Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Tuule abil elekter.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Tuule abil elekter.

Oled sa ikka kindel et tahad osta? Siin oli üks õpetus kuidas PVC torust 4 laba välja lõigata. Isegi mina saaks hakkama.

Comment

Esmalt postitatud denry12 poolt
      Oled sa ikka kindel et tahad osta? Siin oli üks õpetus kuidas PVC torust 4 laba välja lõigata. Isegi mina saaks hakkama.
      Ei tahaks uskuda, et selle torust tehtud tiiviku kasutegur eriti suur on.

Comment

kasutegur peaks olema normaalne mu arust, iseasi kas see ka tormile vastu peab.

Comment

Strateegilisse kohta (kinnituse juurde) plekist klamber.
          Kuna on odav, võib ju teha kaks tükki (või lisalabasid). UV vast teeb sellele torule kiirelt lõpu. Arvatavasti pole sellised kanalisatsioonitorud mõeldud välispaigalduseks päikese kätte.

PVC torudest labade kasutegur? Kui suur sinu pisikese tuulegeneraatori kasutegur ikka on. Muidugi, piisava töö ja vaevaga saab teha ilusad puust labad. Aga näe, keegi tuli heale mõttele, et kui lõigata torust riba, siis sellel on juba vastav tuult püüdev nurk olemas.

Elaks ma kuskil maakohas, prooviks selle PVC laba kohe järgi. Selle ise tehtud generaatori samuti. Tunduvad heade ideedena mõlemad. Siin, linnas, majade vahel kahjuks tuult eriti palju ei ole Nii et see jääb teostamata.

Comment

Kasuteguril ei ole midagi pistmist sellega, kui pisike või suur generaator on! Veel lihtsamalt saaks tiiviku, kui kilukarbi kaanele sälgud sisse lõigata ja ära painutada, oleksid kah "tuult püüdvad nurgad" olemas ja hakkaks kah tuule käes kuidagi ringi käima.
            Aga kuna selle tuuleenergiaga on niigi sellised lood, et selleks, et midagi saada, tuleb pigistada nii palju, kui annab, siis eelistaksin ikkagi sellist tiivikut, mille keegi targem on spetsiaalselt valmistanud.
            Muidugi ma ei välista, et juhuslikult selle torust tehtud tiivikul ongi täiesti talutav dünaamika, aga siiski oleks see natuke liiga suur kokkusattumus.

PS! Lisalabad ei ole mingi lahendus. Kui vaadata näiteks suuri tuulegeneraatoreid, mis meil siin Eestis tuuleparkides on, siis need kõik on kolme üsna peenikese labaga ja käivad väga aeglaselt ringi, mis minu arusaamise kohapealt peaks olema üsna ajulage lahendus.
            Kuna minu jaoks sellest arusaamine käib üle jõu, siis tahkski, et selle töö on minu eest keegi tark juba ära teinud. Kardan, et selle toru variandi puhul on jälgitud ainult välist ilmet.
            viimati muutis kasutaja svenson; 25 m 2007, 02:15.

Comment

Esmalt postitatud svenson poolt
              ... Kui vaadata näiteks suuri tuulegeneraatoreid, mis meil siin Eestis tuuleparkides on, siis need kõik on kolme üsna peenikese labaga ja käivad väga aeglaselt ringi, mis minu arusaamise kohapealt peaks olema üsna ajulage lahendus...
              Iga asi on tehtud ikka kaalutletult. Mida teeks suuremõõtmeline tuulegeneraator tormi ajal kui labasid oleks nagu rattal kodaraid?

Comment

Lisalabade all oli mõeldud hoopis varulabasid. Kasuteguri jutt oli samuti teisiti mõeldud.

Pealegi, me ju räägime, kuidas hobikorras tuulest veidi elektrienergiat toota.

