Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

võõra tuulepargi poolt/vastu?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

võõra tuulepargi poolt/vastu?

Hetkel on Postimees onlines värskeks uudiseks ja diskussiooniteemaks Hiiumaale planeeritav "Kanada onu Ivan" tuulepark.

Artikkel ise: TV3: Hiiumaale plaanitavast tuulepargist saadav elekter läheks Rootsi

Kas sina oled selle poolt või vastu? Miks?
    75
    Olen poolt
    25,33%
    19
    Olen vastu
    61,33%
    46
    Mul ükskõik
    13,33%
    10

Vs: võõra tuulepargi poolt/vastu?

Kas need, kes poolt on, on lihtsalt tuulepargi poolt (ehk pole süvenenud konkreetsesse situatsiooni) või arvategi, et vene sugemetega kanada firma peakski saama kõige soodsama koha selleks Eestis ja hiljem kui me näiteks ise sooviks rajada, siis polegi enam kohta selleks. Et ise hakkame merre rajama, mis kulukuselt kordades kallim? Ehk paluks kommentaare ka

Comment

Kirja läks "vastu".
      Üldiselt olen taastuvenergia kasutamise poolt ja Eestil võiks tõesti rohkem tuulegeneraatoreid olla, kuid lõpptoodang peaks ikkagi koju jääma.

Ja arvata, et see Eestile kuidagi kasulik oleks, ei tea.Alati on äris mingi kala sees, arvatavasti ka see kord.
      Miks on Hiiumaa parem koht, kui mõni Rootsi saar, mis oleks tarbijale ka lähemal..? Gotland, Oland?

Ehk teised hääletajad avaldaks kah arvamust?
      Vb mõtlen mina primitiivselt, hea oleks teiste mõtteid lugeda.
      Kui miski on mõeldud kõigeks, ei kõlba see tegelikult millekski.

Comment

Ma olen ka vastu just seepärast, et asjast pole Eestile mingit kasu. Muidugi on ärikale kasulik veidi tüütud tuulikud kusagile kaugesse pärapõrgusse pista, ei seda ennast. just seepärast ei peakski seda lubama. Eesti kui odava tooraine saamakoha aeg oleks nagu ümber (ma ei pea siin silmas projektiga seotud inimesi, nemad saaksid tulu kindlasti aga kas ka ülejäänud?)
        Tuuleenergia ise aga on vastuoluline. Ta häirib linde(tapab), inimesi (müra) ja ka muuda kliimat (vähemasti ScienceDaily andmetel).
        Tõsi, kuskilt (Physorg?) lugesin uut sorti turbiinidest, mis pidavat olema enamikust pahedest vabad. Pildil sarnanesid natuke lennukimootoritega ning suutsid toimida ka suurte tuultega kus tavagenerid välja lülitatakse või on eba effektiivsed. Kahjuks ei suutnud linki enam leida. Ehk keegi mäletab`?
        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

kuidas siis eestile kasu ei ole ? lihtsalt tuule arvelt tehakse eksporti ja mitte väikeses summas, paljuks seda eksportivat tööstust siin üldse on. fakt et turismiga sarnaseid summasid ei teenita - suurusjärku kaks - kolm väiksemad on seal numbrid. teisalt ma jällegi ei ta palju sest asjast kahju tekib, nii et otseselt jah või ei öelda ei oska.

Comment

Esmalt postitatud raivo poolt
            kuidas siis eestile kasu ei ole ? lihtsalt tuule arvelt tehakse eksporti ja mitte väikeses summas...
            Kui selle tuulepargi omanik on kanada onu, siis läheb saadav eksporditulu ju tema tasku, mitte eesti riigile. OK, eestile jäävad mingid maksud, aga võrreldes kogu selle tüliga, mida tuulepark tekitab, ei näe mina siin erilist pointi.

Tõsi, ma ei ole teemaga nii sügavuti kursis, et võiksin tasuvuseteemadel targutada.
            GSM: 5039624

Comment

Oleneb diilist, kui Eestile tiksub kena kopikas iga kWh pealt siis miks mitte.
              Ma olen kusagilt kuulnud et üks gene tapab aastas paar lindu, ehk siis paar korda vähem kui kodukass.
              Eesti vajab hädasti eksporti, seega heade tingimuste korral minu poolt pluss.

Comment

Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                Oleneb diilist, kui Eestile tiksub kena kopikas iga kWh pealt siis miks mitte.
                Ma olen kusagilt kuulnud et üks gene tapab aastas paar lindu, ehk siis paar korda vähem kui kodukass.
                Eesti vajab hädasti eksporti, seega heade tingimuste korral minu poolt pluss.
                Loodusele tekitatav kahju ei ole veel lõpuni selge. Üksik tiivikusse sattuv lind on üks asi, aga tuulikute tekitatav infraheli pidi väidetavalt mingid linnud üldse eemale peletama ning võib sellega ohtu seada kogu looduskoosluse tasakaalu.
                Peale selle, 250!!! tuulikut rikub loodusvaate ja see on midagi, mida rahas hinnata on väga raske.

Comment

Noh, alati tuleks eristada gazpromi toetatud loodusuuringuid reaalsusel põhinevatest. Infraheli ja linnud.. Tsehhi radarid pidid ka lindudele mõjuma
                  Eestil on nii krdi vilets eksport, et juhul kui me suures plaanis midagi ette ei võta, jäämegi poe taha pingile õlut libistama ja loodust nautima.

