mõte on jäädvustada alati just need viimased sekundid mingit situatsiooni. Aga lihtsalt koguda päevade kaupa mingit maanteede- ja tänavate nühkimist.. noo-ma-ei-teaa... Pealegi, kui on kasutada mega-gigasuur mälukaart ja seebikas, siis kunagi ikka saabub aeg, kus lelu pole enam uus ja huvitav ja igapäevane (või ka harvem) failide ülevaatamine ja arhiveerimine või kustutamine vajub unustusse ja lõpuks ikka juhtub, et just sellel kõige tähtsamal hetkel on mälukaart "full" ja tolku pole tast midagi. Kasutasin ka mõnda aega videoregistraatorit (SD variant ja siin reklaamida ei tasu). Õhinal soetasin ka 8 gigase mälukaarti ja hing veel valutas, et kurat ma ikka 32-st ei raatsinud osta. Lõpuks kasutasin liikluses ikka aga 128 MB. Kui just ohtlikku ja seikluslikku elu ei ela, kus üks "situatsioon" ajab teist taga, siis pole enamasti midagi sealt kaamerast uuesti vaadata ega arhiveerida. Kivi ka ei pea tühjendama. Kaamera ise salvestab vanemad failid üle.
                Seda küll, et enne soetamist peaks kuidagi kindlaks tegema kaamera võime taha kvaliteetset pilti ka hämaras. Muide sama ka eredas (ehk isegi pimestavas) valguses - eesliikleja või hullu möödasõidu teinu registrinumber võiks salvestiselt ikka loetav olla. Enamikke kaameraid saab panna tuima järjekindlusega salvestama mingi portsioni minutite kaupa. Minul vist minut, viis minutit ja .. vist kuni viisteist korraga. Kõik nad vist alustavad salvestamist kohe, kui autol süüde sisse lülitada - kui muidugi toita neid auto elektrisüsteemist. Osadel kaameratel on salvestuste vahel "auk" ja kui liikluses just siis juhtub midagi, on suht keeruline kaamerast situatsiooni tuvastada. Paremad salvestavad väikese ülekattega kogu info - eelmise faili lõpukaadrid on ka uue faili alguskaadriteks ja mingit ajahetke kaduma ei lähe. Mina kasutasin funktsiooni, kus kaamera oli pidevalt aktiivne ja hakkas salvestama siis, kui "märkas" kaadris liikumist. Selle puuduseks on aga see, et liikumise tuvastamise hetkest kuni salvestama hakkamiseni kulub mingi aeg ja situatsiooni tekkimise ja arenemise lugu võib salvestamata jääda. Samas oli hiljem kaadris kogu aeg mingi action. Lihtsalt tühja ja staatilist pilti polnud. Peale jäid ka parklas kõik hulkuvad koerad ja kapotile ronivad kassid.
                Salongi heli oli ka olemas ja seda saab ilmselt enamikel ka välja lülitada. Samuti kuupäev ja kellaaeg - olemas ja kui huvi, siis ka väljalülitatav.
                Kaamera asukoht - enamasti ikka iminapaga esiklaasi küljes. 120 kraadise vaatenurgaga jääb justkui päris palju sealt kaadrisse. Isiklikult minule hästi ei meeldinud, et mul esiklaasil statsionaarselt veel üks lisavidin kahtlase kontingendi pilku püüab. Lisaks tundus hea idee olevat paigalda kaamera sutsu salongi sisemuse poole, et kaadrisse jääks natuke tegevust ka juhi ja kõrvalistuja küljeaknast nähtuna ning kui hästi läheb, siis isegi armatuurlaud (spidomeeter!) juhi ees. Kuna mu "tordikärul" on vahesein esiistmete ja tagumise kuudi vahel, siis sellele oli hea kaamerat kinnitada. Tulemus oli selline et... pilves ilmaga ja videvikus oli enam vähem kõik kaadris nähtav. Asi toimis. Mida päikeselisem päev seda hullemaks läks - kaamera reguleeris enda valgustundlikkuse hämarama salongi järgi ja kõik mis akendest paistis - oli tugevalt ülevalgustatud ja väljastoimuvast enam sotti ei saanud. Hetkel kasutan kaamerat kus vaja - lihtsalt valvekaamera, kord valvab kirjakandja tulemise/mittetulemise järgi, kord ootab võimalikke võõraid postkastitühjendajaid(keda tegelikult pole olnud), jälgib majaette pargitud autot, või on lihtsalt looduskaamera..
                viimati muutis kasutaja Plinn; 11 m 2013, 10:03.

