Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Ökoseadmete mõttekus?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Ökoseadmete mõttekus?

Selle optimeerimisega on nii, et suures tuhinas võib kogemata endale jalga lasta.

Comment

Kuna palkmaja puidu kehvade soojusjuhtivuse näitajate tõttu ei saa olla öko (väidetavalt), siis tuleb võtta palkmaja kui elustiili.
      Et elustiil visuaalne oleks nii maja sees kui väljas, siis kasuta võileiva lahendust: palk välisviimislusena vastavas vormis ja töötluses, et toimiks sademe ja tuuletõkkena, siis kiht soojustust, soovitavalt mitte oma vormi jäigalt hoidvat ja seespoolt ka siis palgiosa.
      Nummer näitas, et ei frees, ega ümarpalgiga ainult ei saavuta nõutud soojapidavuse väärtusi.
      Frees ja ümarpalgi teema on siis juba maitseküsimus, et kumba eelistada.
      Vent ikka ka. Kas sunniviisiline või loomulik. Ja värske õhu pealevool.

Comment

No panen siia erinevate materjalide erisoojusjuhtivuste tabeli juhuks, kui te mind ei usu.
        http://www.engineeringtoolbox.com/th...ity-d_429.html

Kui nüüd asja veidi lihtsustada, siis mida väiksem number, seda parem soojusisolaator. tavasoojustustel ligikaudselt 0,04. See on siis ühe meetri paksune ja ühe ruutmeetri suuruse kihi soojuskadu 1 K temperatuurierinevuse juures, võid kasutada Celciust ka.
        OSX: küsi seda mõnest ehitusfoorumist, mul ei kõlba siin teemat ära läbustada.
        Üks loll võib rohkem küsida kui.......

Comment

Freak, sa võtad ikka väga laial rindel ette..
          Lihtne on teha asjade lähendusi esimeses astmes. Ei saa võtta palgi soojustakistust mingist tabelist ja siis teha järeldusi. Nüansse on väga väga palju.

- soojustakistuse sõltuvus temperatuurist (gradient ei ole lineaarne)
          - soojustakistuse sõltuvus niiskusest (jällegi erinev, ei ole lineaarne gradient)
          - puit mõjutab hoone sisekliimat ja stabiliseerib õhuniiskust
          - puitmaja "soojeneb kiiremini üles" mis lubab suuremat temperatuurikõikumist, õhtul tuled koju keerad kütte sisse ja voila. Kivimajal on temperatuurimahutavus suurem, sellega on teistmoodi.

Ehitustraditsioonid ja kivi-puidu kasutamine on nii vanad, et paljalt füüsikaga esimeses lähenduses ei maksa järeldusi laduda. Kui võtta arvesse kõik tegurid, siis on jällegi nüansse nii palju et otsustamine halb-hea ei ole enam objektiivne.

Comment

Friigi juhatatud tabelist teen järelduse:
            Alumiinium- 250
            Roostevaba teras-16
            Milleks siis promotakse roostevabasid potte ?
            Kus on öko?
            Või mõjub nüristavalt kellaaeg?

Comment

Tee kapsasuppi alupotis.
              Keemia...
              Erilahendused.
              PS või mail.

Comment

Einohh, Öko on kindlasti tore. Kindel see.
                Palju siin need asjatundjad juba neid ökomaju valmis on ehitanud ja kuidas seal elamisega ka on?

Võrdluseks pakun:
                Minul see viimane, mitte päris öko, aga 600k maksma läinud 200 m2 kodu on enamvähem elatav.
                10 aastat juba testitud. Parem kui kaks eelmist, mis sai enne ehitatud.
                Kui häda käes, kütab kamin ära.

Aga mul oli ka natuke praktikat: üks vanaisa ehitas elumaju, teine kirikuid, isa Karjala kanalit.
                Ma nagu kolmandat põlve ehitaja. Kirikuehitaja neljast vajalikust tööriistast
                (lood, kirves, puur, höövel) on kaks esimest mul alles.

Lapsed ka kõik kolm majad valmis saanud. Ühel kivist, teisel puust, kolmandal plokkidest.
                Keegi nagu ei kurda et hirmus paha.

Mul on üüriline ka. Tema ehitab suuga. Igal aastal uuesti - rõdu kiviposti otsa.
                Algul oli tal neid ruutmeetreid vähe, ei tahtnd elamine püsida.
                Aga sai sinna lauast põrandat natke lisatud.
                Nüüd püsib see suuga ehitatud Öko kenasti ja linnulapsed vahivad üle ääre alla.

Comment

Need erinevused millele karutech viitab on väikesed. Neist ei ole tegelt isegi mõtet rääkida. Mingit imet nad ei tee ilustamaks palkamaja ökoloogilisust. Fakti, et puit juhib 3 korda paremini sooja kui kaasaegsed soojustused, nad ümber ei lükka.
                  Puit on niiskusregulaator-kindlasti on, aga seda on ka paljud teised materjalid. Näiteks betooni korral võtab sellisest niiskuse reguleerimisest osa suurem kiht, kui puidu korral.(fakti, et puit on niiskuregulaator, korratakse igal pool, aga mina pole leidnud usaldusväärseid uurimusi näiteks, kus oleks seda omadust ühes palkmajas ja ühes betoonmajas testitud ja võrreldud). Puit annab esmapilgul niiskusmahutavusega silmad ette teistele üldlevinud materjalidele, kui kilo baasil võrrelda, aga puit on ka tunduvalt kergem kui betoon näiteks.
                  Ma olen muuseas üks suuremaid puidu fanaatikuid, keda sa kohata võid, sellegipoolest ei hakka ma talle külge valetama omadusi, mida tal pole.

