Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Päikeseenergia effektiivne kasutamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Päikeseenergia effektiivne kasutamine

Ma usun samuti et mõistlikum oleks astmeline keeramine ning teatud (õhtusest) asendist keeraks siis uuest ühe jutiga hommikupoolsesse asendisse ootesse. Kui fotosilm hakkab taga otsima iga võimalikku heledat objekti siis natuke tihedama asustuse korral kukub ta vehklema ka naabrite välisvalgustuse ja juhuslike autotulede peale, nii head süsteemi vist ei ole tarvis (kuigi maru põnev oleks teostada).
    Paneelid ei ole väga suunatundlikud, see võimaldab justeerimist jätta lihtsamaks.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Veel tuli meelde, et miks ma seda fotosilma asja mõtlesin. Oletame, et paneel on mustal matil katusel hommikuses asendis. Enamus päevast sajab vihma ja siis äkki õhtupoole klaarib ära. Must katus madala nurga alla langevat valgust eriti ei peegelda. Saa siis paneelist tuleva särtsu järgi aru, kas päike paistab selja tagant või on hoopis kergelt pilves, ilma igaks juhuks paneeliga vehklemata, et "järele vaadata". Laia nurgaga fotoanduriga võtaks näiteks mingi 5 minuti keskmise, ja kui tulemus on lootustandev, siis hakkaks paneel end keerama. Kui piisavalt valgust ei tulegi, siis ootaks järgmist hommikut. Väga nobedalt reageerides ja maatriksiga jälgides hakkaks asi näiteks ilutulestiku peale robotite mässu või kõrgtehnoloogilist raketitõrjesüsteemi meenutama.
      Talvel on muidugi jama - peaks mingi soojenduse tekitama, et mitu korda päevas ei peaks lund rookimas käima. Eriti, kui tuiskab sulalund, mis öösel ära külmub. Aga siis muutub jälle kasutegur küsitavaks.
      Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
        Paneelid ei ole väga suunatundlikud, see võimaldab justeerimist jätta lihtsamaks.
        Paneeli väljundvõimsus tuleb korrutada cosinusega hälbenurgast.
        Mulle tundub et meil suvel, pööripäevast pööripäevani, käib päike ringi rohkem kui 180 kraadi.
        Miinus kraadid ei anna midagi seega siis 0-max-0.
        Energia suhe peaks olema siinuse poolperioodi ja ristküliku suhe.

Jälgimisest.
        Vertikaalselt tuleb tehe min-max liikumine poole aastaga.
        Kus asub päike horisontaalis saab määrata mõne kohtkindla vastuvõtjaga.

Mikromasin võib mõõta kümmekond A/D signaali ja
        enamvähem teada ka kella järgi kus Päike PEAB olema.
        Seda kas tasub pöörata ja energiat koguda või ei tasu suudab
        ta ka välja arvutada. Tema toide tuleb ju ka eraldi päikesepatareist.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
          Mulle tundub et meil suvel, pööripäevast pööripäevani, käib päike ringi rohkem kui 180 kraadi.
          http://www.astronoomia.ee/tabelid/ , sealt valida Päikese tõus ja loojumine.
          T. as. – tõusu asimuut (kraadid:minutid); L. As. – loojangu asimuut (kraadid:minutid); KK – kulminatsiooni kõrgus (kraadid:minutid) aasta kohta kenasti olemas.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

Comment

Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
            http://www.astronoomia.ee/tabelid/ , sealt valida Päikese tõus ja loojumine.
            Ma lootsin et selle teema alt saab mõistatada et mis on ometigi see
            pööripäev, jõulud, jaanipäev.
            Mis siis päikesega toimub.?
            Selline üldhariduslik seos.
            Äkki võiks isegi rääkida sellest põhjanaela läbivast teljest.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
              Ma lootsin et selle teema alt saab mõistatada et mis on ometigi see
              pööripäev, jõulud, jaanipäev.
              Mis siis päikesega toimub.?
              Selline üldhariduslik seos.
              Äkki võiks isegi rääkida sellest põhjanaela läbivast teljest.
              Tartu Tähetorn, astronoomia, õpik, astronoomiaõpik, kosmoloogia

ehk leiab sealt midagi
              GSM: 5039624

Comment

Nagu tihtipeale juhtub, on ka see teema natuke algsest välja liikunud.
                Ma ei plaani paneele keerata, vähemalt mitte alguses.
                Vaja on lahendada koormamise probleem. Kui sealne pool on tõhusaks saadud, siis võib keeramisele mõtlema hakata. Alustaks väiksemamahulisest tööst.
                Keera seda paneeli palju tahad, ilma MPPT kontrollerita on saadav laadimisvõimsus akude tegelik pinge korda paneelikomplekti poolt lubatav vool. Seega minu teoreetilisest 500W-st ei saa ma mitte kunagi üle 400W. Lisaks kõigele tarbin ma sellest ka mingi osa paneelide keerutamiseks.

