Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Lae helikindlusest

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Lae helikindlusest

    Munarestid ei aita bassi isoleerimisele küll kaasa. Mõeldud siiski kesk-kõrgsageduste peegelduste vähendamiseks vormitud akustilise vahu odavaks surrogaadiks. Bassi isoleerimine on raske. Põhimõtteliselt ainuke efektiivne lahendus on nn. ruum ruumis idee, mida stuudiotes rakendatakse. Ehk aitab ka kui "probleemsele" seinale tekitada ca poole meetri kaugusele teine sein, mis saab vabalt võnkuda (pole jäigalt kinni kruvitud) ja mille taga kivi- või klaasvill.

    Kõlarid tasub asetada stuudiotes kasutatavatele spets. vahtmaterjalist alustele, teine võimalus on need lakke riputada terastrossi (või keti) abil, milline võte on levinud ööklubides jm, osaliselt just müraprobleemide vähendamiseks (teine põhjus on see, et kulub vähem väärtuslikku põrandapinda ja kolmandaks kesk-kõrgsageduskõlaritete puhul jõuab heli paremini ka "tagaridadesse"). Üks väga esoteeriline variant on asetada kõlarid tonni-paaristele graniitplaatidele - võte kasutusel laborites, kus vaja tundlikke katseseadmeid vibratsiooni eest kaitsta, loomulikult töötab ka "tagurpidi".

    Üks variant on veel - near-field bassikas. Lõikad põhikõlaritest nii ca alla 100 Hz maha ja bassika asetad kuulamiskoha vahetusse lähedusse, või isegi ehitad tugitooli sisse.
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

    Comment


      #17
      Vs: Lae helikindlusest

      Heliisolatsiooniga on kaks teemat - see mis levib õhu kaudu laeni ja edasi läbi lae; ning mehhaaniliselt kõlari riputusest leviv vibratsioon. Kusjuures neist raskem on esimest summutada. Mida madam heli (pikem lainepikkus), seda paremini läbi konstruktsiooni tungib. Põhimõtteliselt on vähemalt helistuudiotel reegel, et heli summutusmaterjali paksus peab olema vähemalt 2x lainepikkus.
      Konkreetsel juhul soovitaks mingit laadi ripplage, mis ei ole laekonstruktsioonidega jäigalt seotud ning ripplae pealse täidaks heli neelava materjaliga. Igasugu penoplast ja munarestid on enesepetmine. Munarest vahest ainult aitab heli hajutada, oma kuju tõttu. Vanasti pandi neid stuudio seina, et ruumikõla elimineerida.
      Allkiri.

      Comment


        #18
        Vs: Lae helikindlusest

        ...ehk nagu eelpool mainiti: peegelduste vältimiseks.

        puitmajadel lae vahel on saepuru tunduvalt parema heliisolatsiooniga, kui vill. naabrimees tegi remonti ja pôranda vahetamisega vahetas ka soojustuse, nüüd kahetseb
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

        Comment

        Working...
        X