Kui palkmaja sõrestikuga võrrelda, siis soojainerts on ju hoopis suurem palkmajal.
                  Põhumaja ekpluatatsioonis näitab vähemalt ilusaid numbreid soojapidavuse suhtes, palkmaja seda ei tee.

Comment

Ma lisaksin veel:
                    Tervemõistuslik inimene ei usu neid ökofašistide levitatud müüte. Kindlasti olete näinud saateid televiisoris, kus palvehelmetega tegelased kisuvad kipsplaate maha oma korterites jne...
                    Kipsplaat ehitusmaterjalina on öko ja kohe väga öko on. Väga hea niiskuse regulaator on ka. Jah, võtsin teema liiga laialt ette, selles suhtes on karutechil õigus küll.
                    Huvitavat eestikeelset lugemist:
                    http://www.tarmatrade.ee/File/FASSAA...%20ARVUTUS.pdf

Comment

igasugu numbrilistele näitajatel on vastukaaluks esteetiline välimus, meeldivus ja mugavus.
                      puit on "soe". astud puitpõrandale, siis jalad ei külmeta, toetad vastu seina, siis see ei "hammusta"
                      Eestis ehitatud puitmajadel jääb talvel lumi vastu seina. Hollandis olid kõik maja seina äärsed lumevabad, sest lumi oli ära sulanud. palkseinas püsib nagi, riiuli saab kah sinna panna. kipsi korral on vaja täpselt karkassi tabada ja ega seegi eriti tugev pole.
                      nendel kipsmajadel olen kohanud jõhkraid turvauksi. ma ei saa aru milleks, kui ukse kõrval on majal plastikvooder ja sees kips. tugevam mees jookseb sellisest seinast läbi.
                      kips on öko kah arvutuslikult. kui iga aasta paari tagant tuleb seina lappida, siis majanduslik külg hakkab ära langema. mul kodukohas remonditi koolimaja ja see sai mõned uued kipsist vaheseinad. vanasti oli ainult kivi ja puit, remonti asi ei vajanud, lihtsalt vahel värsket värvi ja korras. praegu läheb igal aastal mõni plaat vahetusse...

ise puidu fänn, aga tunnistan soojustuse kohalt ei ole puid kaugeltki mitte täiuslik. kivi on kestvam, aga veel halvem soojapidaja. paraku kõik hea soojapidavusega materjal on mehhaniliselt nõder, seega heaks tulemuseks tuleb alati kombineerida materjale omavahel. puidu iva tuleb välja selles, et sellest on võimalik teha lihtne hoone, mis on vastupidav ja samas omab ka talutavad soojapidavust
                      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

just kips ei kõlba peldiku seinaks ka, ise ei poolda puitu sest see mädaneb ära, kivi majal mädaneb kõik muu ära enne kui maja. Sisse puitlaast plaat ja korras, välja vastavalt jõukusele 5/10/15 cm peno. kui juba 15cm peno ringiratast ja aknaid vähe ja korralikud siis peaks kütte kulud väga väiksed olema.
                        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud Freak poolt
                          Ma olen muuseas üks suuremaid puidu fanaatikuid, keda sa kohata võid, sellegipoolest ei hakka ma talle külge valetama omadusi, mida tal pole.
                          Ise tulid siia nn. ökoehitust materdama Probleemi ju tegelikult pole, peale ühekülgse ja piiratud mõtlemise, nagu oleks mingi variant ainuõige ja kõik muu saatanast.

Nagu paljude muude asjadega elus, on ka siin "tõde" erinevate variantide ehk antud juhul ehitusviiside kooseksisteerimises. Niiöelda loodusele omane mitmekesisus.
                          Puit ja põhk on erinevalt paljudest muudest ehitusmaterjalidest täielikult taastuvad. Tööjõud, mis põhu- või palkehituse jaoks enam kulutatakse, on samuti taastuv. Mida ei saa öelda kivi ja moodsate isolatsioonamterjalide kohta. See-eest on nad kestvamad ja kasutuse jooksul energiasäästlikumad.
                          Võib vast öelda, et puidu orgaanilisus, taastuvus ning jäätmevabadus kompenseerivad puidu vähesema kestvuse ja efektiivsuse.

Comment

Esmalt postitatud Freak poolt
                            Ma lisaksin veel:
                            Tervemõistuslik inimene ei usu neid ökofašistide levitatud müüte. Kindlasti olete näinud saateid televiisoris, kus palvehelmetega tegelased kisuvad kipsplaate maha oma korterites jne...
                            Kipsplaat ehitusmaterjalina on öko ja kohe väga öko on. Väga hea niiskuse regulaator on ka. Jah, võtsin teema liiga laialt ette, selles suhtes on karutechil õigus küll.
                            Huvitavat eestikeelset lugemist:
                            http://www.tarmatrade.ee/File/FASSAA...%20ARVUTUS.pdf
                            Jutt kisub läbuks, võta hoogu maha.

Comment

gürofoobikutele katse:
                              Võta 2 identset mootorit hooratastega, kinnita ühele plaadile, pane 1 ühtepidi käima ja teine teist pidi, vaata mis juhtub. Foobia peaks vaigistatud saama.
                              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Ainult vaatamisest vist targemaks ei saa.
                                Proovi parem sama asja kahe tööstusliku (energeetika)güroskobiga ja proovi siis konstruktsiooni liigutada, ära ainult ühendvat plaati "saiast" tee.

Comment

Working...
                                X