Btw, gaasi ja kivisöeenergeetika kahjulikud loodusmõjud on meil päris lõpuni selged. Ja sellest järeldub et... noh vahet pole, toodame edasi.

Comment

Miks peaks lõpptoodang koju jääma? Kaup müüakse sinna, kus pakutakse kõrgemat hinda ja kui koduturg selleks võimeline ei ole, siis käib seni püksata. Kindlalt annab see ka uue nabanööri lääne-euroopa energiasüsteemiga sidumiseks, mis on Eestile kahtlemata vajalik. Iseasi, kes on ehitaja, aga ma kahtlustan, et kui see ka oleks Eesti Energia, siis oleks samasugune vastusõdimine. Hiiumaa võimalus on tuule arvelt toota elektrienergiat rohkem kui nad ise tarbivad, võidelgu siis selle nimel, et seda projekteeriks,ehitaks, hooldaks omad.

Comment

Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                      Eestil on nii krdi vilets eksport, et juhul kui me suures plaanis midagi ette ei võta, jäämegi poe taha pingile õlut libistama ja loodust nautima.
                      Ja mis meil praegu seal poe taga puudu on, et vaja oma saared sandikopikate eest võõramaalastele maha müüa?

Puutumata loodust oskame hinnata alles siis, kui sarnaselt euroopa tööstusriikidega sellest enam midagi alles ei ole.

Energeetikaga on tegelikult lood sellised, et lähitulevikus on meil niigi vaja tuumakat, vastasel korral ei tule me omadega välja. Tuuleenergia ei ole lahendus, sealt tilgub niivõrd väike protsent, et see ei muuda üldpilti kuigivõrd.

Esmalt postitatud a1 poolt
                      Miks peaks lõpptoodang koju jääma? Kaup müüakse sinna, kus pakutakse kõrgemat hinda ja kui koduturg selleks võimeline ei ole, siis käib seni püksata.
                      Küsimus pole ju selles, kellele lõpptoodang müüakse, vaid sellele, kes selle eest raha saab. Miks kanada vanjad oma hoovile neid tuulikuid ei pane.

Esmalt postitatud a1 poolt
                      Hiiumaa võimalus on tuule arvelt toota elektrienergiat rohkem kui nad ise tarbivad, võidelgu siis selle nimel, et seda projekteeriks,ehitaks, hooldaks omad.
                      Hooldama jääksid seda EPL artikli väitel ca 35 inimest - üsna väike arv, et sellepärast niivõrd mastaapne ehitis lubada
                      viimati muutis kasutaja vtl; 05 m 2009, 00:00.

Comment

Nõus eelkõnelejaga a1.
                        Samas kahtlen kas hiidlased suudaks ise finatseerida ligilähedaseltki sarnast projekti, kahtlen ka et leping kanada onu ja hiidlaste/eestiga oleks piisavalt hea eesti poolele. Koht aga kasutataks ära ning eestlastel pole enam võimalust mõistliku koha peale mõistlike kuludega rajada.

Lühiajalises plaanis ilmselt võiks Volta ja/või ABB tellimuse täitmise pealt võita, võitjate ring aga jääks suht ahtaks.

Hääletasin kanada onu vastu.

edit: nõustun ka vtl'i mõtetega. Tõstatatud küsimused väärivad järelemõtlemist tõesti.
                        viimati muutis kasutaja OSX; 05 m 2009, 00:03.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

Comment

Ega need tuulikud igaveseks ei tule, neil on ka oma lõplik tööiga ja 25 aasta pärast on jämedalt hinnates 2x tootlikumad mudelid väljas ning seega olemasolevad lähevad väljavahetamisele või lammutamisele.

Kindlasti on huvitav täpselt teada, _kui palju_ sellest eesti riigile ja/või hiidlastele tulu tuleb. Firma esindaja rääkis sellest küll korduvalt, kuid täpseid numbreid ei öelnud. Kas turism väheneb tuulepargi pärast ja kui palju?

Isiklikult, kui minu maale tuleks keegi tuulikut pakkuma ja selle eest kukuks konstantne rull iga aasta, miks mitte. Elekter läheb alati kaubaks. Samas, kui naaber peab turismitalu, mille peamiseks reklaamiargumendiks on puutumatu loodus, on olukord keerukam.

Muide, kas muud tuulepargid eestis on kasumis?
                          viimati muutis kasutaja andreie; 05 m 2009, 00:33.
                          If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Last but not least, kas välismaised omanikud teevad tuulepargi "võõraks"? Mille poolest näiteks kodanik Sõõrumaa rajatavad tuulepargid on rohkem "omad"?

Ma pean silmas, et kuna ükski meist seda tuuleparki ei raja, siis on tegemist paratamatult võõra tuulepargiga, olgu selle omanik kanada onu või kodumaine ärimees.
                            If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Esmalt postitatud andreie poolt
                              Ega need tuulikud igaveseks ei tule, neil on ka oma lõplik tööiga ja 25 aasta pärast on jämedalt hinnates 2x tootlikumad mudelid väljas ning seega olemasolevad lähevad väljavahetamisele või lammutamisele.
                              Jah, aga peale seda on seal ilmselt lage plats koos endiste tuulikute betoonvundamentidega... Tuulikutega koos loodav infra seal ju keerab maastikku ikka sõna otseses mõttes p*rsse.

Comment

Working...
                              X