Comment

te kaldute kõik asjast kõrvale.alustada tuleb sobiva generaatori leidmisest(algul piisab ka ainult generaatori andmetest)
                  kõigepealt tehakse kindlaks generaatori pöörete optimaalne arv ja vastavalt sellele valitakse tiivik ja ülekande arv.
                  siis algabki kõige keerulisem-mehaanilise osa tegemine.kui tiivik on alla 50cm,siis mingit muret pole.(ja sobib ta muidugi ainult tuulesuuna näitamiseks)
                  suuremale,eriti kui tiivik on juba üle 2 meetri),tuleb teha pöörete regulaator.see on vajalik selleks et generaator töötaks ühtlaselt nii nõrga kui ka tugevama tuulega.lisadada tuleb veel pidur tormi üleelamiseks.
                  kui see on kõik olemas,siis pole muud kui generaator vahele ja võib rohelisest energiast rõõmu tunda.

Comment

Geneka valik käib nii:

1. Vajalik võimsus
                    2. Keskmine tuul selles piirkonnas
                    3. Selle järgi võetakse vajalik haaratav pindala
                    4. Leitakse resulteeruvad pöörded.
                    5. Sobitatakse sinna otsa genekas.

Comment

Vaatan huvitavat vestlust, mul tekkis küsimus, kuidas on realiseeritud
                      pöörete regulaator enamasti? Kas see mehaaniline või kasutatakse lühistamist/lisakoormust

Ingmar
                      http://tingmarprog.wordpress.com/

Comment

koduses tarvituses on odavam ja lihtsam kasutada mehaanilist regulaatorit

Comment

Minul oli generaatoritena plaanis kasutada unipolar steppereid. Oleks pannud kolm stepperit ühele võllile. Siis oleks saanud päris mitu "käiku", kui mähiseid erinevalt ümber lülitada. Alguses oleks arvutiga juhtinud ja loginud käiguvahetust ja vaadanud, mis seal üldse toimub, teinud parandusi, pärast oleks asja pic'i peale ümber teinud.

Comment

tekkis praegu üks mõte, kuidas tuuliku kiirust ühtlasemaks muuta. Et labad ei oleks kinnitatud mitte jäigalt kindla nurga all, vaid võlli otsas ja vedru pinge all. Siis suurema tuule puhul läheksid labad rohkem pikki tuulesuunda ja oleks jõumoment suurem ja väiksema tuule puhul jõudu jälle vähem aga pöörded oleksid ühlasemad. Laba nurk võiks olla isereguleeruv näiteks 15...90 kraadi aga täpselt 90 need kunagi ei läheks kuna vedru tõmbaks sellise nurga all tugevamini tagasi. Kindlasti tuleks teha veel geneka pingest sõltuv lülitus, mis ühendaks geneka koormusega ainult juhul, kui pinget on piisavalt. See ei tohiks väga raske olla mu arust. Aga jah, selline lahendus aitaks minu meelest tuulikul ka torme paremini üle elada.

Comment

Esmalt postitatud virx5 poolt
                              tekkis praegu üks mõte, kuidas tuuliku kiirust ühtlasemaks muuta. Et labad ei oleks kinnitatud mitte jäigalt kindla nurga all, vaid võlli otsas ja vedru pinge all. Siis suurema tuule puhul läheksid labad rohkem pikki tuulesuunda ja oleks jõumoment suurem ja väiksema tuule puhul jõudu jälle vähem aga pöörded oleksid ühlasemad.
                              Palju parem selleks on nö. "vanakooli" ketastüüpi turbiin.

Aga mida tahad saavutada ? Just väiksema tuulekiiruse puhul on vaja suuremat jõudu!

Comment

Esmalt postitatud mesilane poolt
                                Palju parem selleks on nö. "vanakooli" ketastüüpi turbiin. Aga mida tahad saavutada ? Just väiksema tuulekiiruse puhul on vaja suuremat jõudu!
                                Vaja oleks ju et generaatori pöörded sõltuksid võimalikult vähe tuule kiirusest. Aeglasema tuule puhul peaks tuulik just "kõrgema käigu" peal töötama ja generaaatori koormus võiks olla väiksem. Kiire tuule puhul võiks tuulik töötada "madalama käigu" peal ja generaaatori koormus võiks olla suurem. Nii sõltuks geneka väljundpinge vähem tuulest ja tuulik elaks üle ka mõne tormi võibolla. Vähemalt mina ehitaksin niimoodi. Ei ole muidugi katsetanud, võin eksida.

Comment

Working...
                                X