Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Miks ei vasta kaasaegsed komponendid enam lubatud parameetritele?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Ega siis müüja pruugi asjast midagi teadagi ...

Selle rauga oli selline teema, et otsisin kõlarikaablit ning ei kujutanud ette, et meie kaubanduses on nii raske täiesti tavalist kiulisest vasest kõlarikaablit tänapäeval leida. Elfas letis olnutest olid umbes pooled vasetatud raud, Oomipoes polnud letis olnutest ükski vask, sama ka veel paaris väiksemas kaupluses. Huvitav, kas see on ka mingi kaubanduslik trikk hinna säästmiseks või on põhjuseks pigem "popi ja noortepärase" saundi saamine - tänu ahelasse lisanduvale mitte just väga väikesele takistusele tekib olenevalt võimendist päris kena "pumps" alumisse otsa.
    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

Vs: Ega siis müüja pruugi asjast midagi teadagi ...

Pole mingi saladus, et kasutan selliseid kaableid - peaasjalikult kõlarikaablitena ja senini edukalt.Pole sugugi väga odavad...ega samuti liialt kallid!
      Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

Vs: ...on nii raske täiesti tavalist kiulisest vasest kõlarikaablit tänapäeval leida.

Esmalt postitatud rnx poolt Vaata postitust
        Elfas letis olnutest olid umbes pooled vasetatud raud, Oomipoes polnud letis olnutest ükski vask, sama ka veel paaris väiksemas kaupluses. Huvitav, kas see on ka mingi kaubanduslik trikk hinna säästmiseks või on põhjuseks pigem "popi ja noortepärase" saundi saamine - tänu ahelasse lisanduvale mitte just väga väikesele takistusele tekib olenevalt võimendist päris kena "pumps" alumisse otsa.
        Vabandust, et nii hilja reageerin, aga see jutt oli nii uskumatu ja intrigeeriv, et võtsin vaevaks mõned kauplused läbi käia ja tšekkida olukorda. Tegelikult on sellest ka juba nädalaid möödas, kuid nüüd asjast.
        Kõigepealt, ma ei käinud üheski ülalnimetatutest, vaid neis, mis mu tavakulgemises enam-vähem teele jäid, kuid mingil määral siiski seda rida ajavad.
        Teiseks, elukauge inimesena, kellel pole kunagi elus vaja olnud osta kõlarikaablit, tekkis lausa huvi, mida siis võidakse pakkuda tädi Maalile, kui ta sellise vaga sooviga peaks lagedale ilmuma.

Tõepoolest, nimetus "kõlarikaabel" oli kasutusel ja tüüpiline hind jäi 25 kr/m piiresse. Oli ka koht, aga pigem autovärgindusele orienteerunud, kus oli võimalik rohkem maksta, aga sarnanesid mõned neist pealtnäha sellistega, et starterit veaks vabalt.

Mitte kuskil ei olnud hinnalipikule kirjutatud mitte üheski keeles, et tegemist on vasest kaabliga. Ka neis kohatades, kus oli võimalik vabalt vaadelda kaablipooli, ehk siis pakendit, polnud sellise tähendusega sõna kasutusel. Ühes kohas oli küll enamuse juurde märgitud tähis CCA, aga see tuli hiljem ühe tarnija lehe http://www.omitron.ee/index.php?sisu=kataloog&kategooria=1&artid=146 abiga lahti mõtestada.

Letitöötajale esitatud lihtsale küsimusele "Millest on tehtud kaablite juhtiv osa?", sain tüüpiliselt vastuse "Ma usun, et vasest". Jättes kõrvale naisterahvad, kes lihtsalt otsesest vastusest kõrvale hiilisid või siis kohe meessoo esindaja järele jooksid, oli see nii tüüpiline, et lausa üllatav ja samas enam-vähev samasugune, mida ka teistes poodides kuuled, kui küsid asjade kohta, milles pädevad ei olda.

Mõnel pool arenes pärastpoole välja ka dialoog, kus juba mulle küsimusi esitati. Näiteks, "millest siis veel?" ja "miks ka mitte?" stiilis. Vaat siin sai väja käidud ka raua (tegelikult terase, nagu meile õpetati, sest "puhas raud" on nii haruldane nähtus, et polegi nagu millesti rääkida) kahtlus ja tõepoolest, ühes kõige asjalikuma müüjaga "hästivarustatud kaupluses" öeldi, et sellist olla tõesti kunagi eksikombel ja teadmatusest müüdud, kuni ükskord ühel ostjad kõikide üllatuseks kaabel valjukate magnetite külge tõmbus. Siis olla see jama lõpetatud.

Kuna kaupade kohta (lausa loomulikult) ei ole sertifikaate ega muid sisu omavaid pabereid, siis pakuti tihti "vase teoreemi" paikapidvuses veenduda kaablile otsavaatamisega või ehk täpsemini - lõigatud kaabli otsa vaadata.
        Vabandus, et mul jäid prillid koju või olen lihtsalt poolpime, ei sobi.
        Minupoolne küsimus "Kas te arvate, et ma ei näi kohtlane, kui ma tellijale (ülemusele, projektijuhile, naisele) ütlen, et "ostsin selle, kuna letitöötaja usub"?, ei olnud üldiselt arusaadav.

"Kaubanduslik trikk" näib olevat CCA kaabli (vasetatud alumiiniumi) müümine sama hinnaga, millega veel mõned aastad tagasi müüdi puhtast vasest tehtuid. Kuuldavasti olevat vase hind vahepeal rängalt tõusnud.
        Samas ei saa seda vaadelda tarbija petmisena, kuna sellist ei müüda vaskkaabli pähe - lihtsalt mõned usuvad ja seda nii ühel- kui ka teiselpool letti.
        Veelgi enam - ei saa välistada antud juhul mõningast kontseptuaalsust, milleks võiks olla teemaalgataja sõnul "noortepärane saund" või hoopis tänapäeval laialt levinud "vahet pole".

Omast vaatepunktist (vt. lõigu alguses - algab sõnaga "Teiseks") paistab mulle, et võiks ju tõesti mida iganes kasutada ühendamiseks, sest enamuse "kõlareite" ja nende kuulajate jaoks tõesti vahet pole.

Muide, ühes kohas, kus tegelikult olid sama raha eest täiesti atraktiivsete kirjadega kaablid müügil, nägin ka okastraati, mis ei sarnanenud üldse sellisega, milline ta oli minu lapsepõlves, vaid kaks teineteisest isoleeritud traati ilusti keerdus. Ka "okkad" olid samasuguselt isoleeritud ja ei paistnud tekitavat lühist. Võib-olla on suurema kliimakindluse saamiseks isegi plastiku all ka vaskne või veelgi väärtuslikum pinnakate. Selline peen värk siis põllumajandusest kaugelolijatele imestamiseks.
        Peaks ikka ükskord ära proovima ja kontseptsioonile nime bronnima.

Lõppjäreldused kuivjäägina:
        - Vasest paljukiuline (ja ka eriti paljukiuline) kaabel tundub siiski müügis olevat, aga puudub müüjapoolne tõestus.
        - Teras kõlarikaablina veel tagaotsitav.
        - Usk on jõud, millele toetutakse, kui puuduvad teadmised.
        "Dreams are nothing more than wishes
        and a wish is just a dream you wish to come true."

Comment

Working...
        X