Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

GPS-i(kella)st üldiselt

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

GPS-i(kella)st üldiselt

Pole siiamaani GPS-iga eriti kokku puutunud, seega parandage, kui ma mõnest tööprintsiibist olen täiesti valesti aru saanud. Igatahes mure on järgnev: sai hiljuti soetatud siit Tevalost tunduvalt odavam olnud Magellan Explorist 100. Sai ilusti teine toimima, menüüd kõik selged, näitab ka asukohta, soodsa positsiooni puhul ka 5-7 meetrit akuraatne. N.ö külmal stardil võtab mõned minutid peale Euroopa ja Estonia valimist ja kuupäeva-kellaaja sisestamist, kuni hakkab asukohta kuvama. Kõik oleks nagu OK. Kuid...

Olles siin lugenud mitut teemat, kus juttu on täpsest kellast. Üheks täpse kella allikaks nimetatakse neis GPS-i. Kuna mul endal on ajanäitajaks DCF77 toega käekell, mis on pidevalt õige (täistunni piiks 99% juhtudest Eesti Raadioga samaaegne), siis märkasin mingil hetkel, et see GPS seade paneb pidevalt paari minutiga mööda.

Nagu ma aru saan, et kui GPS kell peaks täpne olema, siis peaks seade suutma seda aega ju satelliitide pealt sünkroniseerida. Aga peale seda, kui seade saab juskui piisavalt satelliite kätte, et isegi 5-7 meetri täpsusega asukohta kuvada, on tema kell 2-3 minuti võrra taga. Hetkel näiteks käekell 23:29.00 ja GPS 11:26.25 PM.
    Ma kujutan ette, et selline mõne minutiline ajanihe paneb ta ka ilmselt sadades meetrites tõelisest koordinaadist mööda näitama. Ehk sisuliselt on mul mitte toimiv isend.

Ehk kas ma olen millestki valesti aru saanud, kui arvan, et seade peaks selle aja ikkagi õigeks suutma sünkroniseerida? Kui talle peale seda "külma restarti" anda näiteks vale kuupäevaga aeg ette või sama kuupäevaga see AM/PM vahetusse ajada, siis see seade näitab sama enesekindlalt mulle "5-7m täpsusega" mu asukohta...

Oskab keegi selgitada või nõua anda?

Vs: GPS-i(kella)st üldiselt

Kui GPS-seadme sisemine kell oleks 4 minutit taga, siis tekkiv viga ei oleks mitte paarsada meetrit vaid pool maa ja päikese vahekaugust.

Comment

Esmalt postitatud endel poolt
      Kui GPS-seadme sisemine kell oleks 4 minutit taga, siis tekkiv viga ei oleks mitte paarsada meetrit vaid pool maa ja päikese vahekaugust.
      No vot seda eksimuse suurust ei oska ma tõesti kommenteerida. Lihtsalt kahte GPS-i kõrvuti mul panna pole, et võrrelda, aga ekraanil olev kell on stabiilselt 2-3 minutit taga. Seda, kas see nihe on alati konstantne suurus, seda pole ma veel tuvastanud.

Kuid õhus on ikkagi küsimused, et miks see kell korrektselt ei sünkroniseeru ja kas sellise seadme asukohanäit on usaldusväärne. Praegusel hetkel näiteks selle alusel hädaabikõnet teha ei julge... Äkki peaks üldse garantiisse viima.

Comment

http://xgis.maaamet.ee/
        Seal valid siis sobiliku kaardi ja võrdled koordinaate.
        Aga vigase kella kohta küsi garantiist, usun, et vahetavad ringi.

Comment

Kas ajavööndi etteandmisel ei teki kohta, kuhu saab kirjutada GMT +xxx? Ja ehk on sinna sattunud mitte ainult tunnid vaid ka minutid?
          Muul juhul on minu meelest võimalik ainult softi viga. Kui kell oleks rauas vigane, ei näitaks ta midagi.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Esmalt postitatud felch poolt
            Kas ajavööndi etteandmisel ei teki kohta, kuhu saab kirjutada GMT +xxx? Ja ehk on sinna sattunud mitte ainult tunnid vaid ka minutid?
            Muul juhul on minu meelest võimalik ainult softi viga. Kui kell oleks rauas vigane, ei näitaks ta midagi.
            Sel isendil ei tundu olevat võimalust ajatsooni GMT +/- X kujul määrata. Külmal restardil saad valida riigi nime ja anda ette kellaaja ja kuupäeva. Aga ükskõik kui täpselt seda kellaaega ka ei annaks, see aeg, mis nende satelliitide lukustamiseks kulub, ongi see ajanihe sees...
            Aga eks siis tuleb arved üles otsida ja sammud Elfasse seada.

Comment

Ehk on sul seal 2 eralditoimivat seadet, gps ja kell. Ning kell ei näita gps aega vaid seda mis sisestad talle. Pole ehk ette nähtudki?

Comment

Esmalt postitatud urmas78 poolt
                Ehk on sul seal 2 eralditoimivat seadet, gps ja kell. Ning kell ei näita gps aega vaid seda mis sisestad talle. Pole ehk ette nähtudki?
                Seda ei taha ka uskuda, sest peale külma restarti ei taha see GPS minumeelest enne üldse enda asukohta tuvastama hakata, kui talle ligikaudnegi aeg ette on antud.

