Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Sõnavabadus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Sõnavabadus

Märkasin ühe foorumlase allkirjas viidet põhiseaduse §45: Igaühel on õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil.

Hiljuti foorumist läbi käinud "tsenseerimissüüdistuste" jms. taustal võib selline statement julgustada mõningaid liikmeid kirjutada kõike, mis pähe tuleb. Seega pean vajalikuks veidi selgitada, mida sõnavabadus endast kujutab.

Esiteks defineerib põhiseadus ise, et sõnavabadus ei ole piiramatu. Ülalviidatud § räägib veel:
    "Seda õigust võib seadus piirata avaliku korra, kõlbluse, teiste inimeste õiguste ja vabaduste, tervise, au ning hea nime kaitseks. Seadus võib seda õigust piirata ka riigi ja kohalike omavalitsuste teenistujatel neile ameti tõttu teatavaks saanud riigi- või ärisaladuse või konfidentsiaalsena saadud informatsiooni ning teiste inimeste perekonna- ja eraelu kaitseks, samuti õigusemõistmise huvides."

Teine asi, "õigus vabalt levitada oma ideid, arvamusi ja veendumusi jms..." ei kohusta kedagi teist neid "ideid, arvamusi ja veendumusi" omale kuuluval pinnal või mediakanalites avaldama.
    Kaks näidet: mul tekkis Arvamus, et "Ansip on tulnukas", lähen sellega Päevalehte ja ETV-sse ning nõuan sõnavabadusele viidates selle avaldamist nende väljaandes. Päevaleht ja ETV võivad mind vabalt uksest välja saata ja ei ole kuidagi kohustatud minu Arvamust avaldama.
    Teine näide: mul tekkis Arvamus, et "Moderaator on loll", kirjutan seda ühte tehnikafoorumisse, aga foorumi omanikud kustutasid selle täie õigusega oma sisekorra-eeskirjadele viidates ära.

Kokkuvõtteks: sõnavabadus tähendab ka vastutust ja kohustusi. Ilma põhjuseta ei ole mõtet seda sõnakõlksu niisama lehvitada.
    viimati muutis kasutaja vtl; 26 m 2009, 21:14.
    GSM: 5039624

Vs: Sõnavabadus

Väga õige! Vb peaks isegi kleepuvaks tegema. Loodame, et seda loevad paljud (Y)
    Kogun vanu emaplaate ja mälusid. Tartus tulen ise järgi. 5689 seitse 375

Comment

Kellelegi või millelegi (kes ehk rohkem sõna kipuvad võtma, pole mõtet ilmselt viidata ). Minuarvates küll pole selles allkirjas midagi taunitavat- vaevalt see sinna lihtsalt "huvipärast" sattus, ka ilmselt ei ole see seal kohe kindlasti irriteerimiseks, arvan, et just niisugust mõtet see seal teenib nagu siinse teema algataja kirjutab- pole näinud, et see väga suuresti neist seadusepiirest väljuks, seega ilmselgelt sel pole niisama lehvitamisega tugevat seost
      -superradical-

Comment

Sellist allkirja ehk "statementi" ajendasid tõesti kasutama vaidlused foorumi reeglite ja tsensuuri osas, need kasvasid üle täielikuks pasasõjaks, seetõttu ei pidanud endale kohaseks selles osaleda. Viitega seadusele soovisin tõesti et mõni sellega tutvuks ja järele mõtleks, teeks järeldusi nagu ka vtl seda tegi.
        Oleksin tahtnud kedagi irriteerida, oleksin rebinud viidatud seadusepulga kolm viimast sõna, "tsensuuri ei ole".
        Aga et on tulnud ettepanek, siis muudan allkirja hetkele sobivamaks.
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

Comment

Mul tuleb meelde film "Malev", kus kihelkonna vanematel oli eesmärk ühise vaenlase vastu võidelda, aga nood läksid lihtsalt tülli.
          Mida punk on liitnud, ärgu Tisko lahutagu

Comment

Esmalt postitatud vtl poolt
            Esiteks defineerib põhiseadus ise, et sõnavabadus ei ole piiramatu. Ülalviidatud § räägib veel:
            "Seda õigust võib seadus piirata avaliku korra, kõlbluse, teiste inimeste õiguste ja vabaduste, tervise, au ning hea nime kaitseks. Seadus võib seda õigust piirata ka riigi ja kohalike omavalitsuste teenistujatel neile ameti tõttu teatavaks saanud riigi- või ärisaladuse või konfidentsiaalsena saadud informatsiooni ning teiste inimeste perekonna- ja eraelu kaitseks, samuti õigusemõistmise huvides."
            Väga õige ja ilus jutt.
            Aga kuidas see sobib kokku lahendusega kus kaovad ära privaatsõniumid?
            Sellised ülbe sisu ja natuke puuduliku arusaamisega kirjutatud kirjad.
            Seda küll, aga kadumine toimub Sinu postkastist.

