Tekkis küsimus, et kui tänapäeval on olemas igasugu OLED ekraanid, siis miks ei võiks mikroskoopilisi dioodlasereid kasutada ekraanitaolise maatriksina. Sellise maatriksi saaks teha ühele kristallile ning väga kompaktse. Edasi on saadud kiirtekimpu ju lihtne optika abil seinale laotada?
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
dioodlaserid maatriksina?
Collapse
X
-
Vs: dioodlaserid maatriksina?
see maatriks peaks siis olema nt 1600*1200 dioodikomplekti, igas min 3 dioodi. ei tea, kas see ikka siis enam nii pisike ongi ja elektrit võtab ka ikka omajagu. oletame, et igs dioodikomplektis kasutatakse keskmiselt 10mA voolu, see on siis 1600*1200=1920000 täppi, seega 19200A. 3V dioodile teeks asja tarbimiseks 57600W. 3f toite otsas saaks mõnes tööstushoones selle projektori tööle küll
Comment
-
uute ideede katsetamisega oleme me üldse praeguse projektorini jõudnud. kui tahmist on, las katsetab. ilmselt on asjal kuskil mingi iva tegelikult sees ka, aga siin foorumis me vast selleni ei jõua. eeldatavasti 5a pärast dioodid ongi projektorites sees, ga millise valemiga, seda me veel ei tea
Comment
-
Esmalt postitatud vax pooltTekkis küsimus, et kui tänapäeval on olemas igasugu OLED ekraanid, siis miks ei võiks mikroskoopilisi dioodlasereid kasutada ekraanitaolise maatriksina.
Mis saab edasi?If you think education is expensive, try ignorance.
Comment
-
Esmalt postitatud andreie pooltOletame, et see on võimalik...
Mis saab edasi?
Comment
-
Ühe laseri voolutarve ei pea kindlasti olema 10mA. Sellistest pikselitest matriitsiga võiks juba oma pildi taevasse pilvedele projetseerida
Arvan, et probleemiks hoopis roheliste ja siniste laserite hull hind. Sinised on "otsekiirgavad" (ja teatavasti suht kallid), aga roheline kiirgus minu teada konverteeritakse. Ehk siis otseselt rohelist kiirgavat dioodlaseri kristalli pole.
Pealegi tuleks igat laserikiirt eraldi kollimeerida (koondada, kui soovite). Ega kristallist kohe selline kiir välja tule, mis meetrite kaugusele projetseerituna samasugune on. Et siis miljon pisikest objektiivi lisaks.
Ja muidugi veel üks probleem...kiired peavad olema absoluutselt paralleelsed, muidu tuleb ekraanile korraliku pildi asemel täielik jama.viimati muutis kasutaja sebastian; 24 m 2008, 18:18.
Comment
-
Tartus Lõunakeskuses on üks ekraan tavaliste (so ca 3 mm) valgusdioodide peal täitsa olemas. tehnilisi andmeid ei tea, aga pilt on
enam-vähem ok. nagu mina aru saan, mõtles teemaalgataja
maatriksit, mille pilt projetseeritakse läbi optika, so pisikest.
Comment
-
Ma ei mõelnud küll eraldi dioodidest maatriksi koostamist, vaid teha need dioodid ühele kristallile. Nii nagu tänapäeval tehakse digifotoka sensorit ainult et valgustundlike elementide asemel on dioodid. Kui tänapäeval paigutatakse ühele kiibile miljoneid transistoreid, asi siis pole sama teha laserdioodidega...???
Optika sinna ette saaks ka teha läbipaistva kihina, milles oleks nagu kärbse silmas väikesed eraldi läätsed.Allkiri.
Comment
-
Kui mu mälu mind nüüd julmalt alt ei vea, siis oli nii 0,5-1 aastat tagasi meedias uudis laserprojektorist, mis mahtus mobiiltelefoni sisse ja millega sai väikese pildi seinale manada. On olnud juttu ka lasertelekast, kus 3 laserit läbi mingi peeglikivi ekraanile pilti manavad - sealjuures tekkis kah küsimus, et mis saab vaataja silmadest kui peeglikivi feilib. See mobiiliprojektor töötas samal põhimõttel AFAIK.
Et maatriksi kasutamine on raiskamine küll, kuid laseri kasutamine projektoris ei ole mitte loll jutt:
http://www.youtube.com/watch?v=DS6wsJRGqnQ
http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_tvviimati muutis kasutaja Kartul; 24 m 2008, 20:03.To boldly go where no man has gone before.
Comment
-
Esmalt postitatud Kartul pooltKui mu mälu mind nüüd julmalt alt ei vea, siis oli nii 0,5-1 aastat tagasi meedias uudis laserprojektorist, mis mahtus mobiiltelefoni sisse ja millega sai väikese pildi seinale manada.
Kui allpool olev plasmatelekas kole väike tundub ja tavalist projektorit ei taha, siis ehk tulevad kunagi ka suuremad laserprojektorid. Tegelikult on ju ammu mõne bändi kontserdil tossupilvede sisse laseritega pilte ja kirju joonistatud. Need küll värelevad vastikult aga eks asi areneb. Samas ei kujuta ette, mis siis juhtub, kui kiire hälvitussüteem peaks nässu minema - põletab seina sisse augu? Vanasti tehti seda mingi kristalliga, millele särakat anti ja mis siis oma murdumisnäitajaid muutis.Harjutamine teeb harjutajaks.
Comment
-
Esmalt postitatud reuter pooltsee maatriks peaks siis olema nt 1600*1200 dioodikomplekti, igas min 3 dioodi. ei tea, kas see ikka siis enam nii pisike ongi ja elektrit võtab ka ikka omajagu. oletame, et igs dioodikomplektis kasutatakse keskmiselt 10mA voolu, see on siis 1600*1200=1920000 täppi, seega 19200A. 3V dioodile teeks asja tarbimiseks 57600W. 3f toite otsas saaks mõnes tööstushoones selle projektori tööle küllSa vaatasid, aga ei Näinud; Sa kuulasid, aga ei Kuulnud....
Comment
Comment