Comment

Soovitud materjali säilitamine.
                  Nädalas korra ikka mõni olukord tekib mida tahaks säilitada ja siis ongi see vaja kohe ära arhiveerida sinnasamma kaardile, samal ajal kui ülejäänud ruum mis kaardil on, jääb vanaviisi kasutusse. Küsimus on kas registraator seda oskab.
                  Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

F900 seda vähemalt oskab, saab vajalikud failid lukustada ja registraator kirjutab muu vajadusel üle. Sama ilmselt BlackVue puhul.
                    Viimane neist (nt. DR400G-HD) omab ka sisest GPS-i. Tõsi, niisuguste kaamerate eest tuleb juba $300+ välja käia.
                    Samas rohketele võimalustele vaatamata mõõtudelt väga väike.

Huvitav variant on ka Datakam. Saadavus ja hind aga miinuseks..

Comment

Jah... ega ma absoluutsele tõele ei pretendeerinudki oma postituses. Lihtsalt minu jaoks on asjade otstarbed erinevad. Videoregistraator on nagu turvavöö - kui vaja läheb, siis ikka põhjalikult. Oma muu põneva elu jäädvustamiseks on juba spordi- ja muud kaamerad. Eks see kriteeriumgi, mille alusel "olukord" tunnistatakse säilitamisväärseks, on igal ühel individuaalne. "Nädalas korra"! - ma vist kohutavalt igav inimene . Mul kuude kaupa kunagisi kaameraga sõitte tühja läinud - mitte ühtegi hetke ei leidnud säilitamisväärset. Ka siit provintsist päälinna harjumatusse liiklusesse nädalaks sukeldununa, ei meenu ühtki olukorda, mida tahaks videost veel üle vaadata. Kui reaalset insidenti ei toimunud, siis igasugused ettekeeramised, ettejooksmised, jalgujäämised, pealevajumised, või vale tulega tegevused - kellele neid tagantjärele vaja?
                      Jah - päris alguses, kui lelu oli ikka uus ja hirmus huvitav, siis küll. Mõned asjad ja ajutiselt. Kaart kaamerast arvutisse ja huvipakkuv fail sai jäädvustatud arvutisse. Ka kõigist muudest kaameratest ja pildimasinatest olen säilitamisväärsemad asjad alati tõstnud arvuti(te)sse või kõvakettale. Igatahes oma "seebika" piltidega toimetan arvutis kiiremini, kui neid samu asju otse seebika menüü vahendusel tehes.
                      Aaga veelkord - igal ühel on omad kriteeriumid.

Comment

Blackvue miinuseks on asjolu, et soovitavat faili ei saa käsitsi koheselt lukustada ja kaitsta sellega ülekirjutamise eest. Tõsi, tal on teine võimalus: koputada vastu kaamerat, et tööle hakkaks G andur. Kui seadetes nii määratud, siis läheb fail automaatselt "Sündmuste" kausta ja seda üle ei kirjutata. Suured mälukaardi mahud: 16GB kaardile mahub 1080p30fps videot vaid 4,5 tunni jagu. Käid korra Võrus ära ja tahad pärast mingit situatsiooni otsida - aga fail on juba üle kirjutatud.

GPS on minu arust elementaarne asi, ilma selleta ei kujutaks registraatorit ettegi. Kõigele lisaks täidab ta GPS loggeri, mille hinnad algavad 60 euro kandist, ülesannet. Filmitud failidest saad konverteerida GPS data mis iganes formaati ja hiljem näiteks Google Earthis oma läbitud teekonda jälgida.

Comment

Working...
                        X