Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vanatehnika huvilistele

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vanatehnika huvilistele

Hakkasin tegema oma retroraadio leheküljele värskendust, aga välja tuli hoopis üks teine asi -> NL-s toodetud lampraadiote ülevaatekataloog - kokku üle 300 nimetuse.

Minuteada on see hetkel kõige täielikum NL-lampraadiote kataloog (või õigemini nimekiri koos osalise pildimaterjaliga), mis on avalik ja internetis ühes kohas kättesaadav. Kõige täielikum on ta küll ainult nimetuste osas ehk kvantiteedi poolest. Kvaliteetset ja üksikasjalikku pildimaterjali ning tehnilisi andmeid leiab mujalt saitidelt tublisti rohkem (allikad on ka viidatud). Kui ma ise pilte ei leidnud või teha ei saanud, kasutasingi kataloogis otseviiteid teistele saitidele, kust leiab täpsemaid andmeid ja rohkem pildiinfot.

NL laiatarbe lampraadiote kataloog

Loomulikult ei ole see kataloog veel lõplik ja täiesti korrektne, puudujääke on küllaga. Aga seda ei oska veel öelda, kas jätkan täpsustamist. Töö maht oli tegelikult päris suur, pildikvaliteet on kesine ja kasu kogu sellest kremplist õieti polegi .

Peamine tulemus on enda teadmine, et nüüd on ligilähedaselt kogu ülevaade olemas, väike nostalgiasutsakas ka lisaks.

Vs: Vanatehnika huvilistele

Väga tore lehekülg, kiitus tegijale!
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Tore ettevõtmine. Jõudu edaspidiseks.
      Paar päeva tagasi tassis üks sõber mulle Sirius M koju. Ja sellel eksemplaril on muideks esipaneeli klaas värvimata. Erinevalt siis sellest musta esipaneeliga tükist, mille pilt sul siis kataloogis. Kui trehvab mõni fotokas kätte, siis katsun üles võtta.
      Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

Esmalt postitatud vuss poolt
        tassis üks sõber mulle Sirius M koju. Ja sellel eksemplaril on muideks esipaneeli klaas värvimata. Erinevalt siis sellest musta esipaneeliga tükist, mille pilt sul siis kataloogis. Kui trehvab mõni fotokas kätte, siis katsun üles võtta.
        Neid oligi kaks modifikatsiooni, heleda ja tumeda korpusega, vastavalt varieerusid ka esivõre, skaala taust, skaala kirjad ja nuppude värvid. Võibolla oli mingeid kombinatsioone veel. Tee pilti jah.

Skaala on ka minu omal läbipaistev, ainult paneel seal taga on must, klaasil on valge värviga kirjad.
        Üleeile just võtsin aparaadi lahti, et valjukat vahetada ja vaatasin ka skaala üle - läbipaistev, valgete kirjadega. Tumeda korpuse korral peaks olema kah läbipaistev, aga mustade kirjadega.

Comment

Kiidan kah ettevõtjat ja ettevõtmist. Post-40-te NL asjade kogumist ei pea ma enda hobiks, kuid huvitavamaid olen võtnud (ja küllap tuleb juurdegi) - kas oled piltidest huvitet? Pole veel täpselt uurida jõudnud, midagi võiks ikka leiduda.

Comment

Esmalt postitatud tehnoloog poolt
            Post-40-te NL asjade kogumist ei pea ma enda hobiks, kuid huvitavamaid olen võtnud (ja küllap tuleb juurdegi) - kas oled piltidest huvitet? Pole veel täpselt uurida jõudnud, midagi võiks ikka leiduda.
            Kindlasti olen piltidest ja infost huvitatud (kui leidub, palun saata retroraadio ätt hot.ee). Heameelega kasutakski ainult nö. originaalpilte, ka seal, kus pildid on juba olemas.

Lisaks piltidele-nimetustele on ka idee lisada millalgi tabelisse juurde ka tootmisarvud ja info aparaatide esinemise kohta Eestis (kas siin müüdud või siia sattunute ja säilinute kohta). Sellega peaks kujunema ka pilt, millised aparaadid on haruldased või unikaalsed juba sünni poolest.
            Üldiselt võib öelda, et peaaegu kõik 40-ndate aastate aparaadid on haruldased, sealhulgas on esikohal loomulikult kvaliteetsemad ja luksuslikumad. Tootmisarvud olid lihtsalt väga väikesed, ja eks ka aeg on teinud oma töö.

Comment

Ok, nii toimugu. Mul on aadress vana.raadio ät hot.ee sarnasteks juhtumiteks. Märkasin, et olen suure korrastusmaania käigus enamuse oma raadiote pilte taevasse lennutanud. Teen uued ja paremad. Nii et hoia kast tühi, tegelikult hoiatan suurema mahu eest enne saatmist. RaadioTuppa olen andnud 3 Mpix ja 150 ... 250 kB-le kahandatud .jpg-d. Originaalid 8Mpix ja ca 4MB-ga on kah saadaval.

Edu!

