Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Rehv vs. kumm?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Rehv vs. kumm?

Ei saa jällegi üle ega ümber väljendist ,,rehv". Raadios ja muus massimeedias on hakatud jällegi reklaamima talverehve sõidoautodele.
    Ma saan aru, et on jällegi tekkinud juurde põlvkond ,,mehi", kes isata kasvanud paneelmajade vahel ja pole kunagi lapsepõlves omanud jalgratastki, rääkimata mootorrattast või mõnest muust sellelaadsest. Nende jaoks on sõna rehv täiesti nn ,,normull" asi. Olgu siis ajakirjanikud, kunstiinimesed, poliitikud ja muu toretsev lipsukandjate kollektiiv. Kurb on aga, et rehve pakuvad ka näiteks tõsimeeli autoremondi firmad.
    Kes asjast aru ei saanud, võin anda väikese vihje.
    Kui olin väike poisiklutt ja jalgrattal läks kumm tühjaks, sain alati vana käest pragada, et miks prr ma sõidan tühja kummiga rehvi peal.
    Arvan et asi kasvas välja väljendist rehvimõõt. Teemal: tore nimi, täpselt pole teada mis tähendab ja nii ta reklaamidesse sisse imbuski. Kummiga, sõidukummiga ja veel enam mantelkummiga pole aga paraku kõigevähematki pistmist.
    Mul poleks küll miskit talverehvide vastu. Võiksid olla sellised kodarvelgede baasil ekstravagantsed asjad müügil. Iseasi kas oleks jaksu osta.
    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Vs: Naljakad juhtumised ning äpardused -õnnetused

Esmalt postitatud erku poolt
    Ei saa jällegi üle ega ümber väljendist ,,rehv". Raadios ja muus massimeedias on hakatud jällegi reklaamima talverehve sõidoautodele.
    Oled Sa ikka ise täiesti kindel, et õige puu all haugud?
    "Rehv" on ÕS-i ja keelevara järgi sõiduki või veoki rattapealis. Kuna valdavalt kasutatakse meil tänapäeval (autode all) sisekummita rattaid, siis peaks termin "rehv" täiesti korrektne olema.

Sõna "kumm" autoratta(osa) mõistes kõlab minu arvates märksa ebakonkreetsemalt. Ühes mototeemalises foorumis öeldi suisa, et kumm käib mu**i otsas ja "vint" elab metsas. Auto all käib rehv ja poldil on keere.
    GSM: 5039624

Comment

Pole paraku tuletanud asju omast peast. Kui tehnikumi ajal sai loetud huvitavamat tehnilist kirjandust aastast 1938, milleks oli siis üks mehaanika käsiraamatutest, tolleaegsetest. Kus oli ära seletatud mis ja kust on tulnud ning mida ja kuidas nimetatakse.
      Loomulikult on vahepeal aeg edasi läinud, ja ka seda teemat vaieldud palju.
      Aga, palju siis muutunud on, põhiparameetriks mõõdud: siiamaani tollides.
      Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Kui nüüd talverehvid on vale termin, kas Sina paneksid talveveljed?

Comment

Esmalt postitatud denry12 poolt
          Kui nüüd talverehvid on vale termin, kas Sina paneksid talveveljed?
          Mõned kasutavad ka talvel teist komplekti velgi:
          Suvel siis suurema läbimõõduga ning laiemat kergmetallvelge ja madalama profiiliga rehvi ehk jäigemat ja parema juhitavusega kooslust.
          Talvel aga väiksema läbimõõduga plekkvelge ja sellel kõrgema profiiliga rehvi, mis on elastsem ja ei ole nii kartlik löökaukude jms. suhtes.

Aga talverehvid on täiesti õige termin, mida võib (ja tuleks) julgelt kasutada.

Mis puutub tehnilisse kirjandusse aastast 1938, siis mõningad asjad on siiski muutunud - näiteks needsamad tubeless ehk sisekummita rehvid, mis ka meil viimased 15 aastat valdavalt käibel on.

/moderaator/
          Üleüldse, kuidas see teema naljakate juhtumitega seotud on? Tõstan eraldi teemasse ning edaspidi paluks postitamisel teemavalikuga hoolikam olla.
          vtl,
          /moderaator/
          GSM: 5039624

Comment

vtl, ma loodan et sa siiski mõistsid, et ma uurisin kas teemaalgatajal on rehv ja velg vahetuses.

Comment

Vs: Rehv vs. kumm?

Kummi saab apteegist. Sõidukitel on all reeglina rehvid velgedel(va juhul kui pole tegu mingi eriotstarbelise sõidukiga).
              Edu!
              Paber ja pliiats on parem kui geeniuse mälu.