Paneel annab energiat ka siis, kui päike paistab tagantpoolt või pilves ilmaga, lihtsalt saadav energiakogus on oluliselt väiksem.
                Testisin väiksemat(33W) paneeli ja see sihtimine mõjutab tuntavalt tühijooksupinget. Võimsuse kohta ei oska öelda, kuna mul hetkel pole selle paneeli külge mingit kontrollerit ühendada
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                  Kui .... siis võib keeramisele mõtlema hakata. Alustaks väiksemamahulisest tööst.
                  Mõtlemist võib vast ikka aegajalt harrastada.
                  Raske küll, aga seda võib seeeest silmad kinni harrastada.

Kui polaartelg on kolme toruga paika saadud, siis jääb sinna paneel peale panna ja
                  näiteks seda "rulookeeraja" 3 W 0,98 Nm mootorit kasutada.

Kui ta seda paneeli iga 10 min järgi 1 sek keerab oleks vast energiakulu vastuvõetav.
                  Selle peaks kasutegurist tagasi saama.

Tootku ta pealegi eest ja tagant elektrit aga külje pealt on saagis ikkagi null.
                  Loodan et Sa pole ka vastu väitele et saadav võimsus sõtkub kaldenurgast.
                  Energia lihtsalt langeb ristsuuna pinnaühikule ja selle vastu on raskevõitu sõdida.

Miks Sa võimsuse mõõtmiseks ei kasutanud takistit, voltmeetrit ja ampermeetrit?
                  Veel parem, reostaati. Saad teada mis tegelikult tuleb.

Ärapanek on juba teine jutt. Selleks on meil spest mehed.
                  Jutt on muidugi energia hoiule panekust.

Comment

Pole mul siin miskit korralikku reostaati, Eestis on miski kooli laborist pärit 2k isend olemas, vist lubas kuni 2A koormust.
                    Selle eest või tagant energiaga mõtlesin ma seda, et paneel annab ka lihtsalt päevavalguse toimel natuke energiat.
                    Kodumaale jõudes on päris omajagu mehhaanikatöid vaja teha, seega ei kipuks paneelidele ajamite tegemisega alguses tegelema. Kuna paneelid lähevad katusele, siis olekssee pööramisvärk kah sinna teha, see aga tähendab päris korralikku tugikonstruktsiooni. Ma pole ka kindel, et mul seal piisavalt ruumi on, et paneelid piisavalt suurte vahedegapanna, et mingi nurga all nad üksteist selle keeramise juures varjutama ei hakkaks.

Nõustun muidu täiesti väitega, et keeramisele kulutatav energia tuleb kuhjaga tagasi

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                      Pole mul siin miskit korralikku reostaati
                      Vali siis üks-kaks-kolm sobivat takistit ja pane nad klaasi vette.
                      Kui klaasi pole, pane kohvitassi.

Ära ainult metalltassi kasuta.
                      Algul on lühis ja siis kõrvetad sõrmed keeva veega.

Kinnitan siin foorumis juba teamitmendat korda et vene 2 W MLT pistetuna teeklaasi vette kannatas 500 W võimsust.
                      Ainult et vesi läks lõpuks keema. Takisti pidas vastu paar aastat ja vast 500 katsetust.
                      See tähendab et mu sõjaväe takistid, 2 x 2W >> vees ca 1 kW, on siiani kenasti elus.

Ega need praegsed poeomad viletsamad pole.

Comment

tuletaks auväärsetele foorumiliikmetele meelde, et soovitud sõna on siiski "efektiivne"

Comment

Dioodide, juhtmete ja akude ülelaadimisega kütad tööruumi. Elektriliikuri akude pealt saad inverteri abil näiteks toas teleka tööle panna.