Minu arvates on selline tegu kriminaalne aga ma pole hariduselt jurist.
            Vast peaks seda asja täpsustama.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt
              Aga kuidas see sobib kokku lahendusega kus kaovad ära privaatsõniumid?
              Sellised ülbe sisu ja natuke puuduliku arusaamisega kirjutatud kirjad.
              Täpsusta palun jah, praegu ma ei saa aru, kelle sõnumid kaovad? Sinu või minu postkastist? Kuidas kaovad? Ei jõudnud kunagi pärale või kustuvad mõne aja pärast?

On Sul mingi pädev leping Elfaelektroonika foorumi kettapinna ja/või sõnumiteenuse kasutamiseks, mille järgi võiks nõuda teenuse 24/7 toimimist?

PS. Kena oleks, kui Sa täpsustaksid seda mitte kõnealuses teemas (Sõnavabadus), vaid alajaotuses "Foorumite / e-poe uudised ja tagasiside"
              GSM: 5039624

Comment

Kui see postkast on/asub füüsiliselt kellegi maja/toa/korteri küljes ja sealt seest keegi võttis midagi ära, on tegemist vargusega. Kriminaalne tegu.
                Kui see "postkast" on virtuaalne ja koosneb mingist hulgast megabaitidest kusagil arvuti mälus, on teine teema. Siis sõltub kõik sellest, kelle oma on see mälu/arvuti/server.
                Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Esmalt postitatud vasaraonu poolt
                  Kui see postkast on/asub füüsiliselt kellegi maja/toa/korteri küljes ja sealt seest keegi võttis midagi ära, on tegemist vargusega. Kriminaalne tegu.
                  Kui see "postkast" on virtuaalne ja koosneb mingist hulgast megabaitidest kusagil arvuti mälus, on teine teema. Siis sõltub kõik sellest, kelle oma on see mälu/arvuti/server.
                  Kas see on ELFA foorumi ametlik seisukoht või ainult vasaraonu isiklik arvamus?

Kui see potkast on ühe foorumi liikme Privaatsõnumite postkast (mille mahtu just hiljuti tõsteti 300 kirjani) siis sealt selektiivselt kirjade kustutamine peaks olema kriminaalne või vähemast väga kahtlase eetilise õigustusega.
                  See pole ju avalik info. Ja kuidas ikka on erakirjade tenseerimisega?

Mis arvad, küsime näiteks Igor Gräsinilt, ta selline asjalik-lõbus sell.
                  Viitsib sellise jamaga tegeleda. Et mis ta arvab selliste asjade eetilisusest.
                  Me tegime tema kunagi juuraõpikuid. Seal oli vist ka sellest eetikakäsitlusest juttu.

Comment

Kas see on ELFA foorumi ametlik seisukoht või ainult vasaraonu isiklik arvamus?
                    See on minu kui EV kodaniku nägemus meie riigis kehtivast seadusandlusest.
                    Minu igapäevastes töödes ja tegemistes on kehtivate seaduste tundmine väga olulisel kohal.

Comment

siis sealt selektiivselt kirjade kustutamine peaks olema kriminaalne
                      Kui kodanik leiab, et tema õigusi on rikutud, tuleks konkreetse avaldusega pöörduda õiguskaitse organite poole. Kui kehtivad seadused ei vasta Teie ootustele, tuleb pöörduda Riigikogu poole.

Comment

See on minu kui EV kodaniku nägemus meie riigis kehtivast seadusandlusest.
                        Minu igapäevastes töödes ja tegemistes on kehtivate seaduste tundmine väga olulisel kohal.
                        Kas erakirjade tenseerimine Eesti Vabariigis on Eesti vabariigi seadustega kooskõlas?

Comment

Kas erakirjade tenseerimine Eesti Vabariigis on Eesti vabariigi seadustega kooskõlas?
                          Riigi Teataja otsingumootor https://www.riigiteataja.ee/ert/ert....nk=search-form
                          ei tunne terminit "tenseerimine" ega ka "tsenseerimine"
                          Kui kodanik trükib arvutis teksti ja laeb selle serverisse, mis ei ole tema isikliku kontrolli all, siis ei ole see enam erakiri. See on komplekt nullidest ja ühtedest kusagil mälus. Kui kodanik peab vajalikuks hoida seda infot nagu tema erakirju, tuleb kodanikul sõlmida serveri omanikuga leping, kus on paika pandud poolte õigused, kohustused ja vastutus. Sellise lepingu puudumisel puudub õiguslik alus pretensioonide esitamiseks info kadumise-muutumise-vale kasutamise korral.

Comment

Riigi Teataja otsingumootor https://www.riigiteataja.ee/ert/ert....nk=search-form
                            ei tunne terminit "tenseerimine" ega ka "tsenseerimine"
                            Tsenseerimine ei ole vist tõesti Eesti vabariigis aksepteeritav.

Aga nagu soovitas Vootele lähen sinna teise foorumisse ja kirjutan täpsemalt.

Comment

Ei saa enam vaiki olla.

Kõikidele teadmiseks, et moderaatorid teiste kasutajate privasõnumitele ligi ei saa.
                              Neid ei "tenseerii" keegi.
                              Martinj, mode.
                              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Working...
                              X