Comment

Esmalt postitatud karukas poolt
                Kummi saab apteegist.
                Vot selle apteegist saadava kummiga seoses meenub mulle ühe vanema kolleegi poolt aastaid tagasi räägitud lugu vanataadist, kes apteegis noorukese proviisori käest kepikummi nõudis. Noor daam olla selle soovi peale näost punaseks muutunud ja papile seletama asunud, et ei-ei, seda asja nimetavad viisakad inimesed ikka preservatiiviks.Mille peale olla papi oma käimisabinõu letile virutanud ja vastu küsinud: "Ei tea mitu tonksu see siin otsas ka vastu peaks?"
                Kas tegu tõestisündinu või rahvaluulega, seda ei tea.
                Vanemad mehed ehk mäletavad, et kepikummi nimeline (võibolla esines mõningaid variatsioone) kaubaartikkel oli nõuka ajal apteekides täiesti olemas. Võibolla on praegugi.

Comment

Re: Vs: Rehv vs. kumm?

Esmalt postitatud karukas poolt
                  Kummi saab apteegist. Sõidukitel on all reeglina rehvid velgedel...
                  Nooremad inimesed näikse sõna "kumm" all tõesti vaid üht asja mõistvat. Ma siis igaks juhuks meenutan, et autoratast katva moodustise tähenduses tuli sõna "rehv" kasutusele alles 70. aastatel, suure keeleuuendamise buumi käigus. Iga valdkond pidas tollal vajalikuks uue terminoloogia väljatöötamist. Ja nii see rehv ilmuski. Samaaegselt (-väärselt?) arvutiterminiga "jobiohjur", näiteks.

Comment

Sõna "kumm" asemel "rehv" tarvitamise ühe põhjendusena olen mina kuulnud/lugenud seda, et eelmise sajandi esimeses kahes kolmandikus võis kummi kui materjali ja autoratta koostisosa vahele panna sisuliselt võrdusmärgi. Tänapäeval ei pruugi see aga teps mitte nii olla.

Comment

Rehvi vahetus hooaeg on alanud ja meenus ka üks jutt, oli kord nii, et rehvikeskusesse tuli üks kutt oma bemmiga ja hakkas seal kohe ülbama, et noh kus siis see kummi vahetaja siin on. Selle peale aga üks noor naiste rahvas vastas, et iga mees vahetab meil siin ise omad kummid ära aga meil vahetatakse siin rehve!
                      Teostan trükkplaatide söövitamist ja puurimist! Hinnad soodsad!

Comment

Esmalt postitatud tcumen poolt
                        Vot selle apteegist saadava kummiga seoses meenub mulle ühe vanema kolleegi poolt aastaid tagasi räägitud lugu vanataadist, kes apteegis noorukese proviisori käest kepikummi nõudis. Noor daam olla selle soovi peale näost punaseks muutunud ja papile seletama asunud, et ei-ei, seda asja nimetavad viisakad inimesed ikka preservatiiviks.Mille peale olla papi oma käimisabinõu letile virutanud ja vastu küsinud: "Ei tea mitu tonksu see siin otsas ka vastu peaks?"
                        Kas tegu tõestisündinu või rahvaluulega, seda ei tea.
                        Vanemad mehed ehk mäletavad, et kepikummi nimeline (võibolla esines mõningaid variatsioone) kaubaartikkel oli nõuka ajal apteekides täiesti olemas. Võibolla on praegugi.
                        See nali on läbulaulude ühelt plaadilt pärit,oletan et luule puhas.
                        otsija

Comment

Vs: Re: Vs: Rehv vs. kumm?

Esmalt postitatud olevtoom poolt
                          Nooremad inimesed näikse sõna "kumm" all tõesti vaid üht asja mõistvat. Ma siis igaks juhuks meenutan, et autoratast katva moodustise tähenduses tuli sõna "rehv" kasutusele alles 70. aastatel, suure keeleuuendamise buumi käigus. Iga valdkond pidas tollal vajalikuks uue terminoloogia väljatöötamist. Ja nii see rehv ilmuski. Samaaegselt (-väärselt?) arvutiterminiga "jobiohjur", näiteks.
                          Täiesti võimalik, et noortel on tõesti ainult üks asi meelel. Kas seda väljendit "jobiohjur" oleks ka võimalik selgitada? Kas selle kohta on ka mingit tõendusmaterjali, et rehvide ajastu algas seitsmakümnendatel? Varem siis sõideti kummide otsas? Kas kummidel oli muster või turvis? Vabandan, aga tundute olevat päris elutark kodanik, ehk valgustate minusugust väikest ja suhteliselt noort kodanikku?
                          Palun minu postist mitte otsida mingit alatooni, küsimused on puhtalt retoorilised.
                          Tänan.
                          Paber ja pliiats on parem kui geeniuse mälu.

Comment

1974. aasta ENE räägib ainult rehvimisest merenduses
                            1995. aasta ENE räägib saksa laenust rehv, mis on
                            sõiduki ratta pöiale paigaldatav ratta haardumist suurendav ja kulumist vähendav detail.
                            ...metallist (vankritel), täiskummist, õhktäitega. ...
                            ENE-8 1995 lk 81.

Comment

Aga kuidas jagrattaga jääb - kas seal on ikka sisekumm ja väliskumm või lohv ja rehv? Jalgratta rattaid vist velgedeks ei nimetata? Velg+rehv=(auto)ratas?
                              Soomlastel on hoopis talve- ja suverõngad autol all.

Comment

Working...
                              X