Kuna paneeli ülekoormamisel võib võimsus oluliselt langeda, siis suvel keskpäeval võib efektiivsuse suurendamiseks paneeli juhtmetega jadamisi ühendada veel võimas transistor,
                          mis hoiaks paneeli võimalikult kõrge pinge ja voolu juures. Niimoodi saab rohkem võimsust, et tööruumi kütta.
                          Transistori juhtimiseks peaks muidugi pisikese skeemi kah ehitama. Kui kütta ei taha, siis tuleks impulssmuundit kasutada.

Efektiivsemalt kõlab kindlasti soojuse asemel valguse saamine, aga selleks eraldi juhtmete ja lülitite vedamine on töö omaette...

On ka veel selline varjant, et müüd kolm paneeli maha ja jätad ühe endale leiutamiseks. Saad võibolla mõne aasta elektriarved makstud.

Comment

Mul on kokku 5 paneeli. 1(33W) mängimiseks-katsetamiseks, ülejäänud 4(125W) peavad kasulikuks osutuma. Midagi püsivalt soojuseks ajada ei taha. Talvel vb tõesti, aga kõrge kasuteguriga saadud elektrit on lihtne soojuseks kütta, sellega saan edukalt hakkama.
                            Vaadates paljudes kohtades nende MPPT kontrollerite valikut, tundub, et oleks vist lihtsam kolida 24V peale. Sel juhul liikuri mõlemapoolsele akupakile pistik otsa ja siis laadimise ajaks liikuri küljest lahti ja paralleelselt laadija külge ühendada. Eks ta nii ohutum ka - kui laeb, siis sõita pole võimalik. 24V puhul aga langevad igasugused alalisvoolu tarbijad ära, kuna vähegi suurem tarbimise jaoks on 30...40m transportimine on päris kaduderohke. Laadija võiks sellegipoolest aksepteerida paneele jadas(<90V), et saaks väiksema kaabliga hakkama. Teisalt mitmeahelaline lubaks paremat tulemust, kui mingi osa paneelidest peaks mingil põhjusel varju jääma. Sel juhul kannataks paneelidest kontrollerini vedada miski statsionaarne 5-sooneline kaabel: kummagi paneelipaari jaoks paar ja siis maandus raamide külge. Alates 4 ruutu peaks juba pingelang talutav tulema. Keeramise puhuks tuleb muidugi viimane ots pehmet panna.

Paneeli ei saa üle koormata. Lihtsalt suuremal koormamisel pinge langeb, aga vool enam (oluliselt) ei kasva. Kui minu pandud linke vaadata, siis max võimsuse juures on vool 7,3A, lühisvool 7,9A. Kuna selline parameeter on tehnilises kirjelduses antud, siis ju paneel seda talub vähemalt mingi perioodi jooksul.

Tänan soovituste eest. Olen siiani neist arvetest jagu saanud, küllap saan edaspidigi. Paneelide müük ei ole vähemalt esialgu plaanis. Kuna elekter odavamaks ei lähe ja paneelid on juba olemas, siis ülejäänud kupatus võiks ennast järgneva dekaadi jooksul nulli toota. Akudesse salvestamine pole tõhus, aga mina pean sinna salvestama, miks siis mitte seda teha "tasuta" energiaga.

Kui eelnevaid poste ei lugenud, siis mul olekski vaja kogu kupatust: MPPT kontroller, laadija võrgust, inverter ja relee, mis mingit osa tarbijaskonnast lülitab aeg-ajalt võrgult inverterile, kui akud täis ja energiat üle. kõik see peaks alluma mingile kesksele juhtimisele.

Comment

Brand
                              Power Jack
                              Model No.
                              PSWGT-300
                              Continuous Output Power
                              300W
                              Output Wave Form
                              PURE SINE WAVE
                              DC Input Voltage
                              DC 28 Volt – 55Volt(solar panel)
                              AC Output Voltage
                              AC 190v-260v
                              Frequency
                              50Hz-60Hz
                              Efficiency
                              90%
                              Distortion
                              2%
                              Temperature Protection
                              55C ± 5
                              Net Weight
                              2.0 kg
                              Made in
                              China

Kuda see voolumõõtja elektrit tagasi arvestab kui Output on 190v-? Reuter saaks oma 500w-iga 2tk. paraleeli ühendada. Aku paneks buhvriks ka vahele.

Comment

Endiselt pole lahendatud paneelist tõhus energia saamine. Inverter ei ole iseenesest keeruline leida. Võrku ei taha esialgu midagi tagasi anda, pigem hoian kõik endale ja valgustan ülejäägiga kõrvalhooneid.

Comment

Working...
                                X