Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elektromagnet

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Elektromagnet

Tervitused.

Tekkis järsku vajadus sellise leiutise vastu nagu elektromagnet, või solenoid.
    Milline?
    Mingi toru, mille ümber on traat. Torus liigub teine toru edasi tagasi. välja liigub nii, kuidas tahab (võib ka üldse mitte välja lennata), aga sisse peab elektromagnet seda tõmbama. jõud väga suured olla ei tohiks. Vaja see august välja tõmmata vmt. nö päästik teisele võimsamale süsteemile, kus jõud vähe suuremad.

Küsimus?
    Küsimus oleks selline, et kudias on võimalik arvutada umbkaudne arv keerde, palju läheb vaja mingi jõu tekitamiseks.
    Ning milline toru ruleb valida? Kas peab olema 100% rauast see (väline toru, mitte see, mis liigub). Liikuv toigas tuleb teha kindlalt ruast (või mingist muust ferromagneetilisest ainest).
    Kui jäme tuleks valida see traat (vask)? kas 0.3mm on liiga peenike/jäme?

Rain

Vs: Elektromagnet

Esmalt postitatud bloody-orc poolt
    ... Küsimus oleks selline, et kuidas on võimalik arvutada umbkaudne arv keerde, palju läheb vaja mingi jõu tekitamiseks.
    Ütleks vaid niipalju, konkreetse konstruktsiooni (poolialus, südamik jms.)
    kohta (kui seda ei muuda) sõltub tekkiva magnetvälja tugevus otseselt
    ja üsna üheselt mähise amperkeerdudest. See on selline mõiste arvutuste
    jaoks, et keerdude arv korrutatakse voolutugevusega (amprites). Kui on
    võimalus mingi väikese keerdude arvuga ja suure voolutugevusega katseid
    teha, saab eelnevalt sellele konstruktsioonile vajalikud amperkeerud teada
    ja seejärel juba õige traadiga pooli arvutada ja kerida. Amprid, teadagi,
    saab arvutada Ohmi seaduse järgi, teades pinget ja mähise takistust.
    Mähise takistuse omakorda saab arvutada traadi läbimõõdu, keerdude
    arvu ja keskmise keerupikkuse järgi...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Re: Vs: Elektromagnet

tänud.
      Eks siis läheb katsetamiseks homme. Loodan, et sinna mingit liiga paksu pooli vaja pole, muidu vaja mingi muu süsteem välja mõelda.

Rain

Comment

Lisaks, ühes varasemas teemas ka tegin amperkeerdudest pikemalt juttu...
        viimati muutis kasutaja fre; 10 m 2007, 21:07.

Comment

Tänus vastuse eest.
          Aga üks probleem painab natuke... See mähise takistuse arvutamise valem. No kohe mitte ei leia kusagilt mingit normaalset, millega takistuse kätte saaks. Kõik pakuvad ainult neid Henereid...
          Äkki oskab keegi õiges suunas nügida?

Comment

Nii lihtsalt sa ei pääse. Kui sa tahad liigutada toru sees teist toru siis peab sisemine toru olema MITTEMAGNETILINE, nt alumiinium ning mähiste topoloogia on hoopis teine. Kui sa tahad väikest käiku, siis - tavaline solenoid, magnetahel tuleb väljastpoolt samuti sulgeda ja jõud, olenemata voolu suunast, töötab magnetahela pikkuse minimiseerimise suunas.
            Vool tuleb valida vastavalt jõule ja pinge resulteerub vase takistusest ise. Kuna sul on pigem pinge ette antud, siis võtad mingi voolutiheduse mida saada tahad, nt. 3A/mm2 oleks hea alguspunkt ja sellest leiad traadi vajaliku takistuse (iteratsioonidega ja võrrandisüsteemiga) ja sellest omakorda pikkuse.

Comment

Mähise takistus? Vase eritakistus on teada. TEades ka traadi pikkust, saad eritakistuse valemi abil kogutakistuse kätte.
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kusagilt meenub, et 1 meeter 1mm2 ristlõikega vasktraat on 0,0175 oomi.

Comment

noh toru sees liigutan teist toru jah. Õigemini ehitangi omale solenoidi. Poe omad on tihti liiga kallid (alati st) ja ei saa õiget mõõtu niikuinii. Käik on mingi 5mm maksimum arvatavasti.
                  Pinge on jah ette antud. Aga veel ei tea, kas läheb käiku 4 või 5 AA pulka. NiMH siis. Voolust on suht savi praegu, palju tarbib. pea-asi, et ta mu akusid maha ei keevitaks ja mähise traadist läbi läheks. tüürin toda tegelast AVR'iga.