Comment

tubli töö. imetlen inimesi, kes viitsivad tegeleda

OT: üle mega suuruseid asju pole viisakas postiga saata. kasuta ftp-d või mingit intranetti. hot.ee-s saab(vähemalt enne sai) viimaseid tasuta teha.
                väga ilus, kui pildilingil avanev vaade suudaks vähemalt pool ekraani ära katta. soovitan võimalusel seepärast saata originaalsuuruses pildid, las lehe tegija ise lõigub.
                mul peaks vanaisa juures aidas ka mingeid kaste vedelema, kui Eestisse jõuan, siis äkki saan ka paar klõpsu teha, kui juhtub olema mõni, mille pilti sel lehel äkki ei ole
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Noorusest on meeles, et esimene helisalvestus sai kodus tehtud 60-te algul Kazan-iga. Välimuselt oli see sarnane Kazan-57-ga, aga sellel riistal käis grammari peale lisaseade lindikiirusega 9,5cm/sec ja 100m lindirullidega. Oli tollal ikka uhke riist küll.

Comment

Esmalt postitatud velts poolt
                    Noorusest on meeles, et esimene helisalvestus sai kodus tehtud 60-te algul Kazan-iga. Välimuselt oli see sarnane Kazan-57-ga, aga sellel riistal käis grammari peale lisaseade lindikiirusega 9,5cm/sec ja 100m lindirullidega. Oli tollal ikka uhke riist küll.
                    Tõepoolest, oli selline imeloom, Kazan-2, paistab päis uhke ja huvitav praegugi. Ei teagi, kuidas ta mul nimekirjast välja jäi, kusagil olin kohanud küll. Nüüd kataloogi vastavale lehele lisatud.
                    Eitea, kas plaadilt lindistamine ka võimalik oli, või ei saanud nad korraga töös olla?
                    viimati muutis kasutaja TeeTL; 25 m 2008, 23:29.

Comment

Comment

Nüüd on retroraadio raamatukogus saadaval tõeline maiuspala raadioajaloo- ja lambihuvilistele : prof. Evald Malteneki raamat "Raadio käsiraamat amatöörile" .
                        Raamat on välja antud aastal 1925! Ma pole küll selle ajastu tehnikakirjanduse bibliograafiat uurinud, aga tõenäoliselt on tegemist esimese põhjalikuma eestikeelse raadiotehnika raamatuga. Sel ajal polnud Eestis veel regulaarset ringhäälingutki.
                        Vaatamata väljaandmise ajale on raamatu terminoloogia, keelekasutus ja arusaadavus palju parem ja kaasaegsem, kui nii mõneski hilisemas raadio-käsiraamatus. 150nel leheküljel on kontsentreeritult kirjas kõik, mida tol ajal ühel raadiohuvilisel raadiovastuvõtust oli vaja teada, ja üldpõhimõtted pole muutunud tänaseni.
                        Hetkel on raamat elektrooniliselt kättesaadav ainult veebiversioonis, aeg ja tehnilised vahendid ei võimaldanud enamat.

Comment

TeeTL on ära teeninud imetluse, austuse ja tänu!
                          Kutsun kõiki üles otsima ja säilitama Eesti tehnika ajalugu.

Comment

Eesti (ja ENSV) tehnikaajaloo uurimise, säilitamise ja tutvustamisega tegeldakse õnneks paljude inimeste poolt ka märksa tõsisemalt. Ise olen püüdnud lihtsalt veebi üles panna seda vähest, mida on õnnestunud endale kokku koguda.
                            Reaalne ja olulisem töö "museaalide" kokkukorjamisel "otse sündmuspaigalt" ehk kuurialustest ja pööningutelt on toimunud juba ammu paljude entusiastide poolt. Selliseid kogujaid on kümneid ja kümneid, alates lihtsalt huvilistest kuni küla- ja talumuuseumite pidajateni välja, "päris muuseumitest" rääkimata.

Iseasi on see, kuipalju kõigest sellest jõuab avalikkuse ette, olgu siis interneti kaudu või ekspositsioonidena muuseumites. Liiga palju seda just pole, aga tänu raadiotoale pole raadiotehnika uurimise-tutvustamise osas nurisemiseks tegelikult üldse põhjust. Rain Vaikla on info kogumisel ja vahendamisel teinud tohutu töö, ja seda mitte ainult raadiotehnika vallas, vaid ka automoto teemal - Eesti antiikautode galerii on samuti tema algatatud ja veetud projekt. Mida aeg edasi, seda täielikumaks info saab, paljude inimeste kaasabil. Kindlasti on nii mõnelgi "lihtinimesel" nii mõndagi huvitavat näidata ja teada anda tehnika ajaloo osas. Selles suhtes on raadiotehnika jällegi õnnelikus seisus, sest olemas on Ringhäälingumuuseum, kuhu inimesed saavad pöörduda. Auto-moto-tehnika muuseumit aga kahjuks ikka veel pole, kuigi tänu Maanteemuuseumile on üks väga põnev tehnikaajalooga tutvumise koht siiski juba loodud.

Comment

Kui suurt maja on vaja, et hoida 2000 raadiod ?
                              RadioMan 2
                              Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Working...
                              X