Ja isegi kui see kell oleks eraldi, saaks seda mittetoimivaks lugeda, sest nagu ma ütlesin, võin sellele panna DCF77 kella õige aja järgi õigeks, aga selle paari minuti jooksul, kui seade lukustab piisavalt satelliite, siis ta hakkab 2-3 minutit vale aega näitama.

Oskab keegi öelda, et kui asi Elfa lehe kaudu tellitud, et siis see seade on ju nagunii mu kasutajanime (jaisikuga) seotud ning neil andmebaasis kindlasti olemas märge, et olen sellise isendi ostnud ja kuna ostnud. Et kas sellest piisab garantii jaoks või vaja hakata paberites tuhlama, et ostutšekk üles leida? Ehk on siin keegi Elfa omadest...

Comment

Mul on samuti ELFA kaudu ostetud OEM GPS moodul. Ta ei taha mingit aja sisestamist, ilmselt loeb selle otse satelliidilt. Keerukam käsiseade võib olla omade nõudmistega.
                  Seni on Tevalost/ELFAst jäänud mulje et nad lahendavad Su probleemi kenasti ja kuigi tšeki alles jätmine tuleb alati kasuks, ei ole see veel määrav. Aga las nad räägivad ise oma nõudmistest.
                  Anna teada,mis viga seda GPSi vaevas. Ma pakuks küll, et softi kala kuid kes teab.

PS. Vaadates oma neti kaudu tellitut on soovide "history" täiesti alles.
                  - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                  - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Võtan vana teema taas üles. Seade käis n.ö garantiis. Oli mitmeid nädalaid ära kuni lõpuks Elfast teatati, et Rootsist saadeti uus seade. Ise järel käia ei saanud, saatsin oma teise poole.
                    Kodus pakendit avades avastasin, et täpselt sama seadmega tegu: kahtlemata mitte uus teine ja salvestatud points of interest ka täpselt samad.
                    Keegi oli "uuele" seadmele kaa patareid sisse jätnud, mis iseenesest komplekti üldse ei kuulugi.
                    Ja mis ma siis tuvastan: täpselt sama jama - kell on mu DCF77 käekella ja ka Vikerraadio piiksude ajast ikka see ca 2 minutit 30 sekundit taga! Huvitav garantiiremont...

Ainuke asi on see, et nagu tundlikum oleks asi (kui asi pole selles talvises kliimas hetkel), sõidu ajal arvab seade erinevalt varasemast koguni 2m täpsusega näitavat.

Tegin nüüd ka selle katse ära, et võtsin gps-iga ühes punktis koordinaadid ja otsisin samu koordinaate maaameti kaardiserverist, tulemus järgnev: sinise punkti juures olin reaalselt, ja sealt saadud GPS koordinaatidega andis X-GIS kaardirakendus punase asukoha.

Öelge nüüd teie, kas see on suur või väike eksimus gps-i kohta, mis väidab selle 3m akuraatsusega olevat? Kaardiserveriga mõõdetult ca 180m raadiuses reaalselt mööda...

Comment

Kui EGNOS on sisse lülitatud ja EGNOS-i signaal kalab, siis täiesti normaalne eksimus. Vähemalt eelmine aasta oli see põhiprobleem, kas ka endiselt, ei tea.

Pakun, et aitab EGNOS-i väljalülitamine.
                      If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Esmalt postitatud daddo poolt
                        Tegin nüüd ka selle katse ära, et võtsin gps-iga ühes punktis koordinaadid ja otsisin samu koordinaate maaameti kaardiserverist...
                        Kahtlane nihe... On ta ikka õigesti seadistatud? Näiteks minu käsi-GPS "Magellan GPS 315" on L-EST 92-ga kokkuviimiseks seadistatud (tema oma klahvidelt) ühe juhendi järgi, millise olen hiljem ka netist leidnud (seal viimane lk.):
                        http://www.mnt.ee/atp/failid/02_Aruanne_II.pdf
                        Elektroonika töötab suitsu baasil.
                        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Oma GPSi rakendusega oli samuti probleem et kaardi järgi sõitsin pidevalt 200m teest eemal metsas... Tegu oli kaardi veaga, õigemini maa-ametilt saadud kaardi konverteerimise veaga. Võimalik, et siin on ka sama asi.
                          Ja kella koha pealt arvan küll, et tegu on softi veaga...millele sa parandust ilmselt ei saagi. GPS annab iseenesest koordinaate ilma kellaaega sisestamata. Aja saab samuti satelliidi pealt. $GPRMS protokoll väljastab selle (UT aeg!), samuti mitmed muud.

Comment

Maaameti kaardi praeguses versioonis on geograafiline asukoht toodud kraadides-minutites-sekundites + sekundi sajandikud. Explorist 100 näitab aga vaikimisi kraade-minuteid + minuti sajandikke. Tee lihtne konvertimistehe, siis saad oma asukoha Maaameti kaardi järgi kah õigeks.
                            Selle kellaaja jutu kohta ei oska midagi arvata. Kui viga tõesti esineb, siis on arvatavasti tegu mingi softi jama. Riistavaralist reaalaja kella see tükk minuarust ei omagi.
                            Vaata mis versioon sul firmware on. Mul on siin üks samasugune tükk "Rev1.1.15 (June 25 2004)" ja sellel mingeid kellaaja anomaaliaid ei esine. Kohta määrab kah üsna viksilt - maksimaalne viga ei ole kunagi ületanud paarikümment meetrit. Kui mingi levijama on, siis viskab enne liivakella ette kui valetama hakkab.

Comment

Working...
                            X