Nende arvutustega on jah... nii nagu ta on... füüsikas hüpatakse elektriga seotud teemadest meil tavaliselt sujuvalt üle seega sealt midagi ei saa. netist ei oska praegu esimese hooga isegi midagi otsida... elektromagnetit otsides leiab kolm kilo naelu kümne traadikeeruga, millest mingit kasu pole ja solenoidi otsides leiab sada solenoid ventiili autodele ja millele iganes. jälle mõtetu. Võibolla oma lollus või otsimise oskamatus (arvatavasti see ongi).
                  Valemid kätte saaks, siis arvutamisega saaks ise hakkama. tähistele leiaks isegi nimed, kui vaja

Tänud veel
                  Rain

EDIT: vahepeal jõudsid ka Felch ja virx miskit mainida.
                  Jah selle takistuse ma leidsin isegi([IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Rain/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-3.jpg[/IMG]0.48666 oomi), aga selle järgi küttis minu pisikesest traadist läbi 17 Amprit, mida ma miskipärast ei tahaks uskuda. võibolla patakas ise oli nii nõrk (krona) aga mitte mingisugust magnetilisust ma ei tähendanud (keerasin umbes 2 meetris ümber raudvarda ja üritasin radikat kätte saada). Kontakt oli, sest midagi see asi seal võbises ja korraks isegi kleepus külge, aga mingit jõudu ma ei tähendanud kohe mitte kuidagi.
                  viimati muutis kasutaja bloody-orc; 10 m 2007, 23:12.

Comment

Esmalt postitatud felch poolt
                    Mähise takistus? Vase eritakistus on teada. TEades ka traadi pikkust, saad eritakistuse valemi abil kogutakistuse kätte.
                    Jah, nii ta on. Aga kui arvutada ei viitsi, võib mähisetraatide andmete
                    tabelist takistuse vaadata. Neid on mitmes eestikeelses raamatus kus
                    trafode kerimise õpetus... Praegu leidsin ka netist midagi, kindlasti on
                    ka muudes kohtades selliseid tabeleid. Arvutamist vähem ja mugavam...

Comment

ok see takistus on käes. Aga ennem (esimeses vastuses) mainisid sa (fre) ka keerdude arvu ja keskmist keerupikkust. Kas see mõjutab väga palju või võin oma 0.4866'ga edasi arvutada?

Comment

Vs: Re: Vs: Elektromagnet

Esmalt postitatud bloody-orc poolt
                        Aga ennem (esimeses vastuses) mainisid sa (fre) ka keerdude arvu ja keskmist keerupikkust. Kas see mõjutab väga palju või võin oma 0.4866'ga edasi arvutada?
                        Ei saanud vist küsimusest aru...
                        Mainisin et mähise takistuse saab arvutada traadi läbimõõdu,
                        keerdude arvu ja keskmise keerupikkuse järgi.
                        Mida siin lisada... Kui keskmine keeru pikkus (sõltub siis poolialuse
                        mõõtmetest - alumise kihi keerdud on kõige lühemad ja kõige pealmise
                        kihi keerud kõige pikemad - keskmine siis parasjagu nende keskmine)
                        ja keerdude arv korrutada, saame kogu mähise pikkuse. Sellest siis
                        ka kogu mähise takistust hea arvutada.

Comment

Re: Vs: Re: Vs: Elektromagnet

oh! ok. Minul oli kerge auk sel kohapeal. Ei tulnud selle pealegi, et keerdude arvu ja keermepikkuse järgi pooli traadi pikkust arvutada Ma õnneks teadsin enne kerimist, palju mul toda traati on. see mure jäi siis ära. Ma mõtlesin, et mingid lained poolis (Henerid jmt) hakkavad takistust mõjutama. Tundub, et eksisin. Mingis mõttes ebaloogiline niikuinii... mnjah.
                          Tänud igatahes sain selle asjaga nüüd ühele poole. homme hakkan erinevate traatidega magnetit kruvima siis. võtan vähe kõvema toiteallika ka (Arvuti toitebloki. Arvatavasti lisa pirniga, et ma midagi läbi ei laseks seal sees. Mis sest, et vana ront. töötab liiga hästi )

Comment

Kui tohib küsida, siis mida aretad? Kui ma õigesti mäletan, siis majakis oli miski solenoid...suht jurakas tegelikult.

Comment

Paljudes vanemates lintmakkides on.
                              Umbes 3cm jämedad. Ja siis see "metallpulk" seal sees.
                              Ma mõtlesi kah selle peale ennist aga ei hakanud pakkuma, sest need tahavad suht kõrget pinget vist ja 5V ja selle mA raasukesega AVR'il vaevalt asja liikuma/tööle normaalselt saab.

Comment